Monday, November 3, 2014

Mόνο υπό όρους η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από το Μνημόνιο χωρίς όρους σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου από τον έλληνα υπ. Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. 

«Η οριστική απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να ληφθεί στη συνεδρίαση του Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρξει χρόνος να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων », δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι πιθανότητες καθαρής εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι εξαιρετικά λίγες, λαμβάνοντας υπόψη τη στάση των αγορών τον τελευταίο καιρό. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα δομημένη σύμβαση με τις ελληνικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ο «σκόπελος» της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ

Ερωτηθείς σχετικά με τη δηλωμένη θέση της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στη νέα συμφωνία, ο αξιωματούχος απάντησε ότι γνωρίζει μεν τι λένε στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη πλευρά διαπιστώνει ότι πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξέφρασαν την άποψη ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια νέα συμφωνία. Η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο δεν θα είναι αυτό το πιο δύσκολο θέμα των συζητήσεων.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε επίσης ότι με δεδομένο πως οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους, το αποθεματικό των 11 δισ. ευρώ που υπάρχει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προληπτική πιστοληπτική γραμμή.
Σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης,ο αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη, ωστόσο δεν θα είναι αυτό το κύριο θέμα συζήτησης για την Ελλάδα την ερχόμενη Πέμπτη. Το κύριο θέμα θα είναι η ενημέρωση που θα κάνει στους ομολόγους του ο υπουργός Oικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σχετικά με το πως σχεδιάζει η Ελλάδα την επόμενη μέρα, κατέληξε ο αξιωματούχος.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
http://dw.de/p/1Dg4q 
3/11/14
--
-

1 comment:

  1. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης εξετάζουν ένα σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του έτους, με τη μετατροπή των αδιάθετων 11 δισ. ευρώ, περίπου, του ΤΧΣ σε δίχτυ ασφαλείας στην περίπτωση που η Αθήνα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, αναφέρουν οι Financial Times...

    Το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη, και θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να κηρύξει το τέλος των τριμηνιαίων αξιολογήσεων «από τη μισητή τρόικα, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα μπορούσε γίνουν ακόμα και το Μάρτιο».

    Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του σχεδίου πιστεύουν ότι θα δώσει στις αγορές την αίσθηση της ασφάλειας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αντλήσει από την πιστωτική γραμμή κεφάλαια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. ..............http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-ellada/152/226423/ft-ypo-exetasi-to-schedio-exodou-tis-elladas-apo-to-mnimonio#sthash.4XvhOYsZ.dpuf
    3/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin