Tuesday, December 16, 2014

ΕΕ: Σκληρή απάντηση στο τουρκικό «πογκρόμ» κατά ΜΜΕ

Αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες είναι οι έφοδοι της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων που σχετίζονται με το δίκτυο του Γκιουλέν και έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαλεί την Τουρκία για το «πογκρόμ» κατά μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας ότι «συγκρούονται» με τις και αντιβαίνουν στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπου.
«Οι έφοδοι της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία δεν συνάδουν με την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή της Δημοκρατίας» τονίζουν στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής.
«Η επιχείρηση αυτή αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αξίες και το πλαίσιο κανόνων στο οποίο η Τουρκία φιλοδοξεί να αποτελέσει μέρος» επισημαίνουν Μογκερίνι και Χαν εν μέσω διαδηλώσεων και διαμαρτυριών στην Τουρκία για τις εφόδους και τις συλλήψεις δημοσιογράφων, παραγωγών, αλλά και πρώην αστυνομικών διοικητών. 
Στην επιχείρηση κατά μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, τέθηκαν υπό κράτηση 24 άτομα, περιλαμβανομένων των διευθυντών της εφημερίδας Zaman και του ομίλου μέσων ενημέρωσης Samanyolu.
Αντίδραση Ερντογάν
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι έφοδοι τις οποίες πραγματοποίησε η αστυνομία δεν πλήττουν την ελευθερία του Τύπου, αλλά είναι απάντηση σε μια «βρώμικη συνωμοσία».
«Φωνάζουν για ελευθερία του Τύπου», είπε αναφερόμενος στις επικρίσεις της Ε.Ε. ο Τούρκος πρόεδρος, «ωστόσο οι έφοδοι δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με αυτό. Δεν έχουν καμία ανησυχία σε σχέση με το τι λέει η Ε.Ε., εάν μας δέχεται ως μέλη ή όχι.
Και επικρίσεις από ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τα «δημοκρατικά θεμέλιά» της, μετά το νέο κύμα συλλήψεων, κυρίως δημοσιογράφων.
«Η ελευθερία του Τύπου, ο σεβασμός της διαδικασίας και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι θεμελιώδη στοιχεία σε όλες τις υγιείς δημοκρατίες και κατοχυρώνονται στο τουρκικό σύνταγμα», υπογράμμισε σε ανακοίνωση η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Πσάκι.
«Ως φίλοι και σύμμαχοι της Τουρκίας, καλούμε τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειές τους δεν παραβιάζουν αυτές τις βασικές αξίες και τα ίδια τα δημοκρατικά θεμέλια της Τουρκίας», τόνισε η εκπρόσωπος.
 [elzoni.gr]
16/12/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin