Thursday, December 18, 2014

Ανησυχίες για την ακροδεξιά σε Σουηδία- Γαλλία (ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ)

Τη δημοφιλία του ενισχύει διαρκώς το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, κερδίζοντας ψηφοφόρους τόσο από την κεντροδεξιά, όσο και από την κεντροαριστερά.
Την ώρα που η χώρα κινείται προς τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου που το αντιμεταναστευτικό κόμμα προκάλεσε, οι Σουηδοί Δημοκράτες κερδίζουν ποσοστό 16% στην πρόθεση ψήφου.

Έτσι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο TV4 το σουηδικό ακροδεξιό κόμμα αύξησε τα ποσοστά του κατά 3,7 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 
  • Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχαν κερδίσει το 12,9% των ψήφων.
Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Novus επισήμανε ότι αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας που έχει καταγράψει το ακροδεξιό κόμμα.
Σύμφωνα με τη Novus, οι Σουηδοί Δημοκράτες κερδίζουν ψηφοφόρους κυρίως από τους Μετριοπαθείς, το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα, αλλά και από τους Σοσιαλδημοκράτες, που ηγούνταν της κυβέρνησης συνασπισμού.
Με την αριστερά και τη δεξιά να έχουν περίπου ίδια ποσοστά, οι Σουηδοί Δημοκράτες ενδέχεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν τον κεντροδεξιό Συνασπισμό λαμβάνουν το 38,5% των ψήφων, τρεις μονάδες λιγότερες απ' ό,τι τον Νοέμβριο.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 43,3% των ψήφων, καταγράφοντας μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της δημοτικότητας των Σοσιαλδημοκρατών που ανήλθε στο 32%, ενισχυμένη κατά 3,4 μονάδες από τον Νοέμβριο.
Το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Πράσινοι, είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 1,9 μονάδα στο 6%. 
Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 8,5%.
  • Οι Σουηδοί Δημοκράτες καταψήφισαν στις αρχές Δεκεμβρίου το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η κυβέρνηση και υποστήριξαν αυτό της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, αναγκάζοντας τον σοσιαλδημοκράτη Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν να κηρύξει πρόωρες εκλογές μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία.
Ανησυχίες και στη Γαλλία
Στο μεταξύ, την εδραίωση του Εθνικού Μετώπου (FN) ως ισχυρή πολιτική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας και μάλιστα ως «ένα κόμμα όπως κάθε άλλο» στη συνείδηση ποσοστού 58% των Γάλλων αποτυπώνει δημοσκόπηση εν όψει των περιφερειακών εκλογών του Μαρτίου.
Η ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν τερματίζει μπροστά στον πρώτο γύρο της κάλπης των περιφερειακών εκλογών και σχεδόν διπλασιάζει τα ποσοστά της συγκριτικά με την αντίστοιχη αναμέτρηση του 2011, βάσει της μέτρησης του ινστιτούτου Odoxa που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Η δημοσκόπηση «δείχνει» ότι εάν οι περιφερειακές εκλογές διεξάγονταν σήμερα το Εθνικό Μέτωπο να κερδίζει το 28% των ψήφων, μπροστά από τη δεξιά Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) με 25% και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα με 17%.
 [elzoni.gr]
18/12/14

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin