Friday, December 5, 2014

Κ. Παπούλιας: Πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες

«Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», τόνισε  ο Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την τρίτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών», οι οποίες, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να διέπονται από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον κ. Νταβούτογλου προσγειώθηκε στην Αθήνα περίπου στις 15:30 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχτηκε ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλη Κικίλια.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η τουρκική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην μη συμμετοχή του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην αυριανή σύνοδο των δυο κυβερνήσεων. 
Από την οπτική γωνία της τουρκικής αντιπροσωπείας, με αυτό το βήμα η Αθήνα στέλνει ένα νέο μήνυμα στην Άγκυρα.........................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=191390
5/12/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

2 comments:

  1. Οι σχέσεις καλής γειτονίας περνούν μέσα από τη διεύρυνση των οικονομικών δεσμών Ελλάδας και Τουρκίας. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι επιχειρηματίες μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, διευρύνοντας τον κύκλο της μεταξύ τους συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο...

    Αυτό επεσήμανε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum στην Αθήνα.

    "Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας και όλοι οι πολιτικοί των δύο χωρών έχουμε ως αποκλειστικό στόχο την ευημερία των λαών μας. Αυτή η ευημερία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας, ηρεμίας, ασφάλειας και ειρήνης, το οποίο επιτυγχάνεται με τον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο κρατών. Με τους γείτονες μας θέλουμε και πρέπει να έχουμε φιλικές σχέσεις. Είναι προς το κοινό συμφέρον μας. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός" είπε ο υπουργός...................http://www.capital.gr/News.asp?id=2174123
    5/12/14

    ReplyDelete
  2. Greek President Karolos Papoulias and Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu expressed Friday a commitment to enhance bilateral ties....

    The two leaders made the commitment when Davutoglu was received by Papoulias at the presidential hall during his two-day visit to Athens on the sidelines of the third Greece-Turkey High–Level Cooperation Council.

    "Such meetings reinforce the principles of good neighborhood and rules of international law, which must govern our relations,” Papoulias said during the meeting, according to the Office of the Greek President.

    He hailed the third council meeting and said it contributed to enhancing relations between the two countries.

    The meeting comes amid high tensions between the two countries over the Cyprus issue.

    Turkey and Greece are the guarantor countries for the disputed island of Cyprus where both Turkish and Greek-Cypriots are trying to find a way to settle their decades-long conflict.........................http://www.aa.com.tr/en/headline/431369--turkey-greece-renew-will-to-remain-good-neighbors
    5/12/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin