Monday, December 22, 2014

Χρεοκοπεί η Ουκρανία - σε κρίση η Ρωσία

Την απειλή της χρεοκοπίας αντιμετωπίζει άμεσα η Ουκρανία και πιθανότατα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στο 2015, εκτιμά ο Οίκος Moodys. Την ίδια ώρα, στη Ρωσία χρειάστηκε για πρώτη φορά η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας, με 30 δισ. ρούβλια, για τη διάσωση τράπεζας.
Με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τη Δύση να συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές για νέες κυρώσεις προς την Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει απόψε τηλεφωνικές επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Ωστόσο, μόλις πριν δύο ημέρες, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ, σε συνέντευξη του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, δήλωνε εκ των προτέρων απαισιόδοξος. «Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με την οικονομική καταστροφή, αλλά και με το ερώτημα της ειρήνης ή του πολέμου», είπε. «Οι Ουκρανοί έχουν υποστεί πλήγμα από την επιθετικότητα της Μόσχας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.000 ανθρώπους».

Ο Γιάτσενιουκ δήλωσε διστακτικά ότι «η Δύση κάνει ό,τι μπορεί, αλλά τα περιθώρια ελιγμών της απέναντι στη Μόσχα είναι περιορισμένα». Υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν έχει εγκαταλείψει την ανατολική Ουκρανία στους αυτονομιστές και ότι η ανέγερση φράκτη μήκους 2.000 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία- κατά σαν ένα δεύτερο Σιδηρούν Παραπέτασμα, όπως σημειώνει το Spiegel- είναι «προς όφελος και της Ουκρανίας και της Ευρώπης».

Εκ των άλλων βέβαια, ο κ.Γιάτσενιουκ δεν εξήγησε πώς θα χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο, την ώρα που η χώρα του, με άδεια ταμεία, το ΔΝΤ εκεί και τους Ευρωπαίους να τάζουν αλλά με καβούρια στη τσέπη, θα πρέπει του χρόνου να ξοφλήσει ομόλογα αξίας 28 δισ. δολαρίων. «Η πολιτική αναταραχή και τα ευάλωτα οικονομικά βαραίνουν στις οικονομικές προοπτικές της Ουκρανίας και να λειτουργήσουν ανασταλτικά στη δυνατότητα της να αποπληρώσει τα χρέη της επισημαίνει η Moodys, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσει το Κίεβο σε αναδιάρθρωση τους επόμενους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, η κρίση έχει τα πρώτα «θύματα» και στο οικονομικό κατεστημένο της Ρωσίας. Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε χθες να εκταμιεύσει πακέτο στήριξης 30 δις για να διασώσει την τράπεζα Trust Bank, την ώρα που με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα κυμανθεί στα 64 δολάρια, η Ρωσία κινδυνεύει να βουλιάξει σε μια επώδυνη ύφεση.

«Η ρωσική κυβέρνηση έχει ωθήσει τη χώρα στην κρίση, επειδή δεν αντιμετωπίζει τα οικονομικά προβλήματα αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αγαπημένος των επενδυτών στη Δύση, Αλεξέι Κουντρίν και προέβλεψε ότι τις επιπτώσεις θα τις νιώσουν περισσότερο οι Ρώσοι το 2015. Ο Κουντρίν απέδωσε το πρόβλημα και την κατάρρευση του νομίσματος, όχι τόσο στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω Ουκρανίας, εκτιμώντας ότι η Μόσχα κινδυνεύει να δει τα ομόλογα της να υποβαθμίζονται στην κατηγορία σκουπίδια τους επόμενους μήνες.

Προς το παρόν, σήμερα, το ρούβλι ανέκαμψε και κατέγραψε τις καλύτερες επιδόσεις του των τελευταίων 10 ημερών, καθώς φαίνεται ότι οι εξαγωγείς ακολούθησαν την προτροπή του Πούτιν να πουλήσουν τα κέρδη που έχουν σε ξένα νομίσματα, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για το ρούβλι. 
 http://www.efsyn.gr/arthro/hreokopei-i-oykrania-se-krisi-i-rosia
22/12/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ: 

1 comment:

  1. Ex Finance Minister Kudrin Offers Gloomy Prediction for Russia ...

    Alexei Kudrin, former finance minister and one of President Vladimir Putin's closest allies, predicted that the Russian economy will contract for the next two years and offered his own plan on how to alleviate the crisis at a news conference in Moscow on Monday.

    Kudrin, who served as finance minister from 2000 to 2011, steered clear of announcing any political ambitions but sharply criticized the government of Prime Minister Dmitry Medvedev.

    "If oil prices go up to $80 per barrel, then GDP [gross domestic product] will go down by 2 percent or more next year. If the price stays at $60 per barrel, the economy will contract by at least 4 percent," he said.

    For the first time since Putin came to power at the end of 1999, Russians will face a drop in their standards of living, according to Kudrin.

    "People's real incomes will go down by 2-5 percent," he said...........http://www.themoscowtimes.com/article/513776.html
    22/12/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin