Tuesday, December 16, 2014

«Κλυδωνισμοί στην Ελλάδα-Ο φόβος στοιχειώνει ξανά την ευρωζώνη»

Αστάθεια, ανησυχία και ο παράγοντας φόβου που επιστρέφει ξανά στην ευρωζώνη. Αυτό είναι το κλίμα που μεταφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και επισημαίνοντας ότι στο παρά πέντε της προεδρικής εκλογής, η Ελλάδα βρίσκεται σε αναταραχή και μπαίνει ξανά στην επικίνδυνη ζώνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για την εξουσία.
Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών είναι ένα σενάριο που ίσως επαναληφθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, καθώς παρατηρείται κόπωση των ψηφοφόρων, υπογραμμίζουν οι αρθρογράφοι. 

Με τις προειδοποιήσεις του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι η μη αποπληρωμή των χρεών θα συνιστούσε «αυτοκτονική κίνηση» από την πλευρά της Ελλάδας, ασχολούνται μέσα όπως οι βρετανικοί FT αλλά και το αμερικανικό CNBC.
Οι FT αναφέρονται στην κριτική που έχει δεχθεί ο Μοσκοβισί από «ακρο-αριστερά κόμματα» της Ευρώπης για την απόφασή του να επισκεφθεί την χώρα λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία, καθώς θεωρούν ότι η κίνησή του θέτει υπό αμφισβήτηση την δημοκρατία στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Μοσκοβισί υποστήριξε ότι η επίσκεψη σχετίζεται με την δίμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος και όχι με το πολιτικό ημερολόγιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά ότι συνωμοτεί με την Κομισιόν και τα άλλα μέλη της τρόικας για να τρομοκρατήσει τους βουλευτές και να ξεπεράσει το εμπόδιο της προεδρικής εκλογής, αλλά ό, τι και αν δοκιμάζουν δεν θα πετύχει, όπως δήλωσε, γράφουν οι FT.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εκφράζουν ανησυχία για την αναστάτωση που θα προκαλούσε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αναφέρει το δημοσίευμα.

CNBC: Στοιχειώνει ξανά την ευρωζώνη ο φόβος
Ο παράγων φόβος επιστρέφει στην ευρωζώνη, τιτλοφορεί δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC, γράφοντας ότι το πολιτικό ρίσκο θα είναι επαναλαμβανόμενο σενέριο για πολλές χώρες του ευρώ τον επόμενο χρόνο, καθώς έρχονται εκλογές σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και ίσως στην Ιταλία.

Υπάρχει ανησυχία ότι θα έρθουν στην εξουσία οι λαϊκιστές, μεταδίδει το δίκτυο και εξηγεί ότι αυτή η πολιτική αστάθεια επιτείνει τους φόβους ανάσχεσης της ανάπτυξης την οποία έχει απελπισμένα ανάγκη η ευρωζώνη.
Σε αυτό το πλαίσιο και με τις διαπραγματεύσεις για την μεταμνημονιακή εποχή να συνεχίζονται, ο Αντώνης Σαμαράς χρησιμοποιεί τις προεδρικές εκλογές ως «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβέρνησή του, ενώ ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι παίζει το χαρτί του φόβου.

«Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι- αν υπό το φως της αντίδρασης των αγορών-η τρόικα θα αποφασίσει να είναι πιο επιεικής με τον Σαμαρά- καθώς αυτός διαπραγματεύεται την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης-αν η κυβέρνηση επιβιώσει μετά την ψηφοφορία. Ηθικό διακύβευμα θα έλεγε κανείς. Το θέμα είναι ότι αν ο Σαμαράς καταφέρει να εκλέξει τον υποψήφιό του και η κυβέρνησή του επιβιώσει, αυτό θα μπορούσε να είναι απλώς μια προσωρινή ανάπαυλα. Ακόμη και αν δεν γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε κάποια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον επόμενο χρόνο».

BBC: Ετοιμάζεται για εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ
«Με πολλούς Έλληνες να έχουν εξουθενωθεί από τα πέντε χρόνια ύφεσης, αυξήσεις στη φορολογία και το ρεκόρ ανεργίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας οδεύουν ολοταχώς προς την εξουσία στις πρόωρες εκλογές που θα προκηρυχθούν βάσει του ελληνικού συντάγματος, αν στις 29 Δεκεμβρίου η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας», γράφει το BBC.

«Έπειτα από δεκαετίες στην αντιπολίτευση, η Αριστερά ετοιμάζει επάνοδο. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική», τονίζει ο κ. Σαμανίδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. που μίλησε στο βρετανικό δίκτυο.
Όσο και αν αποδεικνύεται δελεαστικό για τους Έλληνες ψηφοφόρους, η προοπτική να έρθει ένα αριστερό κόμμα στην πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης έχει κλυδωνίσει τις αγορές και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, σημειώνει το δημοσίευμα.

Και προσθέτει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς, έχει προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι αν δεν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος, η Ελλάδα κινδυνεύει με μία ολέθρια έξοδο από την ευρωζώνη. Το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 9 Δεκεμβρίου σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση του, ενώ το κόστος δανεισμού εκτοξεύτηκε εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με παρεμβατικές τοποθετήσεις προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον κυβερνώντα συνασπισμό των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών.

«Δεν θα ήθελα ακραίες δυνάμεις να έρθουν στην εξουσία. Θα προτιμούσα γνωστά πρόσωπα» είπε προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκαλώντας αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εν συνεχεία BBC σκιαγραφεί το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι είναι ο νεαρότερος σε ηλικία αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ελληνική ιστορία και ότι ήταν ο ενορχηστρωτής της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα σε διεκδικητή της εξουσίας.
Le Monde: Η Ευρώπη δεν θέλει την ακροαριστερά στην εξουσία
«Η Ευρώπη θέλει να αποφύγει την άνοδο της ακροαριστεράς στην Ελλάδα» τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

«Η Ευρώπη έχει ξανά τα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα. Οι αγορές βράζουν, το Χρηματιστήριο Αθηνών βυθίστηκε. Η ψηφοφορία (της Τετάρτης) για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι υψηλού ρίσκου, γιατί αν ο υποψήφιος της κυβέρνησης και πρώην επίτροπος της ΕΕ, Σταύρος Δήμας δεν εκλεγεί…θα ακολουθήσει διάλυση της Βουλής.

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί κλίμα προεκλογικό. Ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, δηλώνει έτοιμος να πάρει τα ηνία της χώρας και υπόσχεται την έξοδο από τα μνημόνια…Το πρόγραμμα του, έρχεται ξεκάθαρα σε σύγκρουση με τους όρους που έχουν θέσει οι πιστωτές της Ελλάδας» επισημαίνει η Monde.

«Ξανά στην επικίνδυνη ζώνη η Ελλάδα»
Mεταρρυθμιστική κόπωση και στροφή των Ευρωπαίων προς ακραία κόμματα, βλέπουν οι αρθρογράφοι στον γερμανόφωνου τύπου στα σχόλιά τους για το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνει η επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα, βάζοντας εκ νέου, όπως επισημαίνεται, την χώρα μας, στην «επικίνδυνη ζώνη».

Το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνει η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σχολιάζει η Sudwest Presse της Ουλμ.
«Κι ενώ η Ελλάδα φαινόταν να έχει βγει από την επικίνδυνη ζώνη, η κρίση πρόφτασε και πάλι τη χώρα. Η απρόσμενη επίσπευση της προεδρικής εκλογής κατά δύο μήνες προξενεί πάλι το φόβο της κρατικής χρεοκοπίας».
Ο Γερμανός αρθρογράφος επικεντρώνεται στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ακυρώσει τις δανειακές συμφωνίες και να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας. Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, «αυτό είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ. Ως εκ τούτου, η εκλογή Προέδρου που ξεκινά αύριο θα αποτελέσει άκρως καθοριστική ψηφοφορία. Διακυβεύονται και πάλι όλα αυτά για τα οποία οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα πέντε χρόνια».
 ethnos.gr
16/12/14
--
-

3 comments:

  1. «Παιχνίδι με τη φωτιά» στην Ελλάδα ..

    Το σκηνικό που διαμορφώνει η επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανόφωνου τύπου. Οι αρθρογράφοι κάνουν λόγο για μεταρρυθμιστική κόπωση και στροφή των Ευρωπαίων προς ακραία κόμματα.

    Το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνει στην Ελλάδα η επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή σχολιάζει η Südwest Presse της Ουλμ. «Κι ενώ η Ελλάδα φαινόταν να έχει βγει από την επικίνδυνη ζώνη, η κρίση πρόφτασε και πάλι τη χώρα. Η απρόσμενη επίσπευση της προεδρικής εκλογής κατά δύο μήνες προξενεί πάλι το φόβο της κρατικής χρεοκοπίας».

    Ο γερμανός αρθρογράφος επικεντρώνει στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ακυρώσει τις δανειακές συμφωνίες και να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας. Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, «αυτό είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ. Ως εκ τούτου, η εκλογή προέδρου που ξεκινά αύριο θα αποτελέσει άκρως καθοριστική ψηφοφορία. Διακυβεύονται και πάλι όλα αυτά για τα οποία οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα πέντε χρόνια».....................http://dw.de/p/1E5SV
    16/12/14

    ReplyDelete
  2. Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα...

    «Στο τέλος του Φεβρουαρίου θα φύγει η τρόικα από την Ελλάδα, εφόσον ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της σχέσης μας. Η Ελλάδα χρειάζεται πιστωτική γραμμή και αυτή θα εξασφαλιστεί από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί................http://www.zougla.gr/politiki/article/mosxovisi-sto-telos-tou-fevrouariou-8a-figi-i-troika-apo-tin-elada
    16/12/14

    ReplyDelete
  3. Αλήθεια ποιός είναι ο μηχανισμός εξόδου από την Ευρωζώνη; Μόνο οι υποταγμένοι στο γερμανικό ράιχ μπορούν να είναι στην ΕΕ;

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin