Thursday, January 22, 2015

Δεν θα ήταν δίκαιο να εξαιρεθεί η Ελλάδα (Ευ. Βενιζέλος)

 Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις της ΕΚΤ εξέφρασε με δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι: "Δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να εξαιρεθεί η Ελλάδα, αλλά βέβαια τίθεται οι όροι οι οποίοι είναι προφανείς, η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές, είναι ακόμη σε μια κατάσταση ιδιαίτερη, ιδιόμορφη, προστασίας. Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά για να μην υπάρχει κενό πρέπει να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή".

Αναλυτικά, η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Χαίρομαι γιατί πράγματι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε δυο σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη ήταν να ανοίξει την διαδικασία του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, τον περιβόητο ELA, για τις 15 επόμενες μέρες, αλλά αυτό ανανεώνεται σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. της τράπεζας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Και δεύτερο, σε σχέση με το δημόσιο αυτό καθεαυτό, σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, φυσικά δεν τα εξαίρεσε από το μεγάλο πρόγραμμα που τώρα θα αναπτύξει από το Μάρτιο και μετά, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων των κρατών μελών της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά. Δεν θα ήταν σωστό και δίκαιο να εξαιρεθεί η Ελλάδα, αλλά βέβαια τίθεται οι όροι οι οποίοι είναι προφανείς, η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές, είναι ακόμη σε μια κατάσταση ιδιαίτερη, ιδιόμορφη, προστασίας. Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο, αλλά για να μην υπάρχει κενό πρέπει να περάσουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή.

  • Εφόσον η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, είναι σε προληπτική πιστωτική γραμμή, έχει θώρακα προστασίας και εκπληρεί τους όρους θα έχει ίση μεταχείριση γιατί ούτως ή άλλως τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά είναι πάρα πολύ λίγα, είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια. Δηλαδή ένα ποσό μεγάλο για κάποιον που τα ακούει, αλλά μηδαμινό για τα δεδομένα του δημοσίου χρέους των κρατών μελών της ευρωζώνης και για τα ομόλογα που κυκλοφορούν.
Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολλά δικά μας ομόλογα παλιά για τα οποία μας επιστρέφουν τα κέρδη τους. Δεν κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδος».
 [capital.gr]
22/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Τι λένε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση Ντράγκι ...

    Σε κλοιό πιέσεων για την αποδοχή συγκεκριμένου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής –κάτι που δεν αρνείται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ- επιχειρεί να βάλει τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, η πλευρά των δανειστών.

    Η σημερινή απόφαση Ντράγκι να συμπεριλάβει τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ -συνεπώς και την Ελλάδα- στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά ομολόγων 60 δισ. τον μήνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και ώσπου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2%, αλλά με επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι ενδεικτική των προθέσεων των δανειστών και μέχρι ενός σημείου των πιέσεων του Βερολίνου, το οποίο φοβάται τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του Μάριο Ντράγκι, η Ελλάδα θα μπορεί να μπει στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει τις αγορές από τον προσεχή Ιούλιο.................http://www.naftemporiki.gr/story/905092/ti-lene-se-nd-kai-syriza-gia-tin-apofasi-ntragki
    22/1/15

    ReplyDelete
  2. Le casse-tête grec du nouveau plan à 1 000 milliards d’euros de la BCE ...

    Le programme massif de rachat de dettes souveraines présenté jeudi par la BCE concerne les 19 États membres de la zone euro, et parmi eux, la Grèce. Mais Athènes devra remplir plusieurs conditions pour en bénéficier.

    La décision de la Banque centrale européenne (BCE), jeudi 22 janvier, de lancer un vaste plan de rachat de dettes des pays de la zone euro n’est pas qu’un gros coup de pouce économique. Elle a aussi un poids politique pour un pays précis : la Grèce.

    Toute la classe politique grecque se demandait si, à trois jours d'un scrutin décisif, la BCE allait inclure la dette du pays dans son programme d’assouplissement quantitatif (ou "quantitative easing"). Alexis Tsipras, le leader du parti de gauche radical Syriza annoncé comme favori pour les législatives du 25 janvier, avait ainsi estimé la semaine dernière qu’exclure la Grèce reviendrait à "punir un pays qui a déjà beaucoup souffert".

    Oui, mais…

    La réponse de la BCE à cette attente grecque peut se résumer en deux mots : oui, mais… En théorie, la Banque centrale européenne va racheter, auprès des banques, des obligations des 19 pays membres de la zone euro. "Elle va, entre autres, acquérir des titres des pays en fonction de leur participation au budget de la Banque centrale européenne”, explique à France 24 Christophe Blot, spécialiste de l'économie européenne à l'Observatoire français des conjonctures économiques (OFCE). La Grèce peut donc en théorie bénéficier des largesses de Mario Draghi.

    Mais que Syriza et les autres formations grecques ne se réjouissent pas trop vite. "Il y a évidement certaines conditions qui doivent être remplies avant que nous puissions acheter des titres grecs", a prévenu le président de la BCE, Mario Draghi. Des conditions qui, pour l'heure, rendent Athènes inéligible à "l’assouplissement quantitatif" à l’européenne...............http://www.france24.com/fr/20150123-bce-quantitative-easing-plan-monetaire-grece-aide-dette-rachat-hypothese-draghi-conditions/
    23/1/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin