Thursday, January 22, 2015

Αποκρυπτογραφώντας τις δηλώσεις Ντράγκι (τι μήνυμα στέλνει στην Αθήνα)

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επισήμανε ότι το όριο αγορών κρατικών ομολόγων του 33% ανά εκδότη “σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο όταν υπάρχουν μεγάλες λήξεις…”.

Πρόκειται για μία επισήμανση που γίνεται με αποδέκτη την Αθήνα και συγχρόνως δίνει το «¨ελέυθερο» στον κ. Ντράγκι να αποστασιοποιηθεί από τις εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα, να μην φανεί δηλαδή πως παρεμβαίνει με τονη όποιον τρόπο.

Την ίδια στιγμή όμως του επιτρέπει, η στάση αυτή, να υπενθυμίσει ότι τον Ιούλιο καταφτάνουν οι μεγάλες λήξεις των ελληνικών ομολόγων (σ.σ. 7,5 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου).

Εν ολίγοις, «εξηγεί» εμμέσως πλην σαφώς πως δεν είναι δυνατό να υπάρχει ταυτόχρονα απαίτηση, η ΕΚΤ να δεχθεί “κούρεμα” του χρέους και την ίδια στιγμή να στηρίζει αυτή με αγορές της τα ελληνικά ομόλογα.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να έχει λήξει η όποια διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Μ. Ντράγκι υπογραμμίζει, μέσω των δηλώσεων και απαντήσεών του τις προθέσεις της ΕΚΤ έναντι της ελληνικής ιδιαιτερότητας, για την οποία, υπενθυμίζεται, πως το πρόγραμμα έχει παραταθεί μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Πότε πρόκειται να ξεκινήσουν οι αγορές της ΕΚΤ;

Το Μάρτιο.

Η αναφορά του προέδρου της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο αγορών πριν από τις λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο στην ουσία υποδεικνύει το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί η νέα συμφωνία με την νέα ελληνική κυβέρνηση μετά την 28 Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η ισχύουσα παράταση του προγράμματος.

 http://www.crashonline.gr/σαμαράς-χωρίς-την-ολοκλήρωση-της-αξιο/
22/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin