Tuesday, January 20, 2015

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγει έξοδο από την Ευρωζώνη» (Παναγιώτης Λαφαζάνης)

Στη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέγει την έξοδο από την Ευρωζώνη, ούτε την έξοδο από την Ε.Ε. προέβη σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο έως πρόσφατα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε πρόγραμμα αποκατάστασης της χώρας και αναδιοργάνωσής της, ακύρωσης των μνημονίων και της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας, απομάκρυνσης της τρόικας και υλοποίησης προγράμματος αντιμετώπισης της φτώχειας, ενώ έκανε λόγο για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών πως θα έχει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η νίκη αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, δεν θα καταστεί απλώς «αφετηρία για μεγάλες αλλαγές στη χώρα μας», αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση, ώστε «ως φαινόμενο ντόμινο να προκαλέσει αλλαγές σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο» και ειδικότερα στην αλλαγή των νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών πολιτικών.

Για τις μετεκλογικές συναργασίες
Αναφερόμενος στην πολιτική συμμαχιών μετά τις εκλογές, ο κ.Λαφαζάνης ανέφερε ότι απέκλεισε κάθε συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ή το ΚΙΔΗΣΟ του Γ.Παπανδρέου. Όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι «θα συνεργαστούμε με δυνάμεις, οι οποίες θα μπορέσουν υπεύθυνα να ακολουθήσουν πολιτική κατά των μνημονίων, πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας».

Ιδιωτικοποιήσεις
Σχολιάζοντας την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των λιμανιών, ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, για το οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον η ρωσική πλευρά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα διακόψει το πρόγραμμα και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των πάντων από τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, είπε ότι δεν θα επιτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους, ενώ για το λιμάνι του Πειραιά σημείωσε πως θα αναδιοργανωθεί και θα παραμείνει κρατικό λιμάνι, που θα διευθύνεται από το Δημόσιο, με κοινωνικό έλεγχο. Αυτό αφορά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όλα τα λιμάνια και φυσικά τους σιδηροδρόμους, είπε.

«Θα αναδιοργανώσουμε τους σιδηροδρόμους της Ελλάδας σε μια νέα εταιρεία, δημόσιου χαρακτήρα. Θα υποστηρίξουμε την κρατική μας εταιρεία, ώστε να αναπτυχθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, που είναι τόσο απαραίτητο για την ανάπτυξη της χώρας» τόνισε.

Σε άλλο ερώτημα σχολίασε την πολιτική των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας «πολύ κακή πολιτική, η οποία πλήττει σοβαρά τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, πλήττει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο».

Τέλος αναφερόμενος, τέλος, στην υπόσχεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επιστροφή των συντάξεων στους παλιννοστούντες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι «ο κ. Σαμαράς παίζει με τους συμπατριώτες μας, τους Ελληνοποντίους, τους Έλληνες, που ήρθαν από τη Ρωσία στην Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τις συντάξεις σε όλους, όσοι είναι μέρος του ελληνικού κόσμου, στους Πόντιους Έλληνες, στους Έλληνες από τη Ρωσία … θα αποκαταστήσουμε αυτήν την αδικία».
Xρήστος Μαζάνης  

 [zougla.gr]
20/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Λαφαζάνης: Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία πλήττουν την σταθερότητα στην Ευρώπη ...
    «Πολύ κακή πολιτική, η οποία πλήττει σοβαρά τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη» χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υψηλόβαθμο στέλεχος και μέχρι πρόσφατα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί φαβορί στις επερχόμενες εκλογές της Κυριακής.

    Σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti Γκενάντι Μέλνικ στην Αθήνα, ο Λαφαζάνης εκφράζει την αντίθεσή του στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Ρωσία και τονίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, γι' αυτό και η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προσπαθήσει να αναπτύξει νέους δεσμούς και να βελτιώσει τις σχέσεις, αναβαθμίζοντάς τις σε πιο ουσιαστικό επίπεδο».
    Οπως τόνισε «απολύτως τίποτε δεν χωρίζει τον ελληνικό και το ρωσικό λαό. Ελλάδα και Ρωσία δεν έχουν προβλήματα. Οι καλές σχέσεις είναι η μοναδική οδός για τους δύο λαούς και η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα βοηθήσει και την περιοχή μας, θα βοηθήσουν την Ελλάδα και τη Ρωσία και φυσικά θα βοηθήσουν και ολόκληρη την Ευρώπη, την ΕΕ συνολικά».

    Σχολιάζοντας την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των λιμανιών, ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, για το οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον η Ρωσία, ο Λαφαζάνης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα διακόψει το πρόγραμμα και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος των πάντων από τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια, δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή τους. Θα αναδιοργανώσουμε τους σιδηροδρόμους της Ελλάδας σε μια νέα εταιρεία, δημόσιου χαρακτήρα. Θα υποστηρίξουμε την κρατική μας εταιρεία, ώστε να αναπτυχθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, που είναι τόσο απαραίτητο για την ανάπτυξη της χώρας».

    Για τις συντάξεις των Ελλήνων του Πόντου

    Αναφερόμενος, τέλος, στην υπόσχεση του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επιστροφή των συντάξεων στους παλιννοστούντες, ο Λαφαζάνης επεσήμανε ότι «ο Σαμαράς παίζει με τους συμπατριώτες μας, τους Ελληνοποντίους, τους Έλληνες, που ήρθαν από τη Ρωσία στην Ελλάδα. Έκοψε τις συντάξεις σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι υποχρεώθηκαν απλώς να επιβιώνουν.....................http://gr.rbth.com/news/2015/01/20/lafazani_oi_eyropaike_kyrosei_sti_rosia_plittoyn_tin_statherotita_stin_e_34879.html
    20/1/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin