Monday, January 5, 2015

FAZ: Δεν ευθύνεται μόνο η Ελλάδα για την πτώση του ευρώ (ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ)

«Το ευρώ δεν είναι αδύναμο μόνο λόγω της Ελλάδας», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και εκτιμά ότι η τάση υποχώρησης του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

«Ο φόβος για το τέλος της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα και μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ασκούν πίεση στο ευρώ» αναφέρει ο αρθρογράφος και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ένας ακόμη λόγος για την υποχώρηση της αξίας του ευρώ είναι η ισχυρή ανάπτυξη στην Αμερική. «Επειδή η οικονομία στις ΗΠΑ πηγαίνει καλύτερα, η FED βγαίνει σιγά-σιγά από τη χαλαρή νομισματική της πολιτική. 

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η FED θα προχωρήσει την άνοιξη στην πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και χρόνια», επισημαίνει ο αρθρογράφος της FAZ.

Πίεση στο κοινό νόμισμα ασκείται, όμως, σύμφωνα με την FAZ, και από τις εικασίες για μια επικείμενη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενώ πρόσφατες δηλώσεις τού Μάριο Ντράγκι ερμηνεύθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Ειδικοί από την Φρανκφούρτη προβλέπουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί ήδη εντός του Ιανουαρίου. «Έτσι διοχετεύει η ΕΚΤ ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία, με την ελπίδα να την οδηγήσει και πάλι στην ανάπτυξη. Όσο περισσότερο χρήμα κυκλοφορεί, όμως, τόσο το ευρώ θα χάνει την αξία του», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει η FAZ, το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να υποχωρεί, φθάνοντας στα 1,15 δολάρια, καθώς σημειώνονται εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη προς την Αμερική, ενώ η Bundesbank έχει προβλέψει ότι το 2017 τα δύο νομίσματα θα φθάσουν στο απόλυτο ένα προς ένα.
  [imerisia.gr]
--
-
  • Presseschau zur "Grexit"-Debatte: "Oder sagt man besser Rausschmiss?" 

    • Der Euro ist nicht nur wegen Griechenland schwach

    Der Euro ist immer weniger wert. Sorgen um den Sparwillen der Griechen und einen etwaigen Austritt des Landes aus der Währungsunion belasten den Kurs. Doch es gibt noch mehr Gründe, warum der Euro schwächelt. 

    Der Eurokurs fällt und fällt: Am Montagmittag markierte die Gemeinschaftswährung mit 1,18605 Dollar zeitweise den tiefsten Stand seit 2006 und stand zuletzt bei 1,189 Dollar. Noch vor einem Jahr bekam man für einen Euro 1,37 Dollar. Was ist passiert?
    Für Unsicherheit sorgt derzeit Griechenland. Drei Wochen vor der vorgezogenen Parlamentswahl am 25. Januar ist die Debatte über einen möglichen Austritt des Landes aus dem Euroraum neu entbrannt. Die reformkritische Syriza führt mit dem Politiker Alexis Tsipras weiter die Umfragen an. Anleger fürchten, dass die Euro-Krise im Falle eines Wahlsieges der Syriza wiederaufflammen könnte. Die Partei hat bereits angekündigt, die Vereinbarungen mit den internationalen Geldgebern ändern und den Sparkurs lockern zu wollen. Laut Berichten der Zeitschrift „Der Spiegel“ ist die Bundesregierung mittlerweile bereit, Griechenland notfalls aus der Euro-Zone ziehen zu lassen. Die EU-Kommission beharrt dagegen darauf, dass die Mitgliedschaft im Euro unwiderruflich sei. Die Angst vor einem Ende der Sparpolitik in Griechenland und einem möglichen Euro-Austritt belasten die europäische Währung....................http://www.faz.net/aktuell/finanzen/devisen-rohstoffe/kursverfall-der-euro-ist-nicht-nur-wegen-griechenland-schwach-13353736.html
    5/1/15
    --
    -

1 comment:

  1. Στους κινδύνους που θα έχει για την Ευρωζώνη μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρεται το Bloomberg σε άρθρο γνώμης...

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel φέρεται να θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σαν ένα διαχειρίσιμο ρίσκο που δεν θα προκαλέσει υπαρξιακές κρίσεις για το ενιαίο νόμισμα, αναφέρει το πρακτορείο και προσθέτει: αυτή η άποψη, εάν πράγματι ισχύει, είναι άστοχη στην καλύτερη περίπτωση και επικίνδυνη στη χειρότερη.

    Το Bloomberg σημειώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί μικρότερο κίνδυνο σήμερα για την υπόλοιπη Ευρωζώνη σε σύγκριση με το 2009. Αυτό ωστόσο δεν λέει πολλά για το χάος που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ, προσθέτει υπογραμμίζοντας ότι η μετάδοση [της κρίσης] δεν είναι ποτέ προβλέψιμη.

    Εάν φανεί ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι εφήμερη – παρά την παραδοχή στις ευρωπαϊκές συνθήκες ότι είναι "αμετάκλητη" – τότε τα άλλα πιο αδύναμα μέλη θα είναι ευάλωτα όσον αφορά την ισχύ τους να παραμείνουν στο ευρώ. Οι επενδυτές ενδεχομένως να οδηγηθούν να σορτάρουν τα ομόλογα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας οδηγώντας το κόστος δανεισμού για τις χώρες αυτές σε επίπεδα που δεν αντέχουν.

    Μην κάνετε κανένα λάθος, υπογραμμίζει το πρακτορείο. Δεν έχει σημασία πόσο οι πολιτικοί μπορεί να ισχυρίζονται ότι έχουν περιορίσει μια πιθανή ελληνική κρίση, δεν έχουν. Η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ θα θέσει υπό αμφισβήτηση την συνέχιση της ύπαρξης του ενιαίου νομίσματος.
    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2193959
    5/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin