Saturday, January 3, 2015

GREECE MEDIA - MME EL: Επικαιρότητα - Επιλογές Ιανουάριος 2015 [Γ]

--
Οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης ελέγχουν τα εσωτερικά συστήματά τους και ανασύρουν τα προ διετίας σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μετά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Μεταξύ των εταιρειών που προχωρούν σε τέτοιου είδους ασκήσεις είναι η Citigroup, η Goldman Sachs και η χρηματιστηριακή εταιρεία ICAP, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας...................WSJ: Ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για περίπτωση Grexit οι τράπεζες

--

68 comments:

  1. Σήμερα κρίνεται το θέμα του ELA, αύριο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ...

    Την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA θα εξετάσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Το σχετικό αίτημα θα υποστηριχθεί από το Διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα , ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

    Υπενθυμίζεται πως δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν προληπτικά να ανοίξει γραμμή πίστωσης μέσω του ELA.

    Ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει η πρόσβαση στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα να αφορά το σύνολο των συστημικών τραπεζών, φοβούμενη περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας, λόγω της φυγής καταθέσεων, των επικείμενων εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, αλλά και λόγω των εξελίξεων που αφορούν στο ελβετικό φράγκο.

    Κρίσιμες αποφάσεις από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

    Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι για την Ελλάδα και η αυριανή απόφαση της ΕΚΤ για τον αν θα συμπεριλάβει τη χώρα στις αποφάσεις της για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE).

    Τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο (Der Spiegel) που κάνουν λόγο για εξαίρεση της Ελλάδας από το QE έχουν σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), καθώς μέχρι τώρα ούτε διαψεύστηκαν ούτε επιβεβαιώθηκαν...............http://www.elzoni.gr/html/ent/550/ent.51550.asp
    21/1/15

    ReplyDelete
  2. Δραγασάκης: Σεβόμαστε τις δανειακές συμβάσεις, την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, αλλά το πρόγραμμα δεν βγαίνει...

    «Σεβόμαστε τους θεσμούς της Ευρώπης και τις δανειακές συμβάσεις αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε. Υπάρχουν μνημόνια που είναι επιστολές προθέσεων της απελθούσας κυβέρνησης που δεν δεσμεύουν την χώρα», τόνισε ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια του άτυπου «ντιμπέιτ» με τον Γκ. Χαρδούβελη στην εκδήλωση του Economist.

    "Σεβόμαστε την κα. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε, σεβόμαστε αυτά που λένε αλλά υπάρχει μία ισχυρή πλειοψηφία που συμφωνεί ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει", υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης. Αντιθέτως, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τα μνημόνια και υπογράμμισε ότι πρόκειται για e-mail προθέσεων που δεν δεσμεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί αν τυχόν παραβιάζουν με τους όρους τους αρχές.

    Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλείται να ανατρέψει τον καπιταλισμό αλλά να συμβάλλει στη διάσωση της κοινωνίας. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή, αλλιώς υπάρχει πρόβλημα με τη Δημοκρατία κάτι που ενδιαφέρει και τους Ευρωπαίους, υποστήριξε................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113437354
    21/1/15

    ReplyDelete
  3. Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, της χώρας που αποτελεί το νεότερο μέλος της ευρωζώνης, πήρε σήμερα θέση στη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη έναντι της Ρωσίας...

    Ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ρίμαντας Σάτζους δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι αναμένει πως η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει περαιτέρω καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην ανάληψη «αποτελεσματικών, αλλά αρκούντως προσεκτικών» ενεργειών αυτή την εβδομάδα.

    Ακόμη υποστήριξε ότι στη Λιθουανία υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη λήψη νέων μέτρων ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.................http://www.zougla.gr/kosmos/article/li8ouania-ta-krati-meli-tis-evrozonis-prepi-na-tiroun-tis-desmefsis-tous
    21/1/15

    ReplyDelete
  4. «Θάνατος η μη συμφωνία» λέει και ο Πελεγρίνης...

    Στο ίδιο μήκος κύματος με τον οικονομολόγο και υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Βαρουφάκη για τα περί «θανάτου» σε περίπτωση μη συμφωνίας με τους δανειστές κινήθηκε και ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του κόμματος, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

    Μιλώντας στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega, δήλωσε ότι αν δεν επέλθει συμφωνία, αυτό είναι θάνατος, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «έχει γονατίσει και αδυνατεί να πληρώσει το χρέος».

    Χθες η οικονομική εφημερίδα La Tribune φιλοξένησε συνέντευξη του οικονομολόγου και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίο; υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας μετά τις εκλογές, «τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος».

    Ο ίδιος απέρριψε την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, εκτιμώντας ότι «δεν είναι πολύ καλή ιδέα», ενώ παράλληλα, άσκησε κριτική στο σχέδιο Γιούνκερ.............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64127414
    21/1/15

    ReplyDelete
  5. Το Τόκιο «θα κάνει τα πάντα» για την απελευθέρωση των δύο ομήρων της ISIS...

    Υπογραμμίζοντας πως η Ιαπωνία «δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία», ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε είπε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε μέσο στη διάθεσή της για την απελευθέρωση των δύο Ιαπώνων που έχουν πέσει στα χέρια τζιχαντιστών.

    «Θα κάνουμε τα πάντα για να απελευθερωθούν» είπε ο Άμπε την Τετάρτη μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Έχω δώσει εντολή να εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι που έχουν ανοίξει μέχρι τώρα» τόνισε.

    «Η χώρα μας δεν θα υποκύψει ποτέ στην τρομοκρατία» τόνισε...........http://news.in.gr/world/article/?aid=1231379112
    21/1/15

    ReplyDelete
  6. Διαπραγματεύσεις με τους δανειστές υπό τη σκοπιά του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας. Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην ατζέντα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, δήλωσε στην DW o Μανώλης Γλέζος...

    Ως γνωστόν, ο 92χρονος ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος δεν πετά με το αεροπλάνο. Τις όποιες αποστάσεις τις διανύει με το αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι όταν μεταβαίνει από την Αθήνα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο διαμένει συνήθως για περισσότερο διάστημα εκεί από ό,τι οι άλλοι συνάδελφοί του στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρότι θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στο δρόμο για την Ελλάδα, αποφάσισε τελικά να διασχίσει οδικώς τα 764 χλμ. από τις Βρυξέλλες ως το Βερολίνο για να συμμετάσχει την Τρίτη το βράδυ σε εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο ΣΥΡΙΖΑ και την οποία διοργάνωσε η πρόεδρος της ομάδας των αριστερών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ. Με αυτή την ευκαιρία ο Μανώλης Γλέζος μίλησε με τη Deutsche Welle..............http://dw.de/p/1ENcD
    21/1/15

    ReplyDelete
  7. Προαναγγελία σύγκρουσης Ευρωζώνης με ΣΥΡΙΖΑ ...Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η βοήθεια προϋποθέτει τρόικα...

    Σαφές μήνυμα ότι η τρόικα θα παραμείνει στις χώρες που βρίσκονται υπό πρόγραμμα έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Με τον τρόπο αυτό τοποθετήθηκε έναντι τόσο εκείνων που σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητούν αλλαγή της δομής της τρόικας, όσο και της νέας ελληνικής κυβέρνησης που θα κληθεί να κλείσει τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας και να συμφωνήσει την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, η τρόικα αποτελεί το καλύτερο εργαλείο ελέγχου των προγραμμάτων που εφαρμόζονται από χώρες. Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αν κάποια χώρα της Ευρωζώνης ζητήσει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), αυτή θα συνοδεύεται από τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας...................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=195538
    21/1/15

    ReplyDelete
  8. Το ΔΣ της ΕΚΤ έχει προτείνει αγορά ομολόγων 50 δισ. το μήνα, από τον Μάρτιο...

    Το διοικητικό συμβούλιο ΕΚΤ έχει προτείνει την αγορά ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ τον μήνα από τον Μάρτιο, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα άλλων μέσων ενημέρωσης για τη χρονική διάρκεια του προγράμματος.

    H Wall Street Journal ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα έτος. Το Bloomberg μετέδωσε ότι οι αγορές θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2016.

    Η ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64127583
    21/1/15

    ReplyDelete
  9. Ποροσένκο: 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία ...

    Περισσότεροι από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, καλώντας τη Μόσχα να τους αποσύρει από το ουκρανικό έδαφος. Η Ρωσία από την πλευρά της απορρίπτει τους εν λόγω ισχυρισμούς, δηλώνοντας μάλιστα ότι ο Ποροσένκο ήταν εκείνος που απέρριψε ειρηνευτικό σχέδιο του Βλ. Πούτιν.

    "Έχουμε στο έδαφός μας περισσότερους από 9.000 Ρώσους στρατιώτες, με περισσότερα από 500 τεθωρακισμένα, βαρύ πυροβολικό και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Αν δεν είναι αυτό επίθεση, τότε τι είναι;", είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

    "Υπόσχομαι ότι θα υπάρξει μια σταθερή κατάσταση στην Ουκρανία εάν η Ρωσία εφαρμόσει αυτό το σημείο (των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο): το κλείσιμο των (ρωσοουκρανικών) συνόρων και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τα εδάφη μας", πρόσθεσε.........................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113438141
    21/1/15

    ReplyDelete
  10. Απουσία των κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας από το προσχέδιο της έκθεσης προόδου για την Τουρκία για το 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπιστώνει ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το περιεχόμενο του προσχεδίου που ετοίμασε η ευρωβουλευτής της Ολλανδίας και μέλος της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Κάτι Πίρι, ανέφερε επίσης ότι μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη προβαίνουν ήδη σε ενέργειες προς την ομάδα τους...

    Όπως επεσήμανε, απουσιάζουν αναφορές στην απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, στη νέα NAXTEΧ εκ μέρους της Τουρκίας, στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας, στο θέμα των αγνοουμένων, στην επιστροφή της Αμμοχώστου κ.ά. Ενώ, ευρωβουλευτές άλλων χωρών επέκριναν την εισηγήτρια για την απουσία αναφοράς στις σχέσεις Τουρκίας-ISIS.......http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/238287/evrovouli-choris-anafora-gia-ypochreoseis-pros-kypro-to-proschedio-gia-tourkia#sthash.l8SUaO2R.dpuf
    21/1/15

    ReplyDelete
  11. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, οι αγορές περιμένουν ότι αύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 600 δισ. ευρώ...

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε μάλιστα χθες, ότι η χώρα θα πρέπει να αποδεχτεί τις ενέργειες της ΕΚΤ και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της στην προσπάθειά του να διασκεδάσει την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι η ΕΚΤ υπέκυψε στις πιέσεις του Βερολίνου και σκοπεύει να μην κάνει τις αγορές των ομολόγων κεντρικά αλλά να τις αναθέσει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες..................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=89776

    ReplyDelete
  12. Στόχος της Πορτογαλίας να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο από το ΔΝΤ ...

    Μετά την Ιρλανδία, η Πορτογαλία σκοπεύει να «αποπληρώσει νωρίτερα» το δάνειο που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

    Χάρη «στην εξομάλυνση της πρόσβασης (της Πορτογαλίας) στις αγορές», η χώρα «είναι σε θέση να αποπληρώσει» το ΔΝΤ «όπως αναμενόταν» και «θα ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες» προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε η Αλμπουκέρκι σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Η Πορτογαλία, η οποία δεν χρειάστηκε την τελευταία δόση βοήθειας, έχει λάβει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ, ποσό που αποτελεί μέρος της διεθνούς βοήθειας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε στη χώρα τον Μάιο του 2011.

    Πάντως η Λισαβόνα πρέπει να λάβει την έγκριση των ευρωπαίων εταίρων της προτού ξεκινήσει να αποπληρώνει το δάνειο του ΔΝΤ..................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231379325#ref=latestarticles
    21/1/15

    ReplyDelete
  13. Μέρκελ: Μη στείλει λάθος μηνύματα η ΕΚΤ ...

    Η Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) λαμβάνει αποφάσεις με πλήρη ανεξαρτησία, υπογράμμισε για άλλη μια φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αν και δεν θα πρέπει να στείλει κάποιο μήνυμα που θα μπορούσε να θεωρηθεί αντίθετο με την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλά σενάρια, ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έχει λάβει καμιά απόφαση ακόμη».

    «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που είπα το απόγευμα της Δευτέρας, ότι... είναι σημαντικό για μένα, ως πολιτικό, να αποφευχθεί να σταλεί οποιοδήποτε μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξασθενίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για στενότερη οικονομικοπολιτική συνεργασία στις χώρες της ευρωζώνης», πρόσθεσε.
    http://www.elzoni.gr/html/ent/587/ent.51587.asp
    22/1/15

    ReplyDelete
  14. «Να γίνει δίκαιη μεταχείριση της Ελλάδας»...

    O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά τη δίκαιη αντιμετώπιση της Ελλάδα. «Η Μέρκελ εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα ορθοποδήσουν μόνοι τους». Βάγκενκνεχτ: Νίκη Τσίπρα ως σύνθημα για ανυποταγή στην τρόϊκα.

    Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε τη δίκαιη μεταχείριση της Ελλάδας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σημερινό φύλο της γερμανικής εφημερίδας Hannoverschen Allgemeinen Zeitung ο Σούλτς υπογράμμισε ότι «για να επιτευχθεί μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη και σοβαρή μείωση του χρέους χρειάζεται ένα δίκαιο πλαίσιο σχέσεων συνεργασίας και όχι απειλές».

    «Η Μέρκελ εμπιστεύεται τους Έλληνες»

    Όπως τόνισε «η Ελλάδα χρειάζεται ένα έξυπνο μείγμα πολιτικής που να αποτελείται από μέτρα σταθεροποίησης των δημοσιονομικών της, δομικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς του μέλλοντος που να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η καγκελάριος Μέρκελ εμπιστεύεται τους Έλληνες και τους θεωρεί ικανούς να ορθοποδήσουν στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Παίρνοντας ως αφορμή το αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα προειδοποίησε ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ και τη Γερμανία................................http://dw.de/p/1EOpZ
    22/1/15

    ReplyDelete
  15. Χαρδούβελης: Η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να συνδέει την επαναγορά ομολόγων με τις πολιτικές εξελίξεις ...

    Την ελπίδα να μην αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για τη μαζική επαναγορά ομολόγων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

    Καμία άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ δεν χρειάζεται την ποσοτική χαλάρωση τόσο όσο η Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες, λόγω των δυσχερειών στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.

    Ο Γκίκας Χαρδούβελης επεσήμανε ότι: «Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο αποπληθωρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους και τα μεγαλύτερα ποσοστά εσωτερικών επιτοκίων. Θεωρητικά, με βάση τον αποπληθωρισμό και το στόχο για σταθερότητα τιμών της ΕΚΤ, είμαστε ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος».........................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113438471
    22/1/15

    ReplyDelete
  16. Νέο μήνυμα στην Ελλάδα έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως «οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση»...

    «Για προφανείς λόγους, δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στην παρούσα πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα. Εναπόκειται στους Έλληνες να αποφασίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει. Το μόνο που μπορούμε και πρέπει να πούμε είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που με τον πρόεδρο της Φινλανδίας.

    Μέρκελ: Ισχύει η ευρωπαϊκή αρχή «αλληλεγγύη έναντι ιδίας ευθύνης»

    Πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο αίσθημα ευθύνης σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της, εμφανίστηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

    Όπως υπογράμμισε η γερμανίδα Καγκελάριος, εξακολουθεί να ισχύει η ευρωπαϊκή αρχή «αλληλεγγύη έναντι ιδίας ευθύνης».

    «Ακούμε από την Ελλάδα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και από την αρχή της κρίσης έλεγα πάντα ότι όλα όσα κάνουμε πολιτικά έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», δήλωσε η κ. Μέρκελ....................http://www.elzoni.gr/html/ent/634/ent.51634.asp
    23/1/15

    ReplyDelete
  17. «Εκρηκτική» είναι η κατάσταση στο σκέλος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς το Δεκέμβριο αυξήθηκαν στα 73,7 δισ. ευρώ από 72,7 δισ. ευρώ το Νοέμβριο...

    Μόνον οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 1,268 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2014 ανήλθε σε 13,7 δισ. ευρώ, από 12,5 δισ. ευρώ στο 11μηνο 2014.

    Αν προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,02 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών στο 12μηνο 2014 φθάνει στα 73,7 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης πολλοί φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο το Δεκέμβριο λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επιταχυνθεί η συσσώρευση νέων οφειλών.........http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2209132
    23/1/15

    ReplyDelete
  18. Πέρασε η προθεσμία για τους Ιάπωνες ομήρους χωρίς μήνυμα προς το Τόκιο...

    Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη κανένα μήνυμα από τους τζιχαντιστές που κρατούν δύο Ιάπωνες, μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου των τζιχαντιστών πως θα τους σκοτώσουν εάν δεν τους καταβληθούν λύτρα 200 δισ. δολάρια.

    Το Τόκιο αναφέρει πως η κατάσταση παραμένει «πολύ σοβαρή» και συνεχίζει την προσπάθεια απελευθέρωσής τους, έχοντας αποκλείσει ωστόσο «να υποκύψει στην τρομοκρατία».................http://news.in.gr/world/article/?aid=1231379715
    23/1/15

    ReplyDelete
  19. Στέλιος Ράμφος: Πάμε σε εκλογές με ένα εκλογικό σώμα που ζητάει παραμύθια...

    Για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι θα εξαρτήσουν την ψήφο τους από την πεποίθησή τους ότι λένε ψέματα οι δύο πρωταγωνιστές, τονίζει ο Έλληνας φιλόσοφος
    Στο πνεύμα των ημερών, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος κατέθεσε την προσωπική του άποψη για τις εκλογές της Κυριακής, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι θα εξαρτήσουν την ψήφο τους από την πεποίθησή τους ότι λένε ψέματα οι δύο πρωταγωνιστές, ενώ βασίζουν τη επιλογή τους στο ότι λένε ψέματα.................http://www.protothema.gr//greece/article/445059/stelios-ramfos-pame-se-ekloges-me-ena-eklogiko-soma-pou-zitaei-paramuthia/
    23/1/15

    ReplyDelete
  20. Προειδοποιήσεις προς την επόμενη κυβέρνηση...

    Λίγο πριν τις ελληνικές εκλογές ο Γ. Ντάισελμπλουμ προειδοποιεί για διακοπή της χρηματοδότησης αν η νέα κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις. «Θα πρέπει η Ελλάδα να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες» δηλώνει ο Β. Σόιμπλε.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel Online στο περιθώριο των εργασιών του παγκόσμιου οικονομικού φόρου στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ντάισελμπλουμ διευκρινίζει ότι όποιος χρειάζεται στήριξη για να χρηματοδοτήσει την οικονομία του και τις δημόσιες δαπάνες, πρέπει να τηρεί και τους όρους. Υπάρχουν ασφαλώς ορισμένα περιθώρια χειρισμών στις διαπραγματεύσεις και για την διαμόρφωση του προγράμματος προσαρμογής, αλλά να ζητά κανείς μόνο τα δάνεια χωρίς να οφείλει να πληροί και τους όρους, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

    Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιες κυρώσεις διαθέτουν οι δανειστές σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί, ο επικεφαλής του Eurogroup υπενθυμίζει τις συμφωνίες για το τρέχον πρόγραμμα που δεν έχει ολοκληρωθεί και τη προληπτική γραμμή στήριξης που θα ακολουθήσει και σημειώνει: «Οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί θα δοθεί μόνο υπό προϋποθέσεις. Το να δίνει κανείς μόνο χρήματα χωρίς να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα χρειαζόταν συνεχώς δάνεια. Θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο, στο οποίο η ελληνική οικονομία να αυτοχρηματοδοτείται και αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο» υπογραμμίζει στο Spiegel Οnline o επικεφαλής του Eurogroup...................http://dw.de/p/1EPk7
    23/1/15

    ReplyDelete
  21. Τσίπρας: Αυτοδυναμία και συμφωνία με τους εταίρους μέχρι το καλοκαίρι...

    «Θέλουμε έναν ιστορικό θρίαμβο για τον λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπιζόμενος τη θέση του για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος στη Βουλή, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

    Στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πολλές φορές ότι τη Δευτέρα η τρόικα τελειώνει, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις θεσμικές υποχρεώσεις τής χώρας έναντι της ΕΕ, αλλά όχι τις πολιτικές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, επικαλούμενος τη λαϊκή ετυμηγορία. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι, μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για διαπραγμάτευση και ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει βρεθεί λύση, ενώ ανακοίνωσε ότι το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός θα το κάνει στην Κύπρο.............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64128909
    23/1/15

    ReplyDelete
  22. Spiegel: Γνωστές γερμανικές εταιρείες βοήθησαν τη Συρία να αποκτήσει χημικά όπλα...

    Πολλές γερμανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η φαρμακευτική Merck, βοήθησαν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ και στη συνέχεια τον γιο του, τον Μπασάρ, να αποκτήσουν χημικό οπλοστάσιο, υποστηρίζει στο αυριανό τεύχος του το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.............http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113439745
    23/1/15

    ReplyDelete
  23. Ουκρανία: Δέκα νεκροί από βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη...

    Τουλάχιστον δέκα πολίτες σκοτώθηκαν σήμερα κατά τους βομβαρδισμούς με πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ στη Μαριούπολη, στρατηγικής σημασίας λιμάνι και τελευταία μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ανακοίνωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας.

    "Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς των ανταρτών στη Μαριούπολη", έγραψε ο Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν, αρχηγός της αστυνομίας στην περιοχή του Ντονέτσκ στη σελίδα του στο Facebook.

    Ο εκπρόσωπος της δημαρχίας της Μαριούπολης, Ολεγκ Καλίνιν, δήλωσε ότι είδε τρεις πολίτες να πέφτουν νεκροί, ενώ ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι μια αγορά επλήγη από τα πυρά.

    Ο ουκρανικός στρατός, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι "πυρά ανταρτών από πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ έπληξαν τα ανατολικά προάστια της Μαριούπολης" και ότι σπίτια καταστράφηκαν..............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64129088
    24/1/15

    ReplyDelete
  24. ΠΑΣΟΚ: Αν δεν βγούμε τρίτοι, θα ευθύνεται ο Παπανδρέου...

    Σύσκεψη υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο πραγματοποίησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Κυριακής στα γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη...........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64129353
    25/1/15

    ReplyDelete
  25. Exit poll της ΚΑΠΑ Research: Από 8,5 έως 9,5 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ - Προς μεγάλη νίκη της Αριστεράς - Από 148-154 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ....

    Ισχυρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 8,5-9,5 ποσοστιαίων μονάδων δίνει το exit poll της Κάπα Research.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει από 33,5-37,5%, με τη ΝΔ να ακολουθεί με 25-28%. Την τρίτη θέση με ποσοστό 5,5-7,5% καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή, ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 4-6%, ΚΚΕ 4,5-6,5% και Ποτάμι 5-7%. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες λαμβάνουν 3,5-4,5%. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών λαμβάνει 2,2-3,2%

    Σύμφωνα με το exit poll της Κάπα Research για το in.gr, tovima.gr, tanea.gr και τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA99,5 η δύναμη των κομμάτων, στο 70% της ανάλυσης των στοιχείων, έχει ως εξής:

    ΣΥΡΙΖΑ 33,5-37,5% - 148-154 έδρες
    ΝΔ 25-28% - 70-78 έδρες
    Χρυσή Αυγή 5,5-7,5% - 16-20 έδρες
    Ποτάμι 5-7%- 16-19 έδρες
    ΠΑΣΟΚ 4-6% - 12-14 έδρες
    ΚΚΕ 4,5-6,5% - 15-17 έδρες
    Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5-4,5% 10-12 έδρες
    Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 2,2-3,2% - έως 8 έδρες
    Άλλο κόμμα 7,3-9,3%
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=670561

    ReplyDelete
  26. ΕΕ: Κατεπείγον Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την Ουκρανία...

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκαλέσει κατεπειγόντως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη για να συζητηθεί η αναζωπύρωση των αιματηρών συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, γνωστοποίησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) σήμερα...........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64129359

    ReplyDelete
  27. ΕΕ: Εξετάζει το Ενδεχόμενο Νέων Κυρώσεων κατά της Ρωσίας...

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, την Κυριακή, να συγκαλέσει ένα έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων, μετά τη νέα επίθεση την οποία εξαπέλυσαν στην ανατολική Ουκρανία οι φιλορώσοι αυτονομιστές με την υποστήριξη της Μόσχας.

    «Συγκάλεσα ένα έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Πέμπτη για την κατάσταση στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), η Φεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ...............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=89925
    26/1/15

    ReplyDelete
  28. Δέκα νεκροί και 13 τραυματίες σε πτώση ελληνικού F16 ...

    Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν αεροσκάφος τύπου F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας συνετρίβη κατά την απογείωσή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Αλμπαθέτε στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας.

    Τουλάχιστον 13 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι έξι σε σοβαρή κατάσταση.

    Πηγή του Associated Press αναφέρει πως τα θύματα πιστεύεται είναι μη Ισπανοί, εντείνοντας τις ανησυχίες για τους Έλληνες πιλότους.

    Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ισπανίας είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία πως οι δύο χειριστές της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν βρει τον θάνατο, την οποία μετέδωσαν ισπανικά ΜΜΕ................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=196149
    26/1/15

    ReplyDelete
  29. Πορτογαλία: Η Ελλάδα «να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες»...

    Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου υπογράμμισε σήμερα ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει "να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες", κατά το παράδειγμα της Λισαβόνας που έχει ήδη "ξεπεράσει" την δοκιμασία την οποία υφίσταται και η Ελλάδα.

    "Ελπίζω ότι η κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα στην Αθήνα θα μπορέσει να συμβιβάσει τις ανάγκες της για ανάπτυξη με την αναγκαιότητα του σεβασμού στους ευρωπαϊκούς κανόνες", τόνισε στους δημοσιογράφους ο Πάσους Κοέλιου.

    Η Πορτογαλία "ξεπέρασε τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα", συνέχισε ο πρωθυπουργός. "Καταφέραμε να περιορίσουμε το έλλειμμά μας εντός των αποδεκτών ορίων και φέτος θα πετύχουμε τον στόχο του ελλείμματος κάτω του 3%" του ΑΕΠ, διαβεβαίωσε.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί "ότι μια χώρα δεν θέλει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην πληρώσει τα χρέη της".................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=196154
    26/1/15

    ReplyDelete
  30. Λαγκάρντ: Ετοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα...

    «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα» τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε γραπτή δήλωσή της για τις εκλογές στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα αναφέρει:

    «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα, και προσβλέπουμε να συζητήσουμε με τη νέα κυβέρνηση».

    Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αντίθετη στην προοπτική μιας διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στους κανόνες περί ίσης μεταχείρισης των ευρωπαϊκών χωρών.

    Σημειώνει ωστόσο ότι διάφορα άλλα σενάρια είναι υπό εξέταση, ενώ προειδοποιεί ότι απομένουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και δεν αφορούν αναγκαστικά νέα μέτρα λιτότητας...................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64129939
    26/1/15

    ReplyDelete
  31. Ραγδαίες εξελίξεις: Στην Αθήνα Ντάισελμπλουμ και Σουλτς! ...

    Επίσκεψη στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κ.Ντάισεμπλουμ προκειμένου να έχει επαφές με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με το Mega.

    Μάλιστα όπως μετέδωσε το Mega, νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βαρουφάκη που όπως φαίνεται θα είναι ο νέος υπουργός οικονομικών.

    Παράλληλα όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη θα έρθει στην Αθήνα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να συναντήσει την κα Μέρκελ και να την ενημερώσει σχετικά.
    http://www.crashonline.gr/ραγδαίες-εξελίξεις-στην-αθήνα-ντάισε/
    26/1/15

    ReplyDelete
  32. "Παγώνει" τις αναλήψεις καταθέσεων από πελάτες της η μεσαίου μεγέθους ρωσική τράπεζα SB Bank -το τελευταίο θύμα της εντεινόμενης κρίσης που πλήττει το ρωσικό τραπεζικό κλάδο...

    Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, η τράπεζα, η 80η μεγαλύτερη της Ρωσίας βάσει παγίων, ανέφερε στην ιστοσελίδα της πως θα σταματήσει να δίνει μετρητά στους πελάτες της, χωρίς όμως να εξηγεί το λόγο. Ούτε το γραφείο Τύπου της τράπεζας παραχώρησε διευκρινίσεις.................http://www.capital.gr/news.asp?id=2211600

    ReplyDelete
  33. Γ. Βαρουφάκης στο ΒΒC: Δεν Επιδιώκουμε Σύγκρουση με Βρυξέλλες - Εκτός Ατζέντας το Grexit...

    Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην ευρωζώνη ένα σχέδιο για τον περιορισμό του κόστους της ελληνικής καταστροφής για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης στο ΒΒC, τονίζοντας πως υπάρχει περιθώριο για αμοιβαία οφέλη.

    «Στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη θα πάμε με ένα σχέδιο για τον περιορισμό του κόστους της ελληνικής καταστροφής στον μέσο Γερμανό, στον μέσο Πορτογάλο, ακόμα και στον μέσο Σλοβάκο, ο οποίος είναι πιο φτωχός από τον μέσο Έλληνα και πρέπει να συνεισφέρει σε αυτόν τον δίχως τέλος φαύλο κύκλο», τόνισε στην εκπομπή «Today» του BBC.....................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=89964
    26/1/15

    ReplyDelete
  34. Οι Γερμανοί Βιομήχανοι στέλνουν «προειδοποιητικό» μήνυμα στον Τσίπρα...

    Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα δεν πρέπει να «ταράξει» την αξιοπιστία της Ελλάδας και να οδηγήσει τη χώρα σε «λάθος πορεία», τόνισε ο επικεφαλής των Γερμανών Βιομηχάνων, Markus Kerber.

    Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων εξήγησε τη Δευτέρα ότι θα ήταν «καταστροφικό» εάν παρακωλύονταν οι μεταρρυθμίσεις μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο νικητής των εκλογών, Αλέξης Τσίπρας, δεν πρέπει να ταράξει την αξιοπιστία στην Ελλάδα τώρα», τόνισε.

    Το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας της Κολωνίας καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς- ως έσχατη λύση- να προσδιορίσουν σαφώς τη νομική διαδικασία αναφορικά με την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    «Η σημερινή έλλειψη νομικού κανονισμού θα οδηγούσε σε μια αποδιοργανωμένη έξοδο και κατά συνέπεια ιδιαίτερα επιβλαβή οικονομικά», προειδοποίησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Michael Hüther. Εάν μια χώρα της ευρωζώνης απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις, είναι σημαντικό να μην δίνονται περισσότερα κεφάλαια διάσωσης σε αυτή, είπε.

    Το Ινστιτούτο πρότεινε η Τρόικα να δημοσιεύει τακτικά μια έκθεση συμμόρφωσης στις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού επίτευγματος. Αν αυτό το ποσοστό πέφτει κάτω από ένα ορισμένο όριο, ο Hüther προτείνει την επιβολή κατασταλτικών μέτρων.

    Είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποφασίσει να αρνηθεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση. Το πολιτικό επίπεδο της νομισματικής ένωσης θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να κόψει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συνολικά, πρόσθεσε.
    EurActiv Γερμανίας
    http://euractiv.gr/oikonomia/oi-germanoi-biomixanoi-stelnoyn-proeidopoiitiko-minyma-ston-tsipra
    27/1/15

    ReplyDelete
  35. Δίνοντας τέλος στον εφιάλτη της Ελλάδας...

    Αρθρο του Πολ Κρούγκμαν Αμερικανού νομπελίστα οικονομολόγου στους New York Times:
    Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που εξελέγη για τη σαφή του υπόσχεση να πολεμήσει τις πολιτικές λιτότητας που κυριαρχούν από το 2010. Και, φυσικά, θα βρεθεί πολύς κόσμος που θα τον προειδοποιήσει να εγκαταλείψει αυτήν την υπόσχεση, να συμπεριφερθεί «υπεύθυνα».

    Από το 2010 τα στελέχη της τρόικας, ενώ παρίσταναν τους έξυπνους και τους ρεαλιστές, στην πραγματικότητα παραπλάνησαν παρουσιάζοντας μια οικονομική φαντασία. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το τίμημα για τις ψευδαισθήσεις της οικονομικής ελίτ.

    Τώρα που ο Τσίπρας κέρδισε, και μάλιστα με διαφορά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καλό θα είναι να αποφύγουν τα κηρύγματα του να δράσει υπεύθυνα και να ακολουθήσει το πρόγραμμά τους. Το γεγονός είναι ότι δεν έχουν αξιοπιστία, το πρόγραμμα που έχουν επιβάλει στην Ελλάδα δεν είχε λογική. Δεν υπήρχε περίπτωση να λειτουργήσει.

    Το μόνο πρόβλημα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι το ότι δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικό. Η ελάφρυνση του χρέους και η χαλάρωση της λιτότητας θα μπορούσαν να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, αλλά είναι αμφίβολο το αν θα είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν σε μια ισχυρή ανάκαμψη....................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64130107

    ReplyDelete
  36. Κίεβο: Με απόφαση του χαρακτηρίζει «κράτος εισβολέα» τη Ρωσία...

    Το ουκρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα μια απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει τη Ρωσία «κράτος εισβολέα» και «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ παράλληλα ζητεί από τη Δύση να ενισχύσει τις κυρώσεις της εναντίον της Μόσχας.

    Συνολικά 271 βουλευτές, με απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό 226, ψήφισαν υπέρ της απόφασης αυτής με την οποία ζητούν από τη Δύση να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

    Η ψηφοφορία έγινε στη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, η οποία συγκλήθηκε μετά την αναζωπύρωση της βίας και την όξυνση των συγκρούσεων στα ανατολικά..................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=196297
    27/1/15

    ReplyDelete
  37. Σε έντονο ύφος η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αναφέρει:...

    «Η δήλωση των “Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ” που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας».

    Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της EE Φεντερίκα Μογκερίνι για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ρωτήθηκε για το εάν συναινεί με την απόφαση των αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ για τις κυρώσεις στην Ρωσία.

    Από το γραφείο του έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίστηκε «αντιθεσμική» ενέργεια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και της Μογκερίνι να μην λάβει υπόψη τις θέσεις της Αθήνας για την σύνταξη της δήλωσης σχετικά με την Ρωσία. ........................http://gr.rbth.com/news/2015/01/27/oxi_tsipra_sti_nee_kyrosei_kata_ti_rosia_agnoithikan_oi_enstasei_ti_ella_35019.html

    ReplyDelete
  38. Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας...

    Συμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα και του μετέφερε την στήριξή του, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν αρωγός στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι και η Ευρώπη πρέπει να ξεφύγει από την πολιτική λιτότητας, κάτι που έκαναν και οι ΗΠΑ, και να υιοθετήσει μια ισχυρή αναπτυξιακή ατζέντα. Ακόμη, εξέφρασε την επιθυμία σύντομα να υπάρξει επαφή και επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ - Ελλάδας.

    Η συνομιλία των δύο ανδρών έγινε σε χαλαρούς τόνους και μάλιστα ο Αμερικανός Πρόεδρος παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας «ακουγόταν κουρασμένος».

    «Φυσικό είναι» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, με τον κ. Ομπάμα να συμπληρώνει: «Είσαι ακόμα νέος και εγώ νέος ξεκίνησα, αλλά γκριζάρισαν τα μαλλιά μου».
    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=196439
    28/1/15

    ReplyDelete
  39. Μοσκοβισί: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προκατόχου του..

    Αισιόδοξος ότι Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα βαδίσουν σε τροχιά σύγκρουσης εμφανίστηκε ίζεται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών θεμάτων Πιερ Μοσκοβισί.

    Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προκατόχου του , συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν το χρέος και εκδηλώνει την πεπροίθησή του ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να συνεχίζει να βοηθά τη χώρα
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64131083
    28/1/15

    ReplyDelete
  40. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, που επισήμανε ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με αυτήν σχετικά με μια ανακοίνωση που καλεί να υπάρξει προεργασία για την ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία...

    Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ εξέδωσαν αυτή την ασυνήθιστη κοινή ανακοίνωση αντιδρώντας στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, μία ημέρα αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα επισήμανε χθες ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε ζητήσει τη συναίνεση της ελληνικής πλευράς πριν προχωρήσει στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής, σημειώνοντας ότι ο νέος έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τη Φεντερίκα Μογκερίνι.

    Ένας εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι το Συμβούλιο λυπάται που η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την ανακοίνωση αυτή.

    «Διαβουλευθήκαμε με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός εκπροσώπου της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας. Εξ όσων αντιληφθήκαμε υπήρχε συμφωνία από όλους όσον αφορά την ανακοίνωση αυτή το απόγευμα της Δευτέρας», είπε ο εκπρόσωπος.

    «Όταν πληροφορηθήκαμε την επιφύλαξη της Ελλάδας το πρωί της Τρίτης (...) προτείναμε να προστεθεί μια υποσημείωση στην οποία θα εξηγείται πως η Ελλάδα δεν καλύπτεται από την ανακοίνωση αυτή. Καθώς η Ελλάδα δεν ήθελε να προστεθεί μια τέτοια υποσημείωση, ήταν σαφές σε εμάς ότι μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε την ανακοίνωση, όπως είχε συμφωνηθεί το απόγευμα» της Δευτέρας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113444255

    ReplyDelete
  41. Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αλλά και οι δηλώσεις αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής σκηνής...

    Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Αθήνα ο κ. Ντέισελμπλουμ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον νέο υπουργό Οικονομικών.

    Όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διατηρηθεί η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης.

    «Τα προβλήματα παραμένουν και υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Εμείς θα βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση, στη βάση μιας ειλικρινούς διαπραγμάτευσης» σημείωσε.

    Παράλληλα, αύριο, Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Την ίδια ώρα, η Moody’s ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών είναι πιστωτικά αρνητικό (credit negative) για την Ελλάδα, καθώς εντείνει τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και ρευστότητας της χώρας, υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταθετών και έχει δυσμενή επίπτωση στις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξής της.

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναφέρει σε έκθεσή του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει ερωτηματικά για την ικανότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να συμφωνήσει μία ανανέωση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής στήριξης με την τρόικα, σε ένα πλαίσιο καθυστερημένων εκταμιεύσεων και φιλόδοξων σχεδίων για δαπάνες...................http://www.elzoni.gr/html/ent/762/ent.51762.asp
    28/1/15

    ReplyDelete
  42. Ανησυχίες για τις πρόσφατες, αυξημένες εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες...

    Έντονες ανησυχίες στη διεθνή οικονομική σκηνή προκαλούν οι αναταράξεις και το χθεσινό κραχ του χρηματιστηρίου.

    Το πρωτόγνωρο σε διάρκεια και ένταση sell off, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο οδήγησε τον Γενικό Δείκτη να κλείσει στις 711,13 μονάδες με συντριπτικές απώλειες της τάξης του 9,24% με υψηλό ημέρας στις 781,28 μονάδες (-0,29%) και χαμηλό στις 708,61 μονάδες (-9,56%).

    Την ίδια ώρα, σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης έθεσε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

    Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η ενέργεια αυτή αντανακλά την άποψη ότι ορισμένες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που εξήγγειλε η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασυμβίβαστες με το πλαίσιο πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών.................http://www.elzoni.gr/html/ent/792/ent.51792.asp

    ReplyDelete
  43. Fitch: Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υποβάθμιση αν…

    Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία υποβάθμιση του αξιόχρεου της από τον οίκο Fitch, εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της έως τον Μάιο που θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση της χώρας από τον οίκο.Αυτό δήλωσε ο Ντάγκλας Ρένγουικ, επικεφαλής του Fitch για τις αξιολογήσεις του αξιόχρεου των δυτικών χωρών.

    «Εάν κατά τον επόμενο έλεγχό μας στις 15 Μαΐου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή εάν φανεί ότι δεν καταλήγουν σε συμφωνία, φυσικά αυτό θα ήταν έναυσμα για μία υποβάθμιση. Αντίθετα, εάν επιτευχθεί συμφωνία με περισσότερη χρηματοδότηση και στήριξη, τότε αυτό μπορεί να είναι μήνυμα για την επιβεβαίωση του αξιόχρεου», δήλωσε ο Ρένγουικ.

    Ο οίκος Fitch αναθεώρησε την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου B σε αρνητική από σταθερή μέσα στον Ιανουάριο.
    http://www.crashonline.gr/fitch-η-ελλάδα-θα-βρεθεί-αντιμέτωπη-με-υποβ/
    29/1/15

    ReplyDelete
  44. Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της, υπό την προϋπόθεση ότι θα κρατήσει τον προϋπολογισμό της ισοσκελισμένο και θα συνεχίσει την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων, επέμειναν σήμερα στελέχη της κυβέρνησης της Γαλλίας.

    Σε μια σειρά δηλώσεων που ξεκαθαρίζουν τις θέσεις της Γαλλίας μερικές ημέρες πριν από τις συνομιλίες με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο Παρίσι, τα κυβερνητικά στελέχη της Γαλλίας απέκλεισαν εκ νέου το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού κρατικού χρέους.

    «Η διαγραφή του χρέους αποτελεί παραλογισμό, στο τραπέζι βρίσκεται η αναδιαπραγμάτευση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Libération στον ιστότοπό της............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=196580
    29/1/15

    ReplyDelete
  45. Ντάισελμπλουμ: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει τις εξαγγελίες του, θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό»...

    Τον φόβο ότι οι υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης θα βγάλουν εκτός προγράμματος τον προϋπολογισμό εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επισκέπτεται αύριο την Αθήνα για την πρώτη του γνωριμία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

    «Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην ανοδική της πορεία και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εurogroup, μιλώντας από το Άμστερνταμ, σε συνέδριο για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και διεμήνυσε ότι οι Έλληνες «πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν υψηλή κοινωνική και οικονομική άξια», ενώ για το χρέος τόνισε ότι «η ελάφρυνση του δεν είναι λύση για την Ελλάδα».

    Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι θετικές, ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα η Ευρωζώνη είναι ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν πριν από την κρίση.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113445239

    ReplyDelete
  46. Διεθνή Διάσκεψη για το Xρέος θα Επιδιώξει ο Βαρουφάκης στις Συναντήσεις με Ντάισελμπλουμ και Βίζερ...

    Η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος αποτελεί τη βασική επιδίωξη του νέου υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, οι οποίο αναφέρουν ότι το θέμα θα τεθεί και στη συνάντηση της Παρασκευής με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το σχέδιο είναι να πληγούν όσο είναι δυνατόν λιγότερο οι φορολογούμενοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Βέβαια, όπως επισήμαναν οι ίδιοι, «ρόλο θα παίξει σε αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

    Ο κ. Βαρουφάκης αναχωρεί την Κυριακή για το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν, ενώ τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν...............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90106

    ReplyDelete
  47. WSJ: Ίσως χρειαστεί να θυσιαστεί η Ελλάδα για να σωθεί η Ισπανία ...

    Εκτενές άρθρο για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετεκλογικά στην Ελλάδα και τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρωζώνη φιλοξενεί η Wall Street Journal, με την υπογραφή του επικεφαλής σχολιαστή ευρωπαϊκών θεμάτων της αμερικανικής εφημερίδας, Σίμον Νίξον, και τίτλο Γιατί η Ευρωζώνη ίσως χρειαστεί να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία.

    Το άρθρο υποστηρίζει ότι «είναι η Ισπανία και όχι η Γερμανία, που μπορεί να αποδειχθεί πιο αδιάλλακτη αντίπαλος για τον κ. Τσίπρα».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μαδρίτη φέρεται να έχει καταστήσει σαφές ότι «οποιαδήποτε συμφωνία με τον έλληνα ηγέτη πρέπει να βασίζεται σε δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον τόσο σκληρές όσο εκείνες που απαιτήθηκαν από τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά».

    «Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελούσε μια νίκη για τον κ. Τσίπρα η οποία θα τροφοδοτούσε υποστήριξη στο ισπανικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς Podemos» αναφέρει το άρθρο.

    Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «η Μαδρίτη πιστεύει ότι θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της Ισπανίας όσο και της Ευρωζώνης να επιτρέψει στην Ελλάδα να κατρακυλήσει [crash out] εκτός Ευρωζώνης, παρά να δοθεί ώθηση στη στήριξη του Podemos και να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της χώρας [της Ισπανίας]»..........http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231381512
    29/1/15

    ReplyDelete
  48. Σε επέκταση για ένα εξάμηνο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ...

    Στην ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών που μίλησε στο Associated Press, για την επέκταση για ένα εξάμηνο των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ που μετείχαν στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

    Με την απόφασή αυτή το πακέτο αυτό των κυρώσεων η ισχύς του οποίου έληγε τον Μάρτιο, παρατείνεται έως τον Σεπτέμβριο.

    «Πρόκειται για ένα ισχυρό σήμα προς τη Ρωσία» δήλωσε ο Ολλανδός Μπερτ Κούντερς.

    Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Reuters κάνει λόγο για μια εν εξελίξει συζήτηση για το αν και κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα «με την αβεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εξοργίζει τους συμμάχους της» όπως αναφέρει το πρακτορείο.............http://www.protothema.gr/politics/article/447040/se-epektasi-gia-ena-examino-ton-kuroseon-kata-tis-rosias-sumfonisan-oi-europaioi-upex/
    29/1/15

    ReplyDelete
  49. DW: Εκκληση για καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα ...

    Την ελπίδα του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τη διαφθορά εξέφρασε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Παράλληλα τόνισε ότι «η κατανομή πλούτου στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο άδικες στην Ευρώπη».

    Σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα να καταπολεμήσει της διαφθορά: «Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να διαλύσει το σύστημα διαφθοράς, προσωπικού πλουτισμού και παθητικής δωροδοκίας που εξακολουθεί να υπάρχει, παρά τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται. Για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα η χώρα ήταν λεία στα χέρια ορισμένων μόνο οικογενειών. Και σε αυτό δεν ευθύνεται η τρόικα. Θα πρέπει να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών στην ελληνική κοινωνία. Η κατανομή του πλούτου στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο άδικες στην Ευρώπη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος στο κοινοβούλιο στο πλαίσιο κυβερνητικής ανακοίνωσης για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας για το 2015.

    Να μην πληρώσουν οι Ευρωπαίοι τις παροχές της νέας κυβέρνησης

    Για μια ακόμα φορά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

    Αλλαγές στην ελληνική εσωτερική πολιτική (σ.σ. όπως για παράδειγμα κοινωνικά προγράμματα) δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε βάρος των ευρωπαίων φορολογούμενων, προειδοποίησε ωστόσο ο αντικαγκελάριος.................http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=672045

    ReplyDelete
  50. «Εάν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια, θα το εξετάσουμε», λέει ο ρώσος υπουργός Οικονομικών ...

    «Εάν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια (σ.σ. από τη Μόσχα), οπωσδήποτε θα εξετάσουμε την πρόταση» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ.

    Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο ρώσος υπουργός είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει από τη Ρωσία βοήθεια, αλλά δεν απέκλεισε μία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών εάν η Ελλάδα το ζητήσει.

    «Μπορούμε να φανταστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Ετσι εάν ένα τέτοιο αίτημα υποβληθεί στη ρωσική κυβέρνηση, θα το εξετάσουμε οπωσδήποτε, αλλά θα λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους των διμερών μας σχέσεων. Αν υποβλήθεί, θα το εξετάσουμε» δήλωσε ο Σιλουάνοφ.

    Οπως σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ρωσία τείνει κλάδον ελαίας στους Ελληνες», οι δηλώσεις αυτές έρχονται δύο μέρες αφότου η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αποστασιοποιήθηκε από την πρόθεση της ΕΕ για ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας – υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κοιτάει προς την ανατολή για υποστήριξη.................http://www.tanea.gr/news/politics/article/5204058/ean-h-ellada-zhthsei-bohtheia-h-mosxa-tha-eksetasei-thn-protash-leei-o-rwsos-ypoyrgos-oikonomikwn/

    ReplyDelete
  51. Σόιμπλε: Εξαντλήσαμε τη γενναιοδωρία μας με την Ελλάδα-Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς...

    Στην πιο αυστηρή του προειδοποίηση προς την νέα κυβέρνηση, προχώρησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει εξαντλήσει την γενναιοδωρία της με το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα», ενώ υπογράμμισε ότι «οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν τηρούνται» και «οι εκβιασμοί δεν γίνονται δεκτοί»..........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64132207

    ReplyDelete
  52. Δείπνο Μέρκελ - Ολάντ - Σουλτς στο Στρασβούργο με μενού την... Ελλάδα ...

    Σε άτυπο δείπνο, το οποίο θα παραθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, θα παρακαθίσουν στις 7:30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

    Το δείπνο θα λάβει χώρα στο εστιατόριο «Zuem Ysehuet», πλησίον του κτιρίου του Ευρωκοινοβουλίου.

    Από το περιβάλλον του Μ. Σουλτς διαρρέεται ανεπισήμως ότι, το εν λόγω δείπνο θα είναι «μία συζήτηση ανάμεσα σε φίλους», χωρίς ατζέντα και δίχως δηλώσεις στον Τύπο, ούτε στο Στρασβούργο αλλά ούτε και σε Βερολίνο - Παρίσι. Πάντως, σύμφωνα με άλλες πηγές, στο τραπέζι της συνάντησης, θα τεθεί η κατάσταση στην Ουκρανία και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα..................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113445682

    ReplyDelete
  53. Μεγαλύτερη Επενδυτική Ασφάλεια Ζητά από την Ελλάδα ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών...

    Περιθώρια για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, όχι όμως και για «κούρεμά» του θεωρεί πως υπάρχουν ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), ο οποίος ζητά από την Αθήνα μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια. Ο γενικός διευθυντής του BDI, Μάρκους Κέρμπερ μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (Deutsch­landfunk) ανέφερε ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει τα σχέδιά του, τότε θα έχει πολλές πιθανότητες να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου με μικρή άνοδο των δημόσιων δαπανών και πρόσθεσε ότι ίσως η νέα κυβέρνηση καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της χώρας ευκολότερα από τους προκατόχους της............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90144

    ReplyDelete
  54. Είναι πολύ σημαντικό να αποχωρήσει το Μπαρμπαρός από την περιοχή της Κύπρου και να μείνουν ανοιχτοί όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ...

    Ο κύριος Τσίπρας, υπέδειξε ότι το Μπαρμπαρός, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξέφρασε την στήριξή του στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικης ομοσπονδίας με ενιαία διοίκηση, μια υπηκοότητα και μια διεθνή ταυτότητα.

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κύριος Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Ο μόνος τρόπος, είπε, για να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαώματα και την αρχή της καλής γειτονίας. Ωστόσο ο Ελληνας Πρωθυπουργός, διερωτήθηκε πως μπορούν να γίνουν βήματα προς το μέλλον, όταν ο αριθμός των παράβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία τριπλασιάστηκε το 2014 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή όταν εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση 'casus belli'.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/component/k2/item/10380-tsipras-na-apoxorisei-to-barbaros-apo-tin-kypro

    ReplyDelete
  55. ΗΠΑ: Θα συνεργαστούμε για την επίλυση των διαφορών Ευρώπης και Ελλάδας...

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι επιδιώκουν να αναλάβουν ρόλο άτυπου μεσολαβητή μεταξύ της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και των ευρωπαίων εταίρων για την επίλυση των οικονομικών διαφορών και την επαναφορά της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να ξεπεραστούν οι διαφορές που θα επιτρέψουν στη χώρα να βελτιώσει την οικονομία της...............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64132346
    30/1/15

    ReplyDelete
  56. Το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το αξιόχρεο CCC+ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών προανήγγειλε ο οίκος Standard & Poor's...

    Σε χωριστές ανακοινώσεις του, ο οίκος διευκρίνισε ότι θέτει τις τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς υπό καθεστώς παρακολούθησης, με αρνητική προοπτική (creditwatch with negative implications), από σταθερή. Ο οίκος ανακοίνωσε την υποβάθμιση σε C από CC τη διαβάθμιση του μη διασφαλισμένου χρέους (subordinated debt) των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγησή τους στο C.

    Όπως επισημαίνει ο S&P, η απόφασή του να θέσει υπό πιστωτική παρακολούθηση τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισής τους, εάν ο οίκος αντιληφθεί ότι η στήριξή τους από τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ θεωρηθεί λιγότερο πιθανή.

    Όπως σημείωσε ακόμη ο οίκος, η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ εξαρτάται άμεσα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών της Ελλάδας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η ΕΚΤ.

    Ο S&P αναφέρει ότι εγχώριες καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 5,4 δισεκ. ευρώ σε 213,3 δισεκ. ευρώ στα τέλη του Δεκεμβρίου, και προσθέτει ότι «αναμένουμε ότι οι εκροές καταθέσεων πιθανόν έχουν αυξηθεί τον Ιανουάριο». Ο οίκος προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα γίνουν πιο εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ..............http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=113445808

    ReplyDelete
  57. Δεν προτίθεται να συνυπογράψει το αίτημα της Ελλάδας για αναδιάρθρωση χρέους η Πορτογαλία, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιο, υπογραμμίζοντας ότι το χρέος της Πορτογαλίας είναι βιώσιμο...

    Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Europa Press κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει σύντομα με την τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα» με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Ντε Μέσα υπενθύμισε πως η Ισπανία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Ελλάδα, παρέχοντας της πιστώσεις 26 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζουν στο ισπανικό κράτος τα επιδόματα ανεργία για έναν ολόκληροι χρόνο.
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/portogalia-ke-ispania-den-8a-akolou8isoun-ton-dromo-tis-eladas
    30/1/15

    ReplyDelete
  58. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega υποστήριξε ότι κάθε μέρα που περνάει κερδίζει πόντους το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ...

    «Το dead line της 28ης Φεβρουαρίου (που ολοκληρώνεται η παράταση για το ελληνικό πρόγραμμα) δεν υφίσταται. Θα διαμορφωθεί ένα πολιτικό πλαίσιο σύμφωνα με τις προτάσεις που θα τους παρουσιάσουμε».

    Ο κ. Παππάς σχολίασε το γεύμα που έχουν στο Στρασβούργο η Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας: «Στην κ. Μέρκελ θα ευχηθούμε καλή όρεξη αλλά δεν θα την αφήσουμε να φάει τον ελληνικό λαό»...................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231381856
    30/1/15

    ReplyDelete
  59. ΟΗΕ: η Ουκρανία θα ζητήσει την αναγνώριση της Ρωσίας ως υποκινητή της τρομοκρατίας ...
    Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ είπε πως η χώρα του θα ζητήσει από τον παγκόσμιο οργανισμό να αναγνωρίσουν τα κράτη μέλη του επίσημα τη Ρωσία ως χώρα που υποκινεί την τρομοκρατία. Ο Γιούρι Σεργκέβιεφ μίλησε με δημοσιογράφους και τους είπε πως θα υποβάλει σχέδιο απόφασης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως συνέχεια της απόφασης που έλαβε το Κοινοβούλιο της χώρας την εβδομάδα που πέρασε. Ακόμη, η ουκρανική Βουλή ανακήρυξε τις ομάδες που υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση των δημοκρατιών της ανατολικής πλευράς της ως τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή η δήλωση στην ουσία εκμηδενίζει την πιθανότητα να διενεργηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους εκπροσώπους των επαρχιών αυτών, όπως έγραψε το Ασοσιέιτεντ Πρες............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=219692

    ReplyDelete
  60. «Η μπλόφα της Αθήνας»...

    Οι γερμανοί σχολιαστές ασκούν κριτική στις πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι διακυβεύουν τη συνοχή της Ευρώπης. Ανεδαφικό θεωρεί η FAZ το ελληνικό αίτημα για μία διεθνή διάσκεψη για το χρέος.

    Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στηλιτεύει τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει ο αρθρογράφος- λιγότερες από 48 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της αιφνιδίασε τους εταίρους της με την απόφασή της να ματαιώσει «σημαντικά τμήματα» του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας και «εξασθένησε» με τη στάση της το «έως τώρα κοινό μέτωπο της ΕΕ κατά της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».

    Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, «αν οι Έλληνες επιβάλουν αυτήν τη γραμμή, θα μπορούσε να μετατραπεί η ΕΕ από μία πολιτική κοινότητα σε μία αυτοκαταστροφική αγέλη εθνικών κρατών....................http://dw.de/p/1ETJy

    ReplyDelete
  61. Διεξάγεται η 4η και τελική ψηφοφορία για εκλογή Ιταλού Προέδρου...

    Το εκλεκτορικό σώμα της Ιταλίας ξεκίνησε το πρωί την τέταρτη, αποφασιστικής σημασίας, ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, από την οποία εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να αναδειχθεί νικητής ο δικαστής Σέρτζιο Ματαρέλα, τον οποίο πρότεινε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

    Το αποτέλεσμα τις ψηφοφορία αναμένετια να γίνει γνωστό γύρω στις 14.00.

    Στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες απαιτείτο ψηφοφορία των δύο τρίτων για να εκλεγεί ο πρόεδρος όμως στη σημερινή αρκεί η απλή πλειοψηφία των 505 ψήφων. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι διαθέτει 415 ψήφους αλλά αρκετές δεκάδες εκλέκτορες άλλων, μικρότερων σχηματισμών έχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του 73χρονου Ματαρέλα, όπως η Νέα Κεντροδεξιά του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και το αριστερό κόμμα SEL.

    Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει καλέσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματός του, του Φόρτσα Ιτάλια, να συνεχίσουν να ψηφίζουν λευκό.
    Πηγή: ΑΠΕ
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/diethni/item/10433-dieksagetai-i-4i-kai-teliki-psifoforia-gia-eklogi-italoy-proedrou
    31/1/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο 73χρονος Σέρτζιο Ματαρέλα είναι ο νέος Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, αφού στην τέταρτη ψηφοφορία κατάφερε να εξασφαλίσει τους 505 ψήφους επί συνόλου 1.009 εκλεκτόρων...

      Στις τρεις πρώτες ψηφοφορίες απαιτείτο ψηφοφορία 2/3 για να εκλεγεί ο Πρόεδρος όμως στην τέταρτη ψηφοφορία απαιτείτο η απλή πλειοψηφία των 505 ψήφων.

      Τον Ματαρέλα είχε προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι (με 415 ψήφους), αλλά αρκετές δεκάδες εκλέκτορες άλλων, μικρότερων σχηματισμών είχαν δεσμευθεί ότι θα στήριζαν την υποψηφιότητα του 73χρονου Ματαρέλα, όπως η Νέα Κεντροδεξιά του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και το αριστερό κόμμα SEL.

      O Mαταρέλα είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας (1999-2001) στις κυβερνήσεις των Μάσιμο Ντ'Αλέμα και Τζουλιάνο Αμάτο, καθώς και υπουργός Παιδείας (1989-1990) στην κυβέρνηση του Τζούλιο Αντρεότι.
      http://www.tanea.gr/news/world/article/5204685/se-ekseliksh-h-tetarth-pshfoforia-gia-thn-eklogh-toy-italoy-proedroy/
      31/1/15

      Delete
  62. Die Linke: Υπεύθυνη για την αποτυχία της Τρόικας η Μέρκελ...

    Την καγκελάριο Μέρκελ θεωρεί υπεύθυνη για την αποτυχία της τρόικας, ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ενώ καταλογίζει την ευθύνη για την αντιπαράθεση με την Ελλάδα στην κυβέρνηση της χώρας του.
    «Η πολιτική της τρόικας από την ΕΕ έχει αποτύχει. Και με αυτό έχει αποτύχει η Μέρκελ, διότι είναι η δική της πολιτική», δηλώνει ο Γκρ. Γκίζι στην εφημερίδα «Die Zeit» και προσθέτει ότι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησαν την αρχή της αποσύνθεσης αντί της ανοικοδόμησης των υπερχρεωμένων κρατών.

    Ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να συνεργαστεί πιο στενά με την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, αλλά και τη Γαλλία, επισημαίνει ο κ. Γκίζι και τονίζει ότι οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να πάρουν επίσης αποστάσεις από την Καγκελάριο. «Αυτό θα μπορούσε να στριμώξει την κυρία Μέρκελ», προσθέτει.
    http://www.crashonline.gr/die-linke-υπεύθυνη-για-την-αποτυχία-της-τρόικ/
    31/1/15

    ReplyDelete
  63. Παράταση στο πρόγραμμα μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων...

    «Φρένο» στις συζητήσεις αλλά και στις υποσχέσεις της νέας κυβέρνησης περί μείωσης του χρέους έβαλε για ακόμη μία φορά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Μέρτιν Γιέγκερ, «η συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα μπορεί να πάρει παράταση στο πρόγραμμα, μόνο εάν συνεχίσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις».

    «Η πραγματικότητα είναι απλή. Στα τέλη Φεβρουαρίου το πρόγραμμα λήγει και για να λήξει ομαλά χρειάζονται επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Γιέγκερ.

    Επιπλέον, ο Γερμανός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τρόικα θα κρίνει εάν η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε αυτό.

    «Εάν τεθούν σε ισχύ κάποια από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να δούμε εάν αναθεωρείται το πρόγραμμα στη βάση του» συμπλήρωσε.

    Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα εκτιμά ότι η απώλεια καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο μεταφράζεται σε υψηλότερη εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Η επενδυτική τράπεζα επικαλείται στοιχεία της ΕΚΤ σύμφωνα με τα οποία οι εκροές καταθέσεων το Δεκέμβριο στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 5 δισ. ευρώ. Σημειώνει δε πως εάν ισχύουν τα στοιχεία των Bloomberg / Reuters για απότομη μείωση των καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 11 δισ. ευρώ, τότε αυτό σηματοδοτεί ρεκόρ εκροών ξεπερνώντας σχεδόν κατά 30% τις εκροές του Ιουνίου 2012.

    Σύμφωνα με την Goldman Sachs χωρίς πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω των αγορών, η ΕΚΤ παραμένει ο μοναδικός δρόμος αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
    http://www.elzoni.gr/html/ent/861/ent.51861.asp
    31/1/15

    ReplyDelete
  64. Γ. Βαρουφάκης: Ζητάμε χρόνο για να καταθέσουμε προτάσεις...

    «Με την κατάσταση στην Ευρωζώνη επωφελούνται οι φασιστες στην Ελλάδα»

    «Ζητάμε λίγες εβδομάδες για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, σε μεταμεσονύκτια εκπομπή του BBC. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «δεν είναι θέμα τελεσιγράφων ή ποιος θα κάνει πίσω πρώτος» και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχουμε στην Ευρωζώνη είναι μια κρίση από την οποία οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι αντιευρωπαϊστες, όπως εδώ στην Ελλάδα οι φασίστες».

    Σε μία προσπάθεια να ρίξει του τόνους μετά την κοινή του συνέντευξη με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Γ. Ντάιεσλμπλουμ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στην δημοσιογράφο του BBC έχει «χαθεί στη μετάφραση» και έκανε λόγο για ανακριβές ρεπορτάζ από την πλευρά του καναλιού. Όπως δήλωσε «δεν είπα ότι δεν μιλάμε με τους δανειστές. Θέλουμε συζήτηση με τους θεσμούς, Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ και με κάθε μέλος της Ευρωζώνης». Και πρόσθεσε πώς «στη συνέντευξη ίσως θα έπρεπε να μιλήσω αγγλικά για να μην χαθείτε στη μετάφραση. Αυτό που σημείωσα είναι ότι είμαστε πρόθυμοι να βρούμε λύσεις και να έχουμε μια νέα συμφωνία με τους δανειστές. Η τρόικα που λέτε έχει δυο επίπεδα: τους δανειστές μας και μια ομάδα από πολύ καλούς ανθρώπους που όμως έχουν στόχο να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που για εμάς έχει αποτύχει εντελώς».

    Πέραν αυτών, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και πώς θα ήθελε κι άλλες επενδύσεις που θα αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα. Αλλά, συμπλήρωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έγιναν σε πολύ χαμηλές τιμές εν μέσω μιας αποπληθωριστικής κρίσης.................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=196749
    31/1/15

    ReplyDelete
  65. ΚΚΕ: «Αυτό που χρειάζεται είναι η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ»...

    «Η οριστική απαλλαγή του λαού από κάθε λογής μνημόνια, επιτηρητές και αντιλαϊκά μέτρα, δεν μπορεί να υπάρξει με παραλλαγές των λεγόμενων προγραμμάτων στήριξης ή με αντικατάσταση της τρόικας από άλλους μηχανισμούς εποπτείας, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης.

    «Αυτό που χρειάζεται είναι η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους, με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει» καταλήγει.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113446355

    ReplyDelete
  66. Π. Λαφαζάνης: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρεται για εκπτώσεις...

    Στη διεκδίκηση της διαγραφής «του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» θα επιμείνει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος αναφέρει ότι «γι΄αυτό χρειάζεται ένα αρραγές εθνικό και λαϊκό μέτωπο».

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά» ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν προσφέρεται για εκπτώσεις και ακύρωση, θα εφαρμοστεί μέχρι τέλους» και αποκαλύπτει ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει, θα αφορά την «ακύρωση του τεμαχισμού και της πώλησης της "μικρής" ΔΕΗ, μαζί με την ακύρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ»...........http://www.naftemporiki.gr/story/909057/p-lafazanis-to-programma-tou-syriza-den-prosferetai-gia-ekptoseis

    ReplyDelete
  67. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στο πρακτορείο Bloomberg σήμερα Σάββατο, μία μέρα μετά την ένταση που προκλήθηκε με τα λεγόμενα Βαρουφάκη ότι η Αθήνα δεν συνεργάζεται πια με τη τρόϊκα, καθιστά σαφές ότι "η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Bloomberg...

    «Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Και πρόσθεσε:

    «Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους. Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη»...................http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=284151&-V=articles

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin