Saturday, February 28, 2015

Βαρουφάκης: έκτακτος φόρος «σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν» αν χρειαστεί. Η ΕΚΤ τυπώνει 1 τρισ. για να δώσει στους άλλους λαούς

Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην αναξιοπρέπεια των πρωτογενών ελλειμμάτων ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι αν χρειαστεί θα επιβάλει στοχευμένο έκτακτο φόρο σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να τον καταβάλουν.

 «Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι' αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ' αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ' αυτούς που δεν έχουν... Προφανώς θα είναι στοχευμένος», είπε ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι έχοντες που αποτελούν μέρος του σημερινού προβλήματος της έλλειψης φορολογικών εσόδων «θα πρέπει να χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα», ενώ έκανε σαφές ότι «μέρος του πατριωτικού μας καθήκοντος είναι να πληρώνουμε τους φόρους μας». Σημείωσε μάλιστα, σχετικά με την δημοφιλία που φαίνεται να απολαμβάνει το τελευταίο διάστημα, ότι «αυτοί που μού δίνουν συγχαρητήρια θα πρέπει να πληρώνουν και παράλληλα τους φόρους τους ... Όσοι έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν φόρους θα βρεθούν απέναντί μας».
Ο κ.Βαρουφάκης δήλωσε πάντως ότι ντρέπεται για το γεγονός ότι υπάρχουν Ελληνες που πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, ενώ διευκρίνισε ότι η αύξηση του αφορολόγητου ποσού στο εισόδημα θα ξεκινήσει σταδιακά μετά τον Ιούνιο, με τελικό στόχο τα 12.000 ευρώ.

Στο μέτωπο του ΦΠΑ ο κ.Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό, τόσο στο Αιγαίο όσο και την παραμεθόριο, αναφερόμενος στις εικασίες για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος στον τουρισμό, αλλά παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τα προϊόντα καπνού, το αλκοόλ ή τα τυχερά παιχνίδια.


  • Σημείωσε επίσης ότι από την ελληνική πλευρά «έγινε κακή διαπραγμάτευση στο θέμα της αγοράς ομόλογων από την ΕΚΤ προσθέτοντας ότι είναι απίστευτο να μας ζητούν αξιολόγηση για χρήματα που είναι δικά μας» και σχολίασε ότι «μας ζητούν να πληρώσουμε λεφτά την ώρα που η ΕΚΤ τυπώνει 1 τρισ. για να δώσει στους άλλους λαούς». 
Το πρόβλημα που είναι επί θύραις για το οικονομικό επιτελείο είναι «οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ τον Μάρτιο, αλλά συζητάμε ήδη με τους εταίρους», σημείωσε: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν ότι ακόμα και οι επιστροφές των κερδών από την ΕΚΤ θα γίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση. Εμείς λέμε να μην μας τα δώσετε δώστε τα απευθείας στο ΔΝΤ. Μας λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Τους λέω φτιάξτε τον».
Εξάλλου, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την πρακτική της διαπραγμάτευσης και τις ασάφειες στο κείμενο της συμφωνίας «Δεν θα διαφωνήσω με τον Σόιμπλε! Εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε δεσμεύσεις».

Χαρακτήρισε επίσης μοχλό προόδου τις διαφωνίες που υπάρχουν με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως αυτή που προέκυψε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: «προφανώς και υπάρχει μια διαφορά ... Εγώ διαφωνώ και με τον εαυτό μου. Οι έντονες διαφωνίες εμένα με τρέχουν», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ.Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο γνωστό στιγμιότυπο της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποκαλύπτοντας ότι όταν ο τελευταίος του είπε θυμωμένος στο αφτί «μόλις σκότωσες την τρόικα», αυτός απάντησε «τιμή μου». «Ενιωσα πολύ καλά», όπως παραδέχθηκε...

  [ethnos.gr]
28/2/15
--
-
Related:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin