Friday, February 20, 2015

«Ο Βαρουφάκης έχει πει ότι το ευρώ θα καταρρεύσει σε 2 χρόνια» (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΛ ΜΕΙΣΟΝ)

Σε μια εξομολόγηση που θα προκαλέσει συζητήσεις προχώρησε ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος Πωλ Μέισον: Οπως υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης του είχε εκμυστηρευθεί πως το ευρώ θα καταρρεύσει σε δύο χρόνια αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις.
«Αν και η πολιτική τάξη στην Ευρώπη δείχνει συμπάθεια προς τους Ελληνες, υπάρχει μια φράξια από πιστούς που θέλουν είτε μια άνευ όρων παράδοση των Ελλήνων ή την έξοδό τους από το ευρώ. Αν περάσει το δικό τους, η ομάδα γύρω από τον Βαρουφάκη θα βρεθεί μπροστά σε μια μοιραία απόφαση» τονίζε ο Μέισον.

Και αποκαλύπτει: «Ο Βαρουφάκης και η ομάδα του θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ... Αλλά δεν έχουν καμία συναισθηματική προσκόλληση στο ευρώ: O Βαρουφάκης μου είπε λίγο πριν από τις εκλογές τον περασμένο μήνα, πως πιστεύει ότι το ευρώ θα καταρρεύσει μέσα σε δύο χρόνια, εάν δεν γίνει μεταρρύθμιση».

Κάνει μνεία και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Βαρουφάκη που περιλαμβάνει κι άλλους καθηγητές: «Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας με σπουδές στην Οξφόρδη, και τον συναδέλφό του καθηγητή Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος διευθύνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Βαρουφάκης και η ομάδα του θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ: πιστεύουν, και έχουν πουλήσει την ιδέα στους οπαδούς τους, ότι ένα «καλό ευρώ» είναι δυνατόν, και ότι η Γαλλία, η Ιταλία, ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ και η ευρωπαϊκή Αριστερά θα πείσουν την Γερμανία να εγκαταλείψει την χαμηλή ανάπτυξη και την λιτότητα.

Επισημαίνει ακόμη ότι «ο Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του θα πρέπει τουλάχιστον να θέσουν όρια για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, να θέσουν ορισμένους ελέγχους στα κεφάλαια, και να αρχίσουν να ψάχνουν για τη λήψη προσωρινών δανείων από την Ρωσία και την Κίνα».

Ο Μέισον θεωρεί ότι «υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για την οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσει μια υποχώρηση, αλλά μετά από τρεις εβδομάδες εξαντλητικών τακτικών συνομιλιών, και την εγχώρια δημοτικότητά τους σήμερα στο 80%, μπορεί να είναι έτοιμοι να βγάλουν τις ξιφολόγχες».
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113462157
20/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Σαπέν: Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ...

    «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και οι εταίροι της να αισθάνονται καλά με την Ελλάδα στο ευρώ» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup.

    «Η λύση βρίσκεται στις πρωτεύουσες και το Παρίσι έχει να παίξει έναν ρόλο, όλος ο κόσμος εργάζεται για μια λύση, θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτό» κατέληξε.
    http://www.zougla.gr/politiki/article/sapen-prepi-na-kanoume-ta-panta-gia-na-paramini-i-elada-sto-evro
    20/2/15

    ReplyDelete
  2. Με διαμεσολαβητές τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον Ευρωπαίο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές έγιναν οι επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, Γιάνη Βαρουφάκη και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup...


    Αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η συνέχιση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ελληνική αποστολή.

    Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό», πρόσθεσε η πηγή. Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφερε η ίδια πηγή...................http://www.naftemporiki.gr/finance/story/918737/lagkarnt-nteiselmploum-moskobisi-i-diamesolabitiki-triada-soimple-g-baroufaki
    20/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin