Thursday, February 19, 2015

ΔΝΤ: Το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα τις συνθήκες

Στην αποσαφήνιση ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά η «ευελιξία» αυτή θα πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι σχεδιασμένο να διαρκέσει έως το Μάρτιο του 2016.

Ερωτηθείς για το αίτημα που υπέβαλε σήμερα η Ελλάδα στο Eurogroup για παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος ο Ράις είπε πως αφόρα στους ευρωπαίους εταίρους και την Ελλάδα να δουν το πως θα επεκταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα ή εάν θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά την ελληνική πρόταση», τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κληθείς να σχολιάσει την ελληνική θέση ότι η τρόικα έχει «πεθάνει», αλλά και πληροφορίες που φέρουν την Ελλάδα να μην διαπραγματεύεται ταυτόχρονα με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως  η μελλοντική μορφή συνεργασίας της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ είναι «υπό συζήτηση» και ότι οι λεπτομέρειες μέλλει να διευκρινισθούν. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να παραμείνει μόνο του στο ελληνικό πρόγραμμα είπε :« Θα ήταν υποθετικό να πούμε εάν θα συνεχίσουμε ή όχι με τους Ευρωπαίους»
Ο ίδιος αποκάλυψε πως στην συνάντηση γνωριμίας που είχε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δεν εξετάσθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής. «Είμαστε σε συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση για να κατανοήσουμε καλύτερα τα σχέδια και τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης», ανέφερε. 

Ο κ. Ράις διαβεβαίωσε πως το ΔΝΤ έχει την βούληση να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με όλα τα μέσα και εστίασε στο γεγονός ότι τα προγράμματα του Ταμείου διακρίνονται για την ευελιξία (flexibility) τους. Όπως υπογράμμισε, το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά η «ευελιξία» αυτή θα πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων.

Ερωτηθείς για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είπε πως δεδομένου ότι τα κλιμάκια του ΔΝΤ έχουν να επισκεφτούν την Αθήνα από πριν τις εκλογές τα σχετικά στοιχεία δεν έχουν αναθεωρηθεί. Αντίστοιχη δε απάντηση έδωσε όταν ερωτήθηκε και για το εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
  [tovima.gr]
19/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ: 

9 comments:

  1. «Η Ευρωζώνη πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να προετοιμαστεί για μία ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ώστε να αποφευχθεί μία κατάρρευση του οικονομικού συστήματος της χώρας, αλλά και όποιες συνέπειες για άλλα ευρωπαϊκά κράτη», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, Burt Luke....

    Ο ίδιος συμπλήρωσε πως το ιδανικό θα ήταν να επικρατήσει ένα καθεστώς παράλληλου νομίσματος, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι τραπεζικές καταθέσεις θα παραμείνουν στο ευρώ και δεν θα επηρεαστούν από την εισαγωγή της νέας δραχμής.
    Πηγή: www.athina984.gr
    http://www.capital.gr/News.asp?id=2234280
    19/2/15

    ReplyDelete
  2. «Εποικοδομητική» επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ...

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup που θα εξετάσει το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

    Η επικοινωνία κράτησε περίπου 50 λεπτά και το κλίμα ήταν εποικοδομητικό, σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης. Κατά τις ίδες πηγές, υπάρχει διάθεση για αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίζεται να τηρεί πιο ήπια στάση σε σχέση με εκείνη του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές και επισήμαναν ότι συμφωνήθηκε να γίνει συνεννόηση μέσω των διπλωματικών αντιπροσωπειών σχετικά με το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

    Τις τελευταίες ώρες, μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος, υπάρχει διαφοροποίηση στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να απορίπτει το ελληνικό αίτημα, λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, να αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών....................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64143415
    19/2/15

    ReplyDelete
  3. Το ΔΝΤ αφήνει την Ευρώπη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στο θέμα της Ελλάδας...

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, τονίζοντας πως «ευελιξία υπάρχει πάντοτε». Συγχρόνως όμως πρόσθεσε πως στην περίπτωση της χώρας μας δεν υπάρχουν ακόμα τα προαπαιτούμενα για αρχίσει μια τέτοια συζήτηση με την Ελλάδα.Η ευελιξία είναι κάτι που μπορεί να «συζητηθεί», αλλά με βάση «συγκεκριμένα στοιχεία [και] προτάσεις για πολιτικές. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», τόνισε ο κ. Ράις, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον...............http://www.crashonline.gr/το-δντ-αφήνει-την-ευρώπη-να-βγάλει-τα-κά/
    19/2/15

    ReplyDelete
  4. Την ενθαρρυντική ένδειξη ότι μια λύση στο θέμα της Ελλάδας είναι πιθανόν να επιτευχθεί πολύ γρήγορα «βλέπει» στις δηλώσεις Τσίπρα ο γάλλος ομόλογός του, Μανουέλ Βαλς...

    Μιλώντας στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του θα ενεργεί μέχρι τέλους ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της εντός Ευρωζώνης.
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231387063
    19/2/15

    ReplyDelete
  5. Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει μικρές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Εσθονίας η οποία σε δηλώσεις της την Πέμπτη είπε πως το ευρώ βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με την πρώτη περίοδο της κρίσης χρέους της Ελλάδας...

    «Η ευρωζώνη είναι ασφαλώς πιο σταθερή και πιο ισχυρή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια και η υποθετική έξοδος ενός από τα μέλη της δεν αναμένεται να έχει παρά μια μηδαμινή επίπτωση σε αυτή», είπε η Μάρις Λάουρι, μιλώντας στην εσθονική δημόσια τηλεόραση EER.
    http://www.protothema.gr/economy/article/453060/esthonia-ena-grexit-tha-eihe-mikres-epiptoseis-gia-to-euro/
    19/2/15

    ReplyDelete
  6. Την εκτίμηση ότι η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο σημερινό Euro Working Group, σχετικά με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2 εκφράζουν κυβερνητικοί κύκλοι...

    Μάλιστα, στέκονται ιδιαίτερα στο χαρακτηρισμό της ελληνικής επιστολής ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (Trojan horse), «που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση» σημειώνουν.

    Επισημαίνουν δε ότι, σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη.

    Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι στην παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme» έξι φορές.
    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/918269/maksimou-doureio-ippo-xaraktirise-i-germaniki-pleura-tin-epistoli-tou-ypoik

    ReplyDelete
  7. Με ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και «Επειδή ανώνυμοι κυβερνητικοί κύκλοι διακινούν την αθλιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με τις θέσεις Σόιμπλε» αναφέρει τα εξής:....

    «Το ΠΑΣΟΚ με τις δηλώσεις του Προέδρου του και χθες και σήμερα τόνισε ότι το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης είναι αίτημα παράτασης και του μνημονίου και του προγράμματος, είναι συνεπώς επαρκές και άρα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία στο eurogroup χωρίς να εκτίθεται περαιτέρω η χώρα σε κινδύνους .

    Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών λέει ακριβώς το αντίστροφο: ότι το αίτημα δεν είναι ουσιώδες και επαρκές και ότι πρέπει να συμπληρωθεί, αλλιώς δεν προχωρά.

    Η θέση μας στηρίζει την χώρα και μια διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει σωστά. Επί της ουσίας. Χωρίς θεατρινισμούς, ψευδαισθήσεις και ψέματα εσωτερικής κατανάλωσης.

    Όταν πηγαίνεις διεθνώς και ζητάς να σου δώσουν μια άλλη λέξη ως πρόσχημα, αντί να ζητήσεις ουσιαστικά πράγματα, γιατί δεν θέλεις να αναγνωρίσεις την αλήθεια και την τεράστια προσπάθεια που προηγήθηκε, κινδυνεύεις να σε εκβιάζουν στη συνέχεια οι άλλοι ζητώντας σου να πεις όλες τις λέξεις χωρίς προσχήματα»..................http://www.capital.gr/News.asp?id=2234411
    19/2/15

    ReplyDelete
  8. Τι κρύβει η αίτηση παράτασης...

    Η θετική στάση των Βρυξελλών, η απορριπτική του Βερολίνου και το κρίσιμο eurogroup της Παρασκευής.

    Ενδεικτική της συμβιβαστικής διάθεσης της ελληνικής πλευράς και της επιδίωξης να εξευρεθεί λύση, συνιστά το κείμενο με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ι. Βαρουφάκης αιτείται την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένες διατυπώσεις αφήνουν μικρά περιθώρια αμφιβολίας ως προς την διάθεση συμβιβασμού της Αθήνας, αν και το κείμενο περιέχει σημεία που χρήζουν πολλαπλών αναγνώσεων και που πάντως, δύσκολα απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες, όπως αναφέρουν στα πρώτα σχόλιά τους ακόμη και γερμανικά έντυπα και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

    Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία του κειμένου είναι εκείνο που αναφέρεται στις διαδικασίες ολοκλήρωσης και αξιολόγησης του προγράμματος. Η παράγραφος στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο έχει ως εξής:

    «In this context, the Greek authorities are now applying for the extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement for a period of six months from its termination during which period we shall proceed jointly, and making best use of given flexibility in the current arrangement, toward its successful conclusion and review on the basis of the proposals of, on the one hand, the Greek government and, on the other, the institutions».

    Η μετάφραση, όπως διακινήθηκε από κυβερνητικές πηγές είναι:

    «Σ ΄αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών»...........................http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=678729
    19/2/15

    ReplyDelete
  9. Ρώμη: Θετική απάντηση στο ελληνικό αίτημα...

    «Είναι δύσκολες μέρες. Για την Ελλάδα χρειάζεται μια διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό Λ΄Εσπρέσσο.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι μια ανάγκη η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: Να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από μια μακρά περίοδο κρίσης. Για να το πετύχει, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε δομική μεταρρύθμιση, να γίνει πιο δυναμική με ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης διάρκειας».

    Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, παράλληλα, προσθέτει:

    «Η Ιταλία στηρίζει το αίτημα αυτό. Αλλά για να φτάσουμε στην συγκεκριμένη κατάσταση, πρέπει να ξεπεράσουμε μια κρίσιμη μεταβατική φάση, στην οποία πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει με τις παλιές δεσμεύσεις και πώς να σχεδιασθούν οι καινούργιες. Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι το ευρώ είναι μη αντιστρέψιμο. Αν βγει μια χώρα, δεν θα είχαμε μόνον ένα κράτος λιγότερο στην Ένωση, αλλά και την μετατροπή του ευρώ σε έναν μηχανισμό που μπορεί να αποσυντεθεί. Ένας μηχανισμός διαφορετικός από εκείνον του ενιαίου νομίσματος».
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64143444
    19/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin