Wednesday, February 25, 2015

Προβληματίζουν μηνύματα της Αθήνας για αθέτηση όρων

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στηρίζει «πλήρως» το αίτημα παράτασης του τρέχοντος ελληνικού προγράμμα, το οποίο άλλωστε ο ίδιος έχει καταθέσει στη γερμανική βουλή.
Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης ο κ. Γέγκερ υποστήριξε στη συνέχεια ότι «τις τελευταίες εβδομάδες έχει χαθεί πολύ η εμπιστοσύνη. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να να την ανακτήσει βήμα-βήμα. Και o μοναδικός δρόμος να κερδίσει ξανά εμπιστοσύνη είναι να τηρήσει αυτά που έχει συμφωνήσει τις τελευταίες ημέρες με τους δανειστές».

Ανάκτηση εμπιστοσύνης

«Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου χρήσιμο» τόνισε ο κ. Γέγκερ, «να στέλνονται αντίθετα μηνύματα». Ως παράδειγμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πληροφορίες από την Αθήνα που κάνουν λόγο είτε για περικοπή, είτε για ελάφρυνση του χρέους. Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις δεσμευθεί στη συμφωνία παράτασης να αποπληρώσει τα χρέη της στους δανειστές, τέτοιες δηλώσεις είναι «άτοπες και μη κατανοητές».

Το κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και η ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσο μια τέτοια πρόθεση είναι συμβατή με τη συμφωνία παράτασης ή αν ξεπερνά τα όριά της, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πράγματι θελήσει να πράξει κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να συνεννοηθεί με τους δανειστές. Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, έχει μεν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος μια «ορισμένη ευελιξία» αλλά αυτή θα πρέπει πάντα να παρουσιάζει «στο τέλος μια συναφή δημοσιονομική συνοχή». Με άλλα λόγια δημοσιονομικά ελλείμματα που πιθανώς προκύψουν από την ακύρωση μέτρων τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να καλύψει με άλλα μέτρα.

Αναφορικά με ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα ο κ. Γέγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τόνισε όμως ότι το θέμα δεν είναι επί του παρόντος. Αυτό που βρίσκεται τώρα στην ατζέντα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του δευτέρου προγράμματος. Για τη γερμανική πλευρά, πάντως, το θέμα της «προληπτικής γραμμής στήριξης» δεν τίθεται – τουλάχιστον όχι, αν πρόκειται για το χρονικό διάστημα αμέσως μετά τον Ιούνιο. Προϋπόθεση για μια τέτοια λύση, εξήγησε ο κ. Γέγκερ, θα ήταν η πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματαγορές, όπως αυτή υπήρχε «αν και σε περιορισμένο βαθμό» στα τέλη του 2014.

Διαπραγματεύσεις και… γερμανοί τουρίστες

Επί της ουσίας δίχως απάντηση έμεινε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα συνέστηνε η γερμανική κυβέρνηση σε όσους θα ήθελαν να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα, δεδομένου ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αναμένεται η «καυτή φάση» των διαπραγματεύσεων και κανείς δεν γνωρίζει την έκβασή τους.


 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παρέμβει στα σχέδια διακοπών των γερμανών πολιτών. Το ζητούμενο τώρα είναι ότι τόσο οι δανειστές όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν μιλήσει για μια παράταση του προγράμματος η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί «επιτυχώς». «Αυτά είναι τα άμεσα ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να καταπιαστούμε βήμα προς βήμα, και αυτό ισχύει προπαντός για την Ελλάδα.»

Για πολλοστή φορά κατά τους τελευταίους μήνες και το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου απασχόλησαν το κυβερνητικό μπρίφινγκ. Τόσο ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ όσο και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ τόνισαν ότι για τη Γερμανία «το θέμα έχει κλείσει τόσο νομικά όσο και πολιτικά.» Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι το 1995 με «ρηματική διακοίνωση» της ελληνικής πρεσβείας η Αθήνα έθετε θέμα διμερών συνομιλιών για τις ελληνικές διεκδικήσεις. Επ΄ αυτού απάντησε τότε γραπτώς η γερμανική πλευρά, όπως είπε ο κ. Σέφερ, αλλά στη συνέχεια δεν ακολούθησαν ούτε συνομιλίες ούτε διαπραγματεύσεις. Όπως διαβεβαίωσε ακόμη, ούτε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο ο έλληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε το θέμα στο γερμανό ομόλογο του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Όπως πρόσθεσε ο Μάρτιν Γέγκερ, την ίδια στάση τήρησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνάντηση που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή: Deutsche Welle, capital.gr

25/2/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin