Monday, February 2, 2015

Feb2 MME GR - Ειδήσεις και Επικαιρότητα (Φεβρουάριος 2015 - Β)

-
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία προκειμένου να μην χρειαστεί η παράταση μετά την 28η Φεβρουαρίου και η οποία θα προκύψει από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης......................Τελευταία εξέλιξη – Δραγασάκης: Πάμε σε συμφωνία με την Κομισιόν για να διασφαλιστεί η ρευστότητα!
--
(Feb World  Flash News
    ---

101 comments:

  1. Με 162 “ναι” η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή...

    Η ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στη 1.30 π.μ. χωρίς καμία έκπληξη, αφού αρνητικά ψήφισαν μόνο οι 137 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ απουσίαζε ο Νίκος Μιχαλολιάκος από την Χρυσή Αυγή.

    Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στις κρίσιμες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων – του έκτακτου Eurogroup σήμερα, της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και του τακτικού Eurogroup τη Δευτέρα.

    Το επόμενο “ραντεβού” της Ολομέλειας θα ορισθεί για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας...................http://www.capital.gr/news.asp?id=2226412
    11/2/15

    ReplyDelete
  2. Γιάννης Δραγασάκης: Μπορεί η μεταβατική συμφωνία να υπάρξει σύντομα...

    Είναι εφικτή υπό τον όρο ότι θα γίνουν σεβαστές οι πάγιες δημοκρατικές αρχές και θα επικρατήσει η κοινή λογική» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος περιέγραψε τα τουλάχιστον τέσσερα σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει.

    Συγκεκριμένα η μεταβατική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει:

    Επέκταση της δανειακής σύμβασης και εξασφάλιση ρευστότητας για όσο διάστημα η συμφωνία θα διαρκεί
    Ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων πολιτικής που θα συμφωνηθούν από κοινού. «Υπάρχουν πεδία και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η περιστολή της φοροδιαφυγής, η διαφάνεια, η κοινωνική αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Μπορεί να υπάρξει ένα ελάχιστο πρόγραμμα κοινής αποδοχής, το οποίο να αποτελέσει τον προγραμματικό πυρήνα αυτής της μεταβατικής συμφωνίας» είπε ο κ. Δραγασάκης.
    Μια συμφωνία για τη διαδικασία και τον τρόπο διαπραγμάτευσης του χρέους, είτε σε πολυμερή -όπως προτείνει η κυβέρνηση-, είτε και σε διμερή βάση. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας -και όχι να παραπεμφθεί στις καλένδες, όπως έγινε στο παρελθόν.
    Μια συναντίληψη για τους όρους μετάβασης από το παλιό στο καινούργιο, από το μνημονιακό καθεστώς στη μεταμνημονιακή εποχή, και στην αντιμετώπιση των όποιων τεχνικής φύσεως ή νομικής φύσεως προβλημάτων παραμένουν...................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231384687
    11/2/15

    ReplyDelete
  3. Με την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου κινούνται όλες οι πλευρές, καθώς οι προσδοκίες για τη σημερινή συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα χαμηλές...

    Όλες οι πλευρές τονίζουν ότι πρέπει να αποφευχθεί το αδιέξοδο, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

    Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της.

    Σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε για ακόμη μία φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας από την σύνοδο της G20, τόνισε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν (then that’s it).

    Ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως την Τετάρτη στο έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα αναμένει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα»....................http://www.elzoni.gr/html/ent/155/ent.52155.asp
    11/2/15

    ReplyDelete
  4. Σόιμπλε: Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί...

    Είναι στο χέρι της Ελλάδας το αν θα μείνει στο πρόγραμμα ή όχι, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

    Όπως ανέφερε, δεν περιμένει καμία τελικά απόφαση για την Ελλάδα σήμερα και θα περιμένει να ακούσει τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα μπορεί να κάνει ότι θέλει αλλά θα ήθελα να ξέρω πως το σκέφτεται εκτός προγράμματος».

    «Υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να ολοκληρωθεί. Η κάθε χώρα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι επιθυμεί. Αλλά αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί διαφορετικά δεν θα υπάρξει πρόγραμμα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Σόιμπλε συνέχισε λέγοντας πως «το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να εκτελείται από την τρόικα, την οποία απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορούμε να αποκαλούμε πλέον τρόικα».
    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=197928
    11/2/15

    ReplyDelete
  5. Χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για δηλώσεις ο Γιάννης Βαρουφάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις Βρυξέλλες προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup...

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι θα γίνουν επικοιδομητικές συνομιλίες με τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών.

    Συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε εισερχόμενος στο eurogroup αν υπάρχει περίπτωση να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Absolutely not» (Απολύτως όχι). Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση απόψε».

    Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του δημοσιογράφου Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times στο Twitter «Ξέρεις ότι τα πράγματα σοβαρεύουν όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν λέει τίποτα στους δημοσιογράφους».....................http://www.crashonline.gr/to-απολύτως-όχι-του-γιάννη-βαρουφάκη-στ
    11/2/15

    ReplyDelete
  6. Σαπέν: Να αλλάξει το πρόγραμμα, αλλά η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις ...

    Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός οικονομίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι ελπίζει σε ένα συνολικό και αξιόπιστο διάλογο στο σημερινό Eurogroup.

    Ανέφερε ότι για τη Γαλλία δύο είναι οι βασικές αρχές αυτού του διαλόγου: Αφενός να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών για αλλαγή. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν. Και αφετέρου, δήλωσε ο κ. Σαπέν, «η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν».

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64138453
    11/2/15

    ReplyDelete
  7. Με τρεις εκπροσώπους της συμμετέχει η Ελλάδα στο έκτακτο Eurogroup, που ξεκίνησε τις εργασίες του...

    Στη συνεδρίαση παρευρίσκονται οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Γ. Χουλιαράκης.

    Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, λίγο μετά τις 19.00 τελείωσε η συνάντηση των τριών με τους κ.κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, Τ. Βίζερ και την κ. Κρ. Λαγκάρντ, συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αφορούσε το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα.
    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/915126/me-treis-ekprosopous-i-ellada-sto-ektakto-eurogroup
    11/2/15

    ReplyDelete
  8. Die Zeit: Πέντε μύθοι που επικράτησαν για την Ελλάδα στη γερμανική κοινή γνώμη...

    «Γιατί (θέλουμε να) καταλαβαίνουμε λάθος τους Έλληνες», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, στο οποίο επιχειρείται η αποκατάσταση «μύθων» που έχουν επικρατήσει από την αρχή της κρίσης στη γερμανική κοινή γνώμη σχετικά με την Ελλάδα.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έχει συχνά αδικηθεί: δηλώσεις έχουν διαστρεβλωθεί, στοιχεία έχουν παρερμηνευθεί (...) Δηλώσεις και χειρονομίες Ελλήνων υπουργών είτε υπερερμηνεύονται είτε παρερμηνεύονται γρήγορα» αναφέρει ο συντάκτης και παραθέτει πέντε τέτοιες αντιλήψεις:

    1. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους: Η ελληνική φορολογική διοίκηση είναι αδύναμη και αναποτελεσματική χωρίς αμφιβολία, αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιείται συχνά από τον γερμανικό Τύπο, μαζί με φωτογραφίες πλουσίων Ελλήνων να ξοδεύουν τα χρήματά τους είτε σε πάρτι είτε σε ιππικούς αγώνες.

    Στην πραγματικότητα, οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν στην Ελλάδα ιδιαίτερα μεγάλους φόρους και ένας λόγος για αυτό είναι ότι φορολογούνται όχι με βάση τα κέρδη τους, αλλά απλώς με το μέγεθος των πλοίων ή τονάζ, με νόμο που ισχύει από το 1957, διευκρινίζεται.

    Τονίζεται δε ότι συνήθως παραλείπεται η αναφορά ότι αυτή η ρύθμιση ισχύει σε σχεδόν όλα τα κράτη με ναυτιλία. Οι ίδιοι οι Γερμανοί πλοιοκτήτες μείωσαν τη φορολόγησή τους στα τέλη της δεκαετίας του ΄90....................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231384966
    11/2/15

    ReplyDelete
  9. Ρήξη και ναυάγιο στο έκτακτο Γιούρογκρουπ – Χωρίς κοινό ανακοινωθέν!...

    Εληξε η συνεδριαση του έκτακτου Εurogroup στις Βρυξέλλες.

    Όπως φαίνεται υπήρξε ρήξη στις διαπραγματεύσεις καθώς δεν υπήρξε έκδοση κοινού ανακοινωθέντος αφού όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη τύπου δεν υπήρξε συμφωνία για τα κοινά συμπεράσματα παραπέμποντας σε συνέχιση των συζητήσεων μέχρι τη Δευτέρα.

    Συγκεκριμένα υπήρξε πρόβλημα στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος στη φράση «extend, amend and conclude», «παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση» με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση». Τελικά οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν και τελικά δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

    Σε δηλώσεις του επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δεν υπάρχουν κοινά συμπεράσματα και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ανακοινωθέν. Η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ χρήσιμη και για τα δύο μέρη και για εμάς να κατανοήσουμε τις θέσεις της Ελλάδας και για την Ελλάδα να κατανοήσει τις θέσεις μας. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα τις συνομιλίες......................http://www.crashonline.gr/ρήξη-και-ναυάγιο-στο-έκτακτο-γιούρογκ/
    12/2/15

    ReplyDelete
  10. Ανοιχτοί στις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας στο χθεσινό έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες...

    Η επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση που διεξήχθη χθες και ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, δεν ήταν στο βασικό μενού, καθώς το βλέμμα όλων στρέφεται στο τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

    Όπως έγινε γνωστό μετά τη λήξη της συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι πιέζουν για παράταση του ισχύοντος προγράμματος (μνημονίου), παραμερίζοντας το αίτημα για πρόγραμμα «γέφυρα».

    Παράλληλα, παροτρύνουν την Αθήνα να υποβάλει σχετικό αίτημα το αργότερο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 16 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ζητείται από την κυβέρνηση να αποσύρει τη θέση της για ονομαστική διαγραφή του χρέους. Να δεσμευθεί επίσης σε πρωτογενή πλεονάσματα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και στο ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρω.....................http://www.elzoni.gr/html/ent/192/ent.52192.asp

    ReplyDelete
  11. Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θρίλερ μέχρι τη Δευτέρα...

    Οπως είπε ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη: «Ηταν μια πρώτη ευκαιρία για να συζητήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Εγινε χρήσιμη και επικοδομητική συζήτηση, υπήρξε κάποια πρόοδος αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα.

    Θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας τη Δευτέρα γιατί έχουμε πολλά θέματα ακόμη. Δεν έχω πολλά αποτελέσματα να συζητήσω μαζί σας. Θα πρέπει να κάνετε υπομονή».

    Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα. Η Ελλάδα είναι ακόμη σε πρόγραμμα, συζητήσαμε παράταση, για κάποιους ήταν η προτιμητέα λύση αλλά δεν συμφωνήσαμε. Εχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι τη Δευτέρα.

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες επί κάποιου προγράμματος, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε και θα συνεχιστούν οι συνομιλίες. Η Δευτέρα είναι μια προθεσμία.
    Ο Π. Μοσκοβισί δεν θέλησε να απαντήσει για το αν ο κ. Βαρουφάκης ήταν καθαρός στα στοιχεία που παρουσίασε. Είπε ότι έγινε κάποια πρόοδος αλλά παρά τις καλές προσπάθειες δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε μια κοινή δήλωση.................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113454743

    ReplyDelete
  12. Βαρουφάκης: Καταθέσαμε απόψεις για μια νέα συμφωνία και συνεχίζουμε...

    Καταθέσαμε τις απόψεις μας για μια νέα συμφωνία, στόχος ήταν να γνωριστούμε, να ακούσουν από τη νέα κυβέρνηση τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας για τους λόγους που δεν βγαίνει το πρόγραμμα, να ακούσουν προτάσεις για την ουσία και τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να υπάρξει μια θεραπευτική συμφωνία τη Δευτέρα, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο Eurogroup.

    Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξαν απειλές και ότι το ζητούμενο παραμένει να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ της συνέχειας του Κράτους, αλλά και του γεγονότος ότι υπήρξε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα..............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231385010
    12/2/15

    ReplyDelete
  13. Φ. Μογκερίνι: σημαντική αλλά όχι οριστική η συμφωνία του Μινσκ ...

    Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι δεν αναμένει να συζητηθεί η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία κατά το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Μινσκ με σκοπό να ισχύσει εκεχειρία στην Ουκρανία.

    Η κυρία Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία του Μινσκ σημαντική, αλλά όχι οριστική.

    Εργαζόμαστε τώρα, πρόσθεσε, για να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να διευκολύνουμε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

    Υπάρχουν, είπε, ορισμένα κρίσιμης σημασίας πράγματα που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός την Κυριακή, ανέφερε η Μογκερίνι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/diethni/item/11179-f-mogkerini-simantiki-alla-oxi-oristiki-i-symfonia-tou-minsk
    12/2/15

    ReplyDelete
  14. «Λευκό καπνό» αναμένει ακόμα και σήμερα ο Σουλτς – έμμεση δημόσια στήριξη Τσίπρα από Ρέντσι...

    «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως ακόμη και σήμερα, θα έχουμε στο τραπέζι συμβιβασμούς που θα είναι ανεκτοί και για τις δύο πλευρές», είπε ο πρόεδρος του Ερωκοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι το χθεσινό Eurogroup συνεδρίασε υπό πίεση και πρόσθεσε ότι είναι δίκαιο να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να παρουσιάσει το πλήρες σχέδιό της.

    «Είναι πράξη δικαιοσύνης να κάνει κανείς αυτή την παραχώρηση σε μια κυβέρνηση. Επεσήμανα, όμως, στο όνομα των συναδέλφων μου, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Όποιος περιμένει αλληλεγγύη κι έχει αξίωση για αλληλεγγύη πρέπει να εκπληρώνει τα καθήκοντά του και πρωτίστως να είναι ικανός για συμβιβασμό και να θέλει συμβιβασμό. Η εντύπωσή μου είναι ότι και οι δύο πλευρές το κατανοούν αυτό, ότι η μία πλευρά βλέπει ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μυρωδιά κι η κυβέρνηση στην Αθήνα βλέπει επίσης ότι πρέπει να προσεγγίσει τα μέλη της ευρωζώνης, τα άλλα μέλη του Eurogroup» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Σουλτς....................http://www.crashonline.gr/λευκό-καπνό-αναμένει-ακόμα-και-σήμερ/
    12/2/15

    ReplyDelete
  15. Αυξάνεται στα 65 δισ. ευρώ το όριο του ELA...

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να αυξήσει στα 65 δισεκ. ευρώ το όριο του ποσού που μπορεί να διατίθεται μέσω του μηχανισμού χορήγησης έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, δήλωσαν διάφορες πηγές προσκείμενες στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

    «Σε μια τηλεδιάσκεψη σήμερα, η ΕΚΤ παρέτεινε για μία εβδομάδα τη βοήθεια μέσω του ELA» και «αποφάσισε να δώσει στην Ελλάδα το ύψος (του ποσού) που είχε ζητήσει» εξήγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς να προσδιορίσει το ποσό επακριβώς.

    Μια δεύτερη πηγή ενήμερη για το θέμα είπε ότι το όριο της έκτακτης ρευστότητας που μπορεί να χορηγείται μέσω ELA αυξήθηκε κατά €5 δισεκ., στα €65 δισεκ., ενώ την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στα €60 δισεκατομμύρια.................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64139150
    12/2/15

    ReplyDelete
  16. Δύο τεχνικές ομάδες εργασίας, μία ελληνική και μία που θα εκπροσωπεί τους δανειστές, θα διαπραγματευθούν άμεσα, πιθανότατα από αύριο, το περιεχόμενο μιας νέας συμφωνίας και παράλληλα θα προετοιμάσουν -αν υπάρξει συμφωνία- και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές...

    Η συμφωνία, που οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως σοβαρή μετατόπιση εκ μέρους του Ντάισελμπλουμ, ήταν το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του επικεφαλής του Eurogroup με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ουσιαστικά θα αναζητήσουν κοινό έδαφος για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας.

    Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά μια κίνηση εκτόνωσης της έντασης που προέκυψε χθες το βράδυ όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ και άλλοι αξιωματούχοι απείλησαν ότι αν δεν υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν, δεν θα υπάρξει καμία συνομιλία των τεχνικών επιτροπών....................http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=220465
    12/2/15

    ReplyDelete
  17. Ύστατη λύση το Eurogroup της Δευτέρας...

    Οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στο Eurogroup της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, για τους λόγους που Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι δεν κατέληξαν στο κοινό ανακοινωθέν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον κατά τη χθεσινή ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στην πρώτη του Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πρωθυπουργός.

    Τα βλέμματα έχουν πλέον στραφεί στη συνάντηση της 16ης Φεβρουαρίου και στις ελπίδες για την ύπαρξη μιας συμφωνίας.
    Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες, ενώ σημείωσε ότι όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup...............http://www.elzoni.gr/html/ent/229/ent.52229.asp

    ReplyDelete
  18. Μέρκελ: Το πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να επεκταθεί...

    Με θετικά λόγια μίλησε η Γερμανίδα καγκελάριος, για την πρώτη της συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Χαιρετηθήκαμε με πολύ φιλικό τρόπο. Του είπα είμαι έτοιμη να δουλέψουμε μαζί και ανταπέδωσε», είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής...............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64139199

    ReplyDelete
  19. Γιούνκερ: Να μας πουν το 70% για να δούμε τι θα γίνει με το 30%...

    «Έχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι «μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης».

    Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι αποδέχεται το 70% του προγράμματος στήριξης. «Πρέπει να δούμε με ποιο 70% συμφωνεί και έπειτα να δούμε τι μπορεί να γίνει με το υπόλοιπο 30%» συμπλήρωσε.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε πάντως ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος, αλλά και τις νέες ιδέες της Αθήνας.................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231385330

    ReplyDelete
  20. Βερολίνο: Δεν τη λέμε πια τρόικα, αλλά η εποπτεία θα συνεχιστεί...

    Σε μια ακόμη δήλωση υπέρ της διατήρησης του εποπτικού ρόλου της τρόικας στην Ελλάδα, προχώρησε σήμερα το Βερολίνο, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει ότι παρότι η τρόικα δεν θα αποκαλείται πλέον έτσι, οι τρεις θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα συνεχίσουν την εποπτεία και δεν θα αντικατασταθούν από τον ΟΟΣΑ.

    «Χαιρόμαστε που δεν την αποκαλούμε πια τρόικα, αλλά οι τρεις θεσμοί θα συνεχίσουν τον εποπτικό τους ρόλο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει, προσφέροντας τεχνογνωσία, αλλά δεν γίνεται να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της τρόικας στην χώρα μας...............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64139597
    13/2/15

    ReplyDelete
  21. Απαισιόδοξος ο Ντάισελμπλουμ: «Η Ελλάδα έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά χρήματα δεν υπάρχουν»...

    Απαισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη τη Δευτέρα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε ολλανδούς δημοσιογράφους. «Οι επιλογές της Ελλάδας, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας της, είναι περιορισμένες... Απαιτείται ακόμη τεράστια προσαρμογή και δεν είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία τη Δευτέρα» τόνισε.

    «Η Ελλάδα έχει πολλές απαιτήσεις, αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι πως χρήματα δεν υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι είναι «πολύ απαισιόδοξος» όσον αφορά στις πιθανότητες επιτυχίας των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

    Κάποιος μπορεί να ξοδέψει χρήματα μόνο όταν υπάρχουν... αλλά χρήματα δεν υπάρχουν και αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα» υπογράμμισε, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP....................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113456439

    ReplyDelete
  22. Θα ήταν σώφρον να μεταδώσουμε μηνύματα στο Διάστημα που διατυμπανίζουν την ύπαρξή μας; Ή μήπως αυτό θα προσκαλούσε εξωγήινους κατακτητές;...

    Το δίλημμα συζητήθηκε την Πέμπτη στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, τον εμβληματικό οργανισμό που εκδίδει το κορυφαίο περιοδικό Science.

    Οι υπεύθυνοι του SETI, του Ινστιτούτου για την Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης, τάχθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο υπέρ μιας τέτοιας προσπάθειας.

    Ο Ντάγκλας Βάκοφ, διευθυντής του τμήματος Σύνθεσης Διαστρικών Μηνυμάτων στο SETI, προέβαλε ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι οι τηλεοπτικές και άλλου είδους ραδιοεκπομπές από τη Γη έχουν ήδη φτάσει σε αποστάσεις δεκάδων ετών φωτός και θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν ήδη γίνει αντιληπτές................http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231385473

    ReplyDelete
  23. Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι "απαισιόδοξος" για την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στη συνεδρία της Δευτέρας στις Βρυξέλλες...

    Μιλώντας στην ολλανδική δημόσια τηλεόραση, ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είπε ότι είναι"πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα".
    Πρόσθεσε ότι "οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες".
    Τόνισε ότι οι δανειστές δεν εκταμιεύουν χρήματα "παρά μόνο όταν επιτυγχάνεται πρόοδος και όταν εφαρμόζονται νέες μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν συμβαίνει πλέον εδώ και μήνες".
    Ο Ολλανδός πρόεδρος της Ευρωζώνης επέμεινε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα και υπενθύμισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια την πρόθεσή της να μην ανανεώσει το πρόγραμμα όπως αυτό ισχύει σήμερα".
    Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, το Γιούρογκρουπ έχει επίσης εκφράσει "με μεγάλη σαφήνεια" τη θέση ότι "δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγές, παρά μόνο στην περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχίσει να εφαρμόζεται".
    Ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ανέμενε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/11256-apaisiodoksos-o-daiselmploum-gia-symfonia-me-ellada
    13/2/15

    ReplyDelete
  24. Spiegel: Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, σύντομα θα φύγει και η Κύπρος...

    Ενα ακραίο σενάριο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό «Spiegel», σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σύντομα θα την ακολουθήσει και η Κύπρος...

    Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι δύο χώρες είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο.

    Σύμφωνα με αποτελέσματα προσομοιώσεων που επικαλείται το Spiegel μία τέτοια πιθανότητα διπλής εξόδου θα ήταν αντιμετωπίσιμη για την ευρωζώνη.

    Τονίζεται ωστόσο και μία διαφορετική πτυχή ενδεχόμενου Grexit σύμφωνα με την οποία η Κύπρος θα λάμβανε επιπλέον ενίσχυση από τους εταίρους.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113456427
    13/2/15

    ReplyDelete
  25. Μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 45,4% (36,34% ήταν το ποσοστό του στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου) με την ΝΔ να ακολουθεί με 18,4% (27,81% στις εθνικές εκλογές)...

    Όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ που αυξάνει τα ποσοστά του εντυπωσιακά και των ΑΝΕΛ που διατηρούν τη δύναμή τους, χάνουν μονάδες, ενώ αλλάζει και η σύνθεση του κοινοβουλίου, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνει το απαραίτητο ποσοστό για την είσοδό του στη Βουλή.

    Αναλυτικά, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ ακολουθούν (σε παρένθεση το ποσοστό των εκλογών): ΚΚΕ με 4,8% (5,45%), ΑΝΕΛ με 4,7% (4,75%), Χρυσή Αυγή με 4,7% (6,28%), Ποτάμι με 4,6% (6,05%), ΠΑΣΟΚ με 2,8% (4,68%), ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 2,00% (2,46%), Ένωση Κεντρώων με 1,8% (1,79%), Τελεία με 1,4% (1,77%), Άλλο κόμμα 1,3% και άκυρο/λευκό/αποχή 8,1%................http://www.capital.gr/News.asp?id=2229885

    ReplyDelete
  26. Προτάσεις για την ενοποίηση της ευρωζώνης επανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., περιλαμβάνοντας την πιθανή δημιουργία προϋπολογισμού μόνο για την ευρωζώνη και νέους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που θα υπηρετούν το ενιαίο νόμισμα...

    Οι ιδέες αυτές, που παρουσιάζονται σε οκτασέλιδη «αναλυτική έκθεση», η οποία διανεμήθηκε στους ηγέτες της Ε.Ε. και εξασφάλισαν οι Financial Times, αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ο κ. Juncker σκοπεύει να πιέσει για περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, παρά την ενάντια στις Βρυξέλλες ψυχολογία που επικρατεί σε πολλά κράτη μέλη...............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90695

    ReplyDelete
  27. Τηλεφώνημα από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Λιου, δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...

    Ο κ. Λιου τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και την σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

    Υπογράμμισε παράλληλα, την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

    Ο Πρωθυπουργός επισήμανε την σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για συμφωνία με τους εταίρους, επί ενός προγράμματος που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, μετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς σκληρής προσαρμογής και θα θέτει σε προτεραιότητα τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
    http://www.zougla.gr/politiki/article/tilefoniki-epikinonia-tsipra-me-ton-ipourgo-ikonomikon-ton-ipa-1140277

    ReplyDelete
  28. Σε ανεπίσημο σημείωμα της κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων»...

    Στο ανεπίσημο σημείωμά της η κυβέρνηση παρουσιάζει δέκα σημεία με πολιτικό και τεχνοκρατικό περιεχόμενο, με τα οποία αποτιμά ως θετικές τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και προσδιορίζει σε γενικές γραμμές και τις κατευθύνσεις των εργασιών που θα γίνουν μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας......http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231385607
    13/2/15

    ReplyDelete
  29. Η Ισπανία είχε δανείσει 26 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, τη στιγμή που η χώρα της Ιβηρικής διερχόταν επίσης σοβαρή κρίση και δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής της οφειλής αυτής, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς δε Γκίνδος...

    Η Μαδρίτη είχε εκταμιεύσει το ποσό αυτό μέσω διμερών δανείων και στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης το οποίο χορηγήθηκε μετά το 2010 στην Αθήνα από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπενθύμισε ο Λουίς δε Γκίνδος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του υπουργικού συμβουλίου.

    Η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητεί την κατάργηση της τρόικας και θέτει επίσης ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού κρατικού χρέους..................http://www.naftemporiki.gr/finance/story/916090/ispania-den-tithetai-zitima-diagrafis-tou-ellinikou-xreous

    ReplyDelete
  30. Γ. Βαρουφάκης: "Δεν υπάρxει σχέδιο Β, ας γίνει Αρμαγεδδών"...

    «Εάν δεν φοβόμουν, θα ήμουν επικίνδυνος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του σε ανταποκρίτρια της Guardian, ερωτηθείς εάν τον τρομάζει η σύνδεση της Ελλάδας με την παγκόσμια οικονομία.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, που σκιαγραφεί το προφίλ του νέου υπουργού Οικονομικών, η ανταποκρίτρια Helena Smith αναφέρει χαρακτηριστικά «Καθώς αποτελεί μέρος της Ευρωζώνης, η μοίρα της χώρας του επηρεάζει αναπόδραστα την παγκόσμια οικονομία. Είναι αυτό κάτι που τον τρομάζει;»

    «Εάν δεν φοβόμουν, θα ήμουν επικίνδυνος». «Συνεχώς ακούμε ότι αν δεν υπογράψετε θα γίνει Αρμαγεδδών. Η απάντησή μου είναι: Ας γίνει! Δεν υπάρχει πλάνο κωλοτούμπας. Αυτό είναι το δικό μου σχέδιο Β».

    Ερωτηθείς εάν κάτι τέτοιο συμβεί ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε «αυτό είναι σαν να ρωτάτε τι θα συμβεί εάν ένας κομήτης χτυπήσει τη Γη. Δεν έχω ιδέα. Κανένας!».........http://www.capital.gr/News.asp?id=2229919
    13/2/15

    ReplyDelete
  31. Ανοησίες το δημοσίευμα για έξοδο της Κύπρου από το Ευρώ ...

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel το οποίο εμπλέκει την Κύπρο σε σενάρια εξόδου από την ζώνη του ευρώ.

    Σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κύριος Γεωργιάδης χαρακτήρισε ανοησίες και εξωφρενικά το όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη συνεδρία του Γιούρογκρουπ συζητήθηκε το ακραίο σενάριο που προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθούσε και η Κύπρος λόγω της στενής οικονομικής σύνδεσης των δύο χωρών. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ούτε στη συνεδρία, ούτε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συζητήθηκε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας, πόσο μάλιστα για την Κύπρο αφού δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης και πρόκειται για ανοησίες.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/oikonomia/item/11282-anoisies-to-dimosievma-gia-eksodo-tis-kyprou-apo-to-evro

    ReplyDelete
  32. Συμφωνία (;) για την τρόικα που δε θα λέγεται... τρόικα...

    Στο Eurogroup της Δευτέρας επικεντρώνονται τα βλέμματα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει πείσει τους εταίρους της σχετικά με την υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων.

    Την απαισιοδοξία του για την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup εξέφρασε ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ.

    «Είμαι πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέισελμπλουμ στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS, υποστηρίζοντας πως «οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες»...............http://www.elzoni.gr/html/ent/266/ent.52266.asp

    ReplyDelete
  33. Ρεαλισμό, τερματισμό της ρητορικής και εξεύρεση λύσης ζητά από την Ελλάδα και την Ε.Ε., με ανακοίνωση που εξέδωσε, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew...

    Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο www.mignatiou.com, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, ενώ τόνισε ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας θα είναι μια «σημαντική» ευκαιρία για να σημειωθεί πρόοδος.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Lew με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται ότι:

    «Ο υπουργός Λιου κάλεσε όλες τις πλευρές να αφήσουν στην άκρη τις ρητορείες και να επικεντρωθούν στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής πορείας προς τα εμπρός».

    Η ανακοίνωση έχει ως εξής:................http://www.capital.gr/news.asp?id=2230107

    ReplyDelete
  34. Η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα είναι χωρίς προηγούμενο, ενώ το θρίλερ πλησιάζει στην κορύφωσή του καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup της Δευτέρας...

    Οι τραπεζικές διοικήσεις αναμένουν με αγωνία την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της. Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στα επίπεδα ρευστότητας του συστήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό δεκαετίας, επιστρέφοντας στο… μακρινό 2005.

    Με προορισμό τα στρώματα, τα οικιακά χρηματοκιβώτια και τα σεντούκια οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, το ύψος των οποίων εκτιμάται σε 20 δισ. ευρώ από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα.

    Μόλις το 20% των εκροών αυτών έχει ως προορισμό τράπεζες του εξωτερικού κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με το κύμα αναλήψεων το 2012, όταν και τότε υπήρχε αβεβαιότητα και ανησυχία για ενδεχόμενο Grexit.
    http://www.crashonline.gr/τι-γίνεται-με-τις-καταθέσεις-που-πήγαν/
    14/2/15

    ReplyDelete
  35. Πιθανότατα αύριο Κυριακή θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας τον υποψήφιο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας...

    Επικρατέστερος φαίνεται να είναι ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από την Τρίτη καθώς δεν έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα, μέχρι να ανακοινωθεί και επίσημα από τον πρωθυπουργό, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά καθώς στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες διάφορα ονόματα όπως της Ιωάννας Καρυστιάνη αλλά και του Προκόπη Παυλόπουλου.

    Για το θέμα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, είπε ότι «η επιλογή θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την ανάγκη εθνικής συναίνεσης».

    Η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 13 Μαρτίου και το αργότερο μια μέρα νωρίτερα θα πρέπει να έχει εκλεγεί ο διάδοχός του.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/11312-ayrio-anakoinonetai-o-ypopsifios-proedro-tis-ellinikis-dimokratias
    14/2/15

    ReplyDelete
  36. Το ενδεχόμενο ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων αλλά και επανεξέτασης του εφάπαξ άφησε ανοικτό ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλης...

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» ο κ. Στρατούλης επανέλαβε ότι δεν θίγονται τα όρια συνταξιοδότησης, ωστόσο μίλησε για ενοποίηση των Ταμείων «εφόσον χρειαστεί» και «χωρίς να ισοπεδωθούν προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα».

    Αναφορικά με το εφάπαξ ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε ότι θα επανεξεταστεί ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του, ώστε να μην προκύπτουν «σφαγιαστικές μειώσεις».

    ReplyDelete
  37. Την Τρίτη και όχι απόψε όπως αρχικά αναφέρθηκε θα ανακοινωθεί το όνομα του προτεινόμενου από την Ελληνική κυβέρνηση Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Γαβριήλ Σακελλαρίδης και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή...

    Σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παπά στην «Εφημερίδα των Συντακτών», δεν θα αποτελέσει βασικό κριτήριο επιλογής το κομματικό παρελθόν ενός υποψήφιου, το αν δηλαδή είναι αριστερός ή κεντροδεξιός.

    Συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ως επικρατέστερο διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, με τον νυν επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. να αποτυπώνει τη βούληση της νέας κυβέρνησης για υπερκομματικές συμπράξεις.

    Ωστόσο, ενδεχόμενη αποχώρηση του κ. Αβραμόπουλου από την Κομισιόν προβληματίζει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καθώς μεταβάλλει τις εσωτερικές ισορροπίες.

    Άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι εκείνα των Κώστα Γαβρά, Κώστα Καραμανλή (με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού να διαψεύδει ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει την Προεδρία), της συγγραφέως Ιωάννας Καρυστιάνη (η οποία έχει διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο), του πρώην βουλευτή και υπουργού Μανόλη Δρεττάκη, αλλά και του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου.

    Χθες ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, υπέδειξε τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη ως το καταλληλότερο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/11361-anamenetai-anakoinosi-tou-proteinomenou-gia-tin-proedria-tis-elladas
    15/2/15

    ReplyDelete
  38. Την δική του πρόταση για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε στον Πρωθυπουργό ο Πάνος Καμμένος...

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο πρόεδρος τον ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλεξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Κυριακής πρότεινε γυναίκα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και την Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μάλιστα όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής, ο Π. Καμμένος τηλεφώνησε στην Ντόρα Μπακογιάννη και την ενημέρωσε για την πρόταση που έκανε στον Πρωθυπουργό.

    Πάντως αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι αν η πρόταση του κ. Καμμένου ήταν ως εναλλακτική στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου γνωρίζοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή αν και αυτός δεν συμφωνεί με την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου.................http://www.crashonline.gr/πρόταση-βόμβα-καμμένου-για-πρόεδρο-τη/
    15/2/15

    ReplyDelete
  39. Μάριο Ντράγκι: Κανένα νόημα να μιλάμε για Grexit ...

    «Μη αναστρέψιμο» χαρακτηρίζει το σχέδιο της Ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τo ενιαίο νόμισμα στην ισπανική εφημερίδα ABC, o πρόεδρος της ΕΚΤ τονίζει ότι δεν έχει νόημα να γίνονται τέτοιες εικασίες.

    Στο σημείο αυτό επαναλαμβάνει ότι το σχέδιο της Ευρωζώνης είναι «μη αναστρέψιμο», ωστόσο αρνείται να σχολιάσει τι πήγε και λάθος και συζητείται η έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση των 19 χωρών.

    «Παρακαλώ να κατανοήσετε ότι προτιμώ να μην σχολιάσω καθόλου αυτό το θέμα. Κάθε δήλωση από μένα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πολιτικά. Το να προβούμε σε εικασίες σχετικά με μια πιθανή έξοδο από την νομισματική ένωση δεν έχει κανένα νόημα», προσθέτει ο Ντράγκι.
    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=198298
    15/2/15

    ReplyDelete
  40. Μετά το Eurogroup το όνομα του Προέδρου..

    Μετά το τέλος του Eurogroup, και συγκεκριμένα την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, και η σχετική ψηφοφορία θα γίνει την Τετάρτη στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64140747
    15/2/15

    ReplyDelete
  41. Μύλος στην κυβέρνηση με την ανακοίνωση του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας - Εμπλοκή με Αβραμόπουλο - Ποια πρότεινε ο Καμμένος...

    Αναβλήθηκε η ανακοίνωση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας που ήταν να γίνει το βράδυ της Κυριακής με διάγγελμα του πρωθυπουργού. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, η ανακοίνωση του ονόματος θα γίνει μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, από την Τρίτη και μετά και αφού συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Φαίνεται ότι υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με το πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου που φέρεται ως ο πιθανότερος υποψήφιος. Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο ο οποίος εξερχόμενος είπε ότι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις προθέσεις της κυβέρνησης.

    Στο Μαξίμου, ωστόσο, πήγε το απόγευμα και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης που έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες πείστηκε να πει το «ναι» για την υποψηφιότητα του Έλληνα επιτρόπου, αν και υπήρξαν και άλλες φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησαν με την επιλογή αυτή.....................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113458542
    15/2/15

    ReplyDelete
  42. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επόμενες ώρες μέχρι το Eurogroup, όπου οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι δύσκολες και δεν εκτιμάται ότι όλα τα ανοιχτά μέτωπα θα κλείσουν...

    Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζει την ανάγκη να εισακουστεί η λαϊκή εντολή έπειτα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η ευρωπαϊκή πλευρά τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ορισμένες δεσμεύσεις.

    Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λφαζάνης ανέφερε ότι αν οι εταίροι επιμείνουν στην παράταση του υπάρχοντος προγράμματος τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει.

    «Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, γιατί αυτό εννοούν ως πρόγραμμα, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Τότε, οι λεγόμενοι εταίροι και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η Γερμανία, θα έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή ρήξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης........................http://www.elzoni.gr/html/ent/289/ent.52289.asp

    ReplyDelete
  43. Περιορισμένες είναι οι πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους της εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας. Τι προτείνει η κυβέρνηση και πως απαντούν οι εταίροι...

    Οι εταίροι - πιστωτές ζητούν να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα έστω και σε τροποποιημένη μορφή, ως πρόγραμμα - γέφυρα, και στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας να αξιολογούνται τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η Αθήνα.

    Η ΕΕ προτείνει να παραταθεί το μνημόνιο και κάθε φορά που αρχίζουν να αποδίδουν τα ισοδύναμα μέτρα να αντικαθίσταται ένα από τα σκληρά μέτρα του υφιστάμενου προγράμματος.

    Παράλληλα, δεν συμφωνεί με την αντικατάσταση, εκ των προτέρων, του 30% του μνημονίου, καθώς δεν είναι σίγουρη ότι τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσουν σε αύξηση των δημοσίων εσόδων..................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90716
    16/2/15

    ReplyDelete
  44. Ύστατη προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών και επίτευξη συμφωνίας καταβάλλει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ...

    Όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρέμβαση του κ. Γιούνκερ έγινε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του κ. Τσίπρα.

    Ο κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση, προσθέτοντας ότι οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας είναι περιορισμένες.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/11398-gioynker-ystati-prospatheia-gia-gefyrosi-diafonion

    ReplyDelete
  45. Νέο Eurogroup, λίγες πιθανότητες συμφωνίας...

    Για μια ακόμα φορά η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα μονοπωλεί τη συνεδρίαση του Eurogroup. Τον σκεπτικισμό του για επίλυση του ελληνικού ζητήματος σύντομα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

    «Για πολύ, πολύ μικρές πιθανότητες» συμφωνίας σήμερα στις Βρυξέλλες κάνει λόγω αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία, πάνω στα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σήμερα διαπραγματεύσεις.

    Λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε σκεπτικισμό για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) τόνισε ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ωστόσο δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία αυτή και αντ΄ αυτού προσβάλει εκείνους που την βοήθησαν τα τελευταία χρόνια, είπε ο Β. Σόιμπλε: «Λυπάμαι τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα»...............http://dw.de/p/1EcE7
    16/2/15

    ReplyDelete
  46. Σαπέν: Να αποφύγουμε μια σοβαρή πολιτική αποτυχία για Ευρώπη και Ελλάδα...

    Να αποφευχθεί μια σοβαρή πολιτική αποτυχία για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα έστειλε σήμερα, ενόψει του Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ωστόσο ότι η διαγραφή χρέους θα ήταν «το χειρότερο μήνυμα προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους» και επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64141189
    16/2/15

    ReplyDelete
  47. Με μια πρόσφατη - και άγνωστη μέχρι σήμερα - απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας άνοιξε εκ νέου διάπλατα το δρόμο για την εκτέλεση σε Ιταλικό έδαφος της απόφασης του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς, με την οποία επιδικάστηκαν σε βάρος του Γερμανικού Δημοσίου αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων για τη θηριωδία των ΝΑΖΙ στο Δίστομο...

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας θεώρησε αντισυνταγματικό το πρόσφατο διάταγμα της ιταλικής κυβέρνησης (Ιανουάριος 2014) με βάση το οποίο η Γερμανία είχε πλέον το δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση των υποθέσεων των ιταλικών Δικαστηρίων που δικαίωναν τους Διστομίτες και γενικώς τους οικείους των θυμάτων του Γ΄ Ράιχ. Το Δικαστήριο της Φλωρεντίας έστειλε ερώτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρώμης , και το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι πράγματι το συγκεκριμένο διάταγμα αντιβαίνει τις συνταγματικές αρχές δικαιώνοντας και πάλι τους Διστομίτες! Δηλαδή οι Ιταλοί ουσιαστικά ακύρωσαν το διάταγμα που «μπλόκαρε» τον εκπλειστηριασμό Γερμανικών περιουσιακών στοιχείων επί Ιταλικού εδάφους.................http://www.capital.gr/news.asp?id=2230662

    ReplyDelete
  48. Financial Times: Χειρότερη Επιλογή για την Αθήνα Είναι να Κάνει Πίσω...

    Ο Γ. Βαρουφάκης πρέπει να αψηφήσει εξαγριωμένες ματιές και πλάγιες απειλές και να επιμείνει στις θέσεις του, γράφει ο W. Munchau. Το χειρότερο σενάριο για Ελλάδα είναι να διατηρηθεί το status quo. Η επιλογή του παράλληλου νομίσματος αν επιμείνουν οι Ευρωπαίοι ως εναλλακτική του Grexit.

    O υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα πρέπει να περιμένει ψυχρή υποδοχή σήμερα, όταν θα αντιμετωπίσει τους συναδέλφους του από την ευρωζώνη σε μια ακόμη «δραματική» ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Η συμβουλή μου προς τον Γιάννη Βαρουφάκη είναι να αψηφήσει τις εξαγριωμένες ματιές και τις πλάγιες απειλές και να επιμείνει στις θέσεις του. Είναι μέλος της πρώτης κυβέρνησης της ευρωζώνης που πήρε δημοκρατική εντολή να αντιταχθεί σε ένα εντελώς δυσλειτουργικό καθεστώς, το οποίο αποδείχθηκε οικονομικά αναλφάβητο και πολιτικά αβίωτο.............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90723
    16/2/15

    ReplyDelete
  49. Σόιμπλε: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ζήτημα ως μεγάλο παιχνίδι πόκερ...

    Σκεπτικισμό ως προς το αν στο Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για την ελληνική υπόθεση εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

    Ερωτηθείς για το εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα βρούμε μια λύση για τα ελληνικό πρόβλημα χρέους ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε: «Από ό, τι έχω ακούσει για τις τεχνικές συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ δύσπιστος (skeptical), αλλά θα λάβουμε σήμερα μια έκθεση και εν συνεχεία θα δούμε».

    Ο κ. Σόιμπλε, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.
    Ο ίδιος είπε ότι η Γερμανία δεν θα επιθυμούσε μια ελληνική έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο προσέθεσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει «το ελάχιστο των απαιτήσεων» (the minimum of the claims)...............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231385922
    16/2/15

    ReplyDelete
  50. Χειρότερη από την αναμενόμενη χαρακτήρισε σήμερα την κατάσταση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντγουαρντ Σκικλούνα, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα ζητά «απίστευτες χάρες»...

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Μάλτας κατά την τοποθέτησή του στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου ο Σκικλούνα είχε ζητήσει πριν δοθούν παραχωρήσεις στην Ελλάδα να παρασχεθούν διασφαλίσεις ότι το ελληνικό χρέος που διακρατά η ζώνη του ευρώ θα εξοφληθεί στο ακέραιο.

    Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει πως στην ώρα της ανάγκης η Μάλτα εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον ελληνικό λαό δανείζοντας 200 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ της χώρας.

    Ο Σκικλούνα τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ελλάδα με ευελιξία και υπέρ της φιλικής προς την ανάπτυξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει να ακολουθηθούν οι σημερινές δομές και κανόνες με πνεύμα αλληλεγγύης και αποφυγής της αντιπαράθεσης.
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=220645
    16/2/15

    ReplyDelete
  51. Την οργισμένη αντίδραση του Μάριο Ντράγκι προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον των ξένων ομολόγων του υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση...

    Όπως γράφει το Spiegel ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ιδιαίτερα θυμωμένος ανέφερε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν μιλάς έτσι», είπε και πρόσθεσε: «Αν το μόνο που κάνεις είναι συνεχώς να μιλάς για αφερεγγυότητα, ακόμη και οι υγιείς ελληνικές τράπεζες τελικά θα πτωχεύσουν».

    Αναφερόμενο το δημοσίευμα στην πρώτη εμφάνιση του Γιάννη Βαρουφάκη ενώπιον των ξένων ομολόγων του, υποστηρίζει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προκάλεσε αρχικά έκπληξη, η οποία στη συνέχεια έδωσε τη θέση της σε μια ήπια ενόχληση και τελικά κατέληξε σε οργή και αγανάκτηση.

    Οι εκπρόσωποι των μικρότερων χωρών, δεν έκρυψαν την οργή τους για την τολμηρή πρόταση από την νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της βοήθειας που της πρόσφεραν οι εταίροι της, αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις, τις παρουσιάζει με ένα παιχνίδι πόκερ το οποίο περιέχει κόλπα απειλές και μπλόφες..........................http://www.crashonline.gr/αποκάλυψη-spiegel-τι-είπε-θυμωμένος-ο-ντράγκ/
    16/2/15

    ReplyDelete
  52. Δεν θεωρεί πρόβλημα την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί μεγάλο πρόβλημα τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, Όπως μετέδωσε το Europe1...

    Συγκεκριμένα το Europe 1 αποκαλύπτει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος είπε σε δημοσιογράφους πως μπορεί πριν 5 χρόνια να ήταν πρόβλημα αν η Ελλάδα άφηνε το ευρώ, αλλά σήμερα δεν είναι.

    Μάλιστα ο κ. Ολάντ φέρεται να τόνισε πως είναι προβληματική η προσωπικότητα του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς θέλει να δίνει διαλέξεις και έχει ήδη αρχίσει να ενοχλεί όλους στις Βρυξέλλες.

    «Είναι σε άλλον πλανήτη» φέρεται να είπε για τον Γιάννη Βαρουφάκη στέλεχος της Γαλλικής κυβέρνησης που μετείχε στις συζητήσεις για λογαριασμό της Γαλλίας.
    http://www.crashonline.gr/ολάντ-προβληματική-προσωπικότητα-ο-β/
    16/2/15

    ReplyDelete
  53. Σε κλίμα αδιεξόδου, στο οποίο δεν λείπουν οι αντεγκλήσεις, εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup, για την οποία έχει προεξοφληθεί ότι δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα και εικάζεται ότι θα υπάρξει νέα συνεδρίαση την προσεχή Παρασκευή...

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς την παρουσία του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος εισήλθε στην αίθουσα μετά από μισή ώρα.

    Το αρνητικό κλίμα για την ελληνική πλευρά φάνηκε ξεκάθαρα στις δηλώσεις των υπουργών κατά την προσέλευση τους.

    "Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, τότε εμείς δεν έχουμε πρόβλημα", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί".

    Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα ζούσε επί σειρά ετών πέραν των δυνατοτήτων της και ότι η Ευρώπη δεν σκοπεύει να δώσει άλλα χρήματα χωρίς εγγυήσεις.

    Χωρίς δηλώσεις εισήλθαν στον χώρο του Συμβουλίου, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

    Όπως έγινε γνωστό, οι δυο τους είχαν 15λεπτη συνάντηση ενόψει του Eurogroup, χωρίς να ακολουθήσουν δηλώσεις......................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/11445-se-klima-adieksodou-ekselissetai-to-eurogroup
    16/2/15

    ReplyDelete
  54. Προσχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup που αναφέρει επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και συνέχιση μεταρρυθμίσεων σε αγορά εργασίας, συνταξιοδοτικό και ιδιωτικοποιήσεις φέρεται να απέρριψε η ελληνική πλευρά, αναστέλλοντας προσωρινά τις εργασίες του Eurogroup.

    ReplyDelete
  55. Ρέντσι: Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ευελιξία έναντι της Ελλάδας...

    «Ο ρόλος της Ιταλίας είναι εκείνος της γέφυρας σε ότι αφορά το θέμα της Ελλάδας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διεύθυνσης του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

    «Προς το ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, όπως και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες εμπνέονται από μια λογική προσέγγιση», πρόσθεσε ο Ματέο Ρέντσι.

    Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «η Ιταλία έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής».

    «Για την Ελλάδα χρειάζεται μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ευρώπη να κάνει χρήση της ευελιξίας, πετυχαίνοντας, παράλληλα και τον σεβασμό των κανόνων», υπογράμμισε, επίσης, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

    Ο Ρέντσι, δήλωσε ότι η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι η Ιταλία ζήτησε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, χωρίς να αμφισβητήσει τις υποχρεώσεις που έχουν συμφωνηθεί.................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64141461
    16/2/15

    ReplyDelete
  56. Σε έντονη διεργασία βρίσκεται το ελληνικό πολιτικό σκηνικό μετά το νέο ναυάγιο στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup...

    Το Eurogroup έδωσε χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα έως την Παρασκευή προκειμένου να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

    Λίγο αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για να εκτιμήσουν την μέχρι τώρα κατάσταση και να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Για τους ίδιους κόκκινη γραμμή είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι το αδιέξοδο είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη...................http://www.elzoni.gr/html/ent/326/ent.52326.asp
    17/2/15

    ReplyDelete
  57. Τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ) στα 42 δισ. ευρώ αντί των 65 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα (με απόφαση της ΕΚΤ) και την επιβολή από την κυβέρνηση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τη χώρα και να διατηρηθούν φερέγγυες οι τράπεζες, ζητά ο Πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo Χανς - Βέρνερ Ζιν, με άρθρο του στους Financial Times...

    Ο κ. Ζιν θεωρεί ότι η ρευστότητα που δίνει η ΤτΕ στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που θα μπορούσε να καταβάλλει η ίδια για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ευρωσύστημα, σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που θα έχουν λάβει.

    Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η οικονομική δυνατότητα της ΤτΕ ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη συμμετοχή της στο απόθεμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος.

    Επαναλαμβάνεται, είπε, το λάθος που έγινε στην Κύπρο, όπου τα δάνεια που δόθηκαν μέσω του ELA ξεπέρασαν κατά 244% το ποσό που θα μπορούσε να αποπληρώσει η κεντρική τράπεζά της, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/oikonomia/item/11486-pros-epanalipsi-tou-lathous-me-ton-ela-stin-kypro-oi-ellinikes-trapezes
    17/2/15

    ReplyDelete
  58. Να διακοπεί η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα απαιτεί ο εκπρόσωπος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για θέματα οικονομίας, Χανς Μίχελμπαχ......

    Μετά το χθεσινό άκαρπο Eurogroup, ο Χ. Μίχελμπαχ υπογραμμίζει ότι «το ελληνικό «νιετ» πρέπει να έχει συνέπειες» και προσθέτει ότι η Αθήνα άφησε αναξιοποίητη την τελευταία ευκαιρία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος προκειμένου μια νέα συμφωνία να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.

    Αντίθετος σε «εκπτώσεις», δηλώνει ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντντερ, ο οποίος σε δήλωσή του στην «Rheinische Post» καθιστά τη γερμανική κυβέρνηση «συνυπεύθυνη» για την αντιπαράθεση σχετικά με το ελληνικό χρέος...................http://www.crashonline.gr/διακοπή-ρευστότητας-προς-την-ελλάδα-ζ/
    17/2/15

    ReplyDelete
  59. Μοσκοβισί: Δεν παίζουμε τον καλό και τον κακό αστυνομικό με την Ελλάδα...

    H EE δεν παίζει το παιχνίδι του «καλού και του κακού αστυνομικού» με την Ελλάδα, η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος, δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, διαψεύδοντας τα περί διχογνωμίας στο χθεσινό Eurogroup.

    «Δεν υπάρχει καλός και κακός αστυνομικός. Χρειάζεται περιθώριο ευελιξίας, χώρος για πολιτική, αλλά όλοι πρέπει να κατανοήσουν την διαδικασία. Η Κομισιόν συνεισφέρει στην συλλογική δουλειά του Eurogroup. Δεν υπάρχει το ένα ή το άλλο έγγραφο. Υπάρχουν συνεισφορές στην κοινή συμφωνία» σημείωσε ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας:

    «Το μόνο προνομιούχο σενάριο είναι να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και αυτό που είπαμε στην ελληνική κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να στείλει τώρα αίτημα για παράταση του προγράμματος, πείτε την τεχνική (παράταση) αν θέλετε…Είμαστε ενωμένοι, πιστεύουμε όλοι ότι μια λύση είναι εφικτή, δεν υπάρχει plan B».
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64141858
    17/2/15

    ReplyDelete
  60. Να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας («και σήμερα ακόμα υπάρχει δυνατότητα») ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαλώντας την κυβέρνηση επειδή «έχει καταφέρει να βάλει όλους στην Ευρώπη απέναντι»...

    «Εμείς είχαμε συμφωνήσει να κλείσει το μνημόνιο και να πάμε σε ένα καθεστώς προληπτικής χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή είμαστε εγκλωβισμένοι», είπε.

    Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να δοθεί παραπάνω χρόνος ώστε η κυβέρνηση να προτάξει εναλλακτικό σχέδιο.

    Θέλει να δει την Ζωή

    Ο (πρώτος) κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ διαμαρτύρεται, επίσης, για τη διαδικασία που ακολουθείται στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ζητά να συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ώστε να της θέσει το θέμα.

    «Αύριο υπάρχει στην ημερήσια διάταξη θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και σήμερα δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο υποψήφιος. Αυτό δεν είναι κοινοβουλευτικά αποδεκτό», δήλωσε νωρίτερα (Σκάι), δεδομένου ότι το όνομα του υποψηφίου θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην απογευματινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
    http://www.capital.gr/News.asp?id=2231640

    ReplyDelete
  61. Δεν αναμένεται να αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα να ακυρωθεί η έγκριση που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκτακτη αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε πηγή ενήμερη για το συγκεκριμένο θέμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters...

    «Δεν αναμένεται να υπάρξει ξαφνικό τέλος (της χορήγησης ρευστότητας μέσω) του ELA αυτή την εβδομάδα», ανέφερε η πηγή αυτή.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζει την Τετάρτη για να αξιολογήσει την χρηματοδότηση από τον λεγόμενο μηχανισμό επείγουσας χορήγησης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας, μετακυλίοντας το βάρος της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ).
    Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τον έλεγχο του συγκεκριμένου τρόπου χρηματοδότησης, ένα χρηματοδοτικό μέτρο που υπόκειται σε πολύ πιεστικές τραπεζικές συνθήκες.

    Οι κανόνες της ΕΚΤ ορίζουν ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν αυτή τη χρηματοδότηση προσωρινά και δίδεται μόνο σε φερέγγυα τραπεζικά ιδρύματα.
    http://www.tanea.gr/news/economy/article/5210612/reuters-h-ekt-synexizei-thn-xorhghsh-ektakths-reystothtas-stis-ellhnikes-trapezes/

    ReplyDelete
  62. Ελπίζουν σε... παράταση οι Ευρωπαίοι - επί τάπητος στο Ecofin ...

    Προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα που δημιουργήθηκε για το ελληνικό ζήτημα στη χθεσινή συνεδρία του Γιούρογκρουπ, καταβάλλονται σήμερα, στη σύνοδο των 28 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ecofin.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες Βαγγέλη Δεμίρη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να κινείται έντονα στο παρασκήνιο, ώστε να βρεθεί η διατύπωση που θα οδηγήσει σε άρση του αδιεξόδου.
    Παρά την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ecofin, εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του προγράμματος, που, όπως είπε, θα δημιουργήσει περιθώρια για ευελιξία.
    "Είμαστε έτοιμοι", είπε, να συνεργαστούμε με την ελληνική πλευρά στις επόμενες ημέρες", προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Αθήνα τι θα πράξει.
    Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρέπει να διαπιστωθεί "κατά πόσο το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να προχωρήσουμε"................http://riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/11504-elpizoun-se-paratasi-oi-evropaioi-epi-tapitos-sto-ecofin
    17/2/15

    ReplyDelete
  63. Ντάισελμπλουμ: «Ομπρέλα προστασίας» η επέκταση του ελληνικού προγράμματος - Είναι ο καλύτερος δρόμος...

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι το σημερινό Ecofin, χωρίς να υπάρχει κάποια νύξη για σύγκλιση απόψεων με την Ελλάδα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με τους εταίρους για το μέλλον του προγράμματος σταθεροποίησης.

    Κατά την έξοδο του ο Πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ερωτήθηκε για την κατάσταση των συνομιλιών με την Ελλάδα και δήλωσε:

    «Θα περιμένουμε και θα αξιολογήσουμε τη κατάσταση. Έχουμε κοινό συμφέρον (σ.σ. με την Ελλάδα) να σταθεροποιήσουμε την Ελλάδα και η επέκταση του προγράμματος θα προσφέρει μια ομπρέλα προστασίας και θα μας δώσει πίστωση χρόνου για να συζητήσουμε για τις μακροπρόθεσμες δανειακές διευθετήσεις, αν αυτές ζητηθούν. Πιστεύουμε πως είναι ο καλύτερος δρόμος που μπορούμε να πάρουμε».
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113459678
    17/2/15

    ReplyDelete
  64. Ουκρανία: Κενό γράμμα η εκεχειρία, αυτονομιστές κατέλαβαν τμήμα του Ντεμπάλτσεβε...

    Κενό γράμμα η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία. Σφοδρές μάχες σημειώνονται μέσα στην πόλη του Ντεμπάλτσεβε στα ανατολικά.

    Τμήμα του Ντεμπάλτσεβε έχουν καταλάβει οι φιλορώσοι αυτονομιστές, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, την ώρα που οι φιλορώσους αυτονομιστές δηλώνουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους το 80% της πόλης.

    Εκπρόσωπος των αυτονομιστών είχε δηλώσει, νωρίτερα, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι οι δυνάμεις έχουν καταλάβει το αστυνομικό τμήμα και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

    Παράλληλα, οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι δεκάδες ουκρανοί στρατιώτες στο Ντεμπάλτσεβε έχουν παραδοθεί και άλλοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

    Οι φιλορώσοι, οι οποίοι είχαν περικυκλώσει την πόλη, βομβάρδισαν την Τρίτη θέσεις του ουκρανικού στρατού στο Ντεμπάλτσεβε.
    Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση..................http://news.in.gr/world/article/?aid=1231386391

    ReplyDelete
  65. Η ελληνική πλευρά προτίθεται να καταθέσει αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης με τους δέοντες όρους...

    Το αίτημα θα υποβληθεί διά επιστολής του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
    Πληροφορίες, εξάλλου, του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβαση για ένα εξάμηνο.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/11519-paratasi-fainetai-na-epilegei-i-athina
    17/2/15

    ReplyDelete
  66. Με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες είναι η Ευρώπη, την ώρα που η σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κορυφώνεται...

    Όπως έγινε γνωστό στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με φήμες από τις Βρυξέλλες, σήμερα αναμένεται το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου, με αποτέλεσμα να ικανοποιείται το ένα σκέλος της ανακοίνωσης του Εurogroup.

    Σχετικά με το δεύτερο σκέλος που αφορά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης η κυβέρνηση σκοπεύει να διαφοροποιηθεί σε κάποια σημεία.

    Το αιτιολογικό που θα συνοδεύει το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί»................http://www.elzoni.gr/html/ent/354/ent.52354.asp
    18/2/15

    ReplyDelete
  67. Απορρίπτει ο Σόιμπλε το αίτημα της Ελλάδας - «Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης»....

    Προτάσεις συγκεκριμένες, βιώσιμες και δεσμευτικές περιμένει η Γερμανία και οι εταίροι του Eurogroup από την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν έχει λάβει κάποια νέα πρόταση απόψε το βράδυ. Τόνισε δε ότι τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται τόσο μακροπρόθεσμα που «για τα επόμενα δέκα χρόνια» δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ επανέλαβε ότι η εξέλιξη εξαρτάται αποκλειστικά από την Αθήνα.

    «Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα συνηθίζεται να υπάρχουν καθημερινά νέες δηλώσεις, αλλά μετά λέγεται το ακριβώς αντίθετο.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φαίνεται να απορρίπτει την πρόταση της Ελλάδας για παράταση της δανειακής συμφωνίας, δηλώνοντας στο κανάλι ZDF ότι δεν είναι προς συζήτηση, όπως μεταδίδει το Reuters.................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64142161

    ReplyDelete
  68. «Στις 28, τα μεσάνυχτα, τέλος». Αυτά ήταν τα λόγια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια του Eurogroup, σύμφωνα με τις περιγραφές του γερμανικού περιοδικού Focus. ...

    «Το βασικό ερώτημα είναι και παραμένει πως η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει αυτό το πρόγραμμα ή όχι. Ουδείς συνάδελφος έχει καταλάβει μέχρι στιγμής, τι θέλει η Ελλάδα στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξίσου δηκτικό είναι και το ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel: Η τακτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης «έχει στόχο το φτηνό χειροκρότημα των Ελλήνων συμπατριωτών. Αυτό είναι πολύ λίγο για την κυβέρνηση μιας χώρας, που υπήρξε στη διάρκεια της κρίσης χρέους όχι απλώς θύμα, αλλά και θύτης». Στο ίδιο σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού, οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης παρουσιάζονται σαν «παίκτες πόκερ, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα με την μπλόφα τους». «Οποιος δρα με τόση ευκολία, δεν ενεργεί ιστορικά. Μάλλον δειλά» καταλήγει το άρθρο του Γκρέγκορ Πέτερ Σμιτς, ανταποκριτή του Spiegel Online στις Βρυξέλλες.

    «Ο ακριβός λογαριασμός της Ελλάδας για τη Μέρκελ» είναι ο τίλος της Handelsblatt, που υπολογίζει ότι 70 δισ. ευρώ διακυβεύονται για τους Γερμανούς φορολογούμενους σε περίπτωση ενός Grexit...........................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=198581
    18/2/15

    ReplyDelete
  69. Κοντά στο χείλος της καταστροφής βρίσκεται η Ελλάδα, όσο δεν υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της, προειδοποιεί ο Economist...

    Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το περιοδικό, σε νέο δημοσίευμά του, οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων κατέρρευσαν το βράδυ της Δευτέρας 16/2, την ίδια ώρα που εξαντλούνται σιγά σιγά τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας.

    «Στις 16 Φεβρουαρίου ήταν 18 εναντίον ενός: Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εναντίον της Ελλάδας»..., γράφει χαρακτηριστικά και συνεχίζει.

    «Και αυτό συνέβη για δεύτερη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης, απέρριψε την πρόταση του Eurogroup - που έκανε λόγο για παράταση του μνημονίου - ως παράλογη και απαράδεκτη......................http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=285371&-V=articles
    18/2/15

    ReplyDelete
  70. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει αντίσταση από τη Γερμανία στο να επιτρέψει επιπλέον έκτακτο δανεισμό για τις ελληνικές τράπεζες, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο άτομα με γνώση της υπόθεσης...

    Μετά την διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα εξετάσει σήμερα το αίτημα της Ελλάδας για ανανέωση του ELA.

    Αν και η ΕΚΤ είναι απίθανο να χαμηλώσει το ταβάνι στην έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, μια άρνηση να το αυξήσει θα είναι άσχημη είδηση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι κοντά στο να χρησιμοποιήσουν το πλήρες ποσό των 65 δισ. ευρώ που τους έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα.

    Ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann προειδοποίησε κατά της κατάχρησης της έκτακτης βοήθειας για να χρηματοδοτείται έμμεσα το ελληνικό κράτος και αναμένεται να επιμείνει στη στάση του κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναφέρουν οι πηγές στο Reuters. Κάποιοι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν παρόμοιες επιφυλάξεις...................http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2232693
    18/2/15

    ReplyDelete
  71. ΗΠΑ: Βαρύ το τίμημα για τη Ρωσία αν συνεχίζει να παραβιάζει την εκεχειρία...

    Το δάχτυλο στη Ρωσία κουνούν ξανά οι ΗΠΑ, καταδικάζοντας την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε προειδοποίηση στη Ρωσία, τονίζοντας ότι στην ανατολική Ουκρανία «αυτονομιστές δρουν από κοινού με τις ρωσικές δυνάμεις».

    Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως, αν η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, μόλις τρεις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, «το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πιο βαρύ».

    Η παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή βάσει των συμφωνιών του Μινσκ που συνήφθησαν στις 12 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε επισήμως από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επισήμαναν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.................http://news.in.gr/world/article/?aid=1231386550
    18/2/15

    ReplyDelete
  72. Fed: Έτοιμη για «τεράστια πλημμύρα ρευστότητας» αν γίνει Grexit...

    Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία των αγορών και τη ρευστότητα σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωσε την Τρίτη ένα στέλεχός της................http://www.protothema.gr/economy/article/452547/fed-etoimi-gia-terastia-plimmura-reustotitas-an-ginei-grexit/
    18/2/15

    ReplyDelete
  73. Kάθε παράταση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου δεν διαχωρίζεται από την υλοποίηση, από την Αθήνα, των προβλεπομένων από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας...

    «Δεν είναι αποδεκτή και δεν θα γίνει αποδεκτή μία παράταση χωρίς την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, τα δύο αυτά πράγματα είναι αδιαχώριστα» δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Οι χώρες της ευρωζώνης έθεσαν τη Δευτέρα πέντε όρους για τη συνέχιση της οικονομικής τους στήριξης προς την Αθήνα και "δεν τίθεται θέμα" νέας συζήτησης επ΄αυτών, πρόσθεσε.
    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=198635

    ReplyDelete
  74. Κυβέρνηση: Αύριο θα κατατεθεί το αίτημα για παράταση..

    Για αύριο μετατέθηκε η κατάθεση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης του αιτήματος για παράταση του προγράμματος...........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64142608

    ReplyDelete
  75. «Εάν δεν καταθέσετε αξιόπιστη πρόταση δεν συνεδριάζει το Eurogroup» διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι...

    Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, καθώς η στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας παραμένει αμείλικτη, παρ’ όλο που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

    Ένας-ένας οι εταίροι επιμένουν στη σκληρή στάση και ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση αλλά μνημόνιο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις πρέπει να τηρηθούν. Κι όλα αυτά τη στιγμή, που σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorkingGroupενώ μία ημέρα μετά την Παρασκευή θα συγκληθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έκτακτο Eurougroupπροκειμένου να εξετάσει το ελληνικό αίτημα.



    Ντάισελμπλουμ: «Το Eurogroupθα συνεδριάσει μόνο εάν η Αθήνα καταθέσει αξιόπιστη πρόταση»

    Ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ είναι κατηγορηματικός: οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν μόνο εάν είναι αξιόπιστα διατυπωμένο το αίτημα της παράτασης.................http://www.crashonline.gr/ραγδαίες-εξελίξεις-εάν-δεν-καταθέσε/
    18/2/15

    ReplyDelete
  76. Σύμφωνα με πηγές του Ευρωσυστήματος, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η συνέχιση της χρήσης του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες για δύο εβδομάδες (μέχρι τις 4 Μαρτίου)...

    Το ποσό που μπορεί να διατεθεί ορίστηκε στα 68,3 δισ. από τα 65 δισ. ευρώ.
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231386791

    ReplyDelete
  77. Με 233 ψήφους επί 295 παρόντων βουλευτών, εξελέγη απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κύριος Παυλόπουλος πρόκειται να είναι ο έβδομος στη σειρά Πρόεδρος της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας...

    Η υποψηφιότητα του Πρ. Παυλόπουλου υποστηρίχθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Απόντες ήταν οι βουλευτές, Ιωάννα Γαϊτάνη (ΣΥΡΙΖΑ), Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ), Γ. Μιχελογιαννάκης (ΣΥΡΙΖΑ) (έχει δηλώσει ασθένεια) και οι Αλ. Κοντός και Σ. Αναστασιάδης από την ΝΔ που απουσιάζουν στο εξωτερικό................http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=220822
    18/2/15

    ReplyDelete
  78. Στο επίκεντρο της Ευρώπης βρίσκεται για ακόμη μία ημέρα η Ελλάδα, καθώς αναμένονται οι αντιδράσεις από την κατάθεση του αιτήματος της κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης...

    Παράλληλα, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης σε περίπτωση που υποβληθεί το αίτημα, σήμερα Πέμπτη θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης και αύριο Παρασκευή το Εurogroup, προκειμένου να αναλυθεί προσεκτικά το ελληνικό αίτημα.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι εργάζεται από κοινού με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

    «Εργάζομαι από κοινού με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ για να επιτευχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου να γεφυρωθεί ο χρόνος ως το καλοκαίρι», δήλωσε χθες ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό WirtschaftsWoche..................http://www.elzoni.gr/html/ent/384/ent.52384.asp

    ReplyDelete
  79. Μη βιαζόμαστε για την Ελλάδα, «μαζεύει» ο Γκάμπριελ τον Σόιμπλε...

    Σε άλλη γραμμή από αυτή του Σόιμπλε κινείται ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι».

    Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γέγκερ, προκάλεσαν «γκρίνιες» και στο γερμανικό εσωτερικό μέτωπο, καθώς και στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    «Είμαι ικανοποιημένος που η Ελλάδα αποφάσισε να ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί ένα νέο πρόγραμμα» είπε ο Γκάμπριελ. «Προτείνω να μην σπεύδουμε να απαντήσουμε "ναι" ή "όχι"» τόνισε.

    Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας φέρεται να δήλωσε ότι το ελληνικό αίτημα είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.................http://www.tanea.gr/news/economy/article/5211388/mh-biazomaste-gia-thn-ellada-mazeyei-o-gkampriel-ton-soimple/
    19/2/15

    ReplyDelete
  80. Σημάδια Διχασμού για το Ελληνικό Αίτημα ...

    Η απόλυτη άρνηση του Βερολίνου να αποδεχτεί το ελληνικό αίτημα για παράταση, όπως αυτό διατυπώθηκε, δείχνει να έρχεται σε αντίθεση με την Κομισιόν που μιλά για «θετικό σημάδι».

    Tο μεσημέρι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστό πως εκτιμά ότι η νέα ελληνική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει σε γραπτή ανακοίνωση ότι «η επιστολή από την Αθήνα δεν είναι μια πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε λύση».

    «Στην πραγματικότητα, η πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση - γέφυρα και δεν πληροί τους όρους του προγράμματος. Η επιστολή δεν ευθυγραμμίζεται με τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα», σημειώνει....................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90897
    19/2/15

    ReplyDelete
  81. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συζήτηση διήρκεσε 50 λεπτά και έγινε σε «εποικοδομητικό» κλίμα...

    Το τηλεφώνημα, όμως, έρχεται μετά την απόρριψη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών της ελληνικής πρότασης για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας, με το αιτιολογικό ότι «δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τη Δευτέρα».

    Αποστάσεις έλαβε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι»...................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231387057
    19/2/15

    ReplyDelete
  82. Διαρκείς είναι οι εξελίξεις στο καυτό ζήτημα της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους....

    Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνταν με αργούς ρυθμούς, ενώ οι δηλώσεις από την Ευρώπη ήταν πολλές.

    Στο μεταξύ, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι το Βερολίνο απορρίπτει την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

    Η συνομιλία τους διήρκεσε περίπου 50 λεπτά μαζί με τις μεταφράσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

    Παράλληλα, την εκτίμηση ότι η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο σημερινό Euro Working Group, σχετικά με την επιστολή του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16/2 εξέφρασαν κυβερνητικοί κύκλοι.

    Μάλιστα, στέκονται ιδιαίτερα στο χαρακτηρισμό της ελληνικής επιστολής ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (Trojan horse), «που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση» σημειώνουν.......................http://www.elzoni.gr/html/ent/425/ent.52425.asp

    ReplyDelete
  83. Ρέντσι: Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοήθειας στην Ελλάδα...

    Στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρθηκε, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Virus του δημόσιου καναλιού Rai Due, o Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

    «Προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο Ρέντσι.

    Ο σαραντάχρονος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος είχε χθες αργά το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόσθεσε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να φερθεί πονηρά και να αφήσει άλλους να πληρώσουν, αλλά μια βασική ευελιξία, ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να εξασφαλισθεί».

    «Η Ιταλία λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις πιο άκαμπτες χώρες για να βρεθεί μια λύση», τόνισε ο Ματτέο Ρέντσι.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64143700
    20/2/15

    ReplyDelete
  84. «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το υφιστάμενο πρόγραμμα της»....Μήνυμα στην Αθήνα από τον Αυστριακό Υπουργό Οικονομικών...

    Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το υφιστάμενο πακέτο διάσωσης της, προτού συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Hans Joerg Schelling, σύμφωνα με την εφημερίδα “Oberoesterreichische Nachrichten”.

    Η δήλωση του Αυστριακού Υπουργού, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας, έγινε προτού ληφθεί το τελευταίο αίτημα της Ελλάδας για δανειοδότηση.

    Όπως δήλωσε ο κ. Schelling στην εφημερίδα “Oberoesterreichische Nachrichten”, η αίτηση της Αθήνας πρέπει να “σέβεται τους όρους" του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

    Στη συνέχεια, «μπορούμε να συζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα με νέους όρους, αλλά τώρα το υφιστάμενο πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τη δεδηλωμένη θέση του.

    Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου δήλωσε ότι τα σχόλια του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα έγιναν νωρίς την Πέμπτη.

    Ο κ. Schelling δεν έχει προβεί σε δημόσια δήλωση σχετικά με τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν την Παρασκευή από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=198884
    20/2/15

    ReplyDelete
  85. Παππάς: Η επιστολή δεν θα αλλάξει, ή θα γίνει δεκτό το αίτημα ή όχι...

    Κατηγορηματικός ότι το κείμενο της επιστολής για την εξάμηνη επέκτασης της σύμβασης δεν θα αλλάξει εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι έαν δεν επέλθει συμφωνία θα δοθεί πολιτική λύση στη Σύνοδο Κορυφής.................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64143860
    20/2/15

    ReplyDelete
  86. Τη στήριξή της στην κυβέρνηση δηλώνει η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και υπογραμμίζει ότι προσβλέπει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά τις ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της χώρας μας...

    Η ΕΕΝΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η θέση της, πως η κατάλληλη ισοτιμία ευρώ-δολαρίου πλησιάζει το 1 προς 1, δείχνει να αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους και αναγνώριση στην Ευρώπη. Σε μια Ευρώπη που αντιλαμβάνεται πως η κρίση στον Ευρωπαϊκό Νότο έχει αποφέρει πολλαπλά οφέλη στον Ευρωπαϊκό Βορρά που μεταξύ άλλων επωφελείται από τη χαμηλή ισοτιμία βλέποντας τις εξαγωγές του να ενισχύονται. «Χωρίς την κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο και βασιζόμενη αποκλειστικά στις επιδόσεις των χωρών του Βορρά, βάσει έγκυρων εκτιμήσεων, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα όδευε προς το 1 προς 2, αποτελώντας τροχοπέδη για την ανάπτυξη των χωρών αυτών. Επιπροσθέτως, η μείωση των επιτοκίων και η φυγή κεφαλαίων στο Βορρά, έχει ενισχύσει αισθητά τις οικονομίες αυτές, με εκτιμώμενα οφέλη, συνολικά (εμπόριο και επιτόκια), που υπερβαίνουν τα 100-150 δισ. ευρώ ετησίως για τη Γερμανία και μόνο» αναφέρει η ανακοίνωση................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113461911
    20/2/15

    ReplyDelete
  87. Σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα κρατούν οι Γερμανοί πολιτικοί εν όψει του κρίσιμου Eurogroup...

    «Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν για να είναι η κατάσταση πιο εύκολη για την ελληνική κυβέρνηση» δηλώνει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη «Bild», ενώ στην ίδια εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας του άλλου κυβερνητικού εταίρου της Άγγελα Μέρκελ, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αντρέας Σόιερ, με δήλωσή του στην «Passauer Neue Presse» υπερασπίζεται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμώντας ότι φέρεται με συνέπεια: «Οι Έλληνες ψευτόμαγκες, Τσίπρας και Βαρουφάκης, βλέπουν τώρα ότι στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν μετράνε μόνο η χαλαρή συμπεριφορά και οι επιφανειακές φλυαρίες, αλλά μόνο το ουσιαστικό περιεχόμενο. Αυτό δεν υπήρξε»........................http://www.crashonline.gr/γκάμπριελ-δεν-μπορούμε-να-ζητάμε-από/
    20/2/15

    ReplyDelete
  88. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών της, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς και ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενωμένη στην στάση της έναντι της Ελλάδας...

    Όπως αναφέρουν τα ξένα δίκτυα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως θα χαρακτήριζε το ελληνικό αίτημα για παράταση, ως μια επιστολή και όχι «Δούρειο Ίππο».

    Ακόμη, δηλώνει ότι η πρόταση του Γ. Βαρουφάκη καθιστά σαφές ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ενδιαφέρον για την βοήθεια της ΕΕ, κάτι που είναι μια καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η ουσία της ελληνικής πρότασης δεν είναι αρκετή για την παράταση της βοήθειας.........................http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2235080
    20/2/15

    ReplyDelete
  89. Κάθετο Διάδρομο προς ΒΔ Ευρώπη Μέσω Ιταλίας κι Όχι Από την Ελλάδα Προτιμά Εταιρεία-Μέτοχος του ΤΑΡ ...

    Δεν επιθυμεί η βελγική Fluxys την κατασκευή ενός κάθετου αγωγού διασύνδεσης μέσω Ελλάδος για τη διοχέτευση φυσικού αερίου μέσω του ΤΑΡ προς την ΒΔ Ευρώπη. Αντίθετα, η εταιρεία που κατέχει το 19% των μετοχών της εταιρείας του αγωγού φαίνεται να προτιμά την κατασκευή ενός τέτοιου έργου στην Ιταλία, ενώ κάνει λόγο και για μελλοντικό διάδρομο με αντίστροφη ροή αερίου από τη Δύση προς ΝΑ Ευρώπη.
    Ειδικότερα, ο Walter Peeraer,CEO της Fluxys, σε συνέντευξή του στο Natural Gas Europe, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι μέσω του ΤΑΡ επιπλέον ποσότητες αερίου θα φτάσουν στην Ιταλία, το ιταλικό δίκτυο ενισχύεται για να αντεπεξέλθει σε ανάγκες για ροή προς Βορράν και ειδικότερα προς την Ελβετία και τη Γερμανία. Από τα βόρεια της Ιταλίας, προσθέτει ο Peeraer, θα μπορεί το αέριο να διοχετευθεί και προς την Αυστρία.................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90928
    20/2/15

    ReplyDelete
  90. Οι Ευρωπαίοι «δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν άλλους όρους» από αυτούς που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, λίγες ώρες πριν από το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες...

    «Υπάρχει ένα πλαίσιο εντός του οποίου είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό το πλαίσιο, είναι το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, το οποίο πρέπει να παραταθεί», τόνισε η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt.

    «Αντίθετα, δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί άλλων όρων. Τα 18 κράτη της Ευρωζώνης, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφωνούν ως προς αυτό το σημείο», συμπλήρωσε.

    Η χορήγηση δανείων χωρίς αντάλλαγμα «δεν είναι δυνατή για κανέναν στον κόσμο, είτε πρόκειται για την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, είτε για εσάς και για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΥΠΟΙΚ της Πορτογαλίας. «Όταν ζητώ πίστωση από την τράπεζά μου, οφείλω να δεσμευθώ για την αποπληρωμή και οφείλω να προσφέρω εγγυήσεις, έτσι λειτουργεί και όχι αλλιώς», κατέληξε.
    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/918485/epimenei-sto-elliniko-mnimonio-i-lisabona
    20/2/15

    ReplyDelete
  91. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμά στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel...

    Το γερμανικο περιοδικό, αναφέρει ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να μην επηρεαστούν από μια τέτοια εξέλιξη τα υπόλοιπα μέλη της Eυρωζώνης. Συπληρώνεται ότι η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στην Αθήνα για να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. Ωστόσο από την πλευρά της, η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

    Στο μεταξύ σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δίνουν αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκέλ δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν να υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ο κ. Ολάντ είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο προσθέτοντα πως ούτε η Ελλάδα επιθυμεί να φύγει από την Ευρωζώνη.

    Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ είπε πως στόχο είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη καθώς ο Ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες για να επιτευχθεί αυτό. Η Γερμανία, είπε, θα κάνει τα πάτνα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ζώνη του Ευρώ.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/11713-h-ekt-proetoimazetai-gia-grexit
    20/2/15

    ReplyDelete
  92. Μέρκελ - Ολάντ: Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη....Να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις στο ελληνικό αίτημα...

    Η πολιτική της Γερμανίας, αλλά και όλων των κρατών-μελών, από τότε που υπάρχουν ελληνικά προγράμματα, στοχεύει στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ στις κοινές της δηλώσεις με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

    «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου αυτή η πορεία να συνεχιστεί», συμπλήρωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

    Η κ. Μέρκελ ζήτησε ακόμη να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις στο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, παραπέμποντας, ωστόσο, για περισσότερες λεπτομέρειες στους αρμόδιους υπουργούς....................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=198920
    20/2/15

    ReplyDelete
  93. Ετοιμοι να αποχαιρετήσουν την Ελλάδα οι Γερμανοί...

    Η Γερμανία - και το μπλοκ των χωρών που τη στηρίζουν - είναι πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

    Οπως είπε, οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να είναι έτοιμες να δεχθούν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη λόγω της εντεινόμενης ανυπομονησίας τους έναντι της νέας κυβέρνησης και των αιτημάτων της όσον αφορά το ελληνικό χρέος.
    «Νομίζω ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που θα πουν στην Ελλάδα: Αν θέλετε να φύγετε, φύγετε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εντουαρντ Σικλούνα.

    «Και νομίζω ότι το εννοούν διότι η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι θα τηρήσουν σκληρή στάση και θα επιμείνουν η Ελλάδα να ξεπληρώσει την αλληλεγγύη που έδειξαν τα κράτη μέλη (της ΕΕ) τηρώντας τους όρους» του προγράμματός της, συνέχισε ο Σικλούνα.

    Τα σχόλια του Σικλούνα έγιναν χθες, μία ημέρα πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί το ελληνικό αίτημα περί παράτασης της δανειακής σύμβασης, το οποίο αντιμετωπίζει με έντονες επιφυλάξεις η Γερμανία......................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64143948
    20/2/15

    ReplyDelete
  94. Podemos: «Αν πουν όχι στην Ελλάδα να ετοιμαστούν για την Λεπέν»...

    «Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, ίσως σε λίγους μήνες θα έχουν να διαπραγματευτούν με τη Μαρίν Λεπέν», δήλωσε στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC, ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το Eurogroup.

    Συγκεκριμένα, ο 36χρονος Ισπανός πολιτικός προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, εάν συνεχίσουν να εφαρμόζουν έναν δογματισμό που έχει φέρει εμάς τους Ευρωπαίους σε μία καταστροφή, ίσως σε λίγους μήνες θα έχουν να διαπραγματευτούν με την επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν. Και δεν θέλω αυτό να συμβεί» τονίζει ο κ. Ιγκλέσιας.

    Σύμφωνα με τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Ιγκλέσιας, «παρότι είναι μόλις 36 ετών, θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός της Ισπανίας»....................http://www.crashonline.gr/podemos-αν-πουν-όχι-στην-ελλάδα-να-ετοιμαστο/
    20/2/15

    ReplyDelete
  95. Η εσπευσμένη απόρριψη από την πλευρά της Γερμανίας του αιτήματος για παράταση του προγράμματος δανεισμού, που είχε αποστείλει νωρίτερα χθες η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, είναι δικαιολογημένη κατά τον Μίχαελ Χούτερ, διευθυντή του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW)...

    Όπως επισήμανε στο μικρόφωνο της DW, «το γράμμα δείχνει πράγματι μία προσέγγιση, αν λάβει κανείς υπόψη του τις ακραίες θέσεις που υιοθετούσε προηγουμένως η νέα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία που συνάδουν με τις προϋποθέσεις στις οποίες βασίζονται η πολιτική διαχείρισης της κρίσης και η λογική του Γιούρογκρουπ».

    Ο διευθυντής του IW, που πρόσκειται στους εργοδότες, επισήμανε ότι ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι αναρμόδιος να αποφασίσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αποτελεί σαφή αρμοδιότητα του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τον κ. Χούτερ, «θα πρέπει να είναι απόλυτα ευδιάκριτο ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται εν τέλει αυτά που δεν θέλει να αποδεχθεί έως τώρα. Δηλαδή να υπάρξει ένα συνοδευτικό της βοήθειας πλαίσιο, το οποίο να καθορίζει τη διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα και να περιγράφει τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη του κρατικού χρέους»........................http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2235451
    20/2/15

    ReplyDelete
  96. Την περασμένη Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας απέρριψε νέο αίτημα της ελληνικής πλευράς να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ...

    Παράλληλα, η ευρωπαϊκή εποπτεία προειδοποίησε τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών να μην προχωρήσουν σε δανειοδοτήσεις προς τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπό τον φόβο ότι φορείς του Δημοσίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «οχήματα» για την άντληση ρευστότητας μέσω των οποίων το Δημόσιο θα καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών του αναγκών......................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90945

    ReplyDelete
  97. Υπέρ της πρότασης Κοτζιά για σύσταση επιτροπής σοφών ο Γερμανο-Ελληνικός Σύνδεσμος DHW...

    «Ναι» στην πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για σύσταση ελληνογερμανικής επιτροπής σοφών, η οποία πέραν του δανείου θα συζητήσει και γενικότερα ζητήματα που απορρέουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, λέει ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW.

    «Χαιρετίζουμε και επικροτούμε την πρόταση του ΥΠΕΞ της Ελλάδος. Η πρόταση αυτή μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και ο υπουργός θα μας έχει αρωγούς του σε αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία δείχνει θάρρος και όρεξη για συνεργασία σε κλίμα φιλίας, αλληλοσεβασμού και ρεαλισμού» τονίζει, σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος..........................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231387335
    20/2/15

    ReplyDelete
  98. Reuters: Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες...

    Οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες επιταχύνθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη, ξεπερνώντας το 1 δις ευρώ ενόψει της τριήμερης αργίας, είπαν την Παρασκευή στο Reuters δύο τραπεζικές πηγές.

    Οι εκροές ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ σε ημερήσια βάση την Τετάρτη και την Πέμπτη ενόψει του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

    «Μερικοί καταθέτες έχουν συνδέσει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με ό,τι είχε γίνει στην Κύπρο», είπε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Αλλά η Κύπρος δεν ήταν ίδια περίπτωση, υπάρχει μεγάλη διαφορά».

    Δεύτερη τραπεζική πηγή με γνώση του θέματος επιβεβαίωσε το ύψος των εκροών το τελευταίο διήμερο.

    Τον Ιανουάριο σημειώθηκαν εκτιμώμενες εκροές 12 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και των εκλογών, ενώ επιβραδύνθηκαν κάπως τον Φεβρουάριο, ανέφεραν τραπεζίτες.
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=220926
    20/2/15

    ReplyDelete
  99. Μετά από 4,5 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων φαίνεται να διαμορφώνονται οι συνθήκες συμφωνίας, δηλώνουν κυβέρνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες...

    Φαίνεται να υπάρχει συμφωνία η οποία μπορεί να διατυπωθεί σε κείμενο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

    Και συμπληρώνουν: Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ το Eurogroup δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ.

    Υπάρχει κάποιο περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά θα είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη λύσης, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ένα μπαράζ επαφών το οποίο και είχε σαν αποτέλεσμα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να ξεκινήσει με καθυστέρηση τριών ωρών. Μιλάω στους βασικούς “παίκτες” προσπαθώντας να βρεθεί μια λύση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Dijsselbloem, ενώ έκανε λόγο για δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει. "Ελπίζω να σας ανακοινώσουμε ένα αποτέλεσμα σε λίγες ώρες, κατέληξε".

    Πηγές από τις Βρυξέλλες λένε όμως ότι “τώρα ξεκίνησε η συνεδρίαση και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τη κατεύθυνση που πρόκειται να πάρει η συζήτηση”, αναφέροντας όμως ότι φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για συμφωνία........................http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2235609

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συμφωνία επί κειμένου φαίνεται πως επιτεύχθηκε στο Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η μορφή της συμφωνίας και εάν θα είναι οριστική, ή θα χρειαστεί να οριστικοποιηθούν στη συνέχεια κάποιες λεπτομέρειες...

      Το Reuters, κάνει λόγο για συμφωνία σε κοινό προσχέδιο με την Ελλάδα. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι αυτό θα αποτελέσει την βάση συμφωνίας για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι απομένει η υπογραφή του προσχεδίου από τους 19 υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup........................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231387401
      20/2/15

      Delete
  100. Ξαφνικό θάνατο ετοίμαζαν οι Γερμανοί για την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν προέκυπτε απόψε συμφωνία στο Eurogroup. Ευτυχώς κάτι τέτοιο που θα έθετε την Ελλάδα σε δεινή θέση, απεφεύχθη στο παρά πέντε...

    Κατά τη συνεδρίαση που ξεκίνησε με καθυστέρηση 3 ωρών, εμφανής ήταν και η αλλαγή στη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος εγκατάλειψε τη σκληρή γραμμή και εμφανίστηκε διαλλακτικότερος. Σε αυτό, όπως φαίνεται συνέβαλε καθοριστικά το χθεσινό τηλεφώνημα Τσίπρα – Μέρκελ.

    Πάντως το κλίμα στο Eurogroup ήταν, από τη μία πλευρά χωρίς τάσεις χαλάρωσης για την ελληνική πλευρά αλλά από την άλλη, δεν συντάσσονται όλοι πίσω από τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε.

    Ωστόσο, το Βερολίνο δεν έχει πάψει να θεωρεί μονομερείς αλλά και επιθετικές ενέργειες τις ρυθμίσεις για τα δάνεια και τις 100 δόσεις. Πάντως, χθες, υπήρχαν κάποιοι αξιωματούχοι που παρέμειναν στην γραμμή Σόιμπλε και άλλοι που εκτιμούσαν πως ήταν λάθος του να πει τόσο γρήγορα ένα όχι στην Ελλάδα.
    http://www.crashonline.gr/ξαφνικό-θάνατο-στην-ελλάδα-ετοίμαζαν/
    20/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin