Tuesday, February 3, 2015

Feb.3 Ειδήσεις - Επικαιρότητα σε Τίτλους - mme.gr (Φεβρουάριος 2015 - Γ)

-
Συγκεκριμένα υπήρξε πρόβλημα στη διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος στη φράση «extend, amend and conclude», «παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση» με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση». 
Τελικά οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν και τελικά δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.......................Ρήξη και ναυάγιο στο έκτακτο Εurogroup
-
(Feb3 Geo  Flash News)
    ---

69 comments:

  1. Τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας φαίνεται ότι περιμένουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να προχωρήσουν στην οριστική έγκριση του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης...

    Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με επικεφαλής τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνεδρίασαν για αρκετές ώρες στις Βρυξέλλες, με τα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν διαρκώς πληροφορίες από διπλωματικές πηγές.

    Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες για πολιτική συμφωνία του Eurogroup, η ελληνική πλευρά καλείται να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να παρουσιάσει τη Δευτέρα ένα υπόμνημα με διευκρινίσεις και λεπτομέρειες σχετικά με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

    Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, η παράταση θα είναι τετράμηνης διάρκειας, έως τον Ιούνιο.

    Στο μεταξύ, λίγο πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τον οποίο ενημέρωσε ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup της Παρασκευής θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή.

    Από την πλευρά του, ο Τουσκ απέκλεισε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής την Κυριακή, αλλά εμφανίστηκε έτοιμος να συγκαλέσει το Συμβούλιο «εν ευθέτω χρόνω» εφόσον χρειαστεί.............................http://www.elzoni.gr/html/ent/477/ent.52477.asp
    21/2/15

    ReplyDelete
  2. Εκτεταμένη αναφορά κάνουν οι διαδικτυακές πύλες των μεγαλύτερων ξένων ΜΜΕ στη συμφωνία που επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες...

    "Grexit και πτώχευση αποφεύχθηκαν προς το παρόν" γράφει η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel επισημαίνοντας πως η παράταση του προγράμματος για τέσσερις μήνες αφήνει πολλά ερωτήματα.

    "Το πρόγραμμα παρατάθηκε για τέσσερις μήνες αλλά οι Έλληνες πρέπει να παρουσιάσουν ισχυρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων" γράφει η Die Welt.

    Ένας συμβιβασμός για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο - Επεκτάθηκε το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα - Η Αθήνα δεσμεύθηκε για μεταρρυθμίσεις χωρίς να διαταράξει τα οικονομικά της" γράφει η γαλλική Le Monde.

    "Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία για την επέκταση κατά τέσσερις μήνες της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα - Η Αθήνα θα παρουσιάσει ένα κατάλογο μεταρρυθμίσεων μέχρι τη Δευτέρα" γράφει η Figaro.

    Περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών με αντάλλαγμα τον καθορισμό ενός καταλόγου άμεσων μεταρρυθμίσεων, βλέπει η ισπανική El Pais......................http://www.capital.gr/News.asp?id=2236177
    21/2/15

    ReplyDelete
  3. H αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, παροτρύνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να «χαράξουν ένα δρόμο» που θα βοηθήσει την Αθήνα να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη....

    «Πιστεύουμε ότι οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο το οποίο έχει στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν εάν η Ελλάδα παραμείνει στην ευρωζώνη», επισήμανε η εκπρόσωπος του State Department Τζεν Ψάκι.

    «Εμείς ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να εργαστεί σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ προκειμένου να διευθετήσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα» προσέθεσε.

    «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να ενισχυθούν οι θεσμοί της Ελλάδας με στόχο την μακροπρόθεσμη ευημερία», κατέληξε η Ψάκι.
    http://www.zougla.gr/politiki/article/i-ouasigton-ipostirizi-ti-simfonia-a8inas---ee
    21/2/15

    ReplyDelete
  4. «Για όσο το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup...

    «Το να είσαι στην κυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα πολλές φορές δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα» δήλωσε ο γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι ο ίδιος μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

    Ο Σόιμπλε, όμως, πρόσθεσε: «Οι Έλληνες σίγουρα θα έχουν μία δυσκολία να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους».

    Ο ίδιος πρόσθεσε για τη συμφωνία ότι επί του παρόντος «βρισκόμαστε στη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Επομένως υπάρχουν αυστηροί όροι».
    http://news.in.gr/world/article/?aid=1231387435
    21/2/15

    ReplyDelete
  5. "Ναι" από το γερμανικό Κοινοβούλιο υπό προϋποθέσεις ...

    Το γερμανικό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όπως έχει δεσμευθεί, τόνισε ο επικεφαλής των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών στο Κοινοβούλιο Βόλκερ Κάουτερ.

    Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι Έλληνες θα πρέπει τώρα να δουλέψουν στο σπίτι ως καλοί μαθητές, κατά την έκφραση του, και το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την παράταση του προγράμματος. Χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, ο επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών είπε ότι η Ελλάδα επιτέλους αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να είναι τυφλή στην πραγματικότητα.
    Εξάλλου, ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό Κοινοβούλιο τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να είναι αξιόπιστη, καλώντας την Ευρώπη να μην ξεγελαστεί από τυχόν κούφιες υποσχέσεις.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/11778-nai-apo-to-germaniko-koinovoylio-ypo-proypotheseis
    21/2/15

    ReplyDelete
  6. Ως καλή λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα αλλά και εξίσου καλό συμβιβασμό για την Αθήνα και την Ευρωζώνη, με τον κίνδυνο ενός «Grexit» να έχει απομακρυνθεί, εκτιμά τη χθεσινοβραδινή συμφωνία στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση...

    Σύμφωνα με τον κ. Σέλινγκ, η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας κατάλογο δεσμευτικών προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, που θα εξεταστούν, και την Τρίτη, έπειτα από τηλεδιάσκεψη αναμένεται το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως», ενώ αν οι θεσμοί δεν καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, λέγοντας δηλαδή «όχι» στον κατάλογο αυτό, τότε θα υπάρξει άμεση σύγκληση του Eurogroup, αλλά ο ίδιος δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=199000
    21/2/15

    ReplyDelete
  7. Ιρλανδία: Θα κατέρρεε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χωρίς συμφωνία...

    Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θα είχε καταρρεύσει μέσα σε λίγες ημέρες εάν η Αθήνα δεν είχε κάνει σημαντικούς συμβιβασμούς και δεν είχε πετύχει μια συμφωνία με τους υπουργούς της Ευρωζώνης, υποστήριξε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.

    "Η μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα ήταν ότι το τραπεζικό σύστημά της θα παρέδιδε το πνεύμα την επόμενη Τετάρτη", είπε ο Νούναν σε δηλώσεις που έκανε στην ιρλανδική δημόσια τηλεόραση RTE, κατά το ετήσιο συνέδριο του κόμματος Fine Gael.

    "Ήταν ο πρώτος γύρος συνομιλιών για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα καταρρεύσει την επόμενη εβδομάδα. Από τη στιγμή που θα βρεθούν σε ασφαλή χώρο για τους επόμενους τέσσερις μήνες, θα υπάρξει άλλος ένας γύρος συνομιλιών που θα περιλαμβάνει τη διαπραγμάτευση ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα", πρόσθεσε ο Ιρλανός υπουργός....................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113463050
    21/2/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πηγές ΕΚΤ: Ανοίγει ο δρόμος για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων...

      Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου να αποδέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ μετά την συμφωνία για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

      Σύμφωνα με την ίδια πηγή το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος (waver) στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, όταν θα γίνουν τα απαραίτητα εκείνα βήματα τα οποία θα καθιστούν πιθανή την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Η εξέλιξη αυτή εφόσον υλοποιηθεί θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να απεξαρτηθούν από την χορήγηση ρευστότητας μέσω του ΕLA.

      Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εκτιμά ότι μετά τη συμφωνία δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

      Αναφορικά με τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΕΚΤ θεωρεί ως θετική εξέλιξη ότι τα κεφάλαια αυτά παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, παρόλο που αυτές είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

      Ωστόσο σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι σημαντικό ότι τα κεφάλαια αυτά είναι διαθέσιμα για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος ακόμη και στην περίπτωση ατυχήματος.
      http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231387441
      21/2/15

      Delete
  8. Σαμαράς: Φιάσκο και θράσος η «επιτυχής διαπραγμάτευση»...

    Eπίθεση στον Αλέξη Τσίπρα,εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι επιτυχία η επιστροφή στο Μνημόνιο, που υπεγράφη χθες.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως ουσιαστικά η κυβέρνηση επέστρεψε στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Αναφέρει,δε, ότι «αν και έλεγαν πως «καταργούν το Μνημόνιο»,τώρα υπέγραψαν την επέκτασή του για άλλους τέσσερις μήνες, με άλλο όνομα!».

    «Έλεγαν ότι «διώχνουν την Τρόικα». Και τώρα με την ίδια ακριβώς Τρόικα διαπραγματεύονται και θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο νέο Μνημόνιο όπου οδηγούν τη χώρα. Και γι' αυτό επίσης υπέγραψαν χθες» τόνισε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα έβγαινε από τα Μνημόνια στα τέλη Φεβρουαρίου και στο τέλος του χρόνου πραγματικά δεν θα υπήρχε Τρόικα.

    Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση πως μιλά για «άδεια ταμεία» την ώρα που βασίζεται στα πλεονάσματα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι προεκλογικά καλούσαν τον κόσμο να μη πληρώσει φόρους..............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64144539
    21/2/15

    ReplyDelete
  9. Τα Μυστικά της Συμφωνίας - Τα Καλά Νέα και οι «Γκρίζες» Ζώνες για την Ελλάδα....

    Εξαιρετικά ευχαριστημένη δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση κάνοντας μια αποτίμηση της συμφωνίας των Βρυξελλών και λέγοντας ότι πρόκειται για αλλαγή σελίδας.

    Πράγματι, η χώρα αλλάζει σελίδα αφού ουσιαστικά παίρνει μια τετράμηνη ανάσα, μια χρονική περίοδο που έχει μπροστά της για να αλλάξει τα κακώς κείμενα της συμφωνίας. Το κείμενο που συμφωνήθηκε χθες από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ έχει και θετικά και αρνητικά, όπως έχει φυσικά κάθε συμβιβασμός, ειδικά αν η μία πλευρά είναι ισχυρή. Τα κέρδη για την Ελλάδα είναι:..................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90978
    21/2/15

    ReplyDelete
  10. Συνεδριάζει το κυβερνητικό συμβούλιο για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων...

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup, αλλά και μια πρώτη συζήτηση για τον κατάλογο των μέτρων και των μεταρρυθμισεων που πρέπει να στείλει η Αθήνα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Όπως μετέδωσε το Mega, ο πρωθυπουργός στη σύντομη επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τους εταίρους της και ότι η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της Κ.Δευτέρας.................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231387541
    21/2/15

    ReplyDelete
  11. Για «διδάγματα διαπραγμάτευσης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος...

    Για "διδάγματα διαπραγμάτευσης" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ασκώντας κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την επομένη της συνεδρίασης του Γιουρογκρούπ, από το βήμα επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: "Η Ελληνική Πολιτεία στην Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία", που οργάνωσε η Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στη μνήμη των αείμνηστων καθηγητών Δημήτρη Τσάτσου και Γιώργου Παπαδημητρίου.

    "Η δημοσιονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι μεγίστη παράμετρος εθνικής ισχύος. Η σχέση κυριαρχίας και σταθερότητας είναι καταλυτική γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην προσβάλλεις την κυριαρχία σου, αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας ενός σχεδίου β΄-που δεν υπήρχε και δεν υπάρχει-λίγο πριν την Καθαρή Δευτέρα, υπό την απειλή του συνδρόμου της Καθαρής Δευτέρας στην Κύπρο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος...................http://www.protothema.gr/politics/article/453628/didagmata-diapragmateusis-apo-ton-proedro-tou-pasok-me-kritiki-ston-suriza-/
    21/2/15

    ReplyDelete
  12. «Σχεδόν σίγουρος» ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η κυβέρνηση στους εταίρους τη Δευτέρα θα γίνει δεκτή εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης...

    Όπως σημείωσε ο υπουργός, η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων θα γίνει από τους τρεις θεσμούς, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, οι οποίοι θα απαντήσουν είτε με «ναι» είτε με «όχι». Τόνισε πάντως πως δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση.

    «Αν πουν 'ναι' θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και αυτομάτως προχωρά η διαδικασία [για την επικύρωση της 4μηνης παράτασης από τα κράτη της ευρωζώνης]. Αν πουν 'όχι', τότε θα συγκληθεί νέο Eurogroup», εξήγησε.............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=199011
    22/2/15

    ReplyDelete
  13. Τα οκτώ μέτρα - «φωτιά» που μπορεί να «σπάσουν» τη συμφωνία....

    ...... Όμως, τίποτε δεν θα είναι εύκολο με τους δανειστές και τις διαπραγματεύσεις καθώς οι Ευρωπαίοι ζητούν ποσοτικοποιημένα μέτρα. Υπάρχουν μάλιστα, 8 «καυτά» ζητήματα που θα αποτελούν μόνιμο «αγκάθι» στα παζάρια του επόμενου διμήνου, μέχρι το τέλος Απριλίου οπότε θα γίνει και η επόμενη αξιολόγηση. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος είναι:

    Κατ' αρχάς, η βελτιωμένη εκδοχή της ρύθμισης των 100 δόσεων θεωρείται από την κυβέρνηση ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος κι ως εκ τούτου θα περάσει. Όπως όλα δείχνουν θα γίνουν, όμως, τροποποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις, έτσι ώστε να δοθεί η εντύπωση της άφεσης αμαρτιών, ειδικά στους συστηματικούς κακοπληρωτές.
    Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών- επιχειρήσεων, από τις διαβουλεύσεις με τους εταίρους εξαρτάται όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα αλλά και το εύρος των παρεμβάσεων. Ειδικά όσον αφορά στα «κόκκινα. δάνεια, έχει γίνει, πλέον, κατανοητό ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε. Ως «κλειδί» χαρακτηρίζονται τα περίπου 11 δισ ευρώ του ΤΧΣ, που πλέον μεταφέρονται στον EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού θεωρείται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» για ενδεχόμενες διαγραφές δανείων που θα χαρακτηριστούν οριστικά ανείσπρακτα.....................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113463561
    22/2/15

    ReplyDelete
  14. Spiegel: «Οι Έλληνες θα Έπρεπε να Είχαν Υποβάλει Αίτημα για τις Πολεμικές Αποζημιώσεις το 1990»...

    Η γερμανική κυβέρνηση κράτησε το 1990 μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας χώρες όπως η Ελλάδα, διότι τότε θα έπρεπε να έχει τεθεί ζήτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις, αναφέρει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

    Με τον τρόπο αυτό ο τότε γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κολ κατάφερε να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως δείχνουν έγγραφα από την εποχή εκείνη τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Spiegel.

    Οι διαπραγματευτές του Κολ φρόντισαν ώστε να αποφευχθεί η χρήση του όρου «Ειρηνευτική Συνθήκη», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανό αίτημα από την ελληνική πλευρά για πολεμικές αποζημιώσεις.

    Αντί για αυτό υπεγράφη η «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερις» από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και τις τέσσερις δυνάμεις που κατέλαβαν τη Γερμανία μετά το πέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

    Τώρα, το Βερολίνο ισχυρίζεται πως οι Έλληνες θα έπρεπε να είχαν υποβάλει το αίτημά τους για πολεμικές αποζημιώσεις το 1990.
    http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90986
    21/2/15

    ReplyDelete
  15. «Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Για εμάς οι 3.900 απολυμένοι θα γυρίσουν. Θα τους ενημερώσουμε και θα το συζητήσουμε, αλλά αυτό δεν είναι από τα πράγματα που θα πάρουμε πίσω» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος στον RealFM...

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δε θα μείνει στο υπουργείο εάν δεν γυρίσουν οι καθαρίστριες. «Εγώ δεν πρόκειται να μείνω στο υπουργείο αν δεν μείνουν οι καθαρίστριες. Όχι εγώ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα τέτοιο κομβικό θέμα» δήλωσε.

    «Εμείς όπως είχαμε κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση πριν τη συμφωνία, έχουμε κόκκινες γραμμές και ως προς την εκτέλεση της συμφωνίας. Επομένως το είδος της διαπραγμάτευσης που είδατε μέχρι τώρα θα επαναληφθεί στη συνέχεια» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    «Δεν πρόκειται να δεχτούμε υποχωρήσεις -ό,τι και να μας πουν- σε αυτά που θεωρούμε κόκκινες γραμμές» αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος.
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231387592

    ReplyDelete
  16. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει δυναμικά αποζημιώσεις από τη Γερμανία για την περίοδο της κατοχής και τις επόμενες μέρες θα συσταθεί διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή....

    Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, η χώρα έχει υποχρέωση να διεκδικήσει απάμβλυνση των συνεπειών από τη γερμανική θηριωδία, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αποζημίωση των θυμάτων, αποκατάσταση των καταστροφών και επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.
    "Υπάρχει", πρόσθεσε, "ένα απαράγραπτο χρέος προς την πατρίδα μας και αυτό δεν μπορούν να το ξεχνούν και να το διαγράφουν, ιδίως εκείνοι που επικαλούνται άλλα χρέη, που δεν έχει καν αποδειχθεί ότι είναι νόμιμα και καταβλητέα".
    Η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μιλούσε σε μνημόσυνο εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
    http://www.riknews.com.cy/index.php/component/k2/item/11860-dynamiki-diekdikisi-apozimioseon-apo-germania
    22/2/15

    ReplyDelete
  17. Ποιες δυσκολίες εγκυμονεί η τετράμηνη παράταση για την Ελλάδα ...Θα χρειαστεί να προχωρήσει στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, να ακυρώσει εξαγγελίες ...

    Ακόμη και αν η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές καταλήξει σε συμφωνία, τα δύσκολα για την κυβέρνηση έρχονται, καθώς όσο ευνοϊκή κι αν είναι η τελική απόφαση, θα χρειαστεί να προχωρήσει στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, να ακυρώσει εξαγγελίες και να εφαρμόσει δράσεις του υφιστάμενου Μνημονίου, ενώ την ίδια ώρα θα διαπραγματεύεται το επόμενο πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους. Η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (χαμηλότερων από αυτούς που είχε το Μνημόνιο) και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων θα είναι προαπαιτούμενα για την καταβολή δόσεων στη διάρκεια της παράτασης.................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=199032
    22/2/15

    ReplyDelete
  18. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, σήμερα Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή μνήμης για τους 212 Έλληνες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στη θέση Βίγλες Μαλλωτά Μεγαλόπολης στις 24.2.1944....


    Ο ΑΝΥΕΘΑ στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε:
    «Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση είμαστε εδώ για να τιμήσουμε 212 παλικάρια, άμαχοι, που εκτελέστηκαν και δολοφονήθηκαν, παραβιάζοντας κάθε έννοια ανθρωπίνου δικαιώματος σε περίοδο πολέμου. Η κλωστή της ιστορίας και η ιστορική μνήμη δεν κόπηκε ποτέ από αυτό το λαό και είμαστε εμείς εδώ σήμερα, δεσμευμένοι απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων, σ” εκείνους που έχουν ακόμα μνήμες ως αετόπουλα, εδώ σε αυτή τη μικρή σύναξη, θυμίζοντας μας ότι η ιστορική μνήμη είναι χρέος για τους λαούς που θέλουν να συνεχίσουν να παλεύουν για τα πανανθρώπινα ιδανικά.
    Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε ότι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας, αποτελεί πρώτιστο καθήκον, η αποζημίωση των θυμάτων, η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, όπως επίσης η αποκατάσταση και επιστροφή πάνω από 10 χιλιάδων κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Αυτό δεν αποτελεί απλά μια ρητορική δέσμευση, αποτελεί μια προγραμματική ηθική και πολιτική υποχρέωση απέναντι στην ιστορία του λαού μας...................http://www.crashonline.gr/χαιρετισμός-ανυεθα-κ-ήσυχου-στο-μνημό/
    22/2/15

    ReplyDelete
  19. Το γερμανικό περιοδικό «Focus» στην ηλεκτρονική σελίδα του αποκαλύπτει τηλεφώνημα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το τελεσίγραφο που του έδωσε. Ή αυτό ή τελειώσαμε, φέρεται να είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονονικών...

    Γράφει το «Focus»: «Από κύκλους της διαπραγμάτευσης ακούγεται πόσο σκληρές διαπραγματεύσεις έγιναν την Παρασκευή. Το γεγονός είναι: Οι Έλληνες σε αυτή την τρίτη, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, κρίσιμη συνάντηση αναγκάστηκαν να καταπιούν προφανώς δύσκολα πράγματα.

    »Η κριτική απέναντι στο αίτημα της νέας κυβέρνησης Αριστεράς-Δεξιάς για παράταση της οικονομικής βοήθειας χωρίς τις απαιτούμενες καθαρές δεσμεύσεις ήταν μεγάλη, όχι μόνο από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά το γεγονός ότι μόλις πριν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης είχε επαινέσει τον εαυτό του για διάθεση συμβιβασμού. "Η Αθήνα διένυσε δέκα μίλια αντί για ένα" δήλωσε. Το Eurogroup διαπραγματεύτηκε εξαιρετικά σκληρά. Αφού το Eurogroup είχε παρουσιάσει τη δική του εκδοχή απαιτήσεων για μεταρρυθμίσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και είπε: "Ή αυτό ή τελειώσαμε"».
    http://www.zougla.gr/parapolitiki/article/i-afto-i-teliosame
    22/2/15

    ReplyDelete
  20. Τα σχέδια Κάμερον και το ελληνικό παράδειγμα...

    Προβληματισμός επικρατεί στην Downing Street όσον αφορά την έκβαση της διαπραγμάτευσης για τη αλλαγή συγκεκριμένων κανόνων της ΕΕ, την οποία υποσχέθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση που επανεκλεγεί τον ερχόμενο Μάιο.

    Η υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup, όπως τουλάχιστον αξιολογείται στη Μεγ. Βρετανία, επικρατεί στις αναλύσεις των εφημερίδων που ομόφωνα αποφαίνονται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την προηγούμενη συμφωνία παρά τις διαφορετικές διατυπώσεις και μετονομασίες. Η εξέλιξη της Παρασκευής αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την Ντάουνιγκ Στριτ παρά το γεγονός ότι το σύνολο της κυβέρνησης κράτησε χαμηλούς τόνους αποφεύγοντας κάθε σχόλιο. Ωστόσο η περίπτωση της Ελλάδος συνιστά παράδειγμα για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσει μια νέα κυβέρνηση Κάμερον σε περίπτωση επανεκλογής της, σε ό,τι αφορά την δεδηλωμένη πρόθεση του να διαπραγματευτεί αλλαγή κοινοτικών κανόνων και συμβάσεων προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα του 2017 το οποίο ενδεχομένως να τεθεί και νωρίτερα....................http://news.in.gr/world/article/?aid=1231387632
    22/2/15

    ReplyDelete
  21. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ προειδοποιεί τους αντάρτες να μην επιτεθούν στη Μαριούπολη...

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε σήμερα ότι μια προώθηση των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών προς τη Μαριούπολη θα συνιστούσε "σαφή παραβίαση των συμφωνιών" του Μινσκ.
    "Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια εκτόνωση" της κρίσης στην Ουκρανία, σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Bild.
    "Οι δυο πλευρές προχώρησαν επιτέλους στην ανταλλαγή αιχμαλώτων και είναι προφανώς έτοιμες να ξεκινήσουν την απόσυρση των βαρέων όπλων, όχι ακόμη από παντού αλλά από σημαντικές θέσεις του μετώπου", πρόσθεσε................http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=221034
    22/2/15

    ReplyDelete
  22. Στην συμφωνία που επετεύχθη στην Παρασκευή ανάμεσα στην Ελλάδα και στους εταίρους του Eurogroup αναφέρθηκε η Federica Mogherini, ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε συνέντευξή της προς την τηλεόραση της Rai.

    «Κανείς δεν θέλει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, στο Γιούρογκρουπ, χαρακτηρίζεται και από κάποια όρια, αλλά από αύριο υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί νέος διάλογος, με την συμμετοχή όλων, χωρίς τελεσίγραφα», δήλωσε η Ιταλίδα πολιτικός.

    «Η Αθήνα είναι η Ευρώπη. Κανείς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δίνει βαθμούς, και κανείς δεν εκτελεί εντολές. Η λογική βάσει της οποίας γίνεται αναφορά σε μαθήματα που κάποιοι θα έπρεπε να διαβάσουν, είναι λανθασμένη», πρόσθεσε η Mogherini.

    ReplyDelete
  23. Bild: Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα αποφέρουν 7 δισ. ευρώ

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία για το δημοσίευμά της επικαλείται πληροφορίες από πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η Αθήνα, περιλαμβάνουν την πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, από όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 800 εκατομμύρια ευρώ.

    Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των ολιγαρχών, καθώς επίσης άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής Bild. Συνολικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα.

    ReplyDelete
  24. Μοσκοβισί: Απαγορεύω να μελετηθεί σχέδιο εξόδου της Ελλάδας ...

    «Όχι μόνο δεν μελετώ ένα σχέδιο πιθανής εξόδου της Ελλάδας, αλλά και απαγορεύω το να μελετηθεί κάτι τέτοιο» δήλωσε ,σήμερα το πρωί, ο Γάλλος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, στην πρωϊνή εκπομπή του κρατικού καναλιού France 2.

    ReplyDelete
  25. Με μηνύματα του στο Twitter, o αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, κάνει λόγο ότι αν οι μεταρρυθμίσεις που θα αποστείλει σήμερα η Ελλάδα στους θεσμούς, δεν κριθούν ικανοποιητικές, θα υπάρξει έντονη συνέχεια διαβουλεύσεων...

    «Εάν η καταστολή της φοροδιαφυγής είναι το σύνολο των Ελληνικών προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα έχουμε μπροστά μας μια μακρά εβδομάδα. Νομίζω ότι θα υπάρξει συνέχεια», έγραψε νωρίτερα ο P. Spiegel.

    Συνεχίζει δε, με νεότερο μήνυμα που αναφέρει ότι «Τελικά φαίνεται ότι η Ελλάδα πραγματικά θα υποβάλει περισσότερα, και όχι μόνο την καταστολή της φοροδιαφυγής, με τις προτάσεις πιθανώς να δημοσιοποιούνται. Έχουμε ενδιαφέρουσα ημέρα μπροστά μας».

    ReplyDelete
  26. «Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

    «Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» ανέφερε.

    ReplyDelete
  27. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας με άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο, θέτει 5 ερωτήματα, που όπως ο ίδιος αναφέρει απαιτούν απάντηση...

    «Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πως μέσα από αυτήν τη συμφωνία θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες “της Θεσσαλονίκης” που περιλαμβάνουν τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την άμεση αντικατάσταση των Μνημονίων με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «οι στιγμές είναι απολύτως κρίσιμες για την κοινωνία, το έθνος και φυσικά την Αριστερά. Η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης εδράζεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

    ReplyDelete
  28. Βαρουφάκης: «Παραδίνουμε μια ευσύνοπτη και περιεκτική λίστα – Στην Ελλάδα επικρατεί ενθουσιασμός για τη διαπραγμάτευση»!...

    Νέα συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το βράδυ της Δευτέρας.

    Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου για τις διαπραγματεύσεις, που συνεχίζονται, σχετικά με την επόμενη φάση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας.

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι «παραδίνουμε μια ευσύνοπτη και περιεκτική λίστα μεταρρυθμίσεων στους εταίρους μας», η οποία θεωρεί ότι θα εγκριθεί, είπε επίσης ότι δίνεται «χώρος και χρόνος ανάσας στην Ελλάδα», ώστε να μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθωση του χρέους, αλλά και της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα «ασφυκτικά», όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Βαρουφάκης, πρωτογενή πλεονάσματα, που είχαν διαπραγματευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με tweet του ευρωβουλευτή Siegfried Muresan, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε στη συνέντευξή του πως το γεγονός πως η Ελλάδα καθυστέρησε να στείλει τη λίστα αποδίδεται σε επιθυμία των εταίρων.........................http://www.crashonline.gr/βαρουφάκης-παραδίνουμε-μια-ευσύνοπτ/
    23/2/15

    ReplyDelete
  29. Το περιεχόμενο της περίφημης πλέον λίστας με τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης την οποία περιμένουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, αναμένεται να γίνει σήμερα γνωστό...

    Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο δεν επιθυμεί να συμπεριληφθούν στη λίστα δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, βρίσκεται αντιμέτωπο με τις έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup της Παρασκευής...............http://www.elzoni.gr/html/ent/500/ent.52500.asp
    24/2/15

    ReplyDelete
  30. O Σόιμπλε έστειλε στο γερμανικό κοινοβούλιο το αίτημα για έγκριση της παράτασης του ελληνικού προγράμματος ...

    Το αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας υπέβαλε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονικής σελίδας της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

    «Στο πλαίσιο της παραδοχής εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της και της συνεννόησης στο Eurogroup, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης παράτασης», αναφέρεται στην επιστολή την οποία απευθύνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς τον Πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμερτ.................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113464739

    ReplyDelete
  31. Σήμερα αναμένεται να τεθεί υπ’ όψιν της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ η λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, προκειμένου εντός της ημέρας να κλειδώσει μέσω τηλεδιάσκεψης η συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής...

    Σε συνέντευξή του στο CNN ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για σύντομο και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι με την έγκρισή του θα δοθεί χώρος και χρόνος ανάσας στην Ελλάδα............http://www.naftemporiki.gr/finance/story/919369/simera-i-apostoli-tis-listas-metarruthmiseon

    ReplyDelete
  32. Η Ελλάδα απέστειλε στις Βρυξέλλες το τελικό υπόμνημα των προτάσεών των μεταρρυθμίσεων της με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Παρασκευής....

    Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Reuters, η ελληνική λίστα είναι αρκετά επαρκής ώστε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο εκκίνησης για τη διαπραγμάτευση.

    Εκπρόσωποι της Κομισιόν επιβεβαίωσαν στο Reuters, πως η λίστα παρελήφθη τα μεσάνυχτα.

    Σε λίγο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι.

    Εφόσον, η ελληνική λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα το Eurogroup μέσω και πάλι τηλεδιάσκεψης θα δώσει και επισήμως το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα παράτασης της Σύμβασης. Σε αντίθετη περίπτωση θα οριστεί σύγκληση έκτακτου Γιούρογκρουπ......http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/11938-i-ellada-apesteile-tis-protaseis-tis-se-tilediaskepsi-tou-eurogroup-i-teliki-apofasi
    24/2/15

    ReplyDelete
  33. Κομισιόν: «Επαρκώς περιεκτική» η λίστα των ελληνικών προτάσεων....Μήνυμα μέσω Twitter από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μ. Σχοινά...

    Η τελική λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έφτασε στις Βρυξέλλες "εγκαίρως", δήλωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς. Η ελληνική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, προς στον πρόεδρο της Ευρωομάδας Γ. Ντάισελμπλουμ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ έφτασε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η λίστα των προτάσεων είναι επαρκώς περιεκτική (sufficiently comprehensive) ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε από την Ευρωομάδα στην τελευταία συνεδρίασή της. Ως "ιδιαίτερα ενθαρρυντικό" στοιχείο χαρακτηρίζεται η ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=199115
    24/2/15

    ReplyDelete
  34. Μέρκελ: «Η ελληνική κυβέρνηση σιγά-σιγά αποδέχεται την πραγματικότητα – Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται»...

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ της παράτασης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά προειδοποίησε ότι «η προσπάθεια δεν έχει σε καμία περίπτωση τελειώσει», μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο Βερολίνο, σύμφωνα με μέλη της.

    Η ελληνική κυβέρνηση σιγά-σιγά αποδέχεται την πραγματικότητα, αλλά οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν, φέρεται να ανέφερε ακόμη η Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με αποσπάσματα της τοποθέτησής της, τα οποία μετέφεραν τα μέλη της ΚΟ της CDU.
    http://www.crashonline.gr/μέρκελ-η-ελληνική-κυβέρνηση-σιγά-σιγά/
    24/2/15

    ReplyDelete
  35. Η Αργεντινή έχασε τη μάχη σε κορυφαίο πολιτικό δικαστήριο της Γερμανίας για μόλις 6.000 ευρώ σε πληρωμές τόκων από ομόλογα που πούλησε σε επενδυτές στη Γερμανία, τα οποία δεν έχουν όρους που επιτρέπουν την αναδιάρθρωση από την πλειοψηφία των πιστωτών, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg...

    Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Δικαιοσύνης απέρριψε το επιχείρημα της Αργεντινής ότι το διεθνές δίκαιο επιτρέπει στις χώρες που έχουν χρεοκοπήσει να διακρατούν τις πληρωμές σε όλα τα ομόλογα τους εάν η χώρα έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους περισσότερους πιστωτές της, όπως αναφέρει το πρακτορείο.....................http://www.capital.gr/News.asp?id=2238259
    24/2/15

    ReplyDelete
  36. Financial Times: To Ντιλ της Ελλάδας Δεν Θα Σώσει το «Ελαττωματικό» Ευρώ...

    Τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωζώνης είναι τόσο βαθιά που δεν μπορούν να λυθούν με ένα έγγραφο, όσο έξυπνη κι αν είναι η διατύπωσή του. Τώρα όμως, είναι πιο επείγον από ποτέ για τους Ευρωπαίους να ενωθούν, επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Gideon Rachman....................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91015
    24/2/15

    ReplyDelete
  37. Ναι, μεν, αλλά... από τον Μάριο Ντράγκι...

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε σήμερα σε μια επιστολή του προς το Γιούρογκρουπ ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης συνιστούν ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας, αλλά επισήμανε ότι απομακρύνονται από ορισμένες δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν.

    «Η πρώτη εντύπωσή μας είναι ότι το έγγραφο αυτό καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μεταρρυθμίσεων και, υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς ολοκληρωμένο ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης», έγραψε ο Μάριο Ντράγκι στην επιστολή του προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Οι όροι τους οποίους χρησιμοποίησε ο Ντράγκι αντηχούν τις φράσεις που περιέχονταν στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Ντάισελμπλουμ.......................http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=221111
    24/2/15

    ReplyDelete
  38. Στροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση .... ΔΝΤ: Χωρίς σαφείς δεσμεύσεις το κείμενο...

    Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της λίστας μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους εταίρους την Παρασκευή στο Eurogroup.

    Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς είναι επαρκές για τη συνέχιση της βοήθειας, τονίζοντας ωστόσο πως το σχετικό κείμενο δεν περιέχει σαφείς δεσμεύσεις.

    «Είναι περιεκτικό, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένο», αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

    «Στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις- κλειδιά» υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ..................http://www.elzoni.gr/html/ent/521/ent.52521.asp
    25/2/15

    ReplyDelete
  39. Τόμας Βίζερ: Δεν συζητήσαμε για Grexit...

    Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν ανάμεσα στις επιλογές οι οποίες εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση της χώρας και τους διεθνείς πιστωτές της, διαβεβαίωσε απόψε ένα ανώτερο στέλεχος της ΕΕ σε δηλώσεις του στο αυστριακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ÖRF...............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64145864
    25/2/15

    ReplyDelete
  40. Κυβέρνηση: «Μας είχαν στήσει παγίδα θανάτου εγχώριες και ξένες δυνάμεις»...

    Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, βάζει μια αναφορά της κυβέρνησης η οποία σε ανεπίσημο κείμενό της τονίζει ότι εγχώρια και ντόπια συμφέροντας είχαν στήσει στην κυβέρνηση της Αριστεράς «ενέδρα θανάτου». Οπως υποστηρίζει το Μαξίμου, κάποιοι ήθελαν την πολιτική εξόντωση του αριστερού παραδείγματος.

    Η φράση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία και φαίνεται ότι θα αποτελέσει βασικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης που αναμένεται να υπάρξει τους επόμενους μήνες, με αφορμή και τις δεσμεύσεις που έχει λάβει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης...................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113465001
    25/2/15

    ReplyDelete
  41. Ελλάδα - δύσκολοι οι επόμενοι 2 μήνες ...

    ......Η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης συμμαχιών ρίχνοντας το βάρος στην προσέγγιση της Ιταλίας και της Γαλλίας αγνοώντας τους «σκληρούς». Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η καλύτερη κίνηση. Θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει πρώτα από τους λεγόμενους αμφισβητίες, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου και να επιχειρήσει να τους πείσει για το δίκαιο των αιτημάτων και στη συνέχεια, προληπτικά, να στρέφονταν στην αναζήτηση συμμάχων.

    Η προσπάθεια παράκαμψης της Γερμανίας, φυσικά και δεν άρεσε στο Βερολίνο, το οποίο φρόντισε από την πλευρά του να συσπειρώσει τις ελεγχόμενες δυνάμεις εντός της ευρωζώνης....................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/analyseis/item/12031-ellada-dyskoloi-oi-epomenoi-2-mines
    25/2/15

    ReplyDelete
  42. Τζον Χούρικαν: Η Κύπρος δεν είναι Ελλάδα ...

    ......Ερωτηθείς, ο επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου έσπευσε να δηλώσει πως πέρα από τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία που έχουν Ελλάδα και Κύπρος, οι οικονομίες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Το συγκρότημα παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά το θετικό είναι πως η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία οικονομικής ανάκαμψης και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σε πορεία σταθεροποίησης.

    Εξού, πρόσθεσε ο Τζον Χούρικαν, και η αυξημένη καταθετική ρευστότητα που παρουσιάζει η Τράπεζα Κύπρου, με τους Κύπριους πολίτες να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους. Οι καταθέσεις αποτελούν άλλωστε την κύρια πηγή χρηματοδότησης και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014 αποτελούσαν το 49% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του Συγκροτήματος......................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=199336
    25/2/15

    ReplyDelete
  43. Norman Atlantic - Δύο Απανθρακωμένα Πτώματα στο Μοιραίο Πλοίο - Συνέχιση των Ερευνών...

    Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανοίξουν οι ιταλικές Αρχές, την πόρτα στην πρύμνη του Norman Atlantic, για να μπορέσουν να μεταφερθούν εκτός γκαράζ όλα τα αυτοκίνητα και να συνεχισθεί η προσπάθεια εντοπισμού τυχόν άλλων θυμάτων.

    Σύμφωνα με τα όσα δίνονται στη δημοσιότητα έως τώρα από την εισαγγελία του Μπάρι, εκ των δύο απανθρακωμένων πτωμάτων που βρέθηκαν στο πλοίο, το ένα φέρεται να ανήκει σε Έλληνα, οδηγό φορτηγού, ηλικίας εξήντα ετών, ενώ τ ο δεύτερο, πιθανώς, ανήκει σε μετανάστη, που ταξίδευε σε γκαράζ και τα στοιχεία του οποίου δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα επιβατών.................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91100

    ReplyDelete
  44. Τουσκ: Στην ΕΕ δεν υπάρχει πόλεμος κάποιων κατά της Ελλάδας...

    Την ικανοποίησή του για το πράσινο φως που άναψε το Eurogroup στον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, ο Τουσκ είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Eurogroup για την πορεία των διαβουλεύσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τις απόψεις του για την κατάσταση στη χώρα.

    «Συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, όπως και έγινε, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, για να βρεθεί κοινό έδαφος. Δεν είχα αμφιβολία ότι θα βρισκόταν κοινό έδαφος» είπε ο Τουσκ.

    Σημείωσε, δε, ότι από εκείνη την ημέρα και έπειτα, υπήρξαν στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να επιτευχθεί η επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου....................http://news.in.gr/world/article/?aid=1231388387
    25/2/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι δεν αποτελεί μορφή υψηλής πολιτικής τέχνης να βρίζεις τους Γερμανούς, διότι αυτό οδηγεί σε αναγέννηση των δυσάρεστων αισθημάτων...

      Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στη ζωή και στις κοινωνικές σχέσεις, τίποτε δεν προσφέρουν οι ύβρεις – αν πραγματικά επιδιώκεις λύσεις ή καλές σχέσεις.

      Αλλά στην περίπτωση την δική μας, έγινε κάτι ακόμη χειρότερο, προπαγανδιστικότερο και διχαστικότερο: Όλοι όσοι έχουν μια διαφορετική άποψη ταυτίστηκαν με το απόλυτο «κακό» και αποκλήθηκαν «μερκελιστές», «προδότες», «γερμανοτσολιάδες» και όλα τα σχετικά.

      Μια ματιά να ρίξει κανείς στην ελληνική Ιστορία, θα διαπιστώσει ότι η πατρίδα μας έζησε τις πιο άγριες εμφυλιοπολεμικές στιγμές της όταν οι μισοί αποκαλούσαν προδότες τους άλλους μισούς.

      Στην παρούσα συγκυρία μάλιστα, η ταύτιση υπήρξε τόσο έντονη, που ακόμη και ξένοι (όπως ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκέλσιας των «Ποδέμος»), πήραν το θάρρος (για την ακρίβεια το… θράσος) να χαρακτηρίσουν ένα ελληνικό κόμμα και τον αρχηγό του «εκπρόσωπο της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα».

      Περάσαμε όλη την προεκλογική περίοδο και την πρώτη μετεκλογική, ακούγοντας διάφορα «ηρωικά» και κάθε άλλο παρά διπλωματικά:..................http://www.elzoni.gr/html/ent/543/ent.52543.asp
      26/2/15

      Delete
  45. Τουσκ: Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μόνιμος ταραχοποιός στην Ευρώπη...

    .....Όπως σχολίασε δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη όταν μετά από αυτή τη συμφωνία ακούει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να λέει πως η χώρα κέρδισε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Συνεχίζοντας, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως δεν πρόκειται για μια ιδεολογία ή για έναν πόλεμο που κάνουν κάποιοι κατά της Ελλάδας και πρόσθεσε: «Ούτε πιστεύω ότι η Ελλάδα θέλει να είναι μόνιμος ταραχοποιός στην Ευρώπη»..............http://www.protothema.gr/politics/article/454655/tousk-den-pisteuo-oti-i-ellada-thelei-na-einai-monimos-tarahopoios-stin-europi/

    ReplyDelete
  46. Τζον Κέρι: Ούτε η Ρωσία ούτε οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία τηρούν την εκεχειρία...

    Ούτε η Μόσχα ούτε οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία τηρούν την συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψαν στα μέσα Φεβρουαρίου, κατήγγειλε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

    «Μέχρι σήμερα ούτε η Ρωσία ούτε οι δυνάμεις που υποστηρίζει (…) δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις» που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Κέρι ενώπιον μιας επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, επισημαίνοντας ότι κατά συνέπεια η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=221174
    25/2/15

    ReplyDelete
  47. Η πραγματική τραγωδία για την Ελλάδα είναι η «φυγή εγκεφάλων»...

    «Η πραγματική τραγωδία για την Ελλάδα, η οποία παραβλέπεται από πολλούς οικονομολόγους, είναι η φυγή εγκεφάλων (brain drain)» επισημαίνει άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC.

    Όπως σημειώνεται, «τα στατιστικά στοιχεία για το άρθρο προέρχονται από την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συγγραφέα, Λόη Λαμπριανίδη.

    «Οι μισοί από τους 160.000 με 180.000 αποφοίτους πανεπιστημίων που έχουν φύγει από την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, είναι κάτοχοι διδακτορικού» όπως σημειώνεται..........http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=199386

    ReplyDelete
  48. Σόιμπλε για Βαρουφάκη: «Δοκιμάζει την αλληλεγγύη μας»...

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε σε μια συνάντηση των συντηρητικών βουλευτών ότι οι πρόσφατες παρατηρήσεις από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών είχαν τεταμένες ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι η παράταση για την Αθήνα θα μπορούσε να ακυρωθεί εάν η χώρα δεν μείνει πιστή στις υποσχέσεις της, μεταδίδει το Reuters.

    ReplyDelete
  49. Κυβέρνηση: Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά θα λυθεί...

    Πρόβλημα ρευστότητας παραδέχεται η κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα θα λυθεί, μέσω των μέτρων που λαμβάνονται.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας» και υποστήριξε ότι «θα λυθεί με έναν τρόπο που δεν θα βλάπτει τις δύο πλευρές»................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231388473
    26/2/15

    ReplyDelete
  50. «Εκραξαν» την Bild οι Γερμανοί για την ανθελληνική καμπάνια...

    Την έντονη δυσαρέσκεια της Γερμανικής Ένωσης Δημοσιογράφων αλλά και πολλών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσε προκάλεσε η ανθελληνική εκστρατεία της Bild, η οποία καλούσε τους αναγνώστες της να βγάλουν selfie με το άρθρο της «Οχι λεφτά στους άπληστους Έλληνες».................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64146778
    26/2/15

    ReplyDelete
  51. Με απώλειες 12,24 δισεκατομμυρίων ευρώ έκλεισε ο Ιανουάριος όσον αφορά στο υπόλοιπο των καταθέσεων σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ)....

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον πρώτο μήνα του 2015 συνετέλεσαν σε αυτήν την εκροή άνω των 12 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.

    Το Δεκέμβριο οι εκροές είχαν φτάσει τα 5 δισ. ευρώ περίπου.

    Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το υπόλοιπο στις τράπεζες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώθηκε πλέον στα 148 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 160 δις. που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 και 164 δις. τον Νοέμβριο.

    Οι μεγαλύτερες απώλειες προκλήθηκαν από τα νοικοκυριά και ειδικά τις προθεσμιακές καταθέσεις.

    Οι καταθέσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 125 δισεκατομμύρια ευρώ από 134,23 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

    Το υπόλοιπο των προθεσμιακών καταθέσεων μειώθηκε από τα 81,46 στα 72,93 δισεκατομμύρια ευρώ..................http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=285956&-V=articles

    ReplyDelete
  52. Τζαμαρίες κοσμηματοπωλείων και γραφείων ασφαλιστικής εταιρείας έσπασαν στο κέντρο της Αθήνας αντιεξουσιαστές, ενώ έκαψαν μια στάση λεωφορείου και ένα καρτοτηλέφωνο, κατά τη διάρκεια της πορείας ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της...

    Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το MEGA η ένταση πλέον έχει μεταφερθεί στα Εξάρχεια, όπου οι αντιεξουσιαστές έχουν βάλει φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έχουν στήσει οδοφράγματα.

    Οι αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο Προπύλαια, και πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα μέσω της οδού Σταδίου και επέστρεψαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου και πάλι στα Προπύλαια. Τα καταστήματα που έσπασαν, με σφυράκι και πέτρες βρίσκονται στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου.

    Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη αντικυβερνητική συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα την οποία διοργάνωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ΕΠΑΜ και Συνεργατικό Εργατικό Κόμμα, με κεντρικό σύνθημα "Όχι στη νέα συμφωνία παράτασης των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και της επιτροπείας".....................http://www.capital.gr/News.asp?id=2240845

    ReplyDelete
  53. «Μαχαίρια» έβγαλαν Μάριο Ντράγκι και Νότης Μαριάς στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη, με αφορμή την χρηματοδοτική πίεση που άσκησε η Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα και τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα...

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιτέθηκε κατά του κ. Ντράγκι για την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο θέμα των ομολόγων. Όπως τόνισε, η απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ελληνικά ομόλογα στις πράξεις του Ευρωσυστήματος ήταν "παράνομη", αφού η χώρα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.

    «Η ΕΚΤ ασκεί εκβιαστική πολιτική απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς και τις δημοκρατικές τους κυβερνήσεις στο όνομα της δήθεν διάσωσης του ευρώ. Αυτό έγινε απέναντι στην Ιρλανδία, έγινε απέναντι στην Κύπρο και πριν λίγες μέρες έγινε έναντι της Ελλάδας με την παράνομη απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στις πράξεις του Ευρωσυστήματος από 16 Φεβρουαρίου, ενώ γνωρίζατε πολύ καλά κύριε Ντράγκι ότι η Ελλάδα μέχρι 28 Φεβρουαρίου είναι σε πρόγραμμα. Κύριε Ντράγκι, καταλάβετε το, δεν είστε ανθύπατος της Ευρώπης. Πάψτε να κερδοσκοπείτε εις βάρος του ελληνικού λαού και επιστρέψτε τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ που απεκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα το 2014», κατέληξε ο κ.Μαριάς.

    Ο Μάριο Ντράγκι, από την πλευρά του, έκανε λόγο «για ένα μεγάλο λάθος που γίνεται από πολλούς», τονίζοντας ότι τα κέρδη δεν τα κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    «Εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι τα κέρδη τα κρατάει η ΕΚΤ... Λάθος. Τα κέρδη διανέμονται στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες που τα πιστώνουν στους εθνικούς λογαριασμούς. Και από εκεί μεταφέρονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας. Άρα τα κεφάλαια βρίσκονται εκεί προς χρηματοδότηση» είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ξανά την αντίδραση του κ. Μαριά....................http://www.zougla.gr/politiki/article/agria-kontra-noti-maria-mario-ntragi-sto-evrokinovoulio
    26/2/15

    ReplyDelete
  54. H Ελλάδα «μπορεί να χρειαστεί νέο δάνειο 30 δισ. ευρώ»...

    Ολοταχώς για τρίτο Μνημόνιο και δάνειο οδεύει η Ελλάδα εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.

    Ειδικότερα κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι «η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία».

    Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο εν λόγω αξιωματούχος, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

    Υπήρχε «συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο» αναφέρει χαρακτηριστικά.................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231388693
    26/2/15

    ReplyDelete
  55. Το θρίλερ της ελληνικής οικονομικής πορείας συνεχίζεται για ακόμη μία ημέρα, καθώς η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης αποτελεί σοβαρό σημείο τριβής μεταξύ κορυφαίων στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ...

    Την ίδια ώρα, βαθιές ανησυχίες δημιουργεί, εκτός από τη συμφωνία με εταίρους και δανειστές, το ολοένα και διογκούμενο ταμειακό έλλειμμα.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης μίλησαν για το δάνειο του ΔΝΤ που λήγει τον ερχόμενο μήνα.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης έκανε λόγο για «νομοθετικά μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν την εισροή χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο, στα ελληνικά ταμεία» αλλά, όπως είπε, «αυτό είναι και ένα ζήτημα το οποίο αφορά και τους εταίρους μας», τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα για να λυθεί το πρόβλημα».

    Πάντως, η κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχη για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού....................http://www.elzoni.gr/html/ent/590/ent.52590.asp

    ReplyDelete
  56. Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την Ευρώπη...

    H Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει μόνη της το πρόγραμμα προσαρμογής χωρίς τη συμφωνία των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, τόνισε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο αποφασίζει σήμερα για την έγκριση της τετράμηνης παράτασης της ελληνικής δανειακής σύμβασης.....................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64147179
    27/2/15

    ReplyDelete
  57. Προβληματισμός στο ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα...

    Σοβαρός προβληματισμός για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος και ειδικά για τις σχέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωζώνη εκφράζεται στο εσωτερικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι ανησυχίες αυτές εκφράσθηκαν τόσο στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον όπου έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν, όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις μελών του ΔΣ του ΔΝΤ.


    Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναλύθηκε το περιεχόμενο της συμφωνίας για τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος και παρουσιάσθηκε το αποτέλεσμα των επαφών της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

    Κατά πληροφορίες στην συνεδρίαση η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η νέα κυβέρνηση και εξέφρασε τις ίδιες επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει και στην επιστολή που είχε στείλει στον Γερούν Ντάισελμπλουμ...................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231388761
    27/2/15

    ReplyDelete
  58. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την προσεχή Πέμπτη, 5 Μαρτίου, θα καταθέσει Σχέδιο Νόμου για την ίδρυση της ΕΡΤ ΑΕ, την οποία είχε κλείσει η προηγούμενη κυβέρνηση το 2013 ιδρύοντας στη θέση της, αλλά σε πολύ μικρότερη προγραμματική και οικονομική κλίμακα, τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση, ΝΕΡΙΤ...

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα, το Σχέδιο Νόμου που θα κατατεθεί «δεν αρκείται στην επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου, αντιμετωπίζει τις παθογένειες του παρελθόντος χωρίς να 'ρίξει μαύρο' και χωρίς τις ανεπίτρεπτες νομικές πρωτοτυπίες που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση».
    Προς το σκοπό αυτό, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα θέματα ΜΜΕ έχει ξεκινήσει καθημερινή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και άτομα, προκειμένου η ΕΡΤ να λειτουργήσει αμέσως και να αποκατασταθεί, όπως λέει, η διαρρηγμένη σχέση του κοινού με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα........................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/12191-sxedio-nomou-gia-epanaleitourgia-tis-ert
    27/2/15

    ReplyDelete
  59. Μυστική συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Γεργκ Άσμουσεν, φέρεται να είχε στο Βερολίνο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προκαλώντας την οργή του γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sächsische Zeitung...

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Σόιμπλε είναι εξοργισμένος διότι η φερόμενη συνάντηση έγινε χωρίς ο ίδιος να ενημερωθεί, τη στιγμή που οι επαφές με τον έλληνα ομόλογό του – ιδιαίτερα εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα – εμπίπτουν στη δική του αρμοδιότητα.

    Έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση πως η συνάντηση όντως έλαβε χώρα...............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=199581
    27/2/15

    ReplyDelete
  60. Μάρδας: Η Ελλάδα διεκδικεί 12-15 δισ. ευρώ από το «πακέτο Γιούνκερ»..

    Tην έγκριση προγραμμάτων ύψους 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση ή του «Σχεδίου Γιούνκερ», όπως αλλιώς ονομάζεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα..........................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64147411
    27/2/15

    ReplyDelete
  61. Ντάισελμπλουμ: Αυτό είπα στο αυτί του Βαρουφάκη!...

    Η πρώτη συνάντηση Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ στις 30 Ιανουαρίου έμεινε στην ιστορία λόγω της επεισοδιακής κατάληξής της, με τον επικεφαλής του Eurogroup να λέει κάτι φανερά εκνευρισμένος στο αυτί του Ελληνα υπουργού και τον τελευταίο να αντιδρά με ένα... «ουάου».

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στην εκπομπή De Wereld Draait Door του τηλεοπτικού σταθμού VARA, αποκαλύπτοντας τι είπε στον κ. Βαρουφάκη:

    «Του είπα ότι αυτό δεν ήταν συνετό. Ο Βαρουφάκης επιτέθηκε σημαντικά στους θεσμούς, το οποίο θεωρώ ανοησία, επειδή οι θεσμοί δουλεύουν για τους πολιτικούς» υποστήριξε..................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113467890
    27/2/15

    ReplyDelete
  62. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, αφήνει ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ...

    "Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς... Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ’ αυτούς που δεν έχουν... Προφανώς θα είναι στοχευμένος" δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Τονίζει επίσης ότι "αυτοί που μού δίνουν συγχαρητήρια θα πρέπει να πληρώνουν και παράλληλα τους φόρους τους... Όσοι έχουν χρήματα και δεν πληρώνουν φόρους θα βρεθούν απέναντί μας".

    Ο κ. Βαρουφάκης έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στη συνέχεια την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού..................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/12239-varoufakis-ean-xreiastei-tha-valo-ektakto-foro-s-aftoys-pou-exoun-na-plirosoun
    28/2/15

    ReplyDelete
  63. Πολιτική συγκέντρωση της Λέγκα του Βορρά θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Ρώμη, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, την υιοθέτηση σκληρής πολιτικής κατά των μεταναστών και την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ...

    Η κινητοποίηση οργανώνεται στην κεντρική Πιάτσα Ντελ Πόπολο (Πλατεία του Λαού), όπου πρόκειται να πάρει τον λόγο ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.

    Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει, μεταξύ των άλλων, η συμμετοχή στην συγκέντρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Κάζα Πάουντ», η οποία έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς της, την φασιστική ιδεολογία του ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσσολίνι.

    «Η πλατεία μας θα είναι κατάμεστη και ειρηνική, θα στείλουμε ένα εναλλακτικό μήνυμα», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Σαλβίνι.................http://www.capital.gr/news.asp?id=2242468

    ReplyDelete
  64. Η συμφωνία με τους πιστωτές δεν είναι απαραίτητο, αλλά ούτε υποχρεωτικό να εγκριθεί από τη Βουλή, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εντοπίζοντας παράλληλα «μεγάλα προβλήματα» στο κείμενο που κατέληξε το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου...

    «Πράγματι η συμφωνία με τους λεγόμενους εταίρους παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμα μας» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», προσθέτοντας ότι «οι ασάφειες και τα κρίσιμα προβλήματα του κειμένου της συμφωνίας δεν πρέπει και δεν πρόκειται να θολώσουν το κυβερνητικό έργο και τη νέα προοδευτική πορεία της χώρας».

    Ερωτηθείς αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απαντά: «Ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που πρώτα απ' όλα θα καθορίσει σε κάθε φάση με τη βούληση και τους αγώνες του τις επιλογές σε αυτόν τον τόπο»...............................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231389068
    28/2/15

    ReplyDelete
  65. Δραγασάκης: «Στις διαπραγματεύσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό»...

    ....«Στις διαπραγματεύσεις που κάναμε μας οδηγούσαν σε εκβιασμό. Ή υπογράφετε νέο μνημόνιο ή χρεοκοπείτε. Η μεταβατική συμφωνία είναι προωθητικός συμβιβασμός. Κερδίσαμε χρόνο. Δεν απεμπολούμε τους στρατηγικούς στόχους μας. Η μεγάλη διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας. Το στοίχημα είναι να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά και με δικαιοσύνη. Πρέπει να οργανώσουμε τη θωράκιση της χώρας για να μην υποκύπτουμε εύκολα σε εκβιασμούς. Να οργανώσουμε τη διαπραγμάτευση γιατί τα μεγάλα θέματα όπως η ρύθμιση του χρέους και το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας είναι μπροστά»............................http://www.protothema.gr/politics/article/455456/dragasakis-stis-diapragmateuseis-pou-kaname-mas-odigousan-se-ekviasmo/
    28/2/15

    ReplyDelete
  66. Τ. Βίζερ: «Ατυχής επιλογή» η ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις...

    Ενστάσεις για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις χαρακτηρίζοντας την "ατυχή επιλογή" διατυπώνει ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

    Συνδέει την ρύθμιση, σε συνέντευξή του στο Βήμα ,και με το πρόβλημα ρευστότητας λέγοντας πως "και τούτο διότι οι πολιτικές που διασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα διασφαλίζουν επίσης ρευστότητα για την κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, περιορίζεται και η ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση".

    Ο κ. Βίζερ απαντώντας σε ερώτηση εάν θα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup ή ακόμη και εάν υπήρχε σενάριο grexit αναφέρει μεταξύ άλλων "εκτιμώ ότι η κοινή γνώμη υποτίμησε αυτήν την κοινή επιθυμία για συνεργασία και εμπιστοσύνη".
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64147830
    28/2/15

    ReplyDelete
  67. Αισιοδοξία για την εξαίρεση τριών ελληνικών προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο...

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να είναι η χώρα μας μια από τις πρώτες χώρες που θα μπουν στην ρωσική αγορά όταν αρθεί το εμπάργκο ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας Αλέξιε Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

    Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, η ρωσική κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως» σε ροδάκινα, φράουλα και πορτοκάλια να επανέλθουν στα ράφια της ρωσικής αγοράς, τυγχάνοντας της εξαίρεσης από τον αποκλεισμό, που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ε.Ε., ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλεξένκο, δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, ύστερα από σχετικό αίτημα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Σγουρίδη.................http://www.naftemporiki.gr/finance/story/921312/aisiodoksia-gia-tin-eksairesi-trion-ellinikon-proionton-apo-to-rosiko-empargko
    28/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin