Thursday, February 12, 2015

Π. Λαφαζάνης: Πλήρης στήριξη στον αγωγό TAP


Την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, και την ετοιμότητά της να εργαστεί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή του, εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν στις 12 Φεβρουαρίου και συμμετείχε στις εργασίες του Πρώτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου...

Ο κ. Λαφαζάνης έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγεφ, με τον οποίο συζήτησε το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκφράσθηκε αμοιβαία η διαπίστωση των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και της ανάγκης για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ο κ. Λαφαζάνης είχε σειρά συναντήσεων με ομολόγους του και άλλους υψηλούς αξιωματούχους.

Είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο συζήτησε ενεργειακά θέματα της περιοχής της Νοτιοναταλικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του TAP.

Είχε συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο Ενέργειας των ΗΠΑ με τον οποίο συζήτησε  ενεργειακά θέματα της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στον Νότιο Διάδρομο και τον ΤΑΡ.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης συναντήθηκε επίσης με  την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στήριξη των δύο κυβερνήσεων στην ταχεία υλοποίηση του Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) και τονίστηκε η ανάγκη να εξεταστούν τα περαιτέρω βήματα σε αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα.

Κατά τη συνάντηση επίσης που είχε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαιώθηκε  το ενδιαφέρον για μια ευρύτατη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με αφετηρία τον TAP.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ιδιαίτερα  στον συνομιλητή του την ανάγκη να υπάρξουν αντισταθμιστικά oφέλη για την Ελλάδα από την υλοποίηση του TAP, πράγμα που θα ήταν δίκαιο για τη χώρα μας και ωφέλιμο για τον αγωγό και για όλες τις πλευρές.

Το ζήτημα αυτό έθεσε επίσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη  συνάντηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του TAP.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το αίτημα της ελληνικής πλευράς το άκουσαν προσεκτικά και οι δύο συνομιλητές της.

Ο κ. Λαφαζάνης είχε συνάντηση και με τον περιφερειακό πρόεδρο της ΒP (για την Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία), η οποία είναι βασικός προμηθευτής του αγωγού από το κοίτασμα Shah Deniz και βασικός μέτοχος στον ΤΑΝΑΡ και στον ΤΑΡ.

Ο υπουργός έθεσε και σε αυτή τη συνάντηση το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΤΑΡ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, ο περιφερειακός πρόεδρος της BP δήλωσε ανοιχτός σε θέματα που αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη για την Ελλάδα και τόνισε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει συγκεκριμένες ελληνικές προτάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.
 [naftemporiki.gr]

12/2/15
--
-
Related:

 

2 comments:

  1. Στις εργασίες του Πρώτου Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που διεξήχθη σήμερα στο Μπακού, συμμετείχε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του, στο Αζερμπαϊτζάν...

    Ο υπουργός ΠΕΠΑΝ συμμετείχε συνοδευόμενος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Σπύρο Παλαιογιάννη, τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Μπακού κ. Δημήτριο Τσούνγκα και τον Διπλωματικό του Σύμβουλο κ. Βασίλη Ξηρό.

    Ο κος Λαφαζάνης απηύθυνε ομιλία στο πλαίσιο της ολομέλειας του Συμβουλίου, αναφερόμενος στα ενεργειακά θέματα της περιοχής, τον Νότιο Διάδρομο και ειδικότερα στον ΤΑΡ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε στην ομιλία του την πλήρη στήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης στον ΤΑΡ και την ετοιμότητά της να εργαστεί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίησή του...................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=90644
    12/2/15

    ReplyDelete
  2. Τα 3 «ΟΧΙ» των Αζέρων στον Λαφαζάνη για τον αγωγό ΤΑΡ...

    «Οχι» απάντησε η Socar στα τρία αιτήματα του Παναγιώτη Λαφαζάνη για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, επιβολή τελών διέλευσης και συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP.

    Μόνο μέσω εξαγοράς ποσοστού μπορεί η Ελλάδα να μπει στην κοινοπραξία TAP, εάν καταφέρει να δημιουργήσει μια εταιρεία με θετική πιστοληπτική ικανότητα και να δώσει εγγυήσεις ότι θα πληρώνει εγκαίρως τις υποχρεώσεις της.

    «Εάν η Ελλάδα θέλει να αγοράσει κάποιο μερίδιο, είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα εγκαίρως. Οι επιθυμίες μας συμπίπτουν. Ένα ακόμη θέμα είναι να βρεθεί μια αξιόχρεη εταιρεία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την κατασκευή του αγωγού και την υλοποίηση του project του Νοτίου Διαδρόμου».

    Αυτή είναι η απάντηση στη νέα κυβέρνηση για συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP από τον Elshad Nasirov, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ενεργειακής εταιρείας των Αζέρων Socar. Η είδηση μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Trend.............http://www.crashonline.gr/τα-3-οχι-των-αζέρων-στον-λαφαζάνη-για/
    18/2/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin