Wednesday, March 25, 2015

Στον «αέρα» τα 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

Η Αθήνα δεν κατάφερε σήμερα να διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων 18 μελών του Euro Working Gorup για την καταβολή του 1,2 δισ. ευρώ που παρατύπως είχε επιστραφεί στο Ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF) από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο, παραγωγική κρίνει τη διαβούλευση η ελληνική κυβέρνηση, «προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας» αναφέρει το Μαξίμου.  
  • Σύμφωνα με το Reuters, στην τηλεδιάσκεψη οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης συμφώνησαν, ότι η Ελλάδα δεν νομιμοποιείται να διεκδικεί τα χρήματα, παρότι υπογράμμισαν ότι θα δουν στο μέλλον πως θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα.
Η Γερμανία, όπου ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα επίσκεψη με στόχο την βελτίωση των σχέσεων με το Βερολίνο, ήταν μεταξύ των χωρών που δήλωσαν αντίθετες στην επιστροφή των χρημάτων.  

«Δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος να απελευθερώσουμε αυτά τα κονδύλια» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιάγκερ, προσθέτοντας ότι τα χρήματα είχαν δοθεί από τον EFSF στην Ελλάδα πέρσι ως δικλείδα ασφαλείας για πιθανή χρήση από τις τράπεζες, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. 
Ο Γιάγκερ υποστήριξε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν τον περασμένο μήνα να επιστρέψουν τα χρήματα από το Ελληνικό Ταμείο πίσω στον EFSF στο Λουξεμβούργο, όπου θα παραμείνουν διαθέσιμα στο μέλλον για πιθανή ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Η γερμανική στάση- σχολιάζει το Reuters- καθιστά σαφές ότι παρά την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Άνγκελα Μέρκελ, το Βερολίνο δεν έχει αλλάξει γνώμη επί της ουσίας.   

«Έγινε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, δεν υπάρχει θέμα επιπλέον καταβολής χρημάτων από το Ελληνικό Ταμείο στον EFSF, είπε εκπρόσωπος του ευρωπαικού ταμείου, προσθέτοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί πάλι «εν ευθέτω χρόνω».
Ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, αξιωματούχοι που έχουν εμπλακεί στις συζητήσεις, υποστήριξαν ότι τυχόν επιστροφή του 1,2 δισ. θα πρέπει να αποφασιστεί από το διευθυντικό συμβούλιο του EFSF- που αποτελείται από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης. Μια τέτοια έγκριση πιθανότατα θα χρειαστεί εβδομάδες - αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ- δεδομένου ότι σε μερικές χώρες απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλίων.

«Ο ESM συμφωνεί με το EuroWorking Group για το 1,2 δισ. ευρώ»
Η Ελληνική κυβέρνηση μετά τη σημερινή (25/3) τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group κρίνει πως υπήρξε μια παραγωγική διαβούλευση «όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας».
Συμφωνήθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως υπάρχει πρόοδος στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο 'Brussels Group' το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την επιστροφή ή όχι του 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συμφώνησε με το Euro Working Group ότι οι προβληματισμοί της Ελληνικής πλευράς για το 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι και ότι θα εξετάσει τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος».
Το υπουργείο Οικονομικών στρέφει πλέον το βλέμμα του στην επιτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων, «στο πνεύμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου».  
Το αίτημα της Ελλάδας
Η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ, ποσό που θα μπορούσε σε ποσοστό 90% να μετατραπεί σε repos, ώστε να καλυφθεί μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου.
Ειδικότερα, από τα 10,9 δισ. ευρώ ομολόγων, γνωστά και ως «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, που είχαν απομείνει από τα 49,7 δισ. ευρώ του πακέτου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και επέστρεψαν στον ΕFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί 1,2 δισ. ευρώ καθώς με το ποσό αυτό καλύφθηκαν ανάγκες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε ρευστό και όχι με ομόλογα και θα έπρεπε να συμψηφισθούν.
Με πιο απλά λόγια, το ΤΧΣ κάλυψε στο παρελθόν ανάγκες εξυγίανσης των τραπεζών με ρευστό (1,2 δισ. ευρώ) και δεν άντλησε το ποσό αυτό από το στοκ των ομολόγων του ΕFSF. Συνεπώς το πραγματικό «μαξιλάρι» του ΤΧΣ ανέρχεται στα 9,7 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να διεκδικεί την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ που λανθασμένα επέστρεψε στον ΕFSF.
   [efsyn.gr]
25/3/15
--
-

1 comment:

  1. Τι λέει το ΤΧΣ για την επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ...

    Σε απάντηση των πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με το θέμα της επιστροφής των μη χρησιμοποιηθέντων ομολόγων του EFSF, προχωρά το ΤΧΣ, αναφέροντας τα ακόλουθα:

    Το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα, με αρχικό κεφάλαιο €1.500 εκατ. σε μετρητά. Μετά την απόφαση του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012 το EFSF εισέφερε στο ΤΧΣ το συνολικό ποσό €48.200 εκατ. με τη μορφή ομολόγων του EFSF. Πέραν των κεφαλαιακών εισφορών, το ΤΧΣ είχε εισροές σε μετρητά ύψους €2.124 εκατ. από: (i) αμοιβές αναδοχής από τις τράπεζες, (ii) τόκους καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος, (iii) πληρωμή τοκομεριδίων ομολόγων του EFSF, (iv) εξάσκηση των Warrants από επενδυτές, (v) έσοδα από εκκαθαρίσεις και (vi) εφάπαξ καταβολή από τις συστημικές τράπεζες. Στο πλαίσιο του σκοπού του, το ΤΧΣ χρησιμοποίησε για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση των τραπεζών το συνολικό ποσό των €39.952 εκατ. και συγκεκριμένα: €37.267 εκατ. σε ομόλογα, €1.500 εκατ. σε μετρητά από το αρχικό μετοχικό του κεφάλαιο και €1.185 σε μετρητά από ταμειακές του εισροές.

    Στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 αποφασίστηκε ότι όλα τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα του EFSF, τα οποία κατείχε το ΤΧΣ, επιστρέφονται άμεσα στον EFSF. Τα μη χρησιμοποιηθέντα ομόλογα ανέρχονταν στο ποσό των €10.933 εκατ. (δηλαδή η διαφορά μεταξύ €48.200 εκατ. που έλαβε το ΤΧΣ από τον EFSF αφαιρουμένων των €37.267 εκατ. που χρησιμοποιήθηκαν από το ΤΧΣ).....................http://www.capital.gr/News.asp?id=2265092
    26/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin