Sunday, March 29, 2015

Ορος για τα 8,2 δισ. από το ΔΝΤ η τήρηση του καταστατικού του

Την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πιθανή αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της, παρά το γεγονός ότι διαβεβαίωσε πως οι δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ θα εκπληρωθούν, συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη.
 
 Αν και το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης, δεν ετέθη σε κανένα σημείο ζήτημα μη πληρωμής των δόσεων του Ταμείου, δήλωσε ενημερωμένη πηγή. Το ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ευρύτατα, όταν ρωτήθηκε από το «Εθνος», ενώ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Μπιλ Μέρι μίλησε για εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού και της κ. Λαγκάρντ. «Επικεντρώθηκαν στα επόμενα βήματα για την προώθηση των συζητήσεων πολιτικής που σχετίζονται με τη συνεχή υποστήριξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνει το Ταμείο, η κ. Λαγκάρντ εξήγησε τις θέσεις της στη βάση της επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που σημαίνει ότι το ΔΝΤ αδυνατεί να κάνει εκπτώσεις αναφορικά με τους κανόνες του που αφορούν το πρόγραμμα και τις επιθεωρήσεις.

Χωρίς διακρίσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, η γενική διευθύντρια κατέστησε σαφές ότι της εκταμίευσης των δόσεων ύψους 8,2 δισ. ευρώ του Ταμείου προηγείται επιθεώρηση και με ευγενικό τρόπο εξέφρασε διαφωνία για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται το έργο της τεχνικής επιτροπής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Η πηγή τόνισε ότι, είτε η επιθεώρηση αφορά την Αμερική και τη Γερμανία είτε χώρες της Αφρικής, πρέπει να διεξάγεται στα υπουργεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής της αξιολόγησης και να συνεχιστεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Στην επιθεώρηση αυτή θα συμμετέχουν μόνο τα μέλη των ομάδων του ΔΝΤ. Είναι ένα αίτημα του Ταμείου που φαίνεται ότι αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αποπληρώνει τις δόσεις, διότι διαφορετικά θα ενταχθεί στο «κλαμπ» των κακοπληρωτών.

Οι εκπρόσωποι του Ταμείου αυτεπάγγελτα δηλώνουν ότι η αποφυγή πληρωμής των δόσεων «τιμωρείται», υπό την έννοια ότι μια χώρα μπορεί να απολέσει και τα δικαιώματά της, πέραν του καλού «στάτους» της έναντι του ΔΝΤ. Ο κ. Μέρι ήταν απόλυτος ότι είναι μηδενική η ανοχή για τέτοιες περιπτώσεις ?και δεν αναφερόταν ειδικά στην Ελλάδα, για αποφυγή παρεξηγήσεων.

«Θέλω να είμαι συγκεκριμένος επί αυτού: Το Ταμείο διατηρεί μια πολιτική μη ανοχής των καθυστερούμενων οφειλών. Αυτό είναι το όνομα, ''μη ανοχή των καθυστερούμενων οφειλών'' σε διμερές επίπεδο και σε επίσημους πιστωτές. Η πολιτική αυτή απαιτεί την αποπληρωμή των υφιστάμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη μη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών κατά τη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος σε σχέση με τους επίσημους πιστωτές».

Βασική πολιτική
Σε άλλη ερώτηση για την πολιτική του Ταμείου αναφορικά με την αποπληρωμή των ποσών που του οφείλονται, ο κ. Μέρι απάντησε: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει δημοσίως πως σκοπεύουν να πληρώσουν το Ταμείο. Σε γενικές γραμμές, αν μια χώρα αδυνατεί να πληρώσει το ΔΝΤ, αμέσως (η χώρα) οδηγείται σε ''καθεστώς καθυστερούμενων οφειλών'' έναντι του Ταμείου. Δεν δικαιούται πρόσθετη χρηματοδότηση. Αυτή είναι η βασική πολιτική και ισχύει για κάθε χώρα. Αλλά, όπως είπα, οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν πλήρως να αποπληρώσουν το Ταμείο».

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ διαψεύδει τις πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Ελλάδα μετά τις εκλογές, ειδικά τις μεθόδους διαπραγμάτευσης που χρησιμοποιεί η Αθήνα με την αλλαγή ονομάτων και μέρους της διαδικασίας, η αλήθεια είναι ότι οι αξιωματούχοι του είναι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. 


Σύμφωνα με την πηγή, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση την αλλαγή του ονόματος της τρόικας, χωρίς να θίγεται η ουσία. Οι Ευρωπαίοι πρωτίστως, όπως και το ΔΝΤ, αποδέχθηκαν και έπαιξαν αυτό το «παιχνίδι εντυπώσεων» για να αποδείξουν ότι «απλά δεν λειτουργεί».

Η πηγή πιστεύει πως σε ό,τι αφορά το Ταμείο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει περιθώρια ελιγμών. Δεν πρόκειται να του κάνουν τη χάρη να του δώσουν οποιαδήποτε απόφαση με πολιτικά κριτήρια, αλλά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το πάθος της κ. Λαγκάρντ για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αποτελεί μείζον ζήτημα για την ίδια και το Ταμείο, και η γενική διευθύντρια πιστεύει -και το ανέφερε στον πρωθυπουργό- ότι στα πέντε χρόνια μνημονίου δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό στον τομέα αυτόν. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί επί των απόψεων της κ. Λαγκάρντ αναφορικά με τους πλούσιους Ελληνες. «Αλλά», τόνισε, «είμαστε ξεκάθαροι. Οχι μόνο η γενική διευθύντρια, αλλά ολόκληρο το σύστημα του Ταμείου, είμαστε σαφείς για την ανάγκη επιμερισμού των βαρών μεταξύ των Ελλήνων φορολογουμένων, ιδίως μεταξύ των πιο πλούσιων της κοινωνίας. Από εκεί και πέρα, δεν έχω τίποτα να προσθέσω», είπε αναφερόμενος σε ερώτησή μας που περιέγραψε την κ. Λαγκάρντ να είναι έξαλλη με το θέμα της φοροδιαφυγής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
  [ethnos.gr]
29/3/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin