Saturday, March 21, 2015

Ap1 Επιλογές Επικαιρότητα (Απρίλιος 2015 - Α)

-
Προειδοποίηση ότι αργά η γρήγορα θα ελεγχθούν από την εφορία οι οφειλέτες οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα, απηύθυνε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη........Η Βαλαβάνη απειλεί: Οποιος δεν ενταχθεί στη ρύθμιση να περιμένει έφοδο της εφορίας σπίτι του!
-
(ap3  EL   News)
    ---

116 comments:

  1. Συζητήσεις επί συζητήσεων και ουσία... πουθενά...

    Αντιμέτωπη με την κρίση ρευστότητας και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας είναι η κυβέρνηση, η οποία πλέον μετρά αντίστροφα και δεν μπορεί να ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της.

    Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο χθες για εποικοδομητικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών της Ελλάδας, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, για ακόμη μία φορά, ζητούσε τήρηση των δεσμεύσεων.

    Παράλληλα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά.

    Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η Αθήνα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της, και αν και υπάρχει περιθώριο για μερικές αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα από τη νέα κυβέρνηση, πρέπει να εκπληρωθεί το γενικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Κομισιόν, σήμερα αναμένεται μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

    Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

    Σημείωσε πάντως ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.................http://www.elzoni.gr/html/ent/476/ent.53476.asp
    1/4/15

    ReplyDelete
  2. Βενιζέλος: Δεν γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση αλλά επικοινωνιακή πολιτική...

    Συνολική κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς, τη στρατηγική και τις επιλογές της, αλλά και ειδικότερα στον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ.

    Βάσει του ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια θα ξεκινά από το 2009, ο κ. Βενιζέλος είπε πως ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι έχει κάνει συμφωνία ασυλίας με ένα μέρος της ελληνικής δεξιάς, αναφέροντας ότι ένα μέρος της είναι οι ΑΝΕΛ και ο Κώστας Καραμανλής, για να προσθέσει πως πιστεύει ότι υπάρχει προσπάθεια προστασίας του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του. Είπε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει «ηγεμονική» διείσδυση στον χώρο της συντηρητικής παράταξης, όπως κάνει και στον χώρο της «παλαιοπασοκικής» αντίληψης...........http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113493242
    1/4/15

    ReplyDelete
  3. Λύσεις για την κάλυψη των εντόκων γραμματίων που θα εκδοθούν στις 8 Απριλίου συνεχίζει να αναζητά το οικονομικό επιτελείο, ενώ εκτός απροόπτου η αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δείχνει αυτή τη στιγμή ότι είναι διασφαλισμένη...

    Τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει νέα έντοκα γραμμάτια για να καλύψει λήξεις γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις 14 του μήνα. Το πρόβλημα με την αναχρηματοδότηση των εν λόγω λήξεων είναι ότι τα περίπου 750 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών που έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα αγοράσουν εκ νέου έντοκα γραμμάτια.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές τα 750 εκατ. ευρώ και αυτές δεν μπορεί να είναι οι ελληνικές τράπεζες που συνήθως κάλυπταν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δώσει εντολή στις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ρίσκο στην παρούσα φάση. Το γεγονός δυσκολεύει πάρα πολύ το υπουργείο Οικονομικών, αν ληφθεί υπόψη ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν έχει πλέον τα ίδια περιθώρια ελιγμών -όπως τους προηγούμενους μήνες- να καλύπτει τα έντοκα γραμμάτια μέσω των διαθεσίμων του κοινού κεφαλαίου (λογαριασμός με τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης)..............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=202870
    1/4/15

    ReplyDelete
  4. Με την «πλάτη στον τοίχο» διαπραγματεύεται η Αθήνα με τους θεσμούς τη λίστα μεταρρυθμίσεων ώστε να καταφέρει συμφωνία και μερική εκταμίευση της δόσης καθώς οι ταμειακές ανάγκες της χώρας αγγίζουν εντός του Απριλίου τα 3 δισ. ευρώ και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά...

    Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου παρουσία των Γ. Δραγασάκη, του Γ. Βαρουφάκη και του Ευκλ. Τσακαλώτου, όπου με βάση την ενημέρωση των Ελλήνων που μετέχουν στο Brussels Group εκτιμήθηκε η κατάσταση............http://www.crashonline.gr/μαραθώνιος-αγωνίας-για-την-κυβέρνηση/
    1/4/15

    ReplyDelete
  5. FT: Το Μέλλον της Ελλάδας Δεν Πρέπει να Κριθεί Από Ατύχημα! ...

    Από την ημέρα που εκλέχθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι διαπραγματεύσεις για την θέση της χώρας στην Ευρώπη έχουν πάρει πολύ άσχημη τροπή, με κινήσεις εντυπωσιασμού από την μια πλευρά και έντονη ενόχληση από την άλλη.

    Μια απροσχεδίαστη έξοδος από την ευρωζώνη είναι πλέον αρκετά πιθανή. Όχι επειδή το θέλει η Ελλάδα, ούτε γιατί την προωθούν οι εταίροι της. Αλλά επειδή η Ελλάδα στερεύει από ελπίδα, οι εταίροι της στερεύουν από υπομονή και οι διαπραγματεύσεις στερεύουν από χρόνο.

    Ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται πράγματι μπροστά μας. Αλλά η επιλογή για την πορεία που θα ακολουθηθεί πρέπει να γίνει έπειτα από περίσκεψη και όχι από κάποιο ατύχημα.................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=92361

    ReplyDelete
  6. Αμφίσημα άρθρα για το Grexit στους Financial Times...

    Το θέμα μίας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, από ατύχημα ή από συνειδητή επιλογή, βρίσκονται στο επίκεντρο δύο άρθρων που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Financial Times. Το ένα είναι του αρθρογράφου της εφημερίδας Μάρτιν Γούλφ, με τίτλο «Ένα ατύχημα δεν πρέπει να σφραγίσει το μέλλον της Ελλάδας» και το άλλο είναι της Ντιάν Τζούλιους, πρώην μέλους της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, με τίτλο «Για να σωθεί το ευρώ, αφήστε την Ελλάδα να φύγει».


    Ο Γουλφ αναφέρει ότι «μία έξοδος της Ελλάδας από ατύχημα έχει γίνει πολύ πιθανή», όχι επειδή το θέλει η Ελλάδα ή οι εταίροι της, αλλά «επειδή η Ελλάδα ξεμένει από ελπίδα, οι εταίροι της ξεμένουν από υπομονή και τελειώνει ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις». Ο αρθρογράφος τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα τέτοιο ατύχημα, καθώς η απόφαση για το αν η Ελλάδα θα μείνει ή όχι στο ευρώ πρέπει να είναι συνειδητή.................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231397100
    1/4/15

    ReplyDelete
  7. Σύγκλιση αλλά και «αγκάθια» μεταξύ Αθήνας και δανειστών...

    Ελάχιστη πρόοδο έχει σημειώσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις και η λίστα των ελληνικών προτάσεων χαρακτηρίστηκε “γενική και αόριστη”. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του σημερινού Euroworking Group, ενώ ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τις διαδικασίες και να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους των τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα, κάτι το όποιο αναγωρίστηκε ότι έχει αρχίσει να γίνεται πιο εντατικά τις τελευταίες τρεις μέρες.

    Η ελληνική πλευρά παρουσίασε πιο θετικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων από τους εκπροσώπους των θεσμών που τόνιζαν ότι η πρόοδος που έχει συντελεστεί δεν είναι αρκετή.

    Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών αποτελούν η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων..............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=202889
    1/4/15

    ReplyDelete
  8. Το ερώτημα πως γίνεται ο κ.Βούτσης να προχώρησε σε δηλώσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως την εξυπηρέτηση ή μη των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τον πρωθυπουργό, θέτει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ μετά και τις αντικρουόμενες απόψεις που διατυπώθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών και το Μαξίμου...

    Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

    «Σήμερα εκτός από την ανοικτή σύγκρουση Κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής είχαμε και ανοικτή σύγκρουση της Κυβέρνησης (δηλαδή του κ. Τσίπρα) με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση ως προς την καταβολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της χώρας στο ΔΝΤ.

    Πώς είναι όμως δυνατόν ο κ. Βούτσης να έχει εκφραστεί για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε διεθνές περιοδικό χωρίς συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό; Μήπως η επανόρθωση δεν αφορά τον κ. Βούτση, αλλά τις αντιφατικές και ακαταστάλακτες απόψεις του ίδιου του κ. Τσίπρα σε μείζονα θέματα;

    Πάντως η σημερινή ημέρα, 1η Απριλίου, θα μπορούσε να καθιερωθεί ως ημέρα κυβερνητικού συντονισμού».
    http://www.huffingtonpost.gr/2015/04/01/politiki-pasok-voutsis-tsipras_n_6985902.html
    1/4/15

    ReplyDelete
  9. ΝΔ: «Φαινόμενα αποσυντονισμού και παράλυσης του κράτους»...

    Για «άδειασμα» του Μεγάρου Μαξίμου από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχετικά με την εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Βουλή κάνει λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «φαινόμενα αποσυντονισμού και παράλυσης του κράτους».

    Αναλυτικά, η δήλωση:

    “Την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση αποδοκιμάζει την εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Βουλή, η Πρόεδρος της Βουλής αδειάζει το Μαξίμου, λέγοντας ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας.

    Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα αποσυντονισμού και παράλυσης του κράτους”.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113493780
    1/4/15

    ReplyDelete
  10. «Αλαλούμ» στην κυβέρνηση για τη δόση προς το ΔΝΤ - Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν ...

    Τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση περί μη αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ «μαζεύει» το Μέγαρο Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακκελαρίδη. Οπως δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο κ. Βούτσης «η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει το ΔΝΤ εγκαίρως αν οι δανειστές δεν στείλουν πρόσθετα χρήματα μέχρι τις 9 Απριλίου».
    «Εάν δεν έρθουν χρήματα μέχρι τις 9 Απριλίου, πρώτα θα καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις στο εσωτερικό και στη συνέχεια θα ζητήσουμε από τους εταίρους να επιδείξουν κατανόηση στο ότι δεν θα πληρώσουμε τα 450 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ εγκαίρως», δήλωσε ο κ. Βόυτσης, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι στα ελληνικά ταμεία υπάρχουν αρκετά χρήματα «μέχρι τα μέσα Απριλίου».

    Ωστόσο, τον κ. Βούτση «άδειασε» με τοποθέτησή του στο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου»...............http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/04/blog-post_54.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29
    1/4/15

    ReplyDelete
  11. Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 700 εκατ. ευρώ προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT)...

    Την προηγούμενη εβδομάδα το όριο του ELA αυξήθηκε λίγο πάνω από τα 71 δισ. ευρώ και αναμενόταν νέα αύξηση, λόγω των εκροών καταθέσεων φορέων της γενικής κυβέρνησης που επενδύθηκαν σε repos.

    Συνολικά από τον Δεκέμβριο 2014 έως και σήμερα οι εκροές καταθέσεως από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται στα 137 δισ. ευρώ.
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231397262

    ReplyDelete
  12. «Παγώνει» τις Χρηματοδοτήσεις Μικρομεσαίων Εταιρειών η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ...

    Σε πάγωμα της ομαλής χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φέρεται να έχει προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επικαλούμενη τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    Η εμπλοκή που εκδηλώνεται, παραπέμπει σε αντίστοιχο πρόβλημα που είχε προκύψει το 2012, όταν η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με τη φημολογία περί εξόδου από το ευρώ και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και η ΕΤΕπ είχε κρατήσει σκληρή στάση στο θέμα της χρηματοδότησης της χώρας, παγώνοντας τις εκταμιεύσεις της............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=92385
    1/4/15

    ReplyDelete
  13. Θεσσαλονίκη: Έληξε η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ...

    Έληξε η κατάληψη στο Κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε ομάδα περίπου 50 ατόμων-μελών των "Αναρχικών Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης για την αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας", που ζητούν "κατάργηση των τρομονόμων, των κουκουλονόμων, της βίαιης λήψης DNA και των φυλακών Τύπου Γ'".

    Όπως επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών, Θεόδωρος Λαόπουλος, τα άτομα αποχώρησαν, ενώ δεν προκλήθηκαν φθορές στο κτίριο..........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=223048
    1/4/15

    ReplyDelete
  14. ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΓΡΙΦΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ...

    Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η κυβέρνησης απειλώντας τους εταίρους να μην πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ, την ώρα που η οικονομία της χώρας βυθίζεται, ενώ αποκάλυψε πως διαθέτει σχέδιο Β, στο οποίο ρόλο θα μπορούσε να παίξει η Ρωσία.

    Ειδικότερα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, εάν δεν εισρεύσουν χρήματα στην χώρα από τους εταίρους, άφησαν δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ενώ από την πλευρά του, το Μαξίμου ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης , δήλωσε στο γερμανικό Spiegel πως αν δεν υπάρξει ροή κεφαλαίων μέχρι τις 9 Απριλίου, «εάν δεν εισρεύσουν χρήματα από την ευρωβοήθεια μέχρι τις 9 Απριλίου, θα πληρώσουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις και θα ζητήσουμε την κατανόηση και την έγκριση των διεθνών δανειστών για την μη πληρωμή των 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στην ώρα τους»................http://www.elzoni.gr/html/ent/511/ent.53511.asp

    ReplyDelete
  15. Συναγερμός ενώ η κλεψύδρα αδειάζει...

    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εξελίσσεται σε ασφυκτικά περιθώρια. Η νέα λίστα Βαρουφάκη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανατροπές στη φορολογία, με καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου και αύξηση του ανώτατου συντελεστή..........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64165443

    ReplyDelete
  16. Θετικά βλέπει ο Αντώνης Σαμαράς το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού συνασπισμού προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, όπως ο ίδιος δήλωσε στο Bloomberg....

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμα πως ένα ενδεχόμενο Grexit θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι δεν είναι σίγουρος για το αν η πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να διατηρήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, η οποία κατά την άποψή του είναι το μόνο βιώσιμο οικονομικό μονοπάτι για την Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στις συνέπειες που θα είχε για την Ευρωζώνη το Grexit, τόνισε πως ναι μεν θα είχε αντίκτυπο, όχι όμως σε τόσο μεγάλη κλίμακα όπως πριν από τέσσερα χρόνια, επισημαίνοντας πάντως πως θα δημιουργούσε μια «πολιτική καταστροφή»...............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=202929
    2/3/15

    ReplyDelete
  17. Spiegel: Η «τρέλα» των Αθηνών έχει ζαλίσει τους Δανειστές – «Βροχή» αντικρουόμενων δηλώσεων από την ελληνική κυβέρνηση...

    Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση της λίστας μεταρρυθμίσεων, οι δηλώσεις των πολιτικών εκπροσώπων της είναι αντιφατικές και οι πιστωτές είναι ζαλισμένοι.

    Η γερμανική εφημερίδα επιχειρεί να κατανοήσει τι σηματοδοτεί αυτή η αναδιάρθρωση της λίστας.

    «Την τρέλα που επικρατεί την Ελλάδα», απαντάει το Spiegel.

    Αναφέρεται επικριτικά στο γεγονός ότι την ίδια ημέρα για το ίδιο ζήτημα εμφανίζονται διαφορετικές φωνές εντός της κυβέρνησης. Κλασικό παράδειγμα, αυτό που συνέβη την Τετάρτη με τις δηλώσεις Βούτση στο Spiegel όπου προειδοποιούσε το ΔΝΤ ότι δεν θα λάβει τα χρήματα της επόμενης δόσης, αν μέχρι τις 9 Απριλίου οι δανειστές δεν έχουν εκταμιεύσει χρήματα προς την Αθήνα..........http://www.crashonline.gr/spiegel-η-τρέλα-των-αθηνών-έχει-ζαλίσει-το/

    ReplyDelete
  18. Ελλειψη επαγγελματισμού στη διαπραγμάτευση εντοπίζει ο Γιοχάνες Χαν...

    Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία προς το συμφέρον των ανθρώπων στην Ελλάδα, εκφράζει ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», στην οποία ασκεί κριτική στη «χωρίς επαγγελματισμό» στάση της ελληνικής κυβέρνησης..............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64165739

    ReplyDelete
  19. Reuters: Η Ελλάδα είπε στους εταίρους πως ξεμένει από χρήματα ...

    Προειδοποίηση στους πιστωτές της πως τα δημόσια ταμεία θα αδειάσουν στις 9 Απριλίου έχει δώσει στους εταίρους της η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

    Οι εταίροι πάντως φέρονται να απέρριψαν το ενδεχόμενο εκταμίευσης χρημάτων στήριξης πριν επιτευχθεί οριστική συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας..........http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=203002
    2/4/15

    ReplyDelete
  20. H κυβέρνηση ζητά από τα κανάλια να καταβάλουν 43 εκατ. ευρώ για τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων την περίοδο 2011-2014...

    Τα αζήτητα ποσά από την χρήση των συχνοτήτων ζητά η κυβέρνηση από τα τηλεοπτικά κανάλια! Πρόκειται για περίπου 43 εκατ. ευρώ που οφείλουν στο δημόσιο οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας και τα συνδρομητικά κανάλια. Ουσιαστικά η κυβέρνηση ανοίγει με τον τρόπο αυτό την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στο χώρο των ΜΜΕ, καθώς ακολουθεί άμεσα η απόδοση του 20% από την διαφήμιση στα τηλεοπτικά κανάλια (γνωστός και ως «αναβαλλόμενος φόρος», επειδή δεν ζητήθηκε ποτέ), αλλά και ο διαγωνισμός για τις άδειες................http://www.huffingtonpost.gr/2015/04/02/politiki-kanalia_n_6992920.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece
    2/4/15

    ReplyDelete
  21. Η Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει ότι εκτελεί κανονικά όλες τις εντολές πληρωμών, αποκλειστικά σύμφωνα με τη ροή που καθορίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με αφορμή την καταγγελία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών, για κίνδυνο να χαθούν προγράμματα του ΕΣΠΑ...

    Ωστόσο η ΤτΕ τονίζει ότι ο όγκος των συναλλαγών είναι μεγάλος και ότι αυξήθηκε αρκετά τον τελευταίο καιρό.

    Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΤτΕ αναφέρει: «Με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών, η Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει ότι εκτελεί κανονικά όλες τις εντολές πληρωμών, αποκλειστικά σύμφωνα με τη ροή που καθορίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.»

    » Σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, εκταμιεύθηκαν αρκετά μεγάλα ποσά που αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ). Πρέπει όμως να τονιστεί ότι ο όγκος των συναλλαγών είναι μεγάλος και ότι αυξήθηκε αρκετά τον τελευταίο καιρό.» .......http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231397565
    2/4/15

    ReplyDelete
  22. ΝΔ: Όπισθεν η ανάπτυξη, πρόσω ολοταχώς τα μέτρα...

    Η Συγγρού κάνει λόγο για ψέματα του κ. Τσίπρα» που περιέχονται στο «e-mail Βαρουφάκη» και «θα τα πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός και η οικονομία της χώρας»
    Για «ψέματα του κ. Τσίπρα» που περιέχονται στο «e-mail
    Βαρουφάκη» και «θα τα πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός και η οικονομία της χώρας», κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σε αναλυτικό σημείωμα που εν είδει άτυπης ενημέρωσης έδωσε στη δημοσιότητα η Συγγρού..............http://www.protothema.gr/politics/article/464906/nd-opisthen-i-anaptuxi-proso-olotahos-ta-metra/
    2/4/15

    ReplyDelete
  23. Δίχως τέλος το αλαλούμ με τις Κυριακές...

    Σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές προκαλούν οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει το άνοιγμα της αγοράς τις Κυριακές.

    «Οι δηλώσεις του υπουργού δημιούργησαν ένα θολό τοπίο για το εάν θα είμαστε ανοιχτά την Κυριακή των Βαΐων ή όχι», δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=223103
    2/4/15

    ReplyDelete
  24. Την Τρίτη 14/04/2015 ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Π. Νικολούδης θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας, με επικεφαλής τον Υφυπουργό για διεθνή Οικονομικά θέματα Dr. Jacques de Watteville...

    Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί συνάντηση (26/03/2015) με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση και εντονότερη συνεργασία των φορολογικών αρχών των δύο χωρών στο μέλλον.

    Οι ελβετικές αρχές είχαν εκφράσει τότε την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία. Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, μόνο δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=691566
    2/4/15

    ReplyDelete
  25. Ώρα μηδέν για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης...

    Δύσκολη εκτιμάται η εύρεση λύσης στο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πλέον κρίσιμο στάδιο με τους εταίρους της Ελλάδας.

    Οι φήμες είναι πολλές με κορυφαία χθες αυτή του πρακτορείου Reuters ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας την 9η Απριλίου, ζητώντας να της χορηγηθεί δανεισμός.

    Σε ανώνυμο δημοσίευμά του το Reuters, επικαλείται ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης υποστήριξαν χθες πως η κυβέρνηση της Ελλάδας ανέφερε στους εταίρους της ότι θα αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας την 9η Απριλίου και ζήτησε να της χορηγηθεί δανεισμός πριν αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες συνδέεται η εκταμίευση του εναπομείναντος ποσού του δανείου στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, αλλά το αίτημα αυτό απορρίφθηκε.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροροφίες του πρακτορείου, το αίτημα αυτό της Αθήνας υπεβλήθη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υφυπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χθες, που οργανώθηκε για να αξιολογηθεί πόσο απέχει η ελληνική κυβέρνηση από την εκπλήρωση των όρων για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων του δανείου.

    Ωστόσο, σε κατηγορηματική διάψευση αυτού του δημοσιεύματος προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών................http://www.elzoni.gr/html/ent/537/ent.53537.asp
    3/4/15

    ReplyDelete
  26. Χρήμα για 6 μέρες διαθέτει η Ελλάδα ...

    Επισήμως διαψεύδεται, σύμφωνα ωστόσο με Ευρωπαίους επισήμους που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ, η Αθήνα ενημέρωσε την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης ότι έχει λεφτά μέχρι τις 9 Απριλίου μόνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ζητεί από τους εταίρους να της εγκρίνουν νέο δάνειο πριν από την κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση, χωρίς όμως να αναφερθεί στον ορίζοντα ρευστότητας που έχει. Στον χώρο της ευρωζώνης το πιθανό ελληνικό αίτημα αντιμετωπίζεται αρνητικά, με τους περισσότερους να υποδεικνύουν ότι η Αθήνα δεν μπορεί να πάρει άλλα χρήματα εάν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων που θα κάνει..............http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=288913&-V=articles
    3/4/15

    ReplyDelete
  27. Προετοιμασμένη η Κύπρος για ενδεχόμενο «ατύχημα» της Ελλάδας...

    Την προώθηση έργων συνολικού ύψους €280 εκατομμυρίων, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη Τύπου για την οικονομία που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογραμμίζοντας πως τα έργα που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν είναι τα τελευταία.

    Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υποστήριξε πως η Κύπρος είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα ενδεχόμενο «ατύχημα» της Ελλάδας και μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=203075
    3/4/15

    ReplyDelete
  28. Διευκρινίσεις Βαλαβάνη για ΦΠΑ και φόρο ακίνητης περιουσίας...

    Απέκλεισε η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη το ενδεχόμενο αλλαγής του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την άποψή της ότι "Μύκονος και Σαντορίνη δεν έχουν κανένα λόγο να είναι σε ειδικό φορολογικό καθεστώς".............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64166232
    3/4/15

    ReplyDelete
  29. Ερώτηση Παπαδημούλη στην Ευρωβουλή για την Φοροαποφυγή της Eldorado Gold...

    Στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στέλνει με ερώτησή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές (Center Research on Multinational Corporations), σύμφωνα με τις οποίες η καναδική εταιρία Eldorado Gold, που αξιοποιεί τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αποφεύγει την πληρωμή αναλογούντων φόρων στην Ελλάδα, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας το φορολογικό καθεστώς της Ολλανδίας...............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=92461
    3/4/15

    ReplyDelete
  30. Wall Street Journal: «Η Ιταλία, όχι η Ελλάδα, το βασικό ερώτημα για το ευρώ»...

    «Αν η ελληνική κρίση είναι οξεία, τότε η ιταλική είναι χρόνια, αφού η οικονομία της χώρας μετά βίας έχει σημειώσει κάποια ανάπτυξη από τότε που εντάχθηκε στην ευρωζώνη», αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.


    Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως η «Ελλάδα μπορεί να είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της ευρωζώνης, όμως η Ιταλία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Στο δημοσίευμα (Italy, Not Greece, at Heart of Euro Question) σημειώνεται πως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει νέες προτάσεις πολιτικής στην ευρωζώνη, προκειμένου να ξεκλειδώσει την χρηματοδότησή της και ότι αν και οι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν την Ευρώπη να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι νευρικοί λόγω της έλλειψης προόδου στο θέμα...........http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231397715
    3/4/15

    ReplyDelete
  31. Το δεύτερο μαύρο κουτί επιβεβαιώνει πως ο συγκυβερνήτης έριξε το αεροπλάνο...

    Επιβεβαιώνεται ότι η πτήση 4U9525 της Germanwings συνετρίβη εσκεμμένα στις γαλλικές Άλπεις, σύμφωνα με τα στοιχεία από το δεύτερο μαύρο κουτί που εξέτασαν οι γαλλικές Αρχές.

    Την σχετική ανακοίνωση, βάσει της πρώτης εξέτασης του καταγραφέα στοιχείων της πτήσης που είχε ανασυρθεί την Πέμπτη, έκανε η γαλλική BEA (Υπηρεσία Ερευνών και Αναλύσεων) που προΐσταται της έρευνας.

    Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς άλλαξε αρκετές φορές τις ρυθμίσεις στον αυτόματο πιλότο ώστε το Airbus να ξεκινήσει καθοδική πορεία και να επιταχύνει όσο πλησίαζε το έδαφος..............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=223161
    3/4/15

    ReplyDelete
  32. Mάχη με το χρόνο δίνει η Αθήνα, η οποία κινείται εν μέσω ιδιαίτερα λεπτών ισορροπιών- στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό- για την εξασφάλιση ρευστότητας...

    Αν ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα έχει να λάβει δόση από το καλοκαίρι του 2014 γίνεται αντιληπτό ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ασφυκτικές τον Απρίλιο και κυρίως το Μάιο λόγω των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών. Μια απόφαση του Εurogroup για την εκταμίευση διαθέσιμων θα στείλει θετικά μηνύματα σε πολλούς παραλήπτες. Κατ’αρχήν στις αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να ανησυχούν και να μην έχουν διαγράψει το σενάριο τoυ Grexit. Θα διευκολύνει επίσης και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη λήψη απόφασης για επιστροφή της Ελλάδας στο καθεστώς της κατ’ εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες ως εγγύηση για παροχή ρευστότητας.................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/analyseis/item/14306-refstotita-kai-ta-senaria-ton-vryksellon
    3/4/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μάρδας: Υπάρχουν κι άλλες λύσεις αν δεν αποδώσει η διαπραγμάτευση...

      Περιμένουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά αν δεν αποδώσουν, υπάρχουν άλλες λύσεις που μπορεί να έρθουν. Εμείς τις γνωρίζουμε, αλλά δεν τα γνωρίζουν αυτά στο εξωτερικό, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64166219
      3/4/15

      Delete
    2. Αρνήθηκαν οι περιφερειάρχες να επιστρέψουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία δεν έχουν ακόμα διατεθεί. Η στάση τους αυτή διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Υπουργό Οικονομίας, κ. Γιώργο Σταθάκη...

      Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

      Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τ. Κουίκ ο οποίος συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη δήλωσε ότι δεν θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε «ηρεμία». Εξάλλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ............http://www.capital.gr/News.asp?id=2272006
      3/4/15

      Delete
    3. Δριμεία επίθεση εξαπέλυσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για την πρόθεσή της να «βάλει χέρι στα αποθεματικά του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες»...

      Για πλήγμα της θεσμικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης, αλλά και πάγωμα όλων των έργων υποδομής, μίλησε ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης & Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμος Κεδίκογλου.

      Όπως δήλωσε, «βάζοντας χέρι στα αποθεματικά του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες, η κυβέρνηση δεν πλήττει απλώς τη θεσμικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
      Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι να παγώσουν όλα τα έργα που εκτελούνται σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδος, για πρώτη φορά στα χρονικά! Θα εκτοξευθεί πάλι η ανεργία και θα βυθιστεί περαιτέρω στην ύφεση η οικονομία.»................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231397877
      3/4/15

      Delete
    4. Πολύωρη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου...

      Πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Βγαίνοντας από τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι η συζήτηση «πήγε μια χαρά», ενώ ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση της χώρας, την χαρακτήρισε διαχειρίσιμη.......http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64166398
      3/4/15

      Delete
  33. «Σταματάει η απαράδεκτη ρύθμιση για την φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων», τόνισε η Νάντια Βαλαβάνη, με αφορμή τη συνάντησή της με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)...

    Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά:

    Η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία θα τίθετο σε εφαρμογή από φέτος και θα φορολογούσε σε ποσοστό 11-33% τα ανείσπρακτα ενοίκια χιλιάδων ιδιοκτητών καταργείται.

    ReplyDelete
  34. Πισσαρίδης: Χώρες με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης δεν μπορούν να υιοθετήσουν κοινό νόμισμα...

    Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε χώρες με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης να υιοθετήσουν ένα κοινό νόμισμα, σύμφωνα με τον νομπελίστα Οικονομίας, Χριστόφορο Πισσαρίδη.

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Ποιο είναι το μέλλον του ευρώ; Δημοσιονομική πολιτική, μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα» ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε ότι «ο συνδυασμός της αναπόφευκτης εσωτερικής υποτίμησης και της αποφεύξιμης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής οδήγησε σε αδιέξοδο».

    Επίσης, ο νομπελίστας σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται «είναι αυξανόμενη πολιτική συνεργασία, πιο γενναία αλληλεγγύη εκ μέρους των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης (πχ να μην απαιτούν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα και να συνδυαστεί η αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη), καθώς και ισχυρές μεταρρυθμίσεις στις χώρες του Νότου, ιδιαίτερα στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας».
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113494940
    3/4/15

    ReplyDelete
  35. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία και σε κάθε περίπτωση είναι πρόωρο να μιλάμε για παροχή ρωσική στήριξης στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενόψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου...

    Ο Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε πως ο πρωθυπουργός και ο ρώσος πρόεδρος θα συζητήσουν για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, λόγω της ουκρανικής κρίσης.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία, όμως εκφράσει την αντίθεσή της στην ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων – την οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει «αδιέξοδη». Μάλιστα, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν εκφράσει την πεποίθηση πως η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και τη Ε.Ε...................http://www.skai.gr/news/finance/article/278855/proori-i-suzitisi-gia-oikonomiki-voitheia-stin-ellada-leei-to-kremlino/#ixzz3WGSWPGa6
    3/4/15

    ReplyDelete
  36. Διαψεύδονται τα περί Grexit - αισιοδοξία για συμφωνία ...

    Αισιοδοξία για συμφωνία με την Αθήνα εκφράζουν οι θεσμοί, που χαρακτηρίζουν σαφώς βελτιωμένη, κοστολογημένη και συγκεκριμένη τη λίστα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", μετά το χάος που υπήρχε, τα πράγματα έγιναν καλύτερα και η ελπίδα έχει ξαναφανεί, με την παρουσίαση στην ομάδα των Βρυξελλών, των μέτρων που προτείνει η Αθήνα.
    Εκπρόσωπος των θεσμών δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνει ακόμα πολλή δουλειά.
    Πάντως, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις στο γερμανικό περιοδικό, υποστήριξε ότι σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα παραβιάσει τις δεσμεύσεις της, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο Grexit..............http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/14339-diapseydontai-ta-peri-grexit-aisiodoksia-gia-symfonia
    4/4/15

    ReplyDelete
  37. Κόντρες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης...Και στο βάθος... μεταρρυθμίσεις και... χάος...

    Ενδοκυβερνητικές κόντρες σε συνδυασμό με το ζήτημα της ρευστότητας που σφίγγει γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές συνεχίζονται, χωρίς ωστόσο να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

    Παράλληλα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, την ώρα που τα τεχνικά κλιμάκια έχουν αποχωρήσει από την Αθήνα για το Πάσχα των καθολικών.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση συνεχίζει τις συσκέψεις με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Δραγασάκη, Βαρουφάκη και Τσακαλώτο.

    Στο επίκεντρο τίθεται, όπως είναι αναμενόμενο, η πορεία των διαπραγματεύσεων εν όψει της διήμερης κρίσιμης συνεδρίασης του Euro Working group τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη, όπου εκτιμάται ότι θα κριθεί αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup ή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν την προγραμματισμένη ημερομηνία στις 24 Απριλίου.

    Πάντως, τα περιθώρια στενεύουν και όπως έχουν δηλώσει πολλά κυβερνητικά στελέχη τα χρήματα επαρκούν μέχρι τέλος Απριλίου.................http://www.elzoni.gr/html/ent/581/ent.53581.asp
    4/4/15

    ReplyDelete
  38. Π. Λαφαζάνης: Άθλιοι εκβιασμοί από θεσμούς και γερμανικό κατεστημένο...

    «Η κυβέρνηση μας, ή θα είναι μια κυβέρνηση των μεγάλων τομών και προοδευτικών ανατροπών, ή δεν θα έχει μέλλον» δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ενώ στο δίλημμα για «ρήξη, ή συμβιβασμό» απαντά ότι καμία συμφωνία και κανένας συμβιβασμός δεν πρέπει να ακυρώσει, να αλλοιώσει και να βάλει στο «ψυγείο» τις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, η οποία τώρα οφείλει να προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων της, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ΠΑΠΕ.

    Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στον Δημήτρη Αλειφερόπουλο, επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της, όχι για λόγους ενδοκομματικής πίεσης - όπως λέει - αλλά γιατί μια τέτοια υποχώρηση θα αντιπροσώπευε ένα πραγματικό «Βατερλώ» για την ίδια και κυρίως για τον τόπο..................http://www.capital.gr/News.asp?id=2272325
    4/4/15

    ReplyDelete
  39. Η ελληνική κρίση «πουλάει» στη Γερμανία...

    Το νέο μεγάλο πρόβλημα των γερμανών δημοσιογράφων: Να μείνουν χωρίς φρέσκες ειδήσεις από την Ελλάδα. Ο πανικός δεν εκδηλώνεται όμως μόνο στα newsrooms των μέσων ενημέρωσης, αλλά και σε κάθε άλλο χώρο δουλειάς και διασκέδασης, ακόμα και στους δρόμους, στις πλατείες και στα σπίτια. Οι Γερμανοί έχουν πλέον συνηθίσει τόσο πολύ τις συνεχείς ειδήσεις από την «Hellas», που αισθάνονται το σύνδρομο στέρησης αν μείνουν χωρίς καινούργιες έστω και για λίγα λεπτά της ώρας.

    Αλλά όχι μόνο αυτό. Ταυτίζονται σωματικά και ψυχολογικά με ό,τι συμβαίνει στη μακρινή αυτή χώρα της Μεσογείου. Κι αυτό όχι σπάνια με «ξεκάρφωτο» τρόπο: «Αύριο θα έχουμε πάλι ζέστη» έλεγε τις προάλλες Βερολινέζος σε γνωστό του εννοώντας προφανώς την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στη γερμανική πρωτεύουσα. «Ευτυχώς!» ήταν η απάντηση του συνομιλητή του. «Το κρύο στην Αθήνα μας είχε ξεπαγώσει!». ...............http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231397974
    4/4/15

    ReplyDelete
  40. Έχουν σχέδιο για παράλληλο νόμισμα;...

    Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δανειστών και της Αθήνας, μια ισορροπία τρόμου για την οποία βεβαίως ευθύνονται τα λάθη και οι παλινωδίες της κυβέρνησης.

    Παράλληλα, τελευταία διακρίνουμε μια κλιμάκωση της επίθεσης των ξένων μέσων ενημέρωσης που άλλα μας προτρέπουν να φύγουμε από το ευρώ, άλλα μας λένε ότι χρεοκοπήσαμε, κι άλλα ότι θα καταστραφούμε το επόμενο διάστημα.

    Ουσιαστικά η χώρα ζει σε καθεστώς χρεοκοπίας η οποία μένει να επιβεβαιωθεί σε κάποια συνεδρίαση εκτός αν το καράβι στρίψει.

    Το πιθανότερο είναι πάντως οι δανειστές να μην ικανοποιηθούν από τις μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση να στείλει κι άλλο e-mail Βαρουφάκη και την Μεγάλη Πέμπτη να γίνει ένα πρώτο βήμα για συμφωνία που θα επισφραγιστεί στις 24 Απριλίου, μία ημέρα μετά του Αγίου Γεωργίου του μεγάλου στρατηγού που σκότωσε το τέρας.

    Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο ενός ηχηρού μηνύματος με capital control μέσα στις μέρες του Πάσχα και τότε η κατάσταση θα γίνει δραματική. Με τον κόσμο να μη μπορεί να βγάλει τα λεφτά του, με τις επιχειρήσεις να καταρρέουν και να κλείνουν, πολύ δύσκολα θα αντέξει η κυβέρνηση.................http://www.antinews.gr/OIKONOMIA/exoun-sxedio-gia-parallilo-nomisma-_1/
    4/4/15

    ReplyDelete
  41. Συνάντηση με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει αύριο Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ...

    Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η κ. Λαγκάρντ έχει διατάξει την προσωρινή ανάκληση των τεχνικών ομάδων του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα, λόγω της πολύ μικρής προόδου στις τεχνικές διαβουλεύσεις. Ωστόσο, το δημοσίευμα έχει διαψευστεί τόσο από το Ταμείο όσο και από το ΥΠΟΙΚ.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συναντήσεις και με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

    Η συνάντηση Βαρουφάκη-Λαγκάρντ έρχεται τέσσερις ημέρες πριν Μεγάλη Πέμπτη, οπότε η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ δόση περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ...........http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=203187
    4/4/15

    ReplyDelete
  42. Με αποκαλύψεις για τα εξοπλιστικά απειλεί η Βίκυ Σταμάτη από το Δρομοκαϊτειο...

    Αμέσως μετά την επίσκεψη του δικηγόρου της Φραγκίσκου Ραγκούση η κ. Σταμάτη διεμήνυσε: «Θέλω να μιλήσω και έχω ζητήσει από τον συνήγορό μου να επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να δώσω συμπληρωματική κατάθεση. Τον εμπιστεύομαι». Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «θα επισκεφθεί αύριο τον εισαγγελέα να τον ενημερώσει...».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σταμάτη δηλώνει ότι «γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα σε σχέση με τις μίζες των εξοπλιστικών και θα τα πει όλα».

    Η υπόθεση των εξοπλιστικών πάντως βρίσκεται σε δίκη σε δεύτερο βαθμό και στις 29 Απριλίου θα εξετασθούν πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, και άλλοι.
    Πηγή: in.gr
    http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/14430-viky-stamati-thelo-na-miliso-gia-tis-mizes-ton-eksoplistikon

    ReplyDelete
  43. Φάιμαν: Αρχάριοι οι Ελληνες, αλλά γιατί ο Σόιμπλε θέλει να αποδείξει ότι είναι τέλειος επαγγελματίας;...

    Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, «όπου από τη μια υπάρχει τεράστια παιδική φτώχεια και από την άλλη οι πάμπλουτοι που εμβάζουν τα χρήματά τους στην Ελβετία και δεν πληρώνουν τον παραμικρό φόρο» τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ», ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική που προσανατολίζεται στις χρηματαγορές, αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο καγκελάριος, ο οποίος επανειλημμένα έχει ζητήσει να δοθεί στην Ελλάδα μια «έντιμη ευκαιρία» -γεγονός το οποίο υπογραμμίζεται ιδιαίτερα από την πλευρά της εφημερίδας- διευκρινίζει στη συνέντευξη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν είναι «μάγοι» και παρ΄όλη την κριτική που τους ασκείται δεν επιτρέπεται να ξεχνά κανείς πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα............http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113495895
    5/4/15

    ReplyDelete
  44. Μέσω Ουάσινγκτον η συμφωνία με τους δανειστές...

    Στη μία τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ λίγα 24ωρα μόλις πριν την κρίσιμη 9η Απριλίου, την ημερομηνία - ορόσημο για την καταβολή της δόσης ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί επίσης με την Κάρολαιν Άτκινσον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας τη Δευτέρα. Μαζί του θα είναι ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το ταξίδι-αστραπή του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον και την έκτακτη συνάντησή του με τη σιδηρά κυριά του ΔΝΤ σημειώνει ότι πρόκειται για «μία άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης». Ωστόσο, οι υποθέσεις για την ατζέντα της συνάντησης εναλλάσσονται με επικρατέστερα σενάρια να είναι τα εξής:

    Σενάριο νούμερο ένα: πρόβλημα με την αποπληρωμή της δόσης, σενάριο νούμερο δύο: επιθέωρηση του Ταμείου και σενάριο τρία: η στάση του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση............http://www.huffingtonpost.gr/2015/04/05/koinwnia-ouasington-dnt-_n_7007254.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης προανήγγειλε "επίσπευση" της πορείας της διαπραγμάτευσης δια της οδού "Ουάσινγκτον". Το Μαξίμου πάντως, επιμένει, στον αντίποδα του υπουργού του, να δηλώνει ότι δουλεύει ...στο ρελαντί...

      Το αφήγημα των τελευταίων 24ωρων πως δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη σύναψη μεταβατικής συμφωνίας, εξακολουθεί και είναι κυρίαρχο σε επίπεδο διαρροών τουλάχιστον από την Κυβερνητική πλευρά, η οποία καταρχήν ξεκαθαρίζει ότι η δόση του ΔΝΤ στις 9 Απριλίου θα πληρωθεί κανονικά και δεν υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί μετάθεση της αποπληρωμής του.

      Λίγες ώρες πάντως πριν από το κρίσιμο τετ α τετ του Γιάνη Βαρουφάκη με την Christine Lagarde, κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να ξεκαθαρίσουν πως ο έλληνας ΥΠΟΙΚ θα καταστήσει σαφές στην επικεφαλής του IMF ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η χώρα να καλύπτει ιδίοις πόροις, τις οφειλές της...............http://www.capital.gr/News.asp?id=2272613

      Delete
  45. «Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάζει η Ελλάδα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. Σε δηλώσεις του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο κ. Ρίνε τονίζει: ...

    «Οι αποφάσεις είναι ξεκάθαρες και η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον χρήματα μόνο όταν οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν απλώς αποφασιστεί αλλά και υλοποιηθεί» και επισημαίνει ότι η Αθήνα έχει περιθώριο ως το τέλος Απριλίου. «Η αποδέσμευση των δανείων απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η Φινλανδία θα δώσει τη συγκατάθεσή της μόνο εάν έχουν εκπληρωθεί οι όροι. Αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του κόμματος στο οποίο θα ανήκει ο υπουργός Οικονομικών» διευκρινίζει ο κ. Ρίνε, καθώς στη χώρα του διεξάγονται εκλογές στις 19 Απριλίου.

    Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφερόμενος στην κατάθεση από το 2011, σε ειδικό λογαριασμό, 930 εκατομμυρίων ευρώ.
    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Πηγή:www.capital.gr

    ReplyDelete
  46. Βαρουφάκης - Λαγκάρντ: Διαβεβαιώσεις από Ελλάδα για καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ...

    Τα θέματα που άπτονται της βελτίωσης του έργου των τεχνικών ομάδων και της συνεργασίας των ελληνικών αρχών μαζί τους φαίνεται πως κυριάρχησαν στη χθεσινοβραδινή δίωρη συνάντηση της εκτελεστικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην έδρα του «Ταμείου» στην Ουάσιγκτον.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ικανοποίηση από τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού να βελτιωθεί η δυνατότητα των τεχνικών ομάδων να συνεργαστούν με τις αρχές για τη διεξαγωγή του αναγκαίου εμπεριστατωμένου ελέγχου (due diligence) στην Αθήνα, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης στο θέμα της διαδικασίας είπε πως θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στο Brussels Group και στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών.

    Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε, όχι απλά την καταβολή της επόμενης δόσης ύψους 458 εκατομμυρίων στις 9 Απριλίου – στην οποία αναφέρθηκε με δηλώσεις η Κριστίν Λαγκάρν, αλλά και ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές, και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές»................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/14440-varoufakis-lagkarnt-diavevaioseis-apo-ellada-gia-katavoli-tis-dosis-sto-dnt
    6/4/15

    ReplyDelete
  47. Στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση... καλοπιάνει το ΔΝΤ...

    Στον... πάγο φαίνεται ότι έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της Ελλάδας, καθώς παρά τις διαρκείς συναντήσεις, η κυβέρνηση είναι πάντα στην ίδια κατάσταση, με τις ημέρες να περνούν και τη ρευστότητα να δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα.

    Όπως έγινε χθες σαφές στόχος της κυβέρνησης είναι τα αγκάθια του ασφαλιστικού και του εργασιακού να συζητηθούν τον Ιούνιο και μέχρι τότε με τη βοήθεια των πιστωτών να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία.

    Στο μεταξύ, το εξαιρετικά επείγον της κατάστασης επιβεβαίωσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, χθες, ημέρα του Πάσχα των Καθολικών.

    Το κρίσιμο ραντεβού πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την 9η Απριλίου όταν και η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ 450 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που έχει δημιουργήσει κρίση, καθώς δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν υποστηρίξει ότι σε περίπτωση κρίσης θα προτιμηθεί να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και όχι η δόση στο Ταμείο....................http://www.elzoni.gr/html/ent/594/ent.53594.asp
    6/4/15

    ReplyDelete
  48. Νέα δημοσιονομικά μέτρα προαναγγέλλει ο Ρέντσι...

    «Δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ» διαμηνύει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνησή του. Ο Ματέο Ρέντσι θέλει έτσι να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας: σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Ιl Messagero αποκλείει όχι μόνο την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και της φορολογικής πίεσης, η οποία στην Ιταλία ανέρχεται ήδη στο 43%.

    Το κυβερνητικό επιτελείο στην Ρώμη συντάσσει, στο μεταξύ, το νέο κείμενο οικονομικού προγραμματισμού για την επόμενη τριετία. Άμεση προτεραιότητα είναι να εξοικονομηθούν τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια ευρώ...........http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=203340
    6/4/15

    ReplyDelete
  49. Αιχμές Βενιζέλου για την παρουσία Παυλόπουλου στη συνεδρίαση της Επιτροπής για το χρέος...

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, που συγκροτήθηκε, με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής και φέρει τον τίτλο «Επιτροπή αλήθειας για το δημόσιο χρέος», απέστειλε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι πληροφορήθηκε από την τηλεόραση την παρουσία του κ. Παυλόπουλου σε μια διαδικασία, την οποία προσφώνησε, για τη συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία, «χωρίς νομική βάση και κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και πρακτικών, προτίθεται να συγκροτήσει με απόφασή της η κα Πρόεδρος της Βουλής».

    Επισημαίνει ότι δεν συνάδει προς το Σύνταγμα η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα με ομιλία, σε διαδικασία της Βουλής που δεν είναι κοινοβουλευτική και την οποία ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει «δήθεν τεχνική».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιρρίπτει ευθύνη, προσωπικά, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας, όμως, ότι κάποιοι επιχείρησαν να τον καταστήσουν συνυπεύθυνο «ενός πρωτοφανούς σκηνικού εντός της Βουλής»............http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113496331
    6/4/15

    ReplyDelete
  50. Ποτάμι: Να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια η κυβέρνηση...

    «Τα επικοινωνιακά παιχνίδια πρέπει να σταματήσουν και όλοι πρέπει να ασχοληθούν με τη συνεχιζόμενη βύθιση της πραγματικής οικονομίας. Το να μεταθέτεις το ενδεχόμενο "ατυχήματος" από εβδομάδα σε εβδομάδα δε συνιστά νίκη» σχολίασε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Με αφορμή τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη, ότι «η Ελλάδα όχι μόνο θα πληρώσει τη δόση της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ, αλλά θα πληρώνει τα χρέη της προς το Ταμείο ««στο διηνεκές» το Ποτάμι επισημαίνει, ότι θα πρέπει «να διαγράψουμε τις απειλές του κ. Βούτση και του κ. Σκουρλέτη, που μιλούσαν για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών».

    Σύμφωνα με το Ποτάμι, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει την υπολειπόμενη δόση των 7,2 δισ. (την οποία δεν χρειαζόμασταν αν θυμηθούμε τον «παλιό» κ. Βαρουφάκη), όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, για να πληρώνει στο διηνεκές............http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231398403
    6/4/15

    ReplyDelete
  51. «Τίμιος μεσολαβητής» οι ΗΠΑ στην διαπραγμάτευση...

    Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την κα. Λαγκάρντ έγινε σε "εξαιρετικό κλίμα", χωρίς "απαιτήσεις από την μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία «σκληρής» στάσης". Οπως υποστηρίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και στόχος του υπουργού Οικονομικών ήταν η ενημέρωση της κας. Λαγκάρντ για "τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για την δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μιας «έξυπνης» αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές".

    Παράλληλος στόχος ήταν η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και η υποβολή προτάσεων για την βελτίωση του διαπραγματευτικού πλαισίου...............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=203472
    7/4/15

    ReplyDelete
  52. Κομισιόν: Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση...

    Oι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και βδομάδες, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει κάποια κίνηση.

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι στην αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης θα γίνει μία αποτίμηση της κατάστασης, σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

    Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Ρωσία, η εκπρόσωπος Αννίκα Μπράιντχαρντ ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέμα των ρωσικών εισαγωγών από την ΕΕ.

    Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στις 19 Μαρτίου ελήφθη από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ομόφωνα, σχετική απόφαση από την οποία, όπως τόνισε, καμία κυβέρνηση κράτους μέλους δεν έχει δηλώσει ότι παρεκκλίνει.........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64168096

    ReplyDelete
  53. Ως κίνηση να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες του Νότου με αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα, κρίνεται η απόφαση της Κομισιόν να βάλει στο στόχαστρο τις τράπεζες και κυρίως τα στοιχεία ενεργητικού τους...

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ αναφορικά με το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου για να διαπιστώσουν εάν συνιστούν κρατική βοήθεια προς τις τράπεζές τους, είπε η Κομισιόν την Τρίτη.

    Όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει έλθει σε επαφή με τις αρχές της Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας μετά από αίτημα ορισμένων ευρωβουλευτών, δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα προχωρήσει σε επίσημη έρευνα για την υπόθεση αυτή.............http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26521&subid=2&pubid=113497237
    7/4/15

    ReplyDelete
  54. Ολομέτωπη επίθεση κατά της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου κάνει το Ποτάμι χαρακτηρίζοντάς την τρεϊλερατζή...

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα :

    «Κάθε μέρα και μια δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Αλέξη Τσίπρα. Τελευταίο της χόμπι από ό,τι φαίνεται είναι η κατασκευή διαφημιστικών τρέιλερ με τις απόψεις της. Σε ένα από αυτά ακούγεται το τραγούδι του Τζον Λένον "Just gimme some truth" και καλείται (!) ο κόσμος να "ελέγξει" και στη συνέχεια να διαγράψει το δημόσιο χρέος!

    Κανένα πρόβλημα, η Ελλάδα έχει χώρο και για τους γραφικούς. Μόνο που αυτό το κακότεχνο βίντεο εμφανίζεται με τη σφραγίδα της Βουλής των Ελλήνων! Μπορεί τα κόμματα να μην έχουν ενημερωθεί, μπορεί τα μέλη του προεδρείου της Βουλής να το αγνοούν, το βίντεο όμως προβάλλεται ήδη στο κανάλι της Βουλής στο ίντερνετ. Η κατάσταση νομίζουμε ότι γίνεται επικίνδυνη. Η χώρα έχει νόμιμη κυβέρνηση και η οποία θα πρέπει να απαιτήσει από την Πρόεδρο της Βουλής να κατεβάσει το τρέιλερ και να της συστήσει- φιλικά έστω-να μη φυτρώνει εκεί που δεν την σπέρνουν.»
    http://www.huffingtonpost.gr/2015/04/07/story-syriza_n_7017136.html?utm_hp_ref=greece&ir=Greece
    7/4/15

    ReplyDelete
  55. ΥΠΟΙΚ: Η προηγούμενες κυβερνήσεις ευθύνονται για τον αποκλεισμό από το QE...

    Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποκλείσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα ίσχυε ανεξαρτήτως του ποια κυβέρνηση σχηματίστηκε την 25η Ιανουαρίου και ποια πολιτική διαπραγμάτευσης ακολουθείται, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 2 Απριλίου 2015.

    Στο ίδιο έγγραφο ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «η ευθύνη για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βαραίνει στο ακέραιο τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες αποδέχθηκαν και τροποποίησαν τους όρους του 2ου Μνημονίου»..........http://www.elzoni.gr/html/ent/639/ent.53639.asp

    ReplyDelete
  56. Το ΣτΕ τινάζει στον αέρα όλες τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ...

    Επιστροφή στις σχολές που πέρασαν και ακύρωση των μετεγγραφών που προήλθαν μετά τις εισαγωγικές εξετάσεις της σχολικής περιόδου 2013-14 , αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο, αφού αδυνατούν επί σειρά ετών να νομοθετήσουν ουσιαστικά οι υπουργοί Παιδείας, καθορίζει πλέον το ίδιο, το συνταγματικό πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμόζεται και καλεί τη διοίκηση (Κράτος) να την εφαρμόσει.

    Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως οι μετεγγραφές πρέπει να γίνονται με πλαφόν το οποίο θα καθορίζεται από τις Σχολές και δεν θα ξεπερνά το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν οι δικαστές οι μετεγγραφές θα αφορούν αυστηρά και μόνο δυο κατηγορίες φοιτητών: όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και εκείνους που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει μετεγγραφή φοιτητή με βάση άλλο κοινωνικό κριτήριο, δηλαδή στην περίπτωση που είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας, τρίτεκνης, ορφανό κ.λ.π.

    Τι λέει η απόφαση

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1251/2015 απόφαση της αφού ερμήνευσε το άρθρο 16 του Συντάγματος που αφορά την παιδεία τόνισε ότι κάθε εισαγόμενος φοιτητής στα Πανεπιστήμια «πρέπει, κατ΄ αρχήν να φοιτά στην Σχολή ή το Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του»........http://www.capital.gr/News.asp?id=2273991
    7/4/15

    ReplyDelete
  57. Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας, Νικολάι Φιοντόροφ, δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει η χώρα του να εξαιρεθούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουγγαρία από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Μόσχα στην εισαγωγή τροφίμων από τη Δύση...

    Παρόλα αυτά μια συμφωνία για την εξαίρεση της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών εναντίον των οποίων έχει επιβληθεί εμπάργκο είναι απίθανο να συναφθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο και μεθαύριο στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Φιοντόροφ.
    http://www.zougla.gr/money/article/rosia-pi8ani-i-ekseresi-tis-eladas-apo-to-empargo
    7/4/15

    ReplyDelete
  58. Γκάμπριελ: Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν είναι σαφές πώς μπορεί να γίνει...

    Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει και να παραμείνει στο ευρώ, αλλά δεν είναι σαφές πως θα μπορούσε να γίνει αυτό λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγορώντας εμμέσων πλην σαφώς για άλλη μια φορά την ελληνική πλευρά για ασάφεια στις θέσεις και τα αιτήματά της.

    «Αυτή η χώρα [...] είναι έτοιμη να βοηθήσει (την Ελλάδα) να ξανασταθεί στα πόδια της - κατά την άποψή μου μέσα στο ευρώ και όχι έξω από αυτό», είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει το Reuters.

    «Δεν είναι όμως και πολύ σαφές πως μπορεί να το κάνει κανείς αυτό», προσθεσε.

    Επίσης, ο Γκάμπριελ άσκησε κριτική στις δηλώσεις Ελλήνων για πολεμικές αποζημιώσεις που διεκδικεί η χώρα από την Γερμανία, ενώ είπε ότι το θέμα δεν έχει καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα.
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231398687
    7/4/15

    ReplyDelete
  59. Πρώτη σε Πτωχεύσεις Επιχειρήσεων η Ελλάδα...

    Στη ζώνη υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά τον κίνδυνο πτωχεύσεων επιχειρήσεων βρίσκεται η Ελλάδα, διατηρώντας σταθερά τα τελευταία χρόνια, τα σκήπτρα στα περιστατικά αφερεγγυότητας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του παγκόσμιου ασφαλιστή πιστώσεων Atradius τα περιστατικά πτωχεύσεων θα σταθεροποιηθούν σε υψηλά επίπεδα το 2015, φθάνοντας τα 459 από 463 το 2014, καταγράφοντας οριακή μείωση, μόλις κατά 1%...........http://www.energia.gr/article.asp?art_id=92622
    7/4/15

    ReplyDelete
  60. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην σπάσει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα...

    Η Ελλάδα, είπε ο κύριος Σούλτς, ζητεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε, πρόσθεσε, μπορούμε να ζητούμε και εμείς να μην τερματίσει μονομερώς αυτή την αλληλεγγύη, με την απόσυρση της συμμετοχής της στα κοινά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνει μάλιστα, ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το έχουν ξεκαθαρίσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια αρκετών συζητήσεων.

    Ο Μάρτιν Σουλτς επέκρινε επίσης το ελληνικό αίτημα για γερμανικές αποζημιώσεις από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Πιστεύω ότι είναι αντιπαραγωγικό, είπε, να αναμιγνύουμε αυτά τα συναισθηματικά φορτισμένα θέματα με την τρέχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
    http://www.riknews.com.cy
    8/4/15

    ReplyDelete
  61. Σέλινγκ: Να συζητήσουμε μία ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ...

    Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών δεν πιστεύει ότι μια μη προγραμματισμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ή Grexident, έγινε τον τελευταίο μήνα περισσότερο πιθανή, αν και πρόσθεσε ότι μια συντεταγμένη αποχώρηση θα μπορούσε να συζητηθεί.

    Εν αναμονή του EuroWorking Group και ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στη Μόσχα, ο Σέλινγκ δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF, πως «όλοι έχουν αντιληφθεί, και η Ελλάδα επίσης, ότι ένα ατύχημα είναι το μεγαλύτερο πιθανό πρόβλημα. Αν υπήρχε κάποια ομαλή αποχώρηση, τότε θα μπορούσε να συζητηθεί το πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο»

    «Φυσικά βλέπω ως πρόβλημα το ότι τελειώνει ο χρόνος και παράλληλα ότι το ποσό των χρημάτων που απαιτείται είναι αξιοσημείωτο», πρόσθεσε ο υπουργός σχολιάζοντας πως η εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων είναι ένας πιθανός δρόμος μεταρρύθμισης για την Ελλάδα.
    ethnos.gr
    8/4/15

    ReplyDelete
  62. Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ...

    Ο κ. Θάνος Κατσάμπας, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής και Εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, υπέβαλε σήμερα τη παραίτησή του με ισχύ από 1 Ιουνίου.

    Ο κ. Κατσάμπας είχε αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2012 επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος της παραίτησης του οφείλεται στο γεγονός οτι αγνοήθηκε εντελώς κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον. Γενικά, η συμπεριφορά των δύο τελευταίων κυβερνήσεων (Σαμαρά και Τσίπρα) απέναντί του δεν ήταν η αρμόζουσα, αναφέρουν πηγές στην Ουάσιγκτον................ethnos.gr
    8/4/15

    ReplyDelete
  63. Πούτιν: «Δεν μπορώ να σπάσω το εμπάργκο για μία μόνο χώρα! Θα βρούμε άλλη λύση»!...

    Η επαναφορά των εμπορικών σχέσεων καθώς και οι τομείς της ενέργειας και των επενδύσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια.

    Κατά την κοινή συνέντευξη που ακολούθησε τις συζητήσεις ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις». Μάλιστα, όπως υποστήριξε η προσπάθεια θα αφορά την αποκατάσταση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο προ των κυρώσεων.
    Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναφέρθηκε και στον τομέα της ενέργειας και στην προοπτική μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου» κατά τον Ρώσο πρόεδρο.......crashonline.gr
    8/4/15

    ReplyDelete
  64. Γερμανία: Ακόμη περιμένουμε από την Αθήνα να εναρμονίσει τη λίστα με τους θεσμούς...

    «Τυπικώς δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, ενώ, αναφερόμενη στο Euro Working Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη.

    «Αυτές οι διαπραγματεύσεις (ενν. της Αθήνας με τους θεσμούς) βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.
    (Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
    huffingtonpost.gr
    8/4/15

    ReplyDelete
  65. Η κυβέρνηση βάζει χέρι (και) στα αδιάθετα κονδύλια ΕΣΠΑ ...

    Την επιστροφή των κατανεμημένων χρηματοδοτήσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ζητά έως τις 19 Απριλίου η κυβέρνηση από τις Περιφέρειες, γεγονός που συνιστά την “ταφόπλακα” του κλάδου των κατασκευών, όπως σημειώνει, σε κοινή ανακοίνωση, το σύνολο των εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας.

    Συγκεκριμένα, οι πέντε εργοληπτικές οργανώσεις (εκπροσωπούν όλες τις τεχνικές εταιρείες της χώρας) σημειώνουν ότι σε σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Κώστα Αγοραστό, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης ζήτησε να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό τα αδιάθετα κονδύλια από τα αποθεματικά του ΕΣΠΑ που υπάρχουν στα ταμεία των Περιφερειών.

    Τα κονδύλια αυτά αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, τα οποία, μετά από μια τέτοια εξέλιξη, θα «τιναχτούν στον αέρα», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ...............www.capital.gr
    8/4/15

    ReplyDelete
  66. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign, το ΔΝΤ έχει αποκομίσει κέρδη 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014....

    Το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 4,3 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ έως το 2024, αναφέρει η ίδια οργάνωση.

    Όπως εξηγεί η βρετανική ΜΚΟ, το πραγματικό (effective) επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από το ΔΝΤ ανέρχεται σε 3,6% και είναι πολύ υψηλότερο από το 0,9% που χρειάζεται το ΔΝΤ για να καλύψει όλο του το κόστος. Εάν η Ελλάδα πλήρωνε επιτόκιο 0,9% στο ΔΝΤ από το 2010, θα είχε δαπανήσει 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα σε πληρωμές τόκων στο Ταμείο.

    Ο οικονομολόγος της Jubilee Debt Campaign Τιμ Τζόουνς, δήλωσε:

    «Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, όχι μόνο διέσωσαν τις τράπεζες που δάνειζαν αρχικά ασυλλόγιστα, αλλά στην ουσία έχουν πάρει ακόμη περισσότερα κεφάλαια από τη χώρα. Αυτό το τοκογλυφικό επιτόκιο έρχεται να προστεθεί στο άδικο χρέος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό».
    ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ
    agelioforos.gr
    8/4/15

    ReplyDelete
  67. Η Ελλάδα κατέβαλε τη δόση 448 εκ. στο ΔΝΤ ...

    Πιστή στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς τους διεθνείς δανειστές της, η Ελλάδα προχώρησε στην καταβολή της δόσης ύψους 448 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Την είδηση μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο υψηλά ιστάμενες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Εξάλλου, αξιωματούχος της Ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το ποσό είχε συγκεντρωθεί εδώ και μερικές ημέρες. Επεσήμανε παράλληλα ότι αυτή η αφαίμαξη της οικονομίας, να δίνουμε χωρίς να λαμβάνουμε, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    Η ρευστότητα του Ελληνικού κράτους ενισχύθηκε από τη χθεσινή επιτυχημένη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου, από την οποία αντλήθηκαν ένα δισεκατομμύριο 138 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ το ζητούμενο ποσό...............riknews.com.cy
    9/4/15

    ReplyDelete
  68. Με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, συναντήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...

    Η Ρωσία αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως «έναν πολύ σημαντικό εταίρο με προοπτική», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Υποδοχών της ρωσικής κυβέρνησης.

    Ο Μεντβιέντεφ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «εκτός από την πολιτική παράμετρο της επίσκεψής σας ελπίζω ότι θα υπάρξουν και άλλα αποτελέσματα» και τον κάλεσε να εκθέσει τα ανοιχτά διμερή ζητήματα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία και βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών......crashonline.gr
    8/4/15

    ReplyDelete
  69. Κομισιόν: Αναμένουμε η Ελλάδα να τηρήσει την κοινή ευρωπαϊκή στάση...

    Συγκρατημένη ικανοποίηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα εκφράζουν οι Βρυξέλλες, υπό την έννοια ότι δεν υπήρξε ρήγμα στο ευρωπαϊκό μέτωπο και από εκεί και πέρα αναμένουν διευκρινίσεις για τα οικονομικά ζητήματα.

    Όπως μεταδίδει το Mega, οι κοινοτικοί επισημαίνουν ότι αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει την κοινή ευρωπαϊκή στάση έναντι στη Ρωσία.

    Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική κατασκευής ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου είπε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες και πως όταν θα υπάρξουν θα εξεταστούν............ethnos.gr
    9/4/15

    ReplyDelete
  70. Νέα αύξηση του ορίου των κεφαλαίων που μπορεί να διαθέσει ο ELA στις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πλέον το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 73,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters...

    Στο μεταξύ νέες αιχμές κατά της στάσης της κεντρικής ευρωτράπεζας που πιέζει την Ελλάδα εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας για «πολιτικοποιημένη κεντρική τράπεζα».

    «Η Ευρωζώνη μας διδάσκει το παράδοξο της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας», σημείωσε σε ομιλία του στο Παρίσι.

    «Η προσπάθεια να περιχαρακώσουμε τη Φρανκφούρτη από την πολιτική επιρροή έχει οδηγήσει σε μία ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη κεντρική τράπεζα. Δεν κατηγορώ το διοικητικό συμβούλιο. Στην προσπάθειά τους να κατασβέσουν τη φωτιά, τελικά πολιτικοποιήθηκαν», τόνισε.
    in.gr
    politisnews.eu
    9/4/15

    ReplyDelete
  71. Το Ποτάμι: Το ζήτημα ηθικής τάξης για τον κ. Κατρούγκαλο παραμένει ανοιχτό...

    Στον απόηχο της σημερινής θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον “εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, ”ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλία και να δεσμεύσει τα μέλη της κυβέρνησής του με έναν κώδικα δεοντολογίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, ζητώντας εξηγήσεις.

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

    “Το ζήτημα ηθικής τάξης που ανέκυψε για τον κ.Κατρούγκαλο παραμένει ανοιχτό. Ούτε ο ίδιος ο Υπουργός ούτε κανένας άλλος από την Κυβέρνηση δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής τις οφειλόμενες εξηγήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη σύγκρουση συμφερόντων που συντρέχει στο πρόσωπό του. Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλία και να δεσμεύσει τα μέλη της κυβέρνησής του με έναν κώδικα δεοντολογίας. Το Ποτάμι θα συνεχίσει να ζητά εξηγήσεις και να εργάζεται για τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος έναντι τέτοιων φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων”.
    capital.gr
    9/4/15

    ReplyDelete
  72. Μεγάλη πτώση του ακαθάριστου ρυθμού αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών παρατηρείται τη χρονική περίοδο 2008-2014, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank, εκτιμώντας ότι ο συσσωρευμένος πλούτος χρηματοδοτεί ποσοστό της παρούσας κατανάλωσης...

    Συγκρίνοντας την Ελλάδα με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, παρατηρείται σημαντική αρνητική απόκλιση στον ακαθάριστο ρυθμό αποταμίευσης των νοικοκυριών. Αντιθέτως, στον ακαθάριστο ρυθμό επένδυσης των νοικοκυριών καταγράφεται σύγκλιση.

    Στην ελληνική οικονομία, από το 2006 μέχρι και το 2010, ο ακαθάριστος ρυθμός αποταμίευσης των νοικοκυριών κυμάνθηκε ανάμεσα στο 1% και 6%. Την ίδια περίοδο, ο αντίστοιχος ακαθάριστος ρυθμός επένδυσης (π.χ. κατοικίες) ήταν μεγαλύτερος του 10%. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2010 μέχρι και τις αρχές του 2013, ο ρυθμός αποταμίευσης κυμάνθηκε ανάμεσα στο 0% και 1%, ενώ ο ρυθμός επένδυσης μειώθηκε σε επίπεδα κάτω του 10%.

    Τέλος, σύμφωνα με την ανάλυση, από το πρώτο τρίμηνο του 2013 μέχρι και το τρίτοτρίμηνο του 2014, ο ακαθάριστος ρυθμός αποταμίευσης πέρασε σε αρνητικά επίπεδα που προσεγγίζουν το -9%. Την ίδια περίοδο, ο ρυθμός επένδυσης σταθεροποιήθηκε σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 5%.
    tanea.gr
    9/4/15

    ReplyDelete
  73. Λαγκάρντ: «Εισέπραξα τα χρήματά μου»...

    Η Ελλάδα αποπλήρωσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οφειλόμενο ποσό για τον Απρίλιο στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξής της, όπως επιβεβαίωσε η γενική διευθύντρια του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ πριν από λίγο.

    “Εισέπραξα τα χρήματά μου”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ, ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Ουάσινγκτον.

    Η Αθήνα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έδωσε στην Τράπεζα της Ελλάδας εντολή να μεταφέρει στο ΔΝΤ ένα ποσό ύψους459 εκατ. ευρώ.
    ethnos.gr
    9/4/15

    ReplyDelete
  74. Times: Μυστικά σχέδια ευρωπαίων για να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ ...

    «Η ΕΕ συντάσσει μυστικά σχέδια για να διώξει την Ελλάδα από την ευρωζώνη», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Times.

    H εφημερίδα, αναπαράγει απόσπασμα υπομνήματος του Υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας που διέρρευσε στην εφημερίδα Helsingin Sanomat του Ελσίνκι.

    Το υπόμνημα με ημερομηνία 27 Μαρτίου φέρεται να προειδοποιεί για «πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» μέσα στην άνοιξη. Αν δεν υιοθετηθούν εκτάκτως μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, η φιλανδική κυβέρνηση φέρεται σύμφωνα με το υπόμνημα να αναμένει πως η Αθήνα θα δώσει «πρότερη ειδοποίηση» ότι δε θα μπορέσει να αποπληρώσει τα 763 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, κάτι που όπως σημειώνουν οι Times θα σημαίνει χρεοκοπία. «Με τη σιωπηρή έγκριση των άλλων χωρών της ευρωζώνης, ξεκινά μια διαδικασία που στην ουσία έχει ως αποτέλεσμα να αποβληθεί η Ελλάδα από το ευρώ», αναφέρει το εμπιστευτικό φινλανδικό έγγραφο. Προστίθεται ότι η Φινλανδία είναι πεπεισμένη πως τα μέτρα των τριών τελευταίων ετών από την ΕΚΤ έχουν θωρακίσει επαρκώς το ενιαίο νόμισμα ώστε να αντέξει τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου.....riknews.com.cy
    10/4/15

    ReplyDelete
  75. Ερχεται απόφαση-βόμβα από το Ανώτατο Δικαστήριο για τα ταμεία...

    Αντισυνταγματικές κρίνονται όλες οι περικοπές για συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΗ και Αγροτικής που έγιναν μετά το 2012.

    Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν μπει οι τελευταίες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», στην πιλοτική δίκη που διεξάγεται, υπερισχύουν οι απόψεις περί αντισυνταγματικότητας των σχετικών μνημονιακών νόμων.

    Αν η θέση αυτή επιβεβαιωθεί με την έκδοση της απόφασης, τα Ταμεία θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον κατά 2,8 δισ. ευρώ ετησίως.

    Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Εθνους της Κυριακής.

    ReplyDelete
  76. «Μομφή» κατά Τσίπρα από τη Λετονία για το εμπάργκο στη Ρωσία...

    ....«Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τον Μάρτιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεχθεί την κοινή θέση» της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις, υπενθύμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους η Λετονή πρωθυπουργός Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

    «Οπότε ήταν έκπληξη για εμένα τα όσα είπε στη Μόσχα», πρόσθεσε η ίδια έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους της τη Λιθουανίας και της Εσθονίας.....imerisia.gr
    10/4/15

    ReplyDelete
  77. Lagarde: Ανησυχώ αν η Ελλάδα θα εφαρμόσει όσα συμφωνήσαμε...

    “Η Ελλάδα αποπλήρωσε την δόση προς το ΔΝΤ όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κατά την συνάντησή μας την προηγούμενη Κυριακή, και αυτό είναι θετικό", δήλωσε σε χθεσινή της συνέντευξη στο Public Broadcasting Service η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde.

    "Για εκείνο όμως που ανησυχώ περισσότερο είναι για το εάν τα υπόλοιπα που συζητήσαμε με τον κ. Βαρουφάκη θα εφαρμοστούν, που σημαίνει να ενεργοποιηθεί ο διάλογος, οι συζητήσιες για τις μεταρρυθμίσεις που πρότειναν οι ελληνικές αρχές ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του συμβολαίου της Ελλάδας με τους εταίρους της", σημείωσε η ίδια.

    Υπογράμμισε δε την ανάγκη για αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά “Το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα επιβαρύνει τόσο πολύ την οικονομία της χώρας που το καθιστά μη βιώσιμο. Πρέπει να αναμορφωθεί”..............capital.gr
    10/4/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στην ανάγκη μεταρρύθμισης του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος αναφέρθηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Public Broadcasting Service...

      Ερωτηθείσα για το εάν είναι «ανακουφισμένη» από το ότι η Ελλάδα κατέβαλε στο ΔΝΤ τη δόση των 470 εκατ. ευρώ η επικεφαλής του ταμείου δήλωσε: «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τον οποίο είδα την Κυριακή μου είχε πει πως η πληρωμή θα γίνει και η πληρωμή έγινε. Αυτό είναι καλό».

      Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως αυτό που την απασχολεί περισσότερο είναι να εφαρμοσθούν και τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν στην συζήτησή τους (σ.σ. με τον Γιάνη Βαρουφάκη).

      «Να ενεργοποιήσουμε το διάλογο, τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που οι ελληνικές Αρχές προτείνουν να κάνουν προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους του συμβολαίου (contract) που έχουν με τους ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε..............in.gr
      10/4/15

      Delete
  78. Για Ποια Επανεκκίνηση στις Ελληνο-Ρωσικές Σχέσεις Ομιλούμε;..,

    Επ' ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα μεγάλη μερίδα του Τύπου αναφέρθηκε διθυραμβικά στην τεράστια σημασία της διότι, όπως υποστηρίζει θα εσήμαινε μία επανεκκίνηση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Η αντίληψη αυτή υπονοεί ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν διακοπεί ή είχαν υποχωρήσει, ή πληγεί σοβαρά κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε βαθμό που απαιτείτο επειγόντως μία μεγάλη προσπάθεια για την επανεκκίνηση τους. Εάν εξετάσουμε όμως διαχρονικά τις Ελληνο-Ρωσικές σχέσεις τα τελευταία 40 και κάτι χρόνια θα διαπιστώσουμε ότι αυτές ουδέποτε στην πράξη διακόπηκαν ή πάγωσαν, αλλά αντίθετα εξελίσσοντο διευρυνόμενες κλαδικά και διογκούμενες οικονομικά............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=92732
    10/4/15

    ReplyDelete
  79. Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών...

    Η ανάκληση γίνεται μετά που ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε "πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα" τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων στην Τουρκία.
    Πηγή: ΑΠΕ

    ReplyDelete
  80. Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει πιθανότατα χάσει την καλύτερη ευκαιρία που θα μπορούσε να της παρουσιαστεί για μια μακροχρόνια συμφωνία σχετικά με το χρέος, εκφράζει σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Κυριακή του Πάσχα, το πρακτορείο Reuters...

    «Ακόμη και αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, η Aθήνα μπορεί να έχει χάσει την καλύτερή της ευκαιρία για, λόγω της αποξένωσής της από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, την ώρα που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη στήριξή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο και συνεχίζει επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των δανειστών, που «λύσεις οι οποίες μπορεί να προσφέρονταν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα μοιάζουν απλησίαστες»...............kathimerini.com.cy
    12/4/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εκτεταμένο ρεπορτάζ για τις πολιτικές δυνατότητες μελλοντικής διευθέτησης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας μέσω της επίτευξης μακροπρόθεσμης συμφωνίας δημοσιεύει το πρακτορείο Ρόιτερς στο οποίο αναφέρεται ότι με την τακτική που έχει ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση έχει κλονίσει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων ώστε να μην υπάρχει πλέον η πολιτική πρόθεση που θα στήριζε μία οικονομική διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους...

      "Τώρα, είναι εκτός συζήτησης. Απλώς δεν υπάρχει διάθεση στην ευρωζώνη για μία μεγάλη διαπραγμάτευση για την απορρόφηση του χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δήλωσε στο Ρόιτερς αξιωματούχος της ευρωζώνης................imerisia.gr
      12/4/15

      Delete
  81. Διπλωματική ρήξη επέφερε η πρώτη δημόσια αναφορά προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην γενοκτονία των Αρμενίων...

    Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσογλου να τονίζει ότι «η δήλωση του Πάπα, που είναι μακράν της νομικής και ιστορικής πραγματικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

    Ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε, ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων, ως «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα» τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων 100 χρόνια πριν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Ως πρώτο βήμα αντίδρασης, ο πρεσβευτής της Αγίας Έδρας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθησε η είδηση της ανάκλησης του πρεσβευτή της Τουρκίας στο Βατικανό για διαβουλεύσεις.

    «Οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα δήλωσε σήμερα ο ποντίφικας» δήλωσε ο πρέσβης της Αγίας Έδρας στην 'Αγκυρα, Αντόνιο Λουτσιμπέλο μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa κατόπιν της μετάβασής του στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.............in.gr

    ReplyDelete
  82. Προσπάθεια καθησυχασμού των φόβων για την Ελλάδα στο ΔΝΤ...

    Μία εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα του εκτελεστικού του συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν τα θέματα του Ευρωπαϊκού Τμήματος.

    Στην ενημέρωσή του, ο διευθυντής του τελευταίου Πόουλ Τόμσεν θα προσπαθήσει να καθησυχάσει το συμβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα, υποβοηθούμενος από την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τη Μεγάλη Πέμπτη. Η ίδια η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, εξάλλου, διαβεβαίωσε δημοσίως ότι «έλαβε τα χρήματά της» την ίδια ημέρα..........kathimerini.com.cy
    13/4/15

    ReplyDelete
  83. Τώρα η Bild βλέπει εκλογές...

    Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα της Δευτέρας, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μυστικό σχέδιο για πρόωρες εκλογές.

    Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει και ο οποίος φέρεται να λέει: «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Εάν η Ε.Ε. μείνει σταθερή στις θέσεις της πρέπει να αντισταθούμε, γιατί ο ελληνικός λαός μας στηρίζει».

    Η ίδια, ανώνυμη, πηγή, σύμφωνα με την Bild, σχολιάζει πως ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται με 50% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία.........huffingtonpost.gr
    13/4/15

    ReplyDelete
  84. Στο δρόμο προς την κάλπη, η Φινλανδία φοβάται ότι θα γίνει... Ελλάδα...

    Όταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Φινλανδίας και επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σιπίλα προειδοποίησε ότι η Φινλανδία διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει η επόμενη Ελλάδα, δεν χρησιμοποιούσε απλά ένα ρητορικό σχήμα για προεκλογικούς σκοπούς: η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σφοδρή καταιγίδα στο πεδίο της οικονομίας το επόμενο διάστημα.

    Δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το γραφείο του Σιπίλα στο Ελσίνκι, στην πόλη Κότκα, ήδη υπάρχουν ενδείξεις για το τι εννοούσε. Σχεδόν ο ένας στους πέντε είναι άνεργος. Καθώς η πόλη επλήγη από το κλείσιμο πολλών μονάδων χαρτοποιίας, οι οποίες ξεπεράστηκαν λόγω της ψηφιακής εποχής, απέχει έτη φωτός από την υπόλοιπη Φινλανδία...........in.gr

    ReplyDelete
  85. «Η Ελλάδα ετοιμάζεται για χρεοκοπία αν δεν επέλθει συμφωνία με τους δανειστές» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ των Financial Times επικαλούμενο ανώτερες κυβερνητικές πηγές...

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα αναμένεται να μην αποπληρώσει τη δόση των 2,5 δισ. προς το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις με το Eurogroup, και αυτός είναι ο «εκβιασμός» της Αθήνας προς του δανειστές...........crashonline.gr
    13/4/15

    ReplyDelete
  86. Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών επιβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς...

    «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με τους άλλους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές. Το επόμενο πιθανό βήμα θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    ReplyDelete
  87. Έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ρεύματος προσφύγων εκπονεί η κυβέρνηση...

    Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

    Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι παρόλο που η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα, οι υπάρχουσες υποδομές είναι ανύπαρκτες αφού η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε. κι ας γνώριζε -μέσω της Ύπατης Αρμοστείας- ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις.

    Αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτίρια του δημοσίου και του στρατού, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες.

    Οι κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν τέλος, ότι αναμένονται και από τα υπόλοιπα κόμματα συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις και όχι μικροκομματική εκμετάλλευση ενός οικουμενικού ζητήματος.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    capital.gr
    13/4/15

    ReplyDelete
  88. Αύριο η συνεδρία της ΕΚΤ για πιθανό ELA στις ελληνικές τράπεζες...

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συνεδριάσει αύριο και θα εξετάσει μία πιθανή περαιτέρω χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), ενώ θα λάβει υπόψη ότι η γενικότερη εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια βελτίωσης νωρίτερα από το αναμενόμενο, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς.

    Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G 20) και στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να ανακοινώσει επίσης τυχόν απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αναφορικά με το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

    Καθώς οι τιμές στην Ευρωζώνη αρχίζουν να σταθεροποιούνται, ο κ. Ντράγκι αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να κηρύξει νωρίτερα του αναμενόμενου επιτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ - του τυπώματος χρήματος για την αγορά κυρίως κρατικών ομολόγων - που ξεκίνησε το Μάρτιο.....kathimerini.com.cy
    14/4/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πιθανή επιπλέον χρηματοδότηση ελληνικών τραπεζών...

      Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει αύριο και θα εξετάσει πιθανή περαιτέρω χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας.

      Μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, οπότε αναμένεται να ανακοινώσει τυχόν απόφαση αναφορικά με το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
      Καθώς οι τιμές στην Ευρωζώνη αρχίζουν να σταθεροποιούνται, ο κ. Ντράγκι αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να χαρακτηρίσει επιτυχές το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε τον Μάρτιο.
      riknews.com.cy
      14/4/15

      Delete
  89. Μοσκοβισί: «Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα γίνονται σε θετικό κλίμα»...

    « Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μια λίστα με τις ακριβείς μεταρρυθμίσεις» επισήμανε ο Πιερ Μοσκοβισί, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
    crashonline.gr

    ReplyDelete
  90. Ξένα ΜΜΕ βλέπουν χρεοκοπία: «Ανοιξε η καταπακτή κάτω από την Αθήνα»...

    Ενα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη εμφανίζει την Ελλάδα σε δημοσιεύματά τους τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    «Η καταπακτή ανοίγει σιγά σιγά κάτω από την Αθήνα. Οι Φινλανδοί φαίνεται να την ψιλοτράβηξαν την προηγούμενη εβδομάδα με το μυστικό υπόμνημα που διέρρευσε και το οποίο ανέφερε ότι επεξεργάζονται σχέδια με την Ελλάδα εκτός ευρώ. Στο Βερολίνο η εμμονή του γερμανού υπουργού Οικονομικών με την αποπληρωμή των χρεών δεν δίνει καμία ένδειξη ότι θα υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση», σημειώνει η εφημερίδα Guardian.

    «Ενώ λέξεις όπως "λύση" χρησιμοποιούντο πριν αναφερόμενες στην κρίση, πλέον φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο κεφάλαιο ενός ογκώδους βιβλίου. Με μόλις λίγες ημέρες να της έχουν απομείνει για να παρουσιάσει ένα σχέδιο και λιγότερο από δύο εβδομάδες έως ότου ξεμείνει από ρευστό, η Αθήνα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», προσθέτει.....imerisia.gr

    ReplyDelete
  91. Η Ευρωζώνη Ζητεί Ολοκληρωμένη Λίστα Συγκεκριμένων Μεταρρυθμίσεων...

    Στην διαπίστωση πως απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου για την χρηματοδότηση της Ελλάδος προχώρησε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης ( Euro Working Group) κατά την διήμερη συνεδρίασή της, την περασμένη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο, την Μεγάλη Πέμπτη, για βήματα προόδου στις εν εξελίξεις συζητήσεις μεταξύ των θεσμών και των Ελληνικών Αρχών. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και σημειώνουμε πρόοδο βήμα-βήμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς..........energia.gr

    ReplyDelete
  92. Στα 3,245 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Φεβρουάριο...

    Στα 3,245 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση έναντι του ποσού των 3,099 δισ. ευρώ όπου είχαν διαμορφωθεί τον Ιανουάριο.

    Αυτό προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τον Φεβρουάριο παρουσίασαν μείωση στα 628 εκατομμύρια ευρώ έναντι 648 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου...........in.gr

    ReplyDelete
  93. Εγγραφα στους Σύρους που δικαιούνται άσυλο - Σε ειδικά κέντρα οι μετανάστες..

    Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξημένης ροής παράτυπων μεταναστών ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία ανασκεύασε τις αρχικές ανακοινώσεις της περί χροήγησης των νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων στους Σύρους πρόσφυγες, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν. Σε νεώτερη ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα χορηγούνται όλα τα απαραίτητα έγγραφα στους Σύρους που δικαιούνται άσυλο..........ethnos.gr

    ReplyDelete
  94. Dombrovskis: Δεν αναμένεται εκταμίευση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου...

    Μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της στο Eurogroup της 24ης Απριλίου για εκταμίευση των χρημάτων δεν είναι πολύ πιθανή, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνει ότι στην επερχόμενη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας πιθανότατα θα γίνει απολογισμός της προόδου.

    Η απόφαση για την απελευθέρωση των κεφαλαίων ενδεχομένως να έρθει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση είναι ότι η Ελλάδα δεν θέλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.
    www.capital.gr
    14/4/15

    ReplyDelete
  95. ΠΑΣΟΚ: Εγκλωβισμός της κυβέρνησης σε δημαγωγικές υποσχέσεις...

    Για εγκλωβισμό της κυβέρνησης σε δημαγωγικές υποσχέσεις και ακόμη χειρότερες ψευδαισθήσεις και τυχοδιωκτισμούς κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στην οικονομία προειδοποιώντας ότι «κάθε ημέρα, κάθε εβδομάδα τα δεδομένα και οι συσχετισμοί δυστυχώς χειροτερεύουν».

    Η «σκληρή αληθεια» είναι ότι υπάρχουν μόνο δύο δρομοι: της υπευθυνότητας που καταγγέλθηκε και καταψηφίστηκε και «ο δρόμος της ασύντακτης και βαθιάς εθνικής περιπέτειας που ούτε παρουσιάστηκε στο λαό, ούτε υπερψηφίστηκε» προσθέτει το ΠΑΣΟΚ στη σκληρή ανακοίνωσή του.

    «'Γυριστή' χωρίς κόστος δεν υπάρχει και η πρόσκρουση στο αδιέξοδο δεν θα έχει οπαδούς, παρά τις εντυπώσεις» καταλήγει......in.gr
    14/4/15

    ReplyDelete
  96. ΔΝΤ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΟ ΕΝΑ GREXIT...

    Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,5% το 2015 προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook).

    Ειδικότερα το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί από 0,8% το 2014 στο 2,5% το 2015 και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 3,7% το 2016. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% έναντι 1,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

    Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Όπως εκτιμά θα διαμορφωθεί στο 24,8% στο σύνολο του 2015 για να μειωθεί στο 22,1% το 2016..........http://www.elzoni.gr/html/ent/711/ent.53711.asp
    15/4/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν αποκλείει Grexit το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...

      Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ εξέφρασε χθες την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε μία έξοδος από το ευρώ θα ήταν πολύ επώδυνη για τη χώρα. Σε μία δήλωση που δείχνει όμως ότι το Ταμείο προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ο κ. Μπλανσάρ δήλωσε μεν ότι η έξοδος δεν θα ήταν περίπατος» για την Ευρωζώνη, αλλά πρόσθεσε ότι θα ήταν μια «ευκαιρία» να προχωρήσει προς τη δημοσιονομική ένωση.

      Οπως απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (για το οποίο δεν τοποθετήθηκε): «Είμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και θέλουμε πολύ να φτάσουμε σε συμφωνία, και ελπίζουμε ότι θα το κάνουμε. Σχετικά με το τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία, μια σειρά πραγμάτων είναι αρκετά καθαρή: Πρώτον, μια έξοδος από το ευρώ θα είναι εξαιρετικά κοστοβόρα για την Ελλάδα, εξαιρετικά επώδυνη. Δεύτερον, η υπόλοιπη Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο, οι τοίχοι προστασίας που δεν υπήρχαν έχουν στηθεί. Δεν θα είναι βέβαια περίπατος... Τρίτον, εάν συμβεί η έξοδος της Ελλάδας, νομίζω ότι ένας τρόπος να καθησυχάσουν (οι Ευρωπαίοι) τις αγορές και να υπάρξει πρόοδος θα ήταν να προχωρήσουν περαιτέρω, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να προχωρήσουν στη δημοσιονομική ένωση, αυτή θα ήταν σίγουρα η κατάλληλη κίνηση».

      Η απάντησή του προκάλεσε αίσθηση καθώς εξαρτούσε την έξοδο από την Ευρωζώνη από την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο όταν ρωτήθηκε από την «Κ» μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου αρνήθηκε ότι συνέδεσε τα δύο. Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της έκθεσης του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ο κ. Μπλανσάρ ανέφερε δύο κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία: τον «πολιτικό κίνδυνο» στην Ελλάδα και τους γεωστρατηγικούς κινδύνους στην Ουκρανία...........kathimerini.com.cy
      15/4/15

      Delete
  97. Κατά 800 εκατ. αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες...

    Αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ το όριο πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών σε έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...

    Πλέον το όριο διαμορφώνεται στα 74 δισ. ευρώ για μια εβδομάδα έναντι 73,2 δισ. ευρώ προηγουμένως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από το πλαφόν αυτό οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει χρήση των 70 δισ. ευρώ, επομένως για την τρέχουσα εβδομάδα βρίσκονται με περιθώριο ρευστότητας 4 δισ. ευρώ.

    Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα ζήτησε και έλαβε 1,2 δισ. ευρώ από τον ELA.
    thepressproject.gr

    ReplyDelete
  98. Φλαμπουράρης: Δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω...

    Δύσκολη και σκληρή χαρακτήρισε τη «μάχη» με τους δανειστές ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξος για μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

    «Το θέμα είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία, το πότε δεν παίζει ρόλο» δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης στην πρωινή εκπομπή του Ant1, παραδέχθηκε ωστόσο ότι «υπάρχει πρόβλημα στην οικονομική ρευστότητα».

    Ο υπουργός Επικρατεία πρόσθεσε: «Οι δανειστές επιδιώκουν όσο το δυνατόν περισσότερο να πιέζουν για να κερδίζουν περισσότερα όχι γιατί θεωρούν πως αυτό είναι λύση για την ελληνική κοινωνία και οικονομία αλλά γιατί θέλουν ουσιαστικά να επιβάλλουν την επιλογή που επέβαλαν πριν από πέντε χρόνια και η οποία αποδείχθηκε καταστροφική».........imerisia.gr
    15/4/15

    ReplyDelete
  99. Οι 11 ημερομηνίες-σταθμοί της κυβέρνησης που κρίνουν το μέλλον της χώρας...

    *17 Απριλίου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

    *24 Απριλίου – Κρίσιμο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας

    *30 Απριλίου – Λήγει η προθεσμία για συμφωνία με τους θεσμούς όπως είχε αποφασιστεί στις 20 Φεβρουαρίου

    *8 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

    *12 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 763 εκατ. ευρώ

    *15 Μαΐου – Η Ελλάδα πρέπει να μετακυλίσει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

    *5 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 305 εκατ. ευρώ

    *12 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 344 εκατ. ευρώ και να μετακυλίσει πάνω από 3,6 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

    *16 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 573 εκατ. ευρώ

    *19 Ιουνίου – Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ περίπου 344 εκατ. ευρώ και να μετακυλίσει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

    *30 Ιουνίου – Λήγει η παράταση για την “Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης”.......crashonline.gr
    15/4/15

    ReplyDelete
  100. "Κραχ" στα έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές...

    Για άλλο ένα μήνα κατέρρευσαν τα έσοδα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για το Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2015 που δημοσιεύτηκαν χθες, τα σχετικά έσοδα μειώθηκαν σωρευτικά κατά 17,7% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρσι. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών φορέων κατά 6,3% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2014.

    Συγκεκριμένα, τα ασφαλιστικά ταμεία, ο ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΥΥ εισέπραξαν φέτος 2,669 δισ. ευρώ από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών έναντι 3,243 δισ. ευρώ πέρσι. Με άλλα λόγια οι εισφορές τους ήταν κατά 554 εκατ. ευρώ λιγότερες στο α’ δίμηνο του 2015 σε σχέση με το α’ δίμηνο του 2014.........capital.gr
    15/4/15

    ReplyDelete
  101. Για «κλίμα παραίτησης» στις Βρυξέλλες απέναντι στην Ελλάδα μιλά η Sueddeutsche...

    Με μάλλον μελανά χρώματα περιγράφει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung (SZ), επικαλούμενη αναφορές υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων, το κλίμα σε Eurogroup και Κομισιόν απέναντι στην Ελλάδα. Στο μεν Eurogroup θεωρείται «απλώς αδύνατο», αναφέρεται, να υπάρξει συμφωνία στις 24 Απριλίου, ενώ στην Κομισιόν επικρατεί ένα «μείγμα απογοήτευσης και παραίτησης».

    Την ίδια ώρα, άρθρο γνώμης στο γερμανικό Spiegel λέει πως, μετά από πέντε χρόνια, η ελληνική κρίση μοιάζει να μην έχει αλλάξει και καταλήγει στο ότι «ήρθε η ώρα για τη λήξη».......in.gr
    15/4/15

    ReplyDelete
  102. Από Μάιο και βλέπουμε για εκταμίευση χρημάτων...

    Με ένα μπαράζ δημοσιευμάτων τις τελευταίες ώρες ο ξένος Τύπος αναφέρεται στο ελληνικό πρόβλημα χρέους περιγράφοντας επί της ουσίας μία οριακή κατάσταση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας - Βρυξελλών, την ώρα που κυβερνητικές πηγές μιλούν δημοσίως για μια διαδικασία δύσκολη, που όμως συνεχίζεται με προοπτική να υπάρξει λύση στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.

    Ανεπισήμως κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι οι δυσκολίες επικοινωνίας με τα χαμηλόβαθμα στελέχη των Brussels και Athens group συνεχίζονται αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, «άλλη εικόνα έχει η κυβέρνηση όταν συναντάται με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και άλλη εικόνα υπάρχει στις διαπραγματεύσεις».........naftemporiki.gr
    15/4/15

    ReplyDelete
  103. Brussels Group μέχρι την Παρασκευή...

    Συνεδρίαση του Brussels Group πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου διημέρου, σύμφωνα με πληροφορίες. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι Πέμπτη ή Παρασκευή θα συνεδριάσει η ομάδα διαπραγμάτευσης Αθήνας και πιστωτών, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρο αν η σύσκεψη θα γίνει με τηλεδιάσκεψη ή με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

    Εξ αιτίας της συνεδρίασης του Brussels Group, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ν. Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Ελενα Παναρίτη, δεν θα συνοδεύσουν τον κ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, όπως ήταν προγραμματισμένο.

    Οι συνεδριάσεις του Brussels Group εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η ελληνική πλευρά για να έχει θετικό αποτέλεσμα το Eurogroup της 24ης Απριλίου, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους, με τα σημερινά δεδομένα, εξαντλούνται στο τέλος του μήνα.
    kathimerini.com.cy
    15/4/15

    ReplyDelete
  104. Die Zeit: Το Βερολίνο ετοιμάζεται για ελληνική χρεοκοπία εντός ευρώ...

    Αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ σε περίπτωση που δεν καταβάλει δόσεις προς τους πιστωτές.

    Το άρθρο με τίτλο «Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς την έξοδο της χώρας από το ευρώ» αναφέρει πως η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι η Αθήνα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της εντός των επόμενων εβδομάδων.

    «Σε αυτήν την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει τη χρηματοδότηση της χώρας», συνεχίζει το άρθρο.....ethnos.gr
    15/4/15

    ReplyDelete
  105. Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου προχώρησε ο οίκος Standard & Poor's...

    Συγκεκριμένα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου από "B-" σε "CCC" με αρνητική προοπτική.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  106. Μπαρόζο: Μεγαλύτερος του 2012 ο κίνδυνος Grexit...

    «Ο σημερινός κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι μεγαλύτερος από το 2012» προειδοποίησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Αν και αναγνώρισε την ελλιπή εμπειρία της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο πορτογάλος πολιτικός κατέστησε σαφές πως «η Ελλάδα πρέπει να συμβιβαστεί με τους κανόνες της ευρωζώνης».

    «Εάν τελικά συμβεί το Grexit, θα πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη εξαίρεση, καθώς θα σπάσει ακόμη ένα ταμπού» σημείωσε.

    Πάντως, ο κ. Μπαρόζο τόνισε την ανάγκη «η ευρωζώνη να επιδείξει αλληλεγγύη, καθώς οι Έλληνες έχουν περιέλθει σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.»
    kathimerini.com.cy
    15/4/15

    ReplyDelete
  107. Σόιμπλε - Ντράγκι για το Ενδεχόμενο Χρεοκοπίας της Ελλάδας...

    "Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι χρηματαγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας ή μιας εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη".

    Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι φαίνεται πως όλες οι εκδοχές για το μέλλον της χώρας έχουν ήδη «κοστολογηθεί».

    "Δεν μπορεί κανείς να δεις οποιαδήποτε μετάδοση στις αγορές", είπε ο Σόιμπλε σε μια εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.......energia.gr
    15/4/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin