Monday, March 2, 2015

Η Τουρκία ακύρωσε την προκλητική ΝΟΤΑΜ

Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και ελληνικές καταγγελίες στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε την ΝΟΤΑΜ, με την οποία είχε δεσμεύσει μια τεράστια περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο από σήμερα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίυυ 2015.

Η Τουρκία με την κίνησή της παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με την ελληνική κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να φέρει το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.


 Η τακτική αυτή φαίνεται ότι έφερε αποτελέσματα και σε πρώτη φάση η Άγκυρα τροποποίησε την ΝΟΤΑΜ εξαιρώντας την Λήμνο, ενώ στη συνέχεια την ακύρωσε εξ ολοκλήρου. 

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η τουρκική στάση συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στον διάλογο και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το ΝΑΤΟ σημειωτέον αποδέχθηκε για πρώτη φορά πλήρως το περιεχόμενο του ελληνικού διαβήματος και σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματέας κ. Στόλτενμπεργκ διαδραμάτισε θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλοποίηση της κατάστασης.

 [kathimerini.com.cy]
2/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
---

---

4 comments:

  1. Απέσυρε την προκλητική ΝΟΤΑΜ η Τουρκία

    Σε αναδίπλωση οδηγήθηκε η Τουρκία, αποσύροντας ολοκληρωτικά την αγγελία (NOTAM) με την οποία δέσμευε για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου μεταξύ Σκύρου και Λήμνου (εντός του FIR Αθηνών και σε τμήματα του ελληνικού εναέριου χώρου) για το διάστημα από 2ας Μαρτίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου.

    Η τουρκική υποχώρηση εκτυλίχθηκε σε δύο στάδια, καθώς αρχικά η Άγκυρα εξέδωσε το πρωϊ της Δευτέρας (μετά από έντονα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ICAO και τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ), μια πρώτη διορθωτική ΝΟΤΑΜ με την οποία εξαιρούσε από την δεσμευμένη περιοχή το τμήμα της Λήμνου – αναιρώντας την πλέον προκλητική πτυχή της κίνησής της, που αφορούσε την παραβίαση εθνικής κυριαρχίας υπεράνω ελληνικού εδάφους.

    Στο βαθμό πάντως που παρέμεναν τα υπόλοιπα στοιχεία της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από την τουρκική πρωτοβουλία, η Αθήνα δεν ικανοποιήθηκε και απάντησε με νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ.

    Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει, εν μέσω πυκνής διπλωματικής επικοινωνίας, η έκδοση από την Άγκυρα στις 2 μμ. το μεσημέρι δεύτερης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α904/15), με την οποία αποσύρεται εξολοκλήρου η αρχική της περασμένης Παρασκευής 27 Φεβρουαρίου.

    Καταλυτική για την εξέλιξη αυτή φέρεται να υπήρξε η οργισμένη αντίδραση του ΝΑΤΟ, παρά την παράδοση ίσων αποστάσεων που τηρεί η Συμμαχία στα ελληνοτουρκικά θέματα.

    Ενδεικτικό, πάντως, της κρισιμότητας των στιγμών υπήρξε το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργασία το μεσημέρι και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη...
    http://www.capital.gr/News.asp?id=2243576
    2/3/15

    ReplyDelete
  2. Απέσυρε η Άγκυρα την Επίμαχη ΝΟΤΑΜ για Ασκήσεις με Πραγματικά Πυρά στο Μισό Αιγαίο...

    Αποσύρει τελικά η Άγκυρα τη ΝΟΤΑΜ που δέσμευε μία τεράστια περιοχή, στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, μετά από τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15, με την οποία η Άγκυρα (σε συνδυασμό με τη NAVTEX 201/15), δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

    Η επίμαχη περιοχή εκτείνεται από τη Σκύρο μέχρι και τμήμα της Λήμνου. Η τουρκική πλευρά υποχρεώθηκε τελικά σήμερα να υποχωρήσει και να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικών - ακυρωτικών ΝΟΤΑΜ που αποκαθιστούν, προσωρινά έστω την τάξη πραγμάτων στην περιοχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση της Άγκυρας φέρεται να εξόργισε ακόμη και το ΝΑΤΟ που παραδοσιακά τηρεί στάση ουδετερότητας στις διμερείς ελληνοτουρκικές διαφορές, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα ελληνικά επιχειρήματα......................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=91266
    2/3/15

    ReplyDelete
  3. Στροφή 180 μοιρών έκανε η Άγκυρα, έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15, με την οποία δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015...

    Έπειτα από τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στην ελληνική πλευρά η εν λόγω απόφαση, αλλά και την αντίδραση του ΝΑΤΟ που επιθυμεί την διατήρηση των ισορροπιών στο Αιγαίο, οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν τη Δευτέρα να υποχωρήσουν, εκδίδοντας ακυρωτικές ΝΟΤΑΜ.

    Η αναδίπλωση της τουρκικής πλευράς πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις.

    Αρχικά, το πρωί της Δευτέρας, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15), με την οποία εξαιρούσε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου.......http://www.zougla.gr/greece/article/piso-olotaxos-apo-tin-tourkia
    2/3/15

    ReplyDelete
  4. Συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου για την πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο...

    Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Βασικό θέμα της συνάντησης των δύο αντρών είναι η πρόκληση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

    Χθες, η Τουρκία προχώρησε σε απόσυρση της προκλητικής ΝΟΤΑΜ Α/0889/15, η οποία απέκλειε μεγάλο μέρος του Κεντρικού Αιγαίου, καθώς το μέγεθος της πρόκλησης να δεσμεύσει για ασκήσεις και μάλιστα για την περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου Ελληνικό Εναέριο Χώρο ακόμη και πάνω από τη Λήμνο, προκάλεσε αντιδράσεις και στο ΝΑΤΟ.

    Όόπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το απόγευμα της Κυριακής ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ Μ. Διαμέσης με οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ενημέρωσε προσωπικά τον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ παραδίδοντάς του και χάρτες όπου αποτυπωνόταν η πρωτοφανής τουρκική πρόκληση.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64149333
    3/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin