Sunday, March 22, 2015

Κύπρος: Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για αναφορές ΥΠΟΙΚ επί ελληνικού ζητήματος

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) Χάρη Γεωργιάδη και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με φόντο τη στάση της Κύπρου στο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα.

Αφορμή αποτέλεσε αυτή τη φορά συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", στην οποία αναφέρει ότι η Κύπρος δεν είναι ψευδοκράτος, του οποίου η οικονομία εξαρτάται από την Τουρκία.


Στη συνέντευξη, ο Χάρης Γεωργιάδης τονίζει ότι πρωταρχική του έγνοια στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι "έχουμε υποστεί αρκετό κόστος λόγω των κακών χειρισμών σε αυτά τα επίπεδα".
Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη των δικών της αποφάσεων, με δεδομένη τη συμπαράσταση της Κύπρου.


"Ο ίδιος", προσθέτει, "στήριξε το αίτημα της Ελλάδας, το οποίο υιοθετήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Γιούρογκρουπ".


Υποδεικνύει ωστόσο ότι, παρά τους εθνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, η οικονομία της Κύπρου είναι διαφορετική και ακολουθεί τη δική της πορεία.
"Δεν είμαστε το ψευδοκράτος του οποίου η οικονομία είναι παράρτημα και παρακλάδι της οικονομίας της κατοχικής Τουρκίας", αναφέρει επί λέξει ο κ. Γεωργιάδης.


Αναφέρει ακόμα ότι του προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι αυτοί που έχουν πιο έντονα ενοχληθεί, είναι όσοι δεν αποδέχονται καν την ύπαρξη εθνικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.


Έντονη ήταν η αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο κάμνει λόγο για απεγνωσμένη προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη στάση υπόσκαψης, όπως αναφέρει, των διεκδικήσεων της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.


Ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών ότι προσπαθεί να ισοπεδώσει και να απαξιώσει όσους του ασκούν κριτική.
"Δεν αναμέναμε", αναφέρει, "ότι τα αδιέξοδα τα οποία αντιμετωπίζει ο υπουργός Οικονομικών, από την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κυπριακής κοινωνίας στις επιλογές του, θα τον οδηγούσαν μέχρι του απαράδεκτου σημείου να υιοθετήσει επιχειρήματα της ακροδεξιάς και τοποθετήσεις παρωχημένων εποχών. Δεν πιστεύαμε", καταλήγει ο κ. Χριστοφίδης, "ότι ο Χάρης Γεωργιάδης θα σύγκρινε τη σχέση Ελλάδας - Κύπρου με τη σχέση Τουρκίας - ψευδοκράτους".


Προκλητική χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι τη σύγκριση που επιχείρησε ο Χάρης Γεωργιάδης μεταξύ του ψευδοκράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας της οποίας, όπως αναφέρουν, τυγχάνει να είναι υπουργός.


Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου τόνισε πως στην ουσία η δήλωση του υπουργού Οικονομικών συνιστά επιβεβαίωση των καταγγελιών ότι δεν στηρίζει την ελληνική προσπάθεια, προτάσσοντας κάποιες προκλητικές δικαιολογίες.

Σύνταξη: Φίλιππος Φιλίππου, Νίκος Παναγιωτίδης
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ
  [riknews.com.cy]

22/3/15
--
-

1 comment:

  1. Πρωταρχική έγνοια της κυπριακής αποστολής στις συνεδριάσεις του Eurogroup είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων της Κύπρου, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης....

    «Αρκετό κόστος έχουμε υποστεί λόγω κακών χειρισμών σε αυτά τα επίπεδα», σημείωσε.

    Ο κύπριος υπουργός υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη των δικών της αποφάσεων» αλλά «έχει δεδομένη τη συμπαράσταση της Κύπρου».

    Συμπλήρωσε ότι παρά τους εθνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, η οικονομία της Κύπρου είναι διαφορετική και ακολουθεί τη δική της πορεία. «Δεν είμαστε το ψευδοκράτος του οποίου η οικονομία είναι παράρτημα και παρακλάδι της οικονομίας της κατοχικής Τουρκίας», είπε.

    Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε τέλος πως η κυβέρνηση «ουδέποτε» είπε πως η οικονομία «πάει καλά». «Πηγαίνει όμως καλύτερα. Τα πράγματα δεν χειροτερεύουν, αλλά σιγά-σιγά βελτιώνονται», διευκρίνισε.
    http://www.skai.gr/news/finance/article/277968/georgiadis-proti-ennoia-mas-sta-eurogroup-einai-to-sumferon-tis-kuprou/#ixzz3VCUMIyP6

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin