Friday, March 6, 2015

Σταθερά μεγάλη φτώχεια στην ΕΕ

Φτωχός ή κοινωνικά αποκλεισμένος, είναι ένας στους τέσσερις πολίτες του συνόλου των πολιτών των 28 κρατών μελών, γεγονός που καθιστά, πλέον, απαραίτητη την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης σε κάθε πολιτική της ΕΕ.
Σύμφωνα με την Ετήσια έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας (ΕΚΠ) για το 2014 σχετικά με την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, τα βασικά μηνύματα της οποίας θα υποβληθούν προς έγκριση από το Συμβούλιο (EPSCO) στις 9 Μαρτίου 2015, η οικονομία της αγοράς της ΕΕ από κοινωνικής πλευράς πρέπει να ενισχυθεί.

Η έμφαση πρέπει να μετατεθεί από τα βραχυπρό θεσμα μέτρα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, να αυξηθεί η απασχόληση και να αντιμετωπιστεί η φτώχεια των εργαζομένων, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της κοινωνικής προστασίας και να εξασφαλιστούν κατάλληλα επίπεδα κοινωνικής προστασίας και βιοτικού επιπέδου, καθώς και πρόσβαση σε ποιοτικές βασικές υπηρεσίες.

Οι επενδύσεις στα παιδιά και τους νέους πρέπει να αποτελέσουν πολιτική προτεραιότητα δεδομένου ότι το υψηλότερο ανθρώπινο κεφάλαιο και η ευημερία τους, η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και η παραγωγικότητά τους παρουσιά ζουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Σύμφωνα με τα βασικά μηνύματα της έκθεσης σχετικά με την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, τα οποία θα κληθούν να εγκρίνουν οι Υπουργοί Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO), την ερχόμενη Δευτέρα, η ΕΕ δεν έχει σημειώσει, ακόμη, καμία πρόοδο ως προς την επίτευξη του στόχου για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό της στρατηγικής Ευρώπη 2020 όσον αφορά την απαλλαγή τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ατόμων από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό έως το 2020.

Παρόλο που 11 κράτη μέλη κατέγραψαν στατιστικά σημαντική μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού το 2013, περίπου το 1/3 εξακολουθεί να καταγράφει σημαντική άνοδο.
  Μαρίνα Κουρμπέλα
elzoni.gr
6/3/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin