Monday, March 16, 2015

Αμερικανική ανησυχία για τις σχέσεις Ελλάδας - Ευρώπης

Εντονη ανησυχία εκφράζει η αμερικανική κυβέρνηση για την κατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους και ειδικά τη Γερμανία. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Οικονομικών, θεωρούν το αδιέξοδο που παρατηρείται επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και καλούν όλα τα μέρη να συζητήσουν με καλή πίστη και να επιλύσουν τα προβλήματα...

Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε σε ανώτερο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες και προχώρησε σε ισχυρή παρέμβαση προς την Αθήνα και άλλες πρωτεύουσες. Η Κάρολιν Ατκινσον, οικονομική σύμβουλος του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες και να επισπευθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Το αδιέξοδο δεν ωφελεί κανένα, φέρεται να είπε η κ. Ατκινσον, που ήταν στενή συνεργάτιδα του Ντομινίκ Στρος Καν ότι η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ, τον Μάιο του 2010.
Τόσο η κ. Ατκινσον, όσο και άλλοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και μετέφεραν παρόμοια μηνύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης την διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υλοποιηθεί η συμφωνία του περασμένου Φεβρουαρίου. Της τόνισε ότι μία χώρα –εννοεί τη Γερμανία- προσπαθεί να ακυρώσει τη συμφωνία και να επιβάλει τις δικές της θέσεις και αυτό δεν πρόκειται να το δεχθούμε. Εμείς επιμένουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, της τόνισε.

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο επικρατεί η άποψη στην Ουάσιγκτον, ότι η Ελλάδα, και κατ' επέκταση η Ευρώπη, έχουν επιστρέψει στην κατάσταση του 2010, όταν η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Η πλειοψηφία των αναλύσεων είναι αρνητικές.

Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται συνεχείς συσκέψεις για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η κατάσταση στην περίπτωση που υπάρξει «ατύχημα». Αποφασίστηκε επίσης να συνεχιστεί η πίεση προς την Ελλάδα και την Ευρώπη για να τερματιστεί η αντιπαράθεση, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις.
  • Στο μεταξύ, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ θα συναντηθεί την Τρίτη το απόγευμα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Η οικονομία είναι ανάμεσα στα θέματα της ημερησίας διάταξης.
Η κ. Νούλαντ έχει την ευθύνη για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και γενικά την Ευρώπη και τα ενεργειακά, οπότε είναι βέβαιο πως θα συζητηθούν επίσης το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία, το Σκοπιανό, το θέμα της Ουκρανίας και η ευρωπαϊκή ασφάλεια σε συνδυασμό με την αναβίωση της τρομοκρατίας.
Μιχάλης Ιγνατίου
 ethnos.gr
16/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Ουάσιγκτον προς Αθήνα: Το αδιέξοδο δεν ωφελεί κανέναν...

    Το μήνυμα ότι ενδεχόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους εταίρους δεν θα ωφελήσει καμία πλευρά έστειλε η οικονομική σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, Κάρολαϊν Άτκινσον, σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Γιάννη Δραγασάκη.

    Η κα. Ατκινσον ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες και να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης την διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υλοποιηθεί η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ φέρεται να εκτίμησε ότι κάποιοι από τους εταίρους ερμηνεύουν μονόπλευρα τη συμφωνία και αυτό η Αθήνα δεν πρόκειται να το δεχθεί...................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=201350
    17/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin