Sunday, March 8, 2015

Ντάισελμπλουμ: «Χρήσιμη» η λίστα μεταρρυθμίσεων, αλλά...» (η «τεχνική» προεργασία θα γίνει στην Αθήνα)

Το περίγραμμα των επτά μεταρρυθμίσεων που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup είναι «χρήσιμο» στην προσπάθεια συγκεκριμενοποίησης των ελληνικών προτάσεων, όμως θα πρέπει να εξεταστεί «σε βάθος» από τους τρεις θεσμούς προτού ληφθεί κάποια απόφαση, όπως διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται ως πηγή την απαντητική επιστολή του ολλανδού αξιωματούχου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αποσαφηνίζει επίσης πως κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης οι θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν ευρύτερα «όλους τους τομείς» πολιτικής, με δεδομένο ότι η Αθήνα θέλει να αντικαταστήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση με τη δέσμη των δικών της προτάσεων.

Οι εταίροι-πιστωτές έχουν καταστήσει σαφές πως η αντικατάσταση μέτρων θα γίνει αποδεκτή μόνον εφόσον δεν επιφέρει αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

  • Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Ντάισελμπλουμ δέχεται το αίτημα της Αθήνας οι κύριες διαπραγματεύσεις να γίνουν στις Βρυξέλλες, όμως διευκρινίζει πως η «τεχνική» προεργασία θα γίνει στην Αθήνα.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τους θεσμούς – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ώστε να πετύχουν «ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Η συγκεκριμενοποίηση των ελληνικών προτάσεων αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στη συνέχεια την εκταμίευση των 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκταμιευθεί πρόωρα μια υπο-δόση εφόσον η Αθήνα πετύχει πραγματική πρόοδο στην εφαρμογή έστω μερικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, αυτό το σενάριο φαίνεται πως έχει αμφισβητηθεί από τη Γερμανία, με τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να καθιστά σαφές πως χρήματα θα δοθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος...

  [kathimerini.com.cy]
8/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin