Saturday, March 21, 2015

Πυρετός στην κυβέρνηση με στόχο να παραδοθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων

Πυρετός στην κυβέρνηση με στόχο να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό ο ολοκληρωμένος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων με στοιχεία, αριθμούς και χρονοδιάγραμμα, ώστε να ξεκλειδώσει μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Έγινε ήδη χθες μια πρώτη σύσκεψη μεταξύ των κ. Δραγασάκη, Βαρουφάκη και Σταθάκη προκειμένου να αρχίσουν να εξειδικεύονται τα μέτρα.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα ληφθούν υφεσιακά μέτρα και πως δεν τίθεται θέμα πέμπτης αξιολόγησης.

Ο κατάλογος θα συζητηθεί, όπως εξήγησε, στο Brussels Group και στη συνέχεια θα κατατεθεί προς έγκριση στο Eurogroup, χωρίς να δώσει ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Τσίπρας είπε πάντως χθες ότι οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση, νομοθέτηση και υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Οι ελληνικές προτάσεις θα στηρίζονται στον κατάλογο που έχει ήδη αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο Eurogroup και περιλαμβάνουν αλλαγές στης φορολογία εισοδήματος και στο ΦΠΑ, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, συνέχιση όσων αποκρατικοποιήσεων είναι σε εξέλιξη, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και μέτρα για το άνοιγμα των αγορών, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση εκταμίευσης χωρίς πρόοδο και αναφερόμενη στα μέτρα που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση είπε πως εάν η Αθήνα θέλει να τα αντικαταστήσει τότε θα πρέπει να προτείνει αντίστοιχα ισοδύναμα.

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο της 10ης Δεκεμβρίου, που συντάχθηκε από την πρώην τρόικα, περιλαμβάνει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ φέτος, την αύξηση του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και νησιά, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, τη θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, περαιτέρω ευελιξία στα εργασιακά, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, μείωση τω επικουρικών συντάξεων μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, λιμανιών και σιδηροδρόμων.

Πηγές προσκείμενες στους δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικές για το κατά πόσο μπορούν όλα αυτά τα ζητήματα να λυθούν και να εξειδικευτούν μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ επιμένουν ότι Αθήνα και θεσμοί εξακολουθούν να διαβάζουν διαφορετκά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Πηγή: Mega
    ethnos.gr
21/3/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin