Wednesday, March 4, 2015

Μέρκελ - Γιούνκερ: Προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της Δευτέρας - Πρόωρη η συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας

Αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα κατά πόσο η Γερμανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να απαντήσει και είπε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup.

Επισήμανε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι οι τρεις θεσμοί θα προβούν στην αξιολόγηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Η καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά ως την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Υπενθύμισε, πάντως, ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή υπερψήφισε την παράταση του ελληνικού προγράμματος με μεγάλη πλειοψηφία.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι, επί του παρόντος, οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πρόωρη.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup. Ο Γιούνκερ επισήμανε επίσης ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και υπενθύμισε ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα.

-----------------

Κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου με τον πρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP και το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ, παρουσία του αρμόδιου Γερμανού Επιτρόπου, Γκίντερ Έτινγκερ

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία συνεργάζεται στενά με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ για να πετύχουν οι μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται «στο σωστό δρόμο». Σημείωσε δε ότι η Γερμανία στηρίζει τη Γαλλία στο δρόμο την οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά όπως είπε, κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της ποια μέτρα θα λάβει.

  • Υπ. Οικονομικών Γερμανίας: Καμία συζήτηση για τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα
Δεν θα γίνει συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, τόνισε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, Λούις Ντε Γκίνδος, ο οποίος αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται νέο πακέτο για την Ελλάδα, ύψους 30 έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ο κ. Γιέγκερ επισήμανε ότι τώρα το ζήτημα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η οποία είναι απαραίτητη, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για αποπληρωμή των ανοιχτών κονδυλίων.

«Κατά τα άλλα, δεν ασχολούμαστε καθόλου με ένα τρίτο πρόγραμμα. Υπήρξε από την Αθήνα αυτή η σαφής και απολύτως αδιαμφισβήτητη δήλωση από τον κ. Τσίπρα, ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες του Βερολίνου από την ελληνική κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας, ο κ. Γιέγκερ σημείωσε ότι «Τη Δευτέρα υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνει συζήτηση για την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Έχουμε μία συμφωνία με την Ελλάδα. Έχουμε μία δήλωση που είναι πολύ ξεκάθαρη, όπου διευκρινίζονται όροι και επόμενα βήματα. Περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος Απριλίου θα συγκεκριμενοποιηθεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στη βάση της υπάρχουσας λίστας και ότι τότε αυτό το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, ώστε οι τρεις θεσμοί να μπορέσουν να κάνουν έναν τελικό έλεγχο. Και αυτός ο τελικός έλεγχος και το θετικό του αποτέλεσμα αποτελεί προϋπόθεση για την αποπληρωμή των πόρων σε εκκρεμότητα».

«Από τη δική μας σκοπιά έχουν ειπωθεί όλα» υπογράμμισε ο κ. Γιέγκερ για να συμπληρώσει ότι «τώρα πρέπει να γίνει δουλειά. Μέχρι τώρα γινόταν συζήτηση. Τώρα είναι ώρα να υλοποιηθούν μέτρα» και να διευκρινίσει ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα θέματα στην Ευρωζώνη, ενώ σίγουρα θα γίνει συζήτηση και για την Ελλάδα. «Περιμένουμε τη Δευτέρα, αντιθέτως προς τις περασμένες εβδομάδες, ένα απολύτως κανονικό Εurogroup, όπου θα συζητηθούν όλα τα θέματα στην ατζέντα» κατέληξε ο κ. Γιέγκερ.
  huffingtonpost.gr
 (Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

4/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin