Wednesday, March 4, 2015

M. Draghi: Προς πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο η Κύπρος. (Tα κράτη της Ευρώπης να μοιραστούν ακόμα περισσότερο την κυριαρχία τους)

Η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από το Μνημόνιο πριν από την αρχικά προβλεπόμενη προθεσμία του 2016, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, γεγονός που αποκάλεσε «αξιοσημείωτο», όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Μιλώντας μέσω διερμηνέα σε δείπνο που παρέθεσε στον ίδιο και στους Κεντρικούς Τραπεζίτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό καθώς η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας ιδιαίτερα αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα.

Χρειάζονται επιπρόσθετα βήματα, είπε, για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο κ. Ντράγκι έκανε αναφορά στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος.

Σε χαιρετισμό του πριν το δείπνο που παρέθεσε στο συμβούλιο της ΕΚΤ ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και αναδεικνύοντας την ιστορική παρουσία της Κύπρου στον χώρο της Ευρώπης και την νευραλγική της θέση στην περιοχή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι «πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν».

«Είναι σημαντικό ότι η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά να βγει από το μνημόνιο πριν από το 2016 που λήγει το πρόγραμμα», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Οι κυπριακές αρχές χρειάζονται επιπρόσθετα βήματα για την ομαλή λειτουργία του συστήματος», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Είπε ότι η συνεχής καθυστέρηση του νόμου των εκποιήσεων αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, ενώ πρέπει να εφαρμοστεί και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
«Βλέπουμε σημάδια βελτίωσης και σε άλλες χώρες», είπε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στη συμβολή που θα έχει στην διοχέτευση ρευστότητας στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Είπε ότι το υψηλό επίπεδο ανεργίας δημιουργεί εύφορο έδαφος για ανάπτυξη λαϊκιστικών κινημάτων που ζητούν έξοδο από το ευρώ. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι σημαντικό τα κράτη να επιβεβαιώσουν την ισχυρή τους δέσμευση στο ευρώ, ανέφερε.

Τόνισε, παράλληλα, ότι για να ξεπεράσουμε τις αμφιβολίες για την ευρωζώνη πρέπει η Ευρώπη να επιστρέψει στην απασχόληση, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη τα κράτη της Ευρώπης να μοιραστούν ακόμα περισσότερο την κυριαρχία τους.
Πηγή:www.capital.gr

4/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

1 comment:

  1. Μ. Ντράγκι : Πρίν το 2016 η Κύπρος θα βγεί από το μνημόνιο ...

    ...........Σε σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και στα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος αναφέρθηκε ο Μάριο Ντράγκι, στην αντιφώνηση του στο δείπνο και χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι η Κύπρος είναι σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016.

    Μίλησε για εντυπωσιακά επιτεύγματα της Λευκωσίας τα οποία όπως, τόνισε, πρέπει να τύχουν σεβασμό από ολη την Ευρωπη, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αφού όπως επισημανε, η κυπριακή οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις.

    Χρειάζονται είπε επιπρόσθετα βήματα για επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του συστήματος και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Μάριο Ντράγκι παρατήρησε ότι υπάρχει συνεχής καθυστέρηση για έγκριση της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας.................http://www.riknews.com.cy/index.php/news/politiki/item/12509-m-draki-epiteyxthike-proodos-sti-statheropoiisi
    4/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin