Sunday, March 1, 2015

Πιστωτικό γεγονός εάν δεν γίνει η πρώτη αποπληρωμή στην ΕΚΤ. "Η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι" (Wolfgang Schäuble)

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε εκ νέου την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να προωθήσει, αν θέλει να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση που δεν αποπληρωθεί η πρώτη δόση στην ΕΚΤ.

Ωστόσο ο Σόιμπλε είπε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί.

«Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει», είπε ο Σόιμπλε.

  • Ακόμη έκανε αναφορά και στις χθεσινές δηλώσεις στο Associated Press του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος  τόνισε πως  η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, ενώ για τις αποπληρωμές στην ΕΚΤ είπε πως αυτές ανήκουν σε άλλη κατηγορία και θα χρειαστεί να συζητηθούν με τους πιστωτές.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: αν (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης) δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».

Η ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την παράταση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα την Παρασκευή, αλλά πολλοί στο Βερολίνο εξέφρασαν οργή διότι η Αθήνα ανέφερε ότι χρησιμοποίησε μια «δημιουργική ασάφεια» ώστε να εξασφαλίσει ένα περιθώριο από τους εταίρους τους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι η απόφαση της Μπούντεσταγκ προχθές δεν ήταν εύκολη για πολλούς από τους συναδέλφους του και πρόσθεσε: «Εάν μας έλεγαν, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοούσαν όλα όσα μας είπαν — αυτός δεν είναι συνετός τρόπος συμπεριφοράς».

Ο Σόιμπλε επέμεινε ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σημαντικότερες από τη ρητορική της.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters
 naftemporiki.gr
1/3/15
--
-

1 comment:

  1. Γιάνης Βαρουφάκης: «Θα φτύσουμε αίμα αλλά θα πληρώσουμε το ΔΝΤ»
    Νέο μπαράζ δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών ενόψει της δόσης των 299 εκατ. ευρώ την Παρασκευή και του Eurοgroup της 9ης Μαρτίου...

    «Θα φτύσουμε αίμα (“we shall squeeze blood out of stone”) αν χρειαστεί να πληρώσουμε μόνοι μας τις δόσεις προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, αλλά θα το κάνουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο πρακτορείο Associated Press.

    «Δεν θα γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ» τόνισε, σχολιάζοντας ωστόσο ότι τα χρέη προς την ΕΚΤ (ομόλογα 6,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο) ανήκουν σε εντελώς διαφορετική κατηγορία και θα χρειαστεί διαβούλευση με τους εταίρους και τους θεσμούς................http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=681557
    1/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin