Wednesday, April 1, 2015

Δίχως τέλος οι εντάσεις στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πρόεδρος σε ... πέντε επιτροπές)

Ένταση προκλήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή το πρωινό περιστατικό της εισόδου στο προαύλιο της Βουλής ομάδας αντιεξουσιαστών, οι οποίοι ανήρτησαν πανό, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα.

Το θέμα έθεσε σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, προς την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την οποία ζήτησε επιμόνως να τοποθετηθεί «αν θεωρεί φυσιολογικό και λογικό να υπάρχει εισβολή στο ναό της Δημοκρατίας».

Μάλιστα, ο βουλευτής είπε πως η Βουλή τελούσε στην πραγματικότητα υπό κατάληψη, καθώς ο ίδιος εκείνη την ώρα επιχείρησε να εξέλθει, κάτι που δεν του επιτράπηκε λόγω του ότι είχαν κλείσει οι πόρτες στο μέγαρο του Κοινοβουλίου. «Πίστεψα ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν το πίστευα αυτό που συνέβαινε. Είναι πρωτοφανές να γίνεται εισβολή στη Βουλή» είπε ο κ. Κυριαζίδης.

«Δεν πρόκειται περί καμίας εισβολής. Οφείλατε να μην ενημερώνεστε από παραπολιτικά, που επιχείρησαν διαστρέβλωση μιλώντας περί δήθεν εισβολής, αλλά από την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής» απάντησε η κα Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας πως η ίδια δεν βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη Βουλή, αλλά την καλύπτει πλήρως η καταγραφή του περιστατικού από τη φρουρά της Βουλής, στην οποία και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι η καταγραφή του γεγονότος δεν αφορά επουδενί εισβολή, αλλά είσοδο 15 πολιτών με πανό και ειρηνική αποχώρησή τους, ενώ δεν υπήρξε καμία απόπειρα βλάβης ούτε σε πρόσωπα ούτε στον χώρο.

Η απάντηση της κας Κωνσταντοπούλου δεν κάλυψε τον βουλευτή, ο οποίος εξακολούθησε να τη ρωτά αν θεωρεί το επεισόδιο φυσιολογικό, για να απαντήσει εκ νέου η πρόεδρος ότι η φρουρά έκλεισε ως όφειλε τις εισόδους του κτιρίου, ενώ οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στο πλαίσιο του συνταγματικού τους δικαιώματος. Επανέλαβε δε πως περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της τη Φρουρά της Βουλής, «παρότι το ένα τρίτο της δύναμής της αφορά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα».

Καθώς ο βουλευτής εξακολούθησε να διαμαρτύρεται δείχνοντας να μην ικανοποιείται από τις απαντήσεις της προέδρου και να διακόπτει τον λόγο της, ρωτώντας την «το θεωρείτε ομαλό αυτό που έγινε;», η κα Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως «ο τρόπος αυτός είναι φασιστικός, εκτός εάν θέλετε σκοπίμως να διακόψετε την επιτροπή και το τόσο σοβαρό θέμα που πραγματεύεται και να δυναμιτίσετε τη συζήτηση». Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, πως «ορισμένοι θέλουν κλούβες και άλλου είδους υπηρεσίες στη Βουλή, εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό».

«Κι εσείς δεν είστε εισαγγελέας. Δεν είμαστε σε ιερά εξέταση. Είστε πρόεδρος όλων μας και οφείλετε να μας προστατεύετε. Προεδρεύετε ολοκληρωτικά» επανήλθε ο κ. Κυριαζίδης. «Δεν σας το επιτρέπω» είπε η πρόεδρος. «Μου είναι αδιάφορο» επανήλθε ο βουλευτής.

«Πυροσβεστικά» έδρασε ο λόγος του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε να μην συνεχιστεί το θέμα αυτό, αφού θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, παρότι επισήμανε ότι συμφωνεί σε πολλά με τον κ. Κυριαζίδη και σημείωσε ότι «δεν έχει ξανασυμβεί αυτό».

«Μπορεί μερικοί να θέλουν να φέρουμε τα ΜΑΤ και τα τανκς. Δεν είναι στη δική μας λογική αυτά. Μπορεί να μην συμφωνούμε μαζί τους (σ.σ. τους διαμαρτυρόμενους), αλλά έχουμε διαφορετική αντίληψη» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος Μπαλαούρας.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θέμα παρέπεμψε η βουλευτής του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνοντας πως οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν σχέση με την έκφραση της γνήσιας διαμαρτυρίας του λαϊκού κινήματος, ενώ το ΚΚΕ διαφωνεί και με όσους εκφράζουν τη στήριξή τους σ΄ αυτές.

Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, ζήτησε την αποπομπή του κ. Κυριαζίδη από την Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, διότι «δεν ταιριάζει το προφίλ του» και οι απόψεις του είναι «φασιστικές, χυδαίες και ρατσιστικές».

«Τώρα ξεπεράσαμε τα εσκαμμένα» παρενέβη ο Νικήτας Κακλαμάνης, για να πάρει τον λόγο η κα Κωνσταντοπούλου η οποία και ζήτησε «να διαγραφούν τα προηγούμενα» και παρακάλεσε να λήξει το θέμα ώστε η Επιτροπή να συγκεντρωθεί στον σκοπό της, «ο οποίος είναι πάνω από κάθε άλλο θέμα».

Πρόεδρος σε ... πέντε επιτροπές

Η ασφυκτική εποπτεία στη λειτουργία της Βουλής από την νέα Πρόεδρο, Ζωή Κωνσταντοπούλου δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις στη λειτουργία του Κοινοβουλίου, μετά και την απόφασή της να προεδρεύει σχεδόν στο σύνολο των κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Συγκεκριμένα, η κ. Κωνσταντοπούλου εξασφάλισε για τον εαυτό της το ρόλο του Προέδρου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ, την Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, ενώ αυτοδίκαια προεδρεύει και στην Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής, με αποτέλεσμα να παρίσταται σε κάθε σχεδόν κοινοβουλευτική διαδικασία!

“Γαλάζια” δυσφορία για 3 ψήφους υπέρ Κωνσταντοπούλου

Μάλιστα, η ανάδειξη της κ. Κωνσταντοπούλου σε Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έγινε και με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισαν οι κ. Τραγάκης, Μεϊμαράκης και Αθανασίου, ενώ το λευκό επέλεξαν η Όλγα Κεφαλογιάννη, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Οι τρείς θετικές “γαλάζιες” ψήφοι έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση, προκαλώντας δυσφορία στους κόλπους της “γαλάζιας” κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού συνέβη και ερήμην της Λ. Συγγρού.

Αποχώρησε από την Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις το Ποτάμι
Μετά τη σημερινή επεισοδιακή συνεδρίαση, “Το Ποτάμι είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι θα απέχει από τις εργασίες της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και στην Ολομέλεια θα δώσουμε τη μάχη για να μην ποδοσφαιροποιηθεί η λειτουργία του σημαντικότερου θεσμού της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας” ανακοίνωσε η Σεβαστουπόλεως, σχολιάζοντας πως “η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι και δε θα γίνει one woman show”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
Η Πρόεδρος της Βουλής, με τη λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» αποφάσισε να προσθέσει κι άλλον έναν τίτλο στο βιογραφικό της: αυτόν της  Προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Μάλιστα η κυρία Κωνσταντοπούλου, στο πνεύμα των νέων κοινοβουλευτικών ηθών που εισάγει, αυτοαναγορεύθηκε σε Πρόεδρο δίχως καν να συνεδριάσει η Επιτροπή. Γεγονός πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Το Ποτάμι  έχει ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και θα συνεχίσει να ενισχύει τις σχετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης. Δε θα συνηγορήσει όμως στον ευτελισμό των θεσμών και στη μετατροπή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών σε ντεκόρ για τις παραστάσεις, που θέλει να ανεβάσει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Οι θεσμοί αποκτούν κάθε φορά ειδικό βάρος από το ηθικό και πολιτικό ανάστημα αυτών, που τους υπηρετούν. Όμως εδώ και δύο μήνες, έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της συμπεριφοράς της Προέδρου της Βουλής. Ναρκισσισμός, κομματισμός και αμετροέπεια είναι -δυστυχώς- οι πιο ήπιοι χαρακτηρισμοί που διέπουν τη συμπεριφορά της. Οι ειρωνείες της και τα σχόλια της προς τους βουλευτές που ανεβαίνουν στο βήμα ή ζητούν το λόγο, την καθιστούν μέρος του προβλήματος της ασυνεννοησίας που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και όχι παράγοντα συνεννόησης.

Το Ποτάμι είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι θα απέχει από τις εργασίες της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και στην Ολομέλεια θα δώσουμε τη μάχη για να μην ποδοσφαιροποιηθεί η λειτουργία του σημαντικότερου θεσμού της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. 


Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι και δε θα γίνει one woman show.
(Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Πηγή:www.capital.gr

1/4/15
--
-

3 comments:

  1. Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξελέγη η Ζωή Κωνσταντοπούλου σπάζοντας έτσι την παράδοση σύμφωνα με την οποία ουδέποτε στο παρελθόν ετίθετο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής ο Πρόεδρος της Βουλής...

    Μάλιστα η κυρία Κωνσταντοπούλου εξελέγη και με τις ψήφους βουλευτών της ΝΔ –σύμφωνα με πληροφορίες τρείς από τους τέσσερις που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, φέρονται να στήριξαν την εκλογή της και συγκεκριμένα ο Ι. Τραγάκης, ο Χ. Αθανασίου, ο οποίος εξελέγη β’ αντιπρόεδρος της επιτροπής και ο Ευ. Μεϊμαράκης.

    Πάντως κύκλοι της Κ.Ο. της ΝΔ δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την στάση των τριών «γαλάζιων» βουλευτών λέγοντας ότι έπρεπε προηγουμένως να υπάρξει σχετική συνεννόηση με τον γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος Ι. Πλακιωτάκη.

    Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξελέγη με 13 ψήφους υπέρ και 3 λευκά.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι θετικές ψήφοι προέρχονται από τους οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον έναν των ΑΝΕΛ, τον έναν της Χ.Α. και τους τρείς (από τους τέσσερις) της ΝΔ που προαναφέρθηκαν.

    Όσον αφορά τα «λευκά» προέρχονται από τους δυο εκπροσώπους του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ, Σπ. Λυκούδη και Ι. Δριβελέγκα αντιστοίχως και την βουλευτή της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ γραμματέας της επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής ο κ. Λυκούδης με 12 ψήφους υπέρ και 4 λευκά.
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=691200
    1/4/15

    ReplyDelete
  2. Chaostag in Griechenland...

    Wie lange reicht Griechenlands Geld noch? Da ist sich die Regierung selbst nicht einig. Ein Minister sagt, Athen könne seine nächste Kreditrate nicht mehr bezahlen – schon widerspricht der nächste Offizielle.

    Griechenlands Regierung ist sich öffentlich uneins darüber, wie lange sie ihre internationalen Verpflichtungen erfüllen kann und will. Am Freitag wurde ein Interview veröffentlicht, in dem Innenminister Nikos Voutzis damit droht, am 9. April eine Kreditrate nicht zu bezahlen – doch nur wenige Stunden später widersprachen andere Regierungsstellen.

    Voutzis hatte im „Spiegel“ dem Internationalen Währungsfonds (IWF) damit gedroht, eine demnächst anstehende Überweisung von 450 Millionen Euro zu verschieben, falls bis zum 9. April kein Geld aus dem Rettungprogramm der internationalen Gläubiger fließe. Laut IWF-Satzung können solche Zahlungen nicht aufgeschoben werden. Es kam auch nie zuvor zu solch einem Bruch der Statuten des IWF.

    „Wenn bis 9. April kein Geld fließt, werden wir zuerst die Gehälter, Renten und Pensionen hier in Griechenland zahlen und bitten dann unsere Partner im Ausland um Einvernehmen und Verständnis, dass wir die 450 Millionen Euro an den IWF nicht pünktlich zahlen werden“, sagte Voutzis zum Spiegel. Die Verschiebung solle im Einvernehmen geschehen, damit sie nicht als Zahlungsausfall gewertet wird.................http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/eurokrise/griechenland/griechenland-droht-mit-ausfall-der-iwf-kreditrate-13517937.html
    1/4/15

    ReplyDelete
  3. Τη διαφοροποίησή της κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επί της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου υπογράμμισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στον Alpha το βράδυ της Τετάρτης...

    «Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή την προσοχή την καταβάλουν αυτοί που έχουν αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης, και πρωτίστως ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Θέλει τεράστια προσοχή γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η συμφωνία που χαρακτηρίστηκε μική νίκη, θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να την αναστρέψουν και να την αντιστρέψουν με επιχειρήματα ερμηνευτικά επάνω στο κείμενο και για αυτό το λόγο έχει τεράστια σημασία να πούμε ότι εξακολουθούμε να αμφισβητούμε το χρέος και ζητούμε τη διαγραφή του και για αυτό μεθαύριο ξεκινάει τις εργασίες η επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους».

    Όσον αφορά στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «αν συγκρούεται η υποχρέωση καταβολής μισθών και συντάξεων με άλλες υποχρεώσεις οι οποίες δεν συνδέονται με την επιβίωση, νομίζω ότι πάντα προέχει η επιβίωση της κοινωνίας».

    Επιπλέον όταν ρωτήθηκε για το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» και το αν η δραχμή είναι ταμπού, η Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Κανείς δεν δικαιούται να θυσιάσει το λαό για οποιοδήποτε νόμισμα»................http://www.huffingtonpost.gr/2015/04/02/konstantopoulou-symfwnia_n_6990756.html
    2/4/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin