Friday, April 24, 2015

Αγώνας δρόμου για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζωή. Κατάινεν: Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη

Πραγματικότητα έχει γίνει ο όρος αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγάλες υποχρεώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μάλιστα, χθες, στη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου.

Πάντως, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η ελληνική κυβέρνηση, αρχίζει να κάνει πίσω σε διάφορα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη σύγκλιση απόψεων σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και το 2016 καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ακόμη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφωνία υπήρξε και με την πρόταση της ελληνικής πλευράς να γίνει ανεξάρτητη αρχή η γενική γραμματεία εσόδων.

Επιπλέον, Μέρκελ και Τσίπρας έκαναν μία αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί μετά τη συνάντηση του Βερολίνου καθώς και της προόδου στο Βrussels Group.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφρασαν την πεποίθηση ότι βρίσκονται σε έναν καλό δρόμο για αύξηση κονδυλίων και διαμόρφωση ενός πλαισίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εξέφρασαν, όπου είναι σε εξέλιξη η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το φλέγον ζήτημα, μετά το πρόσφατο ναυάγιο με εκατοντάδες μετανάστες νεκρούς ανοιχτά της Λιβύης.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι καιρός η ΕΕ να ευαισθητοποιηθεί πραγματικά με ένα συγκροτημένο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο σχέδιο.

Κατάινεν: Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη

Την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα υποβάλει στο Eurogroup ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν, ενώ αναγνώρισε ότι τους τελευταίους μήνες έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά.

Ο Γ. Κατάινεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εμπιστοσύνης, τόσο για τις επενδύσεις όσο και για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και τους δανειστές. «Η εμπιστοσύνη μειώθηκε τους τελευταίους μήνες», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι δύσκολο να καταλάβεις τι συμβαίνει».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Αθήνα ο κ. Κατάινεν σημείωσε ότι «η διαπραγμάτευση προϋποθέτει εμπιστοσύνη. Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα μπορούν να λυθούν αν υπάρχει εμπιστοσύνη και σεβασμός εκατέρωθεν».

Εξάλλου, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα να επωφεληθεί από το Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ, κυρίως για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να βρούμε ειδικούς τρόπους να φέρουμε επενδύσεις, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την οδό των μεταρρυθμίσεων», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατάινεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ενώ αύριο προγραμματίζεται συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

 elzoni.gr
24/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin