Thursday, April 30, 2015

«Φτερά» έχουν κάνει οι καταθέσεις- Νέο «μαξιλάρι» από την ΕΚΤ

Παγιδευμένη ανάμεσα στην ανάγκη για παροχή ρευστότητας με την έγκριση των Ευρωπαίων και στις προεκλογικές της δεσμεύσεις εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε νέα αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 1,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρχει επαρκής ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων.

Το όριο ανέρχεται πλέον στα 76,9 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ακόμη ένα περιθώριο ασφαλείας 3 δισ. ευρώ μέχρι εξαντλήσεως του ανώτατου ορίου.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Μάρτιο παρουσίασαν μείωση της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 145 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από 147,5 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Crash, επέμεινε στη στάση του, προκαλώντας αντιδράσεις.

«Σήμερα η διάσωση της χώρας μας συνδέεται στενά με την απόρριψη της υποταγής, με τη θέλησή μας να αντέξουμε σε δυσκολίες και με την απόφασή μας να συνδέσουμε τα μεγάλα "όχι" με την αταλάντευτη προσπάθεια για μια νέα προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης, ανόρθωσης και προοπτικά αναγέννησης του τόπου μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «οι λεγόμενοι εταίροι και το ΔΝΤ δεν ζητάνε από την κυβέρνησή μας μια συμφωνία που θα σέβεται στοιχειωδώς την επιβίωση του ελληνικού λαού και την πρόσφατη ριζοσπαστική λαϊκή ετυμηγορία».

Αντίθετα, «τα πιο σκληρά και αδίστακτα κατεστημένα κέντρα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ αυτό που θέλουν από τη χώρα μας είναι "γη και ύδωρ", ζητάνε υποταγή και παράδοση, ζητάνε νέα μέτρα μείωσης συντάξεων και μισθών, ξεπούλημα της χώρας, νέους φόρους και νέες απορρυθμίσεις».

Όπως δήλωσε, «η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το μαρτύριο της σταγόνας που μας υποβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και το οποίο πνίγει την οικονομία και οδηγεί στην ασφυξία τα νοικοκυριά», όμως, προσθέτει, «δεν ισχύει κάτι ανάλογο για την ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ με τις ληστρικές πολιτικές τους».

Την ίδια ώρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι περιμένει να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών μετά τις αλλαγές στη δομή και το μοντέλο λειτουργίας της ομάδας διαπραγμάτευσης.

«Έχουμε νέες δομές εργασίας στην Αθήνα. Περιμένουμε ότι αύτο θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των συνομιλιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Μ.Γιάγκερ, στην τακτική ενημέρωση του Τύπου, όπως αναφέρει το Reuters.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε πότε να περιμένουμε μια συμφωνία», έσπευσε ωστόσο να προσθέσει, σημειώνοντας ότι οι Ελληνες πρέπει να παρουσιάσουν ένα αναλυτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.

   elzoni.gr
30/4/15
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin