Wednesday, April 8, 2015

"Απαράδεκτες" αναφορές Άιντα - αυστηρότατα διαβήματα

Σε αυστηρότατα διαβήματα έχει ήδη προβεί η Λευκωσία προς τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για αναφορές του Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εκφράσει την απογοήτευσή της και να σημειώσει ότι θεωρεί αυτές τις αναφορές ατυχείς και απαράδεκτες και σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τις συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Ο Νορβηγός διπλωμάτης είχε αναφέρει ότι "κάποια κράτη δεν θεωρούν ότι οι σεισμικές έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενός κράτους αποτελούν παραβίαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών". Αναφέρθηκε επίσης σε ερμηνείες που υπάρχουν για το κυπριακό πρόβλημα ευρύτερα και για το νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις και ερμηνείες δεν βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και ο κ. Άιντα, ως εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμβάσεις του διεθνούς οργανισμού.


Ειδικότερα, στη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι η "κρίση των υδρογονανθράκων", όπως χαρακτήρισε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, "απεικονίζει στην ουσία τις μεγάλες διαφωνίες της όλης αντίληψης του τι είναι Κυπριακό. Ανέφερε επίσης ότι δεν επικεντρώνεται σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, γιατί ο ίδιος εστιάζει την προσοχή του στην ουσία των συνομιλιών.
Πηγή: ΓΤΠ, ΚΥΠΕ

[riknews.com.cy]
8/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin