Saturday, April 4, 2015

Κατανοεί και στηρίζει το άνοιγμα της Κύπρου προς τη Ρωσία η Μέρκελ

Την κατανόησή της σχετικά με την πολιτική της Λευκωσίας για την διατήρηση των σχέσεών της με την Μόσχα εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Σε δηλώσεις στη Φινλανδία η κ. Μέρκελ, όπως γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», υπενθύμισε ότι υπάρχουν 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε ότι το καθένα από αυτά έχει διαφορετική ιστορία και διαφορετικό επίπεδο εξάρτησης από τη Ρωσία.

Η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία είναι. «Ένα μέρος της Κύπρου είναι υπό κατοχή της Τουρκίας. Η Κύπρος έγινε στρατιωτικά εξαρτημένη από τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ δεν παρείχε τη στρατιωτική βοήθεια... Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ευαισθησίες των διαφόρων χωρών, όπως είμαστε ισότιμοι εταίροι και εξίσου σημαντικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι με τη δήλωσή της η Μέρκελ απάντησε σε όσους στην Ε.Ε. μεμψιμοιρούν για τις σχέσεις τής Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία με αφορμή και το ταξίδι, πριν περίπου έναν μήνα, του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη, στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, είχε τεθεί το θέμα των σχέσεων κρατών-μελών της Ένωσης με τη Ρωσία, με αφορμή και τις εκδηλώσεις του οργανώνει η Μόσχα στις 9 Μαΐου, ημέρα της νίκης, στις οποίες προσκλήθηκαν Ευρωπαίοι ηγέτες.

Στις διάφορες παρεμβάσεις υπήρξαν και έμμεσες αναφορές στο ταξίδι του κ. Αναστασιάδη στη Μόσχα. Στη δική του παρέμβαση, ο Κύπριος Πρόεδρος υπενθύμισε τις σχέσεις που έχουν διάφοροι εταίροι με τη Ρωσία, ενώ έσπευσε να επισημάνει πως δεν υπήρξε καμία αλληλεγγύη, «όταν η Τουρκία εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ». Στο τέλος συμφωνήθηκε το κάθε κράτος να αποφασίσει τι θα πράξει και πώς θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έλαβε από τον πρόεδρο Πούτιν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί την πρόσκληση.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
 [huffingtonpost.gr]
4/4/15
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin