Thursday, April 16, 2015

Mai1 MEDIA - MME EL: Επικαιρότητα - Επιλογές (Μάιος 2015 - Α)

  -
Μια ακόμη καθοριστική ημερομηνία - το Еurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα- κινδυνεύει να χαθεί και οι ελπίδες για εκταμίευση κάποιας δόσης προς την Ελλάδα μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν, για τις 11 Μαΐου οπότε συνεδριάζουν εκ νέου οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ....... το «χαμένο» ραντεβού της 24ης Απριλίου
--
(mai1  ETHNOS   News)
    ---

101 comments:

  1. Τ. Ράις: Συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της η Ελλάδα ...

    Ο Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια για την Ελλάδα, αλλά δεν αναμένεται έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.

    Υπενθύμισε ότι και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί παραμονή στο ευρώ, και ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες, ώστε να αποτραπεί τέτοιο ενδεχόμενο.
    Ο κύριος Ράις σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της, τονίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία προκειμένου να εκτιμήσει τα επίπεδα ρευστότητας της χώρας.
    riknews.com.cy
    1/5/15

    ReplyDelete
  2. La Stampa: Σχέδιο Β΄ για την Ελλάδα με πολιτικές προεκτάσεις...

    Σχέδιο Β΄ για την Ελλάδα επεξεργάζονται Βερολίνο και Φραγκφούρτη που περιλαμβάνει χρεοκοπίας χωρίς έξοδο από το ευρώ, με την εισαγωγή ενός είδους μίνι - ελέγχων, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της «ανθρωπιστικής κρίσης» και ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών παρέχοντας ταυτόχρονα βοήθεια στον πληθυσμό.

    Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "La Stampa" το έκτακτο αυτό σχέδιο θα απαιτούσε ενδεχομένως μια κυβερνητική αλλαγή, ή ακόμα και μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών

    Η εφημερίδα μάλιστα υπενθυμίζει την συνέντευξη του προέδρου της Bundesbank, Jens Weidmann στο περιοδικό Focus, που μεταξύ άλλων τόνιζε ότι «αν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές του, τότε η άτακτη χρεοκοπία θα είναι αναπόφευκτη».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η προθεσμία που τρομοκρατεί την ευρωζώνη είναι η 12η Μαίου η οποία πλησιάζει και προσθέτει ότι «μετά από 3μήνες στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν βρίσκεται ούτε ίχνος πρότασης».
    Πηγή:www.capital.gr
    1/5/15

    ReplyDelete
  3. Νέο mail με 6 «μέτρα – φωτιά» έστειλαν στην κυβέρνηση οι Θεσμοί προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία και να ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας για την ελληνική οικονομία...

    Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αγορά», στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και του επικεφαλής της διαπραγμάτευσης στο Brussels Group, Γιώργου Χουλιαράκη, έφτασε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το κείμενο με τις απαιτήσεις των δανειστών.

    Πρόκειται για έξι σημεία που προβλέπουν:

    - Την σύνδεση του πλεονάσματος με τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2016

    - Την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων και στην Αθήνα

    - Τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις από την επόμενη χρονιά,

    - Την κάλυψη δημοσιονομικού κενού 4 δις. από φόρους και δαπάνες

    - Την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για τα 200 εκ. ευρώ του νομοσχεδίου της ανθρωπιστικής κρίσης

    - Την καθιέρωση μόνο δύο συντελεστών ΦΠΑ.

    Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σε πολύ μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται το γεγονός πως η συζήτηση για την επόμενη χρονιά παραπέμπει στην 5η αξιολόγηση του μνημονίου, κάτι που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η Αθήνα.
    crashonline.gr
    1/5/15

    ReplyDelete
  4. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα θεωρούσαν «αθέτηση πληρωμών» την αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει κάποια δόση...

    Οι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών» εάν η χώρα χάσει μια από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μια ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μιας δόσης, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, επιταχύνοντας ενδεχομένως τις πληρωμές χρέους που διακρατούν άλλοι επίσημοι και ιδιώτες πιστωτές και εντείνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας....imerisia.gr
    1/5/15

    ReplyDelete
  5. Την ολοκλήρωση της πώλησης στρατηγικών περιουσιακών της στοιχείων όπως του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα προχωρήσει φέτος τη Ελλάδα, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους...

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, to TAIΠΕΔ θα στείλει την Τετάρτη μια αναθεωρημένη προσφορά στους επενδυτές συμπεριλαμβανομένης της Cosco, για τον ΟΛΠ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

    Τα ταμείο εμφανίζεται ικανοποιημένο με την συμφωνία του 1,2 δισ. ευρώ για την εκμίσθωση 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε μια κοινή επιχείρηση με επικεφαλής τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport και αναμένει την ολοκλήρωση της πώλησης εντός του μήνα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

    Η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις προεκλογικές υποσχέσεις

    Η απόφαση αυτή σύμφωνα με το Bloomberg δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείπει την υπόσχεση προς τους ψηφοφόρους της ότι θα εμποδίσει τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις εν μέσω προσπαθειών για την εξασφάλιση περαιτέρω χρηματοδότησης από τους διεθνείς πιστωτές........capital.gr
    1/5/15

    ReplyDelete
  6. Η Μιράντα Ξαφά, το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics, την οποία διοργάνωσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου, αποκάλυψε ότι έχει τραβήξει όλα τα λεφτά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα...

    Στην εκδήλωση, στην οποία ήταν παρών και ο Γιάννης Μηλιός, η κα Ξαφά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας «Μιλά για αναδιανομή πλούτου αντί για παραγωγή του» προσθέτοντας πως η κυβέρνηση, στην ουσία, θέλει να προσφέρει κοινωνικά επιδόματα με χρήματα άλλων, διότι «μπορεί να λέει ότι ζητά χρόνο, αλλά στην ουσία ζητάει χρήματα».

    Η Μιράντα Ξαφά παρατήρησε επίσης πως δεν επιλέγει κάποιος τη λιτότητα, αλλά αυτή εφαρμόζεται ως αντάλλαγμα για την παροχή βοήθειας.

    Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η λιτότητα, ούτε το υψηλό χρέος, του οποίου το κόστος εξυπηρέτησης είναι πολύ χαμηλό, αλλά το γεγονός ότι δεν παράγει για να εξάγει και για να είναι πιο ανταγωνιστική, κατέληξε.
    crashonline.gr
    2/5/15

    ReplyDelete
  7. Γιούνκερ: «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν θα χρεωκοπήσει αλλά..» ...

    Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, προειδοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, όμως υπογράμμισε ότι αυτή τη χρονική στιγμή αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

    Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι, αν και ακόμη η Ελλάδα δεν έχει αποσαφηνίσει τις προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις, "βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο".

    "Η Ελλάδα είναι και παραμένει μέρος της ευρωζώνης", ανέφερε, επισημαίνοντας ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινούνται προς αυτό τον στόχο. Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι σε αντάλλαγμα η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Eurogroup.

    Η Αθήνα, πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα πρέπει, εκτός του να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αναμφισβήτητα να ακολουθήσει μια βιώσιμη και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική. Αν πρόκειται να τηρηθούν προεκλογικές δεσμεύσεις, κατέληξε, θα πρέπει να μπορούν και να χρηματοδοτηθούν αναλόγως.
    kathimerini.com.cy
    2/5/15

    ReplyDelete
  8. Θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να λαμβάνουν γνώση για τις αναλυτικές κινήσεις λογαριασμών φορολογουμένων, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη...

    Σύμφωνα με το έγγραφο, το συγκεκριμένο σύστημα σήμερα μπορεί να λαμβάνει εντός 24 ωρών ηλεκτρονική απάντηση από τις τράπεζες στα αιτήματα που διαβιβάζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για καταθετικούς λογαριασμούς που είχαν ή έχουν φορολογούμενοι την τελευταία δεκαετία.

    Όπως γίνεται γνωστό, δρομολογείται πλέον και η δεύτερη φάση του Συστήματος προκειμένου οι τράπεζες να στέλνουν και αναλυτικές κινήσεις λογαριασμών.

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή ως απάντηση σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Νικολόπουλος, για το κατά πόσον η κυβέρνηση επιθυμεί να συνεργαστεί με τον κ. Φαλσιανί....huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  9. Νέοι φόροι, ΕΝΦΙΑ και αμνηστία για να επιστρέψουν οι καταθέσεις...

    Έτοιμη να υπογράψει το πρώτο πακέτο μέτρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ είναι η κυβέρνηση. Το πακέτο περιγράφεται από κυβερνητικούς κύκλους ως «σύμφωνο συμβίωσης» με τους δανειστές.

    Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το λογαριασμό θα πληρώσουν όσοι ήδη έχουν επιβαρυνθεί με φόρο πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ, πισίνες, αεροσκάφη) και όσοι έχουν σκάφη αναψυχής που είχαν εξαιρεθεί.

    Προβλέπονται έσοδα από φόρο διαμονής 5% σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Μυκόνου, της Σαντορίνης και των μεγάλων νησιών και φόρος 3% σε εστιατόρια και μπαρ ως «ισοδύναμο» της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο.

    Επίσης, η χρήση «πλαστικού» χρήματος για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε νησιά του Αιγαίου με πληθυσμό άνω των 4.100 κατοίκων.

    Ακόμα, κίνητρα για τον επαναπατρισμό καταθέσεων: φόρος 10% για να επιστρέψουν στην Ελλάδα και 15%-20% αν παραμείνουν στο εξωτερικό....in.gr

    ReplyDelete
  10. Συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων σημειώθηκαν απόψε στις φυλακές Κορυδαλλού, λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες των κελιών, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα και να τραυματιστούν 21...

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι συμπλοκές άρχισαν στην τρίτη πτέρυγα, όταν ομάδα Αλβανών και Αράβων επιτέθηκε σε Πακιστανούς.

    Κατά τις συμπλοκές χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια και τραυματίστηκαν περισσότερα είκοσι άτομα. Δύο άνδρες από το Πακιστάν, υπέκυψαν λίγο αργότερα στα τραύματά τους.

    Τρεις από τους κρατούμενους που φέρουν σοβαρά τραύματα διακομίστηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου νοσηλεύονται φρουρούμενοι.

    Οι υπόλοιποι κρατούμενοι διακομίζονται σε άλλα δημόσια νοσοκομεία.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  11. Με όλα τα θέματα ανοικτά στο Brussels Group της Δευτέρας...

    Με όλα τα θέματα ανοιχτά συνεχίζονται αύριο το απόγευμα ( Δευτέρα) οι συζητήσεις στο Brussels Group και ενώ πια είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup αύριο ( 4 Μαίου) όπως ήλπιζε η ελληνική πλευρά, οι πιθανότητες για συμφωνία και στο προγραμματισμένο Eurogroup στις 11 Μάιου μειώνονται επικίνδυνα. Επίσης από αύριο αναμένονται περισσότερα άτομα από την Αθήνα που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

    Συγχρόνως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων δεν συμμερίζονται την εικόνα εμπλοκής που δίνει από χθες η Αθήνα. Μιλάνε για βελτίωση του κλίματος συνεργασίας με την καινούργια ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά τονίζουν ότι οι αποστάσεις στα περισσότερα θέματα παραμένουν μεγάλες.

    Βασικό πρόβλημα στις συζητήσεις αποτελεί το θέμα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Οι εταίροι εκτιμούν σε αντίθεση με την κυβέρνηση ότι η οικονομία φέτος αντί να αναπτυχθεί όπως και ήταν η πρόβλεψη μέχρι την αρχή του έτους, θα καταλήξει να συρρικνωθεί επιστρέφοντας σε ύφεση. Το γεγονός αυτό οδηγεί στην ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος. Στο σημείο αυτό η απόσταση είναι πολύ μεγάλη ενώ ακόμα και τώρα το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν γίνονται στην Αθήνα (παρόλο που η ελληνική αποστολή είναι ιδιαίτερα πολυπληθής) δυσχεραίνει την ροή των στοιχείων με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερεί.....kathimerini.com.cy
    3/5/15

    ReplyDelete
  12. Εγκαταλείπεται η ενδιάμεση συμφωνία - Σχέδιο για συνολική λύση μέσα στο Μάϊο...

    Μία οριστική συνολική συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας-μέσα στο Μάιο- με εφαρμογή της από τον Ιούνιο, με ορίζοντα την εξασφάλιση της χρηματοδότηση έως το 2016 επιδιώκει η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τη στρατηγική για μία ενδιάμεση συμφωνία. Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρα, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης....ethnos.gr

    ReplyDelete
  13. Νέα κριτήρια για την έκτακτη εισφορά..

    Σχέδιο για αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση. Το βασικό σενάριο προβλέπει κατάργηση της έκπτωσης του 30% στην εισφορά αλληλεγγύης αναδρομικά από 1-1-2015 για ύψος ετήσιου εισοδήματος πάνω από 50.000 ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου θα επιφέρει αύξηση της παρακράτησης στις μηνιαίες αποδοχές....ethnos.gr
    4/5/15

    ReplyDelete
  14. Κίνδυνος Απώλειας Ευρωπαϊκών Κονδυλίων για την Κατασκευή του Πλέγματος Αγωγών Φυσικού Αερίου στην Βόρειο Ελλάδα...

    Αναφερθήκαμε προ ολίγων ημερών μέσω της στήλης για την μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται για την κατασκευή ενός ολόκληρου πλέγματος αγωγών και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στη Βόρειο Ελλάδα (βλέπε άρθρο μας στις 27/4 με τίτλο « Το Ελληνικό Γεωγραφικό Πλεονέκτημα, Αγωγοί και Επενδύσεις»). Ως αποτέλεσμα μίας σειράς συγκυριών το ενεργειακό τοπίο στη Βόρειο Ελλάδα κυριαρχείται σήμερα από μία ολόκληρη σειρά επενδυτικών σχεδίων που αποβλέπουν στην μεταφορά και αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου με απώτερο στόχο την προώθησή τους, μέσω Ελληνικών εδαφών, στις απαιτητικές αγορές της κεντρικής Ευρώπης...........http://www.energia.gr/article.asp?art_id=93381
    4/5/15

    ReplyDelete
  15. M 4.7 - CRETE, GREECE....local time: 07:07...

    Magnitude mb 4.7
    Region CRETE, GREECE
    Date time 2015-05-04 04:07:33.4 UTC
    Location 34.12 N ; 25.06 E
    Depth 20 km
    Distances
    445 km S of Athens, Greece / pop: 729,137 / local time: 07:07:33.4 2015-05-04
    134 km S of Irákleion, Greece / pop: 137,154 / local time: 07:07:33.4 2015-05-04
    98 km S of Pýrgos, Greece / pop: 1,134 / local time: 07:07:33.4 2015-05-04
    emsc-csem.org
    4/5/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 07.07 το πρωί της Δευτέρας στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης...

      Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 63 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά του Τυμπακίου και 397 νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας.

      Το εστιακό βάθος της δόνησης εκτιμάται στα δέκα χιλιόμετρα.
      zougla.gr
      4/5/15

      Delete
  16. Καθυστέρηση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές μέχρι να υπάρξει συμφωνία προτείνει μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός με κείμενο του που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook...

    «Aν οι δανειστές αδιαφορούν για τη δημοκρατία και τη βούληση του ελληνικού λαού και απαιτούν τη συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα (δηλαδή ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αθετήσει τη βασική εντολή που της έδωσε ο ελληνικός λαός), τότε η λύση είναι μία: Καθυστέρηση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές. Με άλλα λόγια, καθυστέρηση πληρωμών μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία» αναφέρει ο κ. Μηλιός και υπογραμμίζει πως στάση πληρωμών δεν σημαίνει και έξοδο από το ευρώ.

    «Η καθυστέρηση πληρωμών δεν συνεπάγεται έξοδο από τη ΖτΕ. Η υιοθέτηση εκ μέρους οποιασδήποτε χώρας ενός νέου αποκλειστικού εθνικού νομίσματος θα μετέτρεπε τη ΖτΕ από μια ενιαία νομισματική περιοχή σε ζώνη σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, η σταθερότητα (και ύπαρξη) της οποίας θα κατέρρεε σύντομα, από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των χρηματαγορών στο περιβάλλον «συναλλαγματικού κινδύνου» που θα δημιουργείτο αμέσως μετά την πρώτη «έξοδο». Γι’ αυτό κανείς δεν θα τολμήσει να θέσει ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τη ΖτΕ» εξηγεί ο κ. Γιάννης Μηλιός.
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  17. Την άποψή του για δημοψήφισμα «προ πάσης συμφωνίας» εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου...

    Συγκεκριμένα, μιλώντας στον "ΑΝΤ1" ανέφερε πως η κυβέρνηση εξελέγη για να διαγράψει το χρέος και χρειάζεται την έγκριση του λαού για να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Και αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω του δημοψηφίσματος.
    capital.gr

    ReplyDelete
  18. Με έναν «αποτυχημένο γάμο» παρομοιάζουν τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με την υπόλοιπη ευρωζώνη οι Financial Times...

    Οπως ακριβώς δηλαδή και σε έναν γάμο που έχει αποτύχει «οι δύο πλευρές έχουν βαρεθεί να βλέπουν η μία την άλλη. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει και οι προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης δεν φαίνεται να αποδίδουν», γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Gideon Rachman.

    Η μόνη λύση σε αυτό το δίλημμα είναι το διαζύγιο προσθέτει. Και επισημαίνει ότι «όπως σε κάθε περίπτωση διαζυγίου έτσι και τώρα οι δύο πλευρές θα υποφέρουν οικονομικά, ωστόσο είναι αναγκαίο ένα νέο ξεκίνημα».

    Το δημοσίευμα συνεχίζει κάνοντας αναφορά και στους κινδύνους ενός Grexit αλλά και στα οφέλη που αυτό θα είχε για την ελληνική πλευρά. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που η Γερμανία εκτιμά ότι οι επιπτώσεις μιας εξόδου από το ευρώ θα είναι περιορισμένες....kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  19. Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να καθοριστούν οι νέες τιμές προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών...

    Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, «η Διοίκηση σε συμμόρφωση με την αριθμ. 4003/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σε διαδικασία μελέτης και συντονισμού των κατάλληλων ενεργειών, ώστε μέσα στην ταχθείσα προθεσμία και συγκεκριμένα έως τέλος Ιουνίου 2015, να καθοριστούν, όπου αυτό απαιτείται, νέες τιμές προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων για όλη τη χώρα, οι οποίες θα αποδίδουν πιστότερα τη σημερινή πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων»

    Η διευκρίνιση ήρθε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, με την οποία υπενθύμιζε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε ότι υφίσταται παράνομη παράλειψη της φορολογικής διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας.
    elzoni.gr

    ReplyDelete
  20. Αγνοια για «συνολική συμφωνία» εκφράζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ..

    Άγνοια για το αν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν διαπραγματεύεται για το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά για ένα νέο συνολικό πακέτο βοήθειας, όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου....ethnos.gr

    ReplyDelete
  21. Βερολίνο: Η θέση μας για τις πολεμικές επανορθώσεις δεν έχει αλλάξει...

    Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων είναι ξεκάθαρη και δεν έχει αλλάξει, επανέλαβε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως «άνοιγμα» για ενδεχόμενη καταβολή αποζημιώσεων.

    Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι και από την συνέντευξη του κ. Γκάουκ καθίσταται σαφές ότι η γερμανική προεδρία συμμερίζεται απόλυτα την νομική αντίληψη που έχει εκφράσει η κυβέρνηση και αναφέρθηκε στην συνεργασία των δυο χωρών, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Εργαστηρίου Νεολαίας, του Ταμείου για το Μέλλον, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στην επαναλειτουργία των ιδρυμάτων των γερμανικών πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.
    «Η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη της για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού. Ειδικά αυτές τις μέρες, της 70ής επετείου από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Γερμανία παίρνει σοβαρά αυτή την ευθύνη. Σε αυτό το πνεύμα θελουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ.

    Σημείωσε ότι οι αδικίες δεν μπορούν να ακυρωθούν, «αλλά 70 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου και 35 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, θέλουμε να κοιτάζουμε από κοινού το μέλλον [...] αλλά δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν»......in.gr
    4/5/15

    ReplyDelete
  22. Τον κίνδυνο να διακόψουν, μέσα στο καλοκαίρι, τη λειτουργία τους 50 κλινικές, αν συνεχιστεί για ακόμη ένα μήνα, η στάση πληρωμών τους από τον ΕΟΠΥΥ, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών -σε επιστολή τους στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή...

    Όπως τονίζουν, αυτό θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, «παρότι ο κλάδος της υγείας είναι στα σχέδια στρατηγικής ανάπτυξης της Ευρώπης για το 2020, και περιλαμβάνεται στους κλάδους που μπορούν να συνεισφέρουν στην βιώσιμη και καινοτόμα ανάπτυξη».....agelioforos.gr

    ReplyDelete
  23. Πλήρης αναδίπλωση από την κυβέρνηση...

    Στάσιμη παραμένει η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, με την ελληνική πλευρά να στοχεύει σε μία ενδεχόμενη χαλάρωσης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντί της.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η οποία έκανε μία σαφή αναδίπλωση, σκοπός είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο, έπειτα από την άρνηση των δανειστών να φτάσουν σε μία «μικρή» συμφωνία με την Αθήνα στα σημεία εκείνα όπου υπάρχουν συγκλίσεις και της επιμονής ειδικά του ΔΝΤ σε αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Έτσι, η κυβέρνηση συνεχίζει της διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου να μειώσει την απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους εταίρους, με το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας να ασκεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

    Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει για μετά το 2015 την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κυβερνώντος κόμματος για κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τη θέσπιση ενιαίου αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ.
    Παράλληλα, στη λίστα των παρεμβάσεων και των μέτρων που προκρίνει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επαναφορά των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο 1%-4%.

    Ακόμη, εξετάζεται να καταργηθεί το μέτρο που προβλέπει τη μείωση κατά 30% των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ώστε οι συντελεστές αυτοί να επανέλθουν από τα επίπεδα του 0,7%-2,1% που βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα του 1%-4% που βρίσκονταν μέχρι την 31η-12-2014.

    Επιπλέον, σχεδιάζεται η αύξηση των συντελεστών του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών και τις πισίνες κατά 30% και η επέκταση του φόρου αυτού και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Ο φόρος θα αυξηθεί από το 5% στο 6,5% επί του ισχύοντος τεκμηρίου διαβίωσης για τα Ι.Χ. από 1.929 έως 2.500 κ.εκ. και από το 10% στο 13% του ισχύοντος τεκμηρίου διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.εκ. και τις πισίνες. Επιπλέον, ενδέχεται να εφαρμοστεί με συντελεστή 13% και επί των τεκμηρίων διαβίωσης των σκαφών αναψυχής......http://www.elzoni.gr/html/ent/235/ent.54235.asp
    5/5/15

    ReplyDelete
  24. «Σήμα κινδύνου» για την ελληνική οικονομία...

    «Αναχαίτιση της ανάκαμψης, λόγω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας» είναι ο τίτλος της οικονομικής έκθεσης για την Ελλάδα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων των χωρών της ΕΕ για την περίοδο 2014-2016.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2014 ήταν της τάξεως του 0,8%.

    Η Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 0,5% το 2015 και το 2016 προβλέπει νέα αύξηση της τάξης του 2,9%.

    Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα κλείσει στο (-3,5%) του ΑΕΠ το 2014 και θα μειωθεί στο (-2,1%) το 2015 και στο (-2,2%) το 2016.

    Το δημοσιονομικό χρέος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 177,1% το 2014, θα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο το 2015 (180,2% του ΑΕΠ), ενώ θα αρχίσει να μειώνεται από το 2016 και μετά, για να φθάσει στο 173,5%.

    Η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει μείωση από 26,5% του ενεργού πληθυσμού το 2014 στο 25,6% το 2015 και περαιτέρω μείωση το 2016, στο 23,2%.

    Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρνητικός το 2015 στο -1,5%, ενώ το 2016 θα περάσει σε θετικό πρόσημο στο +0,8%.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από -2,2% του ΑΕΠ το 2014 θα μειωθεί στο -1,6% το 2015 και στο -1,3% το 2016.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 1,5% και το 2016 1,9%.

    Για το σύνολο της ΕΕ, η Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 1,8% το 2015 και 2,1% το 2016.
    kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  25. Σόιμπλε: Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει Grexit..

    Παρέπεμψε στους θεσμούς το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    «Δεν μου αρέσουν οι εικασίες για Grexit. Η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί Grexit. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε το ένα ή το άλλο. Και ήταν μάλλον λάθος να το νομίζουν αυτό κάποιοι στην Αθήνα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ξένους ανταποκριτές, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει, για να προχωρά μπροστά, να λειτουργεί»…
    crashonline.gr
    5/5/15

    ReplyDelete
  26. «Ένα ακόμη βήμα» προς τη συμφωνία αναμένει στο Eurogroup ο Γ.Βαρουφάκης...

    Θετικές εξελίξεις, χωρίς όμως να μιλά για συμφωνία, αναμένει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης από το Εurogroup της Δευτέρας, εναρμονιζόμενος με το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες ως προς τι προσδοκάται στις 11 Μαΐου.

    Όπως δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, στο προσεχές Eurogroup αναμένει την καταγραφή της προόδου που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών.

    Η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον Π.Μοσκοβισί στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες διήρκεσε μιάμιση ώρα.

    Σχετικά με τη συνάντηση με το Γάλλο Επίτροπο, ο Γ.Βαρουφάκης τόνισε πως είχαν «μακρά και εποικοδομητική συνομιλία που ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή συνεδρίαση του Eurogrοup της 11ης Μαΐου». ....in.gr

    ReplyDelete
  27. ΕΕ:Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα αλλά όχι έως την Δευτέρα...

    Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της δεν θα καταλήξουν σε ολοκληρωμένη συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα όπως αναμενόταν, δήλωσε σήμερα στο CNBC ο επικεφαλής του Eurogroup Working Group Τόμας Βίζερ, εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία πριν ενσκήψει μια πραγματική κρίση ή μια χρεοκοπία.

    «Θα έχουμε συμφωνία» δήλωσε ο Βίζερ σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CNBC.

    «Πιστεύω ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στην Ελλάδα, ότι ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένος πως το μέλλον του είναι εντός της ευρωζώνης. Έχει δώσει μια εντολή, η οποία, όπως μου φαίνεται και όπως φαίνεται και στους Έλληνες πολιτικούς, είναι αρκετά ξεκάθαρη, να κάνει ότι χρειαστεί για να φθάσει σε ένα αποτέλεσμα με τους πιστωτές» δήλωσε....agelioforos.gr

    ReplyDelete
  28. Grexit στο ΕΣΥ: Εμπάργκο στις προμήθειες από Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία...

    Τη διακοπή της προμήθειας των δημόσιων νοσοκομείων με συγκεκριμένες κατηγορίες σκευασμάτων (ορών) ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρία Fresenius Kabi Hellas, θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής, επιχειρώντας να μειώσει την έκθεσή της στην επισφαλή όπως τη χαρακτηρίζει ελληνική αγορά.
    crashonline.gr

    ReplyDelete
  29. Βίρτσαφτσμπλατ: Οι πιστωτές οδηγούν την Ελλάδα σε εμπόλεμη (οικονομικά) κατάσταση...

    Ενδεχόμενος συμβιβασμός της Ελλάδας με τους πιστωτές της θα την οδηγήσει ακόμη περισσότερο στην καταστροφή και μόνο, διότι αν περάσουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Eνωσης το αποτέλεσμα θα είναι να χαθούν και την επόμενη χρονιά αποθέματα κεφαλαίων στη χώρα, μια εξέλιξη που είναι γνωστή μόνον από περιόδους πολέμου, προειδοποιεί με άρθρο της στο φύλλο της Τρίτης η μεγαλύτερη αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ».

    Πολλοί «καλοπροαίρετοι» παρατηρητές ανακουφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, ακούγοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέσυρε τον αμετακίνητο στη στάση του υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από την απευθείας γραμμή βολής των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και οι ίδιοι βλέπουν την πόρτα για τον ποθούμενο συμβιβασμό να έχει ανοίξει τώρα και πάλι κατά μια σχισμή, γράφει η εφημερίδα.

    Ακούγεται επίσης μερικές φορές, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι η κυρία Μέρκελ ή ο κύριος Σόιμπλε έχουν καταλάβει ήδη προ πολλού, πως οι συνταγές τους για λιτότητα έχουν καταστρέψει την Ελλάδα και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, αλλά υπάρχουν και οι ψηφοφόροι στη Γερμανία, στους οποίους πρέπει να παρουσιαστεί ότι οι Ελληνες δεν επιτρέπεται να «σέρνουν από τη μύτη» τα πλούσια έθνη των πιστωτών, αυτοί οι Ελληνες, οι οποίοι επί δεκαετίες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους και άφηναν να αναπτύσσονται η διαφθορά και η κακοδιαχείριση.....tanea.gr

    ReplyDelete
  30. Η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει την επιβολή ενός ειδικού τέλους στις 500 πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης, γράφει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Αθήνα στο Eurogroup...

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα στις προταθείσες μεταρρυθμίσεις είναι επίσης να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τους εργαζόμενους με εισοδήματα πάνω από €30.000 κατ’ έτος καθώς και ο φόρος πολυτελείας για αγαθά όπως τα ακριβά αυτοκίνητα, αναφέρει η Μπιλντ, η οποία ανήρτησε στον ιστότοπό της μέρος του άρθρου το οποίο δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.......imerisia.gr

    ReplyDelete
  31. Σχέδιο-πρόταση ετοιμάζουν οι θεσμοί...

    Με τον χρόνο να πιέζει αφόρητα και τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group να προχωρούν αργά και όχι με ικανοποιητικό ρυθμό, είναι πλέον σαφές ότι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου θα καταλήξει χωρίς συμφωνία. Συγχρόνως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολυφωνία που κυριαρχεί στην ελληνική κυβέρνηση έχει οδηγήσει τους θεσμούς να ετοιμάζουν οι ίδιοι ένα σχέδιο - πρόταση που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα αν οι διαπραγματεύσεις δεν επιταχυνθούν. Τα σχόλια του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις προκάλεσαν μάλλον έκπληξη στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» ότι η κατάσταση περιγράφεται πολύ πιο υπερβολική στην Αθήνα απ’ ό,τι είναι πραγματικά, ενώ θεωρούν ότι η στάση του Μεγάρου Μαξίμου είναι τακτική διαπραγμάτευσης με στόχο το εσωτερικό κοινό.

    Ακόμη, πάντως, και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι στις 11 Μαΐου δεν θα υπάρχει συμφωνία, αλλά εποικοδομητικές συζητήσεις «που θα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος και θα είναι άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της τελικής συμφωνίας», όπως είπε αμέσως μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί......kathimerini.com.cy
    6/5/15

    ReplyDelete
  32. Η ΡΗΞΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ! Η κυβέρνηση απειλεί με στάση πληρωμών στο εξωτερικό εάν δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες της Ευρώπης...

    Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της εφημερίδας Αυγή.

    «Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ” αυτούς» αναφέρεται στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας.....crashonline.gr
    6/5/15

    ReplyDelete
  33. Reuters: Η Ελλάδα πλήρωσε τα 200 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ...

    Η Ελλάδα πραγματοποίησε την πληρωμή ύψους 200 εκατ. ευρώ που όφειλε προς το ΔΝΤ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, δήλωσε στο Reuters Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος έχει γνώση επί του θέματος.

    «Έγινε, τα λεφτά έχουν μπει», είπε, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

    Σημειώνεται ότι ο αναπλητωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε νωρίτερα στο Mega ότι η πληρωμή θα γινόταν κανονικά. Η επόμενη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί στις 12 Μαΐου.
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  34. H Gazprom επιδιώκει έναν αμοιβαία αποδεκτό προδικαστικό διακανονισμό στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής έρευνας που διεξάγει η Κομισιόν για τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσεζχόβ...

    «Η Gazprom στηρίζει τον αμοιβαία αποδεκτό προδικαστικό διακανονισμό στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής έρευνας της Κομισιόν. Εν τω μεταξύ, πραγματοποιεί απευθείας διαβουλεύσεις με την Κομισιόν», είπε ο κ. Τσεζχόβ.

    Επικεφαλής των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

    Η Κομισιόν απέστειλε τη λίστα με τις αιτιάσεις της στη ρωσική εταιρεία στις 22 Απριλίου και η Gazprom έχει προθεσμία τριών μηνών για να απαντήσει.
    energia.gr

    ReplyDelete
  35. Σόιμπλε: Καμία ευθύνη τρόικας και Γερμανίας για την Ελλάδα...

    Είναι λάθος να επιρρίπτονται ευθύνες για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας στην τρόικα, την Ευρώπη ή την Γερμανία, τόνισε σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα μας «έζησε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της», προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα, αλλά αυτή η βοήθεια πρέπει να έχει νόημα».

    «Αν στο τέλος δεν αλλάξει τίποτα, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα μόνο για τους Ελληνες», συμπλήρωσε.
    kathimerini.com.cy
    6/5/15

    ReplyDelete
  36. Bloomberg: Η Ελλάδα απειλεί να αυτοκτονήσει με το όπλο της χρεοκοπίας, αλλά οι εταίροι δεν συγκινούνται...

    «Η αυτοκτονική στρατηγική της Αθήνας που έχει στρέψει στον εαυτό της το πιστόλι της χρεοκοπίας, απειλώντας τους εταίρους, δεν φαίνεται να αποδίδει. Οι κάτοικοι της ευρω-χώρας δεν πολυνοιάζονται για το αν η Ελλάδα πατήσει την σκανδάλη και καλώς ή κακώς δεν ανησυχούν τόσο για τις πιθανές επιπτώσεις», γράφει το Bloomberg.

    «Υπάρχει κάτι στην τακτική της Αθήνας που θυμίζει την σκηνή από την ταινία ''Blazing Saddles'' του Μελ Μπρουκς (1974) στην οποία ο περικυκλωμένος σερίφης βάζει στον κρόταφο το πιστόλι και απειλεί να αυτοπυροβοληθεί αν οι κάτοικοι της πόλης που απειλούν να τον σκοτώσουν, δεν κάνουν πίσω. ''Ακούστε τον, είναι αρκετά τρελός ώστε να το κάνει'' φωνάζει ένας εκ των αυτόκλητων τιμωρών, καθώς ο σερίφης απαγάγει τον εαυτό του και δραπετεύει. Αρχίζω να πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποπειραθεί να υιοθετήσει μια ανάλογη τακτική μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, με λίγη ωστόσο επιτυχία» γράφει στο Bloomberg, ο Μαρκ Γκίλμπερτ, προσθέτοντας:

    «Το όπλο που έστρεψε στον εαυτό της η Αθήνα είναι η χρεοκοπία, αλλά η απειλή δεν έπιασε τόπο. Αλλά αν οι απειλές της Ελλάδας είναι κατά κύριο λόγο κενές περιεχομένου, οι πιστωτές της σοβαρολογούν...»....ethnos.gr

    ReplyDelete
  37. Κοινή ανακοίνωση των θεσμών: Εργαζόμαστε σκληρά για συμφωνία στις 11 Μαΐου...

    «Εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε απτή πρόοδο ως τις 11 Μαΐου για χρηματοδότηση της Ελλάδας έναντι μεταρρυθμίσεων, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αποσκοπεί σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη και ευελπιστεί ότι η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα συνεχιστεί προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της Επιτροπής, σήμερα στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου επί του θέματος στις 11 Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων.
    imerisia.gr
    6/5/15

    ReplyDelete
  38. Με άνοδο 2,86% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη...

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 816,94 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,86% και με τζίρο 83,23 εκατ. ευρώ.

    Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρίσκεται στα 1,13456 δολάρια

    Στο 11,24% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου

    ReplyDelete
  39. Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Χάνει την Ευκαιρία για Ανάπτυξη η Ελλάδα...

    Το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία έχει πληγεί από την αβεβαιότητα, τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν με τις εαρινές προβλέψεις της. Για τον λόγο αυτό υποβαθμίζει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη σε 0,5% φέτος, από 2,5% που προέβλεπε το φθινόπωρο. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία....energia.gr
    6/5/15

    ReplyDelete
  40. Ζάιμπερτ: Η Μέρκελ κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ...

    Η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η στάση της από την αρχή της κρίσης.

    Ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ακόμη ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της Καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν αντικαθιστούν τις συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς και επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ ο «οδικός χάρτης» που αποφασίστηκε κατά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ αναμένονται οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν προκειμένου να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση.

    Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν έκανε λόγο για «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις.
    Πηγή: ΑΜΠΕ
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  41. Αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ το όριο της έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο...

    Με βάση την απόφαση, το όριο διαμορφώνεται από 76,9 δισ. ευρώ σε 78,9 δισ. ευρώ και θα ισχύσει μέχρι τις 13 Μαίου.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  42. Μία ενδιαφέρουσα ανάλυση που αμφισβητεί την κυρίαρχη άποψη σχετικά με το πώς το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία την 7η Μαΐου θα μπορούσε να επηρεάσει τις προοπτικές παραμονής ή εξόδου της χώρας από την ΕΕ πραγματοποίησε η δεξαμενή σκέψης Open Europe, που θεωρείται τα τελευταία χρόνια ως κορυφαία πηγή ανάλυσης της σχέσης Βρυξελλών-Λονδίνου...

    Η εκτίμηση του Open Europe είναι ότι αν και μια νίκη των Συντηρητικών υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον θα οδηγούσε σε δημοψήφισμα για την ΕΕ με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά, η ανάδειξη των Εργατικών στην εξουσία δεν θα έλυνε το θέμα της σχέσης με τις Βρυξέλλες άπαξ και δια παντός, αλλά απλώς θα το παρέπεμπε στο κοντινό μέλλον.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναλυτής Πάβελ Σβιντλίσκι, «ενώ μία νίκη των Εργατικών ίσως να μείωνε την προοπτική ενός Brexit την επόμενη πενταετία, θα μπορούσε να την αυξήσει εντός των επόμενων δέκα ετών».....riknews.com.cy

    ReplyDelete
  43. Πρώτη φορά αισιοδοξία..

    Παράθυρο αισιόδοξης προοπτικής για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τον στόχο της συμφωνίας ανοίγει μετά την κοινή δήλωση χθες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Την ίδια στιγμή σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τονίζεται ο κοινός στόχος να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

    Παράθυρο αισιόδοξης προοπτικής για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τον στόχο της συμφωνίας φαίνεται ότι ανοίγει μετά τη χθεσινή ομοβροντία θετικών «ειδήσεων» από τους εταίρους και δη από την κοινή δήλωση των κ. Γιούνκερ και Τσίπρα, ύστερα από την αναλυτική τηλεφωνική τους συνομιλία.

    Προηγήθηκε ένα «καυτό» 24ωρο αρνητικών προειδοποιήσεων, ένθεν κακείθεν, που επιβεβαίωνε εν πολλοίς την εναλλαγή που συνδέεται με το «σκοτσέζικο ντους».

    Την ίδια στιγμή, βέβαια, το Brussels Group συνέχιζε σε εντατικούς ρυθμούς την ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων, ενώ στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο γίνονταν βήματα συνεννόησης και συνεργασίας.
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  44. Για την ανάγκη "κακής τράπεζας" μιλά ο Βαρουφάκης ...

    Συμφωνία εντός ημερών ή εβδομάδων «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, διαπιστώνοντας «μεγάλη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, ενώ σημείωσε ότι η Αθήνα θέλει και θα πληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ.

    Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στα αναγκαία συστατικά της συμφωνίας για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, μεταξύ των οποίων είναι «λογική» ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και της δημοσιονομικής πολιτικής, γενναίες μεταρρυθμίσεις, επενδυτικό πακέτο και αναπτυξιακή τράπεζα, αλλά και τη δημιουργία «bad bank».

    Όπως σημέιωσε, η Ελλάδα χρειάζεται μια «κακή» τράπεζα, που θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ώστε να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει και μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα σχετίζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις.......riknews.com.cy
    7/5/15

    ReplyDelete
  45. ΕΕ: 1 δισ. για την απασχόληση των νέων το 2015...

    Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ το 2015 για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βρουν εργασία 650.000 νέοι, ύστερα από αλλαγές στους κανόνες που διέπουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και που ενέκρινε το ΕΚ.

    Η χρηματοδότηση για την ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ) συμπληρώνει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) στα 20 κράτη-μέλη σε περιοχές όπου η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 25%.

    Η πρόταση της Επιτροπής εγκρίθηκε με 632 ψήφους υπέρ, 30 ψήφους κατά και 31 αποχές. «Είμαστε σε κούρσα ενάντια στο χρόνο και η Ευρώπη δίνει ώθηση στην απασχόληση των νέων. Η πρόκληση ήταν να επιτευχθεί μία σταθερή συμφωνία που να απολαμβάνει ευρείας στήριξης σε χρόνο ρεκόρ - και όταν είναι αποφασισμένη, η ΕΕ αποδίδει», δήλωσε η εισηγήτρια της έκθεσης για το ΕΚ Elisabeth Morin - Chartier ( ΕΛΚ, Γαλλία ).....http://www.elzoni.gr/html/ent/228/ent.54228.asp
    7/5/15

    ReplyDelete
  46. "Οχι" στην πώληση του 51% του ΟΛΘ λένε οι εργαζόμενοι...

    Να συσπειρώσουν τους φορείς της Θεσσαλονίκης και τους χρήστες του λιμανιού ενάντια στο ενδεχόμενο πώλησης του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ) μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θα επιχειρήσουν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι, που σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και νωρίτερα έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς τον Λευκό Πύργο και το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Λιμενικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Φανή Γουργούρη, οι εργαζόμενοι απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους παραγωγικούς, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, τις αυτοδιοικητικές αρχές και τους χρήστες του λιμανιού (πχ, ναυτικούς πράκτορες και τελωνειακούς) να βρίσκονται στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στο λιμάνι, προκειμένου να ενημερωθούν "σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η πώληση δεν πρέπει να προχωρήσει".

    Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, η πώληση του 51% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και μάλιστα αντί πινακίου φακής “θα δημιουργήσει πανίσχυρο ιδιωτικό μονοπώλιο, στο οποίο θα παραδοθεί σημαντική δημόσια εξουσία”. Παράλληλα, το δημόσιο θα στερηθεί, όπως τονίζουν, σημαντικά έσοδα: μόνο πέρυσι ο ΟΛΘ εισέφερε στα δημόσια ταμεία πάνω από 42 εκατ. ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα αποφέρει 23 εκατ. "Μεσοπρόθεσμα", ισχυρίζονται, "τα έσοδα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της πώλησης, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την αναπτυξιακή συμβολή του λιμανιού”............capital.gr
    7/5/15

    ReplyDelete
  47. Βενιζέλος: «Οχι» σε χείρα βοήθειας στην κυβέρνηση...

    Το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, αν αντιμετωπίσει δυσκολίες κατά τη διαδικασία ψήφισης, από τη Βουλή, της συμφωνίας που θα φέρει και η οποία θα βάζει τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο, σε ένα χειρότερο μνημόνιο από το ισχύον, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου του Κινήματος, Ευάγγελου Βενιζέλου....ethnos.gr

    ReplyDelete
  48. Βρετανικές εκλογές: Νίκη Κάμερον δίνουν τα πρώτα exit polls...

    Νίκη Κάμερον με 316 έδρες δείχνουν τα exit polls για τις εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας.

    Οι κάλπες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας έκλεισαν στις 10 μ.μ. της Πέμπτης τοπική ώρα (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα του exit poll, που διεξήχθη για λογαριασμό των BBC, ITN και Sky έχουν ως εξής:

    Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 316 έδρες
    Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 239 έδρες
    Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα: 58 έδρες
    Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 10 έδρες
    Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου UKIP (Αντιευρωπαϊκή Δεξιά): 2 έδρες

    ReplyDelete
  49. Μεγάλη νίκη των Συντηρητικών δείχνουν τα exit poll..

    Μεγάλη νίκη των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας, δείχνουν τα αποτελέσματα των exit poll που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αφού έκλεισαν οι κάλπες (τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ώρα Ελλάδος). Οι Τόρις οδεύουν στο να κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, απέχουν ωστόσο λίγο από το να καταλάβουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων....ethnos.gr

    ReplyDelete
  50. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από την Ελλάδα για τη χρηματοδότησή της, το οποίο απαιτείται για να λάβουν την όποια απόφαση για τη χώρα, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους μίας χρεοκοπίας της...

    Ο Σέλινγκ εμφανίσθηκε αγανακτισμένος, επειδή δεν είναι ακόμη εφικτή μία συμφωνία που θα αποδέσμευε νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

    «Είναι μία κατάσταση που δεν έχω ζήσει, όπου δεν υπάρχει κάτι που θα μας φέρει κοντά σε μία λογική λύση του προβλήματος.Το Grexit δεν φαίνεται ότι αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα καθόλου. Ένα τρίτο πρόγραμμα δεν μπορεί να ξεκινήσει, επειδή δεν έχει τελειώσει το δεύτερο. Ένα κούρεμα δεν βοηθά, επειδή το ύψος του επιτοκίου είναι κοντά στο μηδέν και η μακροπρόθεσμη φύση των (δανειακών) συμβάσεων δεν θα μείωσε την πίεση στον προϋπολογισμό» δήλωσε....zougla.gr

    ReplyDelete
  51. Δέσμευση Κάμερον για δημοψήφισμα για την ΕΕ...

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζει να διεξαγάγει σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποσχέθηκε στη Σκωτία ότι θα της παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες "από oπουδήποτε αλλού στον κόσμο", έπειτα από την ηχηρή εκλογική του νίκη.

    "Ναι, θα προχωρήσουμε εκείνο το δημοψήφισμα για το μέλλον μας στην Ευρώπη", δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στη βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.....kathimerini.com.cy
    8/5/15

    ReplyDelete
  52. Αισιοδοξία για μια δήλωση προόδου στο Eurogroup της Δευτέρας...

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να χαιρετίσουν τη Δευτέρα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε, σήμερα Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά την επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

    Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει βελτίωση όχι μόνο στη διαδικασία των διαβουλεύσεων, αλλά και επί της ουσίας, ενώ επισήμανε ότι από πολιτικής και τεχνικής άποψης το ευκταίο είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στις αρχές του Ιουνίου.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι σε κανέναν από τους τομείς υπό διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει οριστικά η συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαβουλεύσεις για τον ΦΠΑ και τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της νησιωτικής περιοχής και της ενδοχώρας.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Eurogroup συζητά ήδη ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, είπε πως δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση ακόμα......huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  53. Μάχη κατά της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς που επιβλήθηκε στους εφοπλιστές το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο (νόμος 3825/2010), δίνεται στο Συμβούλιο Επικρατείας μετά από προσφυγή Λιβεριανής εταιρείας που εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο με Ελληνική σημαία άνω των 3.000 κόρων...

    Στην εταιρεία αυτή επιβλήθηκε από τον Δ.Ο.Υ. Πλοίων έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης κάτι λιγότερο από 300.000 ευρώ με βάση το νόμο του 2010 και τώρα η Ολομέλεια του Δικαστηρίου, υπό τον πρόεδρό της Σωτήρη Ρίζο, καλείται να αποφανθεί εάν είναι συνταγματικά ανεκτή και νόμιμη. Ήδη πάντως στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο Πειραιά η εταιρεία έχασε την μάχη και άσκησε αναίρεση, ενώ και ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος, υπενθύμισε ότι με παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ του 1984 έχει κριθεί ότι είναι επιτρεπτή η επιβολή έκτακτης εισφοράς στου πλοιοκτήτες.

    Τότε το δικαστήριο είχε κρίνει πως δεν πλήττει το εισόδημα από την εκμετάλλευση πλοίου, αφού το τελευταίο «χρησιμοποιείται απλώς ως βάση υπολογισμού του φόρου και ως δείκτης της φοροδοτικής ικανότητας των πλοιοκτητών, οι οποίοι καλούνται να συνεισφέρουν και αυτοί στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης». Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.
    Πηγή:www.capital.gr
    8/5/15

    ReplyDelete
  54. Βρετανία:Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών...

    To Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον συγκέντρωσε 331 έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία χθες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ προηγείται με μεγάλη διαφορά του Εργατικού Κόμματος που υπέστη οδυνηρή ήττα στη Σκωτία προς όφελος των εθνικιστών.

    Αναφορικά με τις ψήφους, το Συντηρητικό Κόμμα βελτίωσε τις επιδόσεις του, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010, σημειώνοντας άνοδο 0,8%, αφού συγκέντρωσε το 36,6% των ψήφων, ήτοι 11,33 εκατομμύρια ψήφοι. Κέρδισε έτσι 24 επιπλέον έδρες, γεγονός που του επιτρέπει να περάσει το όριο των 326 βουλευτών, που συνιστά την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Ο έτερος μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που κέρδισε στις 56 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες που μετρά η Σκωτία. Σε εθνικό επίπεδο, το SNP αντιπροσωπεύει το 4,8% των ψήφων.

    Το Εργατικό Κόμμα έλαβε από την πλευρά του 232 έδρες, 26 λιγότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, κυρίως λόγω της βαριάς ήττας που υπέστη στη Σκωτία, ένα από τα παραδοσιακά του προπύργια...........ΑΠΕ.......agelioforos.gr
    8/5/15

    ReplyDelete
  55. Με την εκτίμηση-«προειδοποίηση» προς το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βρεθεί προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων τις επόμενες μέρες «γιατί δεν ξέρει τα δεδομένα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση στους χειρισμούς της στην διαπραγμάτευση, αλλά και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αιχμή την «Ώρα του Πρωθυπουργού»...

    «Δεν ξέρετε τα δεδομένα και αγωνίζεστε για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη…» είπε, τονίζοντας πως υπάρχει ένας πανικός ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, εκτιμώντας ως «αποκαλυπτική» την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «όταν λέει ότι το βέλτιστο θα είναι μια θετική δήλωση την Δευτέρα».

    «Γιατί; Για να μην μεταβάλει επί τα χείρω τους όρους η ΕΚΤ σε σχέση με την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, όχι να αυξήσει τα όρια των εντόκων γραμματίων, για να μην μειώσει την απόδοση των ενέχυρων των τραπεζών και δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα δυστυχώς», είπε, αιτιολογώντας πως αυτά γίνονται σήμερα διότι η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε τον Φεβρουάριο και δεν συνέχισε στο πλαίσιο που βρήκε.

    Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε σε επιτακτικό τόνο τα ερωτήματα:

    «Πότε, σε πιο πλαίσιο, για πόσο χρόνο, με ποια χρηματοδότηση, με Μνημόνιο Τρία, με πόσο πρόσθετο δάνειο, που θα δώσει ποιος και ποιος θα εγκρίνει και για πόσα χρόνια ακόμη εκτός αγορών χωρίς προοπτική ανάκαμψης;»

    Και - επέμεινε - τι γίνεται με την πραγματική οικονομία με τα δημοσιονομικά δεδομένα; Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα πως με την επιχειρηματολογία του υπονόμευσε την ίδια του την χώρα.

    Ακόμη είπε πως ο πρωθυπουργός δεν κάνει διαπραγμάτευση με τους έξω, «κάνει διαπραγμάτευση με τους μέσα», και «γι' αυτό η επινόηση του δημοψηφίσματος ως διαφυγή από το εσωκομματικό αδιέξοδο, με εθνικό κόστος».....tanea.gr

    ReplyDelete
  56. Χωρίς ουσία και άδικη η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα αυτοκίνητα...

    Ανακοίνωση σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση σε οχήματα με κινητήρες άνω των 2.0 λίτρων εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων:

    «Η τυχόν νέα φορολογική επιβάρυνση στα μεσαίου και μεγαλύτερου κυβισμού αυτοκίνητα, εκτός από άδικη, θα είναι αναποτελεσματική. Έχει προταθεί η αύξηση κατά +30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα «δίλιτρα» και μεγαλύτερα αυτοκίνητα, με στόχο να αυξηθούν τα σχετικά δημοσιονομικά έσοδα κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

    Όμως, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης έχει σχεδόν μηδενική αποτελεσματικότητα, ακόμη και στα σημερινά του επίπεδα, καθώς έχει προκαλέσει αθρόες καταθέσεις πινακίδων, αλλά και εξαγωγές αυτοκινήτων σε τρίτες χώρες, εις βάρος των εσόδων που θα εισέρεαν από τέλη κυκλοφορίας κλπ.

    Με βάση στοιχεία της ΓΓΔΕ, στις αρχές του τρέχοντος έτους 560.485 αυτοκίνητα βρίσκονταν σε ακινησία, ενώ μόνον την τελευταία τριετία (2012-2014) έχουν εξαχθεί περισσότερα από 55.000 αυτοκίνητα......zougla.gr

    ReplyDelete
  57. Το Πλεόνασμα της Γερμανίας η Μεγαλύτερη Απειλή για το Ευρώ...

    Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πλεόνασμα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (σ.σ. η διαφορά των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών μείον τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας) αναμένεται να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ φέτος, ανερχόμενο στο 7,9% του ΑΕΠ, ενώ θα διαμορφωθεί στο 7,7% του ΑΕΠ και το 2016.

    Οι αόριστες διαβεβαιώσεις ότι το γερμανικό πλεόνασμα θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκαν για μία ακόμη φορά χωρίς καμία αξία, σημειώνει ο Ambrose Evans - Pritchard, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι σήμερα η χώρα που παραβιάζει περισσότερο τους κανόνες σταθερότητας της Ευρωζώνης.

    «Αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία της συνθήκης της Ε.Ε., η Γερμανία θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τη Γερμανία να 'κάνει τα μαθήματά της' πριν από ένα χρόνο, αλλά απέφυγαν να λάβουν μέτρα εναντίον της. Θα δούμε, εάν η Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα χειριστεί καλύτερα το θέμα αυτή τη φορά. Εάν όχι, οι κυνικοί μπορεί δικαιολογημένα να συμπεράνουν ότι οι μεγάλες χώρες παίζουν με τους δικούς τους κανόνες στην Ευρώπη και ότι η Γερμανία μπορεί να αγνοεί όλους τους κανόνες. Η μηχανή κυρώσεων της ΟΝΕ είναι ιδιαίτερα πολιτική, σε κάθε περίπτωση», σημειώνεται στο άρθρο.

    Φέτος θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που το γερμανικό πλεόνασμα διαμορφώνεται πάνω από το 6% του ΑΕΠ. Η διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας της Ε.Ε. προβλέπει την έναρξη νομικών κυρώσεων, εφόσον το έλλειμμα υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα χρόνια, εκτός εάν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος λόγος να μη γίνει αυτό.........http://www.energia.gr/article.asp?art_id=93558

    ReplyDelete
  58. Ελλάδα: Λύση βλέπει ο Ντάισελμπλούμ, χρεωκοπία ο Σόιμπλε...

    Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα".

    Από χρηματοοικονομικής άποψης, προσθέτει, είμαστε πιο ισχυροί από ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη για ανάκαμψη.
    Πολιτικά, όμως, συνεχίζει, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων.
    Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή, αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης, αναφέρει ακόμη ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, τονίζοντας ότι τα μέλη είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην Ζώνη του Ευρώ και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας.

    Σόιμπλε βλέπει χρεωκοπία

    Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανκ Σόιμπλε, δεν δίστασε να μιλήσει για ενδεχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας.
    Η εμπειρία σε άλλα κράτη έδειξε ότι μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στη χρεωκοπία, είπε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα. Επανέλαβε ότι δεν αναμένει τελική συμφωνία του τύπου «μεταρρυθμίσεις για ρευστό» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών στο Eurogroup της Δευτέρας.
    Δεν βλέπω, είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, ότι όλα θα έχουν λυθεί μέχρι τότε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, υπό λογικούς όρους.
    ΑΠΕ
    riknews.com.cy
    9/5/15

    ReplyDelete
  59. Θετικό σήμα από το Eurogroup αναμένει η ελληνική κυβέρνηση ...

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου , του υπουργού Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατά την σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και οι θέσεις της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της ρευστότητας. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εντείνει τις επαφές του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα και αύριο .
    imerisia.gr
    9/5/15

    ReplyDelete
  60. «Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισεμπλουμ σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, στην οποία επανέρχεται, ουσιαστικά, στα κύρια σημεία που έθιξε κατά τις χθεσινές του δηλώσεις, μετά την συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν...

    «Από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ότι πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων. Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης», δηλώνει ο Ντάισεμπλουμ.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι «τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ζώνη του κοινού νομίσματος και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας».

    Plan B: Είμαστε έτοιμοι για κάθε τι

    Απαντώντας στην ερώτηση «αν έχει ετοιμασθεί ένα σχέδιο Β» ο πρόεδρος του Eurogroup εξηγεί: «είμαστε έτοιμοι για κάθε τι δυνατό, αλλά ως πολιτικοί, όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην Ευρωζώνη»........huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  61. Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Σερβία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ...

    Η Σερβία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις τις αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Κουμάνοβο, για να αποτραπεί μεταφορά των συγκρούσεων εντός του εδάφους της Σερβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Κουμάνοβο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Σερβία.

    Επίσης, όπως μεταδίδει το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ενισχύθηκαν, με 450 άνδρες και οι αστυνομικές δυνάμεις που διασφαλίζουν την ουδέτερη ζώνη στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, στη νότιο Σερβία.

    Η σερβική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει επανάληψη των επεισοδίων του 2001 όταν οι συγκρούσεις από την ΠΓΔΜ επεκτάθηκαν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Εξαιτίας της κατάστασης στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε για αύριο, το μεσημέρι, έκτακτο συμβούλιο του Γραφείου για τον συντονισμό δράσης των σωμάτων ασφαλείας.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Πηγή:www.capital.gr
    9/5/15

    ReplyDelete
  62. ΚΕΔΕ: Δεν μεταφέρονται τα αποθεματικά των δήμων στην ΤτΕ...

    Να μην μεταφέρουν τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, παρά μόνο αν η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα, η επίλυση του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, αποφάσισε η ΚΕΔΕ στο ετήσιο τακτικό συνέδριό της στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

    Σε αυτή την περίπτωση, αποφάσισε η ΚΕΔΕ, θα δεσμευθεί ότι θα παραχωρηθούν τα αποθεματικά για τη σωτηρία της χώρας, μαζί με τους μισθούς των δημάρχων και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.

    Επίσης, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που υποχρεώνει τους Δήμους να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

    Την πρόταση, που έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης και με την οποία συμφώνησε το μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμφιλοχίας και επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος, Απόστολος Κοιμήσης, αποδέχτηκαν στη διάρκεια ψηφοφορίας 185 διαπιστευμένοι σύνεδροι, ενώ την καταψήφισαν 57.......http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231406405

    ReplyDelete
  63. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ότι στο αυριανό Eurogroup η Ελλάδα θέλει να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα.

    Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, ανέφερε...

    Πηγές του ΑΠΕ τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα και τη βούλησή της για την επίτευξη αμοιβαίας, επωφελούς συμφωνίας, για την οποία όμως πρέπει να προβούν σε κινήσεις και οι εταίροι.

    Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μια θετική καταγραφή στο ανακοινωθέν του αυριανού Eurogroup θα ισοδυναμεί με θετικό και αισιόδοξο μήνυμα, στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας και ταυτόχρονα θα είναι ένα μήνυμα προς την ΕΚΤ για χαλάρωση των ασφυκτικών, οικονομικών πλαισίων της χώρας.

    Στο αυριανό Eurogroup, εκτός της ex officio συμμετοχής του κ. Βαρουφάκη, θα είναι παρών και ο κ. Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρωγνομώνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.
    Πηγή: ΑΠΕ

    ReplyDelete
  64. Κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα...

    Σαφή καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, αναμένει η ελληνική Κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες, την έκβαση του οποίου κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου περιγράφουν στο ΚΥΠΕ ως «καθοριστικής σημασίας» προς την επίτευξης «ολοκληρωμένης και κοινά αποδεκτής λύσης».

    Τούτο φέρεται να υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου το μεσημέρι.

    Εκτός της αναγνώρισης των προσπαθειών της ελληνικής Κυβέρνησης και της «σημαντικής προόδου» που, κατά την Αθήνα, έχει σημειωθεί, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, διασαφηνίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει»......kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  65. Η Ελλάδα θέλει καταγραφή της προόδου στο Eurogroup για να... ακούσει η ΕΚΤ..

    Οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που θέτει η λαϊκή εντολή που πήρε η νέα κυβέρνηση, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κυβερνητικό συμβούλιο ξεκίνησε στις 12 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι στο αυριανό Eurogroup να καταγραφεί σαφώς η πρόοδος που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, ώστε να «σταλεί μήνυμα» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω χαλάρωση των όρων παροχής ρευστότητας.......ethnos.gr

    ReplyDelete
  66. «Εγώ είχα πει στον Γ. Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα!»...

    Μπορεί το 2011, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες και ειδικά ο Νικολά Σαρκοζί να είχαν κοντέψει να... επιτεθούν στις Κάννες στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, όταν πληροφορήθηκαν πως σκεφτόταν σοβαρά να προσφύγει σε δημοψήφισμα, όμως σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει μια διαφορετική εκδοχή των όσων είχαν γίνει και της στάσης των εταίρων της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι είχε διαμηνύσει στον κ. Παπανδρέου πως είναι υπέρ του δημοψηφίσματος!

    Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα FAZ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει χαρακτηριστικά: «Τότε είχα συμβουλεύσει τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ ενός δημοψηφίσματος». «Ήταν και παραμένει απόφαση του ελληνικού λαού ποιον δρόμο θα πάρει, αλλά υπάρχουν και άλλες αποφάσεις χωρών, από την Εσθονία μέχρι την Ισπανία, που πρέπει να γίνουν σεβαστές». «Ο κύριος Τσίπρας είχε πει τις προηγούμενες εβδομάδες πως εάν πρέπει να κάνει το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά, θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα» ανέφερε με νόημα....imerisia.gr

    ReplyDelete
  67. Handelsblatt: Επεξεργάζονται "παράλληλο νόμισμα" οι πιστωτές της Ελλάδας

    «Σενάριο Geuro», είναι ο βασικός τίτλος στο αυριανό πρωτοσέλιδο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει ότι, «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β», στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

    Ο κ. Μάιερ δηλώνει στην «Handelsblatt» ότι σε συνάντησή του με τον τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.......Πηγή:www.capital.gr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πρόταση για διπλό νόμισμα στην Ελλάδα ...

      "Σενάριο Geuro", είναι ο βασικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας "Handelsblatt", η οποία επισημαίνει ότι, "αν η Ελλάδα και οι δανειστές της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β".

      Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος....riknews.com.cy
      11/5/15

      Delete
  68. Forbes: «Χρεοκοπία ή προδοσία ψηφοφόρων το δίλημμα του Τσίπρα»...

    Η γενική εικόνα είναι ότι η Ελλάδα πλησιάζει ολοένα περισσότερο στο τέλος του παιχνιδιού. Την επόμενη εβδομάδα η χώρα καλείται να καταβάλει στο ΔΝΤ οφειλή 750 εκατ. ευρώ (που όλοι λένε ότι θα το κάνει), ωστόσο δεν μένει πολύς πάτος στο βαρέλι για να ξυθεί. Ήδη οι δήμοι και οι δημόσιοι οργανισμοί δίνουν τα αποθέματά τους στην κυβέρνηση για να πληρώσει το χρέος που λήγει. Μετά από αυτό, δύσκολα μπορεί να δει κάνεις από πού αλλού μπορούν να βρεθούν χρήματα. Όσο για την πραγματική οικονομία, οι προβλέψεις είναι άσχημες, που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ξαφνική αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα σώσει την κατάσταση. Τέλος, το ΔΝΤ, το Eurogroup και η ΕΚΤ δεν θα αποδεσμεύσουν έτσι απλά την τελευταία δόση του πακέτου στήριξης εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπαναχωρήσει σε δύο από τις "κόκκινες γραμμές" του: ασφαλιστικό και εργασιακά.

    Τα παραπάνω αναφέρει άρθρο που δημοσιεύεται στο Forbes με τίτλο «Το δίλημμα του Τσίπρα: χρεοκοπία ή προδοσία των ψηφοφόρων του».........zougla.gr

    ReplyDelete
  69. Το Γιούρογκρουπ δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις που θα ανοίξουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προς την Ελλάδα...

    Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εκφράσουν σχετική ικανοποίηση για τις συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και των θεσμών, ωστόσο δεν θα παραλείψουν να ζητήσουν επιτακτικά περισσότερη δουλειά, ώστε να υπάρξει κατάληξη το συντομότερο δυνατό.
    Ενόψει της σημερινής συνεδρίας του Γιούρογκρουπ, συνεδρίασε για 7 ώρες χθες, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο.
    Πηγές από το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφεραν ότι επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα.
    "Ωστόσο", σημειώνεται, "σε κάθε περίπτωση η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να βρίσκεται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής, που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση".
    Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει καταγεγραμμένες προσπάθειες και είναι απολύτως συνεπής με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της....riknews.com.cy

    ReplyDelete
  70. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ποιους βαράμε τα νταούλια...

    Δεν υπάρχει τίποτε πιο χρήσιμο από το να διακόπτουμε από καιρό σε καιρό τις ομφαλοσκοπήσεις μας και την αλαζονική πεποίθηση ότι αποτελούμε τον ομφαλό της γης και να ρίχνουμε μια ματιά τριγύρω μας, να βλέπουμε δηλαδή τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των απεργιών που χρόνια τώρα συγκλονίζουν τη Γερμανία, με αποκορύφωμα την τελευταία, για πρώτη φορά επταήμερη, απεργία των μηχανοδηγών των γερμανικών σιδηροδρόμων, που οδήγησαν σε παράλυση τις συγκοινωνίες στη χώρα.

    Ήταν αυτή η όγδοη απεργία μέσα σε δέκα μήνες που κήρυξε το συνδικάτο GDL, ζητώντας αυξήσεις και νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Η απεργία υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί το μισό δις ευρώ, καθώς η Deutsche Bahn μεταφέρει περίπου 5,5 εκατομμύρια επιβάτες και 607.000 τόνους εμπορευμάτων καθημερινά μόνο στη Γερμανία, ενώ εξυπηρετεί σημαντικούς ευρωπαϊκούς άξονες.

    Το συνδικάτο GDL που εκπροσωπεί περίπου 20.000 εργαζόμενους από τους περίπου 200.000 της Deutsche Bahn, απαιτεί το δικαίωμα να διαπραγματευθεί εκπροσωπώντας και άλλους εργαζομένους όπως τους επιστάτες των τρένων.

    Επίσης διεκδικεί αύξηση 5% και μείωση των ωρών εργασίας σε 37 ώρες από 39 ώρες την εβδομάδα.

    Και δεν είναι μόνο αυτό. Στα τέλη Απριλίου, η Deutsche Bank, ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με περικοπές ύψους 200 δις ευρώ στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, ενώ παράλληλα θα αποχωρήσει από το ένα δέκατο των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται με στόχο την ενίσχυση των κερδών και τον περιορισμό ρίσκου.....http://www.elzoni.gr/html/ent/376/ent.54376.asp
    11/5/15

    ReplyDelete
  71. Ημέρα κρίσης. Eurogroup - σταθμός για όλα...

    Καθοριστική για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά πρόοδο, ενώ οι εταίροι σκληραίνουν τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάσημα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, χθες, στη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.....ethnos.gr
    11/5/15

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει σήμερα τη δόση των 750 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ήδη δόθηκε η σχετική εντολή στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος.

      Με τη σημερινή δόση, η Ελλάδα ξεπληρώνει τις οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τον τρέχοντα μήνα. Μεταξύ πέντε και 19 Ιουνίου πρέπει να καταβληθούν τέσσερις δόσεις, πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.....riknews.com.cy
      12/5/15

      Delete
    2. Η Τράπεζα της Ελλάδος βρήκε τα λεφτά για να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ...

      Η Τράπεζα της Ελλάδος έλυσε το γόρδιο δεσμό της ρευστότητας και η κυβέρνηση πλήρωσε τη δόση των 750 εκατ. προς το ΔΝΤ.

      Η λύση για την εξεύρεση του μεγάλου αυτού ποσού, βρέθηκε στους λογαριασμούς της Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα χρήματα που πρέπει η Ελλάδα να δώσει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως συνδρομή.

      Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε λογαριασμό ασφαλείας της ΤτΕ. Ο Γ. Στουρνάρας έλυσε τα χέρια της κυβέρνησης «ανακαλύπτοντας» αυτόν τον λογαριασμό και με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ την Τρίτη και δεν θα πειραχτούν τα ταμιακά διαθέσιμα.
      imerisia.gr
      11/5/15

      Delete
  72. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα δίνει προοπτική εξόδου από τη κρίση, που δεν θα αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα του χρέους της ανεργίας και της ύφεσης», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο»...

    Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, λίγες ώρες πριν το σημερινό κρίσιμο Eurogroup τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος, μετατόπιση των βαρών της κρίσης από τους ώμους των πολλών σε εκείνους που έπρεπε να σηκώσουν το βάρος».

    Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι είναι επιφυλακτικός όσον αφορά την άμεση χαλάρωση της ασφυξίας που έχει επιβληθεί στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η λύση να δοθεί τις επόμενες ημέρες.

    Αναφερόμενος σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που αναφέρει ότι στενός συνεργάτης του κ. Στουρνάρα έδωσε σε δημοσιογράφο επιστολή που υπονομεύει την κυβέρνηση, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ είπε πως «Η ανεξαρτησία της ΤτΕ πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή , αλλά και η ΤτΕ θα πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης».
    kathimerini.com.cy
    11/5/15

    ReplyDelete
  73. Politico: Ο Βαρουφάκης προβληματίζει τους οικονομολόγους με δυσνόητες διαλέξεις..

    «Ο Βαρουφάκης προβληματίζει τους οικονομολόγους με δυσνόητες διαλέξεις» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης Politico, η οποία δημοσιεύει αντιδράσεις οικονομολόγων, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές, σχετικές με το περιεχόμενο μιας διάλεξης που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου του European Business Summit.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διάλεξη συνοδευόταν από μια σειρά διαγραμμάτων με χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται, εκείνο που έφερε τον τίτλο «Looking Forward-Synergistic Reforms» και απεικόνιζε τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη. Το διάγραμμα απεικόνιζε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτι που έμοιαζε με ένα «τερατώδη αστερισμό» από μια «ντουζίνα όρων» και από «πολύχρωμα τόξα που έδειχναν προς διάφορες κατευθύνσεις». Ο αρθρογράφος του δημοσιεύματος ζήτησε, σύμφωνα με το Politico, τη γνώμη ορισμένων οικονομολόγων αλλά και ανθρώπων της αγοράς για την παρουσίαση του «Έλληνα καθηγητή που έγινε πολιτικός» και αποτελεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα τον «πνευματικό ηγέτη» της πολιτικής κατά της λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
    ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Πηγή:www.capital.gr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οικονομολόγοι για Βαρουφάκη: Είναι παράφρονας!...

      «Ο Βαρουφάκης προβληματίζει τους οικονομολόγους με δυσνόητες διαλέξεις» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης Politico, η οποία δημοσιεύει αντιδράσεις οικονομολόγων, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές, σχετικές με το περιεχόμενο μιας διάλεξης που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου του European Business Summit....ethnos.gr

      Delete
  74. 30 δισ. στην Αθήνα αν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ( Bild)...

    Στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως άφησε να διαφανεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε χθεσινή του συνέντευξη, αναφέρεται η εφημερίδα Bild.

    «Ενώ στις Βρυξέλλες το Eurogroup συνεδριάζει χωρίς προοπτική συμφωνίας για εκταμίευση της τελευταίας δόσης, τη Γερμανία απασχολεί εντατικά μια άλλη ερώτηση: το ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα είναι κάτι που έχει ήδη αποφασιστεί στο Βερολίνο; Γεγονός είναι ότι στις κοινοβουλευτικές ομάδες των Χριστιανικών κόμματων και των Σοσιαλδημοκρατών η επέκταση της βοήθειας προς την Αθήνα έχει συζητηθεί ανοιχτά», υποστηρίζει ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας.....DW

    ReplyDelete
  75. «Η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων»...

    Οι συζητήσεις για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν πάρει θετική φορά, όμως η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων, πραγματικών, με χρονοδιάγραμμα και κοστολόγηση. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο επίτροπος για τα οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημεριδα La Libre Belgique.

    Ειδικότερα, απαντώντας στην ερώτηση γιατί η Ελλάδα αναγκάζεται να παρουσιάζει συνέχεια νέα μέτρα, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε:

    «Με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, οι Έλληνες πολίτες εξέφρασαν μία βούληση αλλαγής, που πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Ευρώπη δεν πρέπει να εμφανίζεται σαν μπαμπούλας, σαν δεσμοφύλακας. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τους Ευρωπαίους εταίρους της και τους ψηφοφόρους των άλλων κρατών-μελών, όσον αφορά στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Ευρωζώνης......tanea.gr

    ReplyDelete
  76. Με μια λιτή ανακοίνωση το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει και ζήτησε περισσότερη δουλειά...

    Αναλυτικά:...
    «Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαρκών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.
    Σημειώνουμε πως η αναδιοργάνωση και η εξομάλυνση των διαδικασιών εργασίας έκανε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίσαμε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.
    Ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίας τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
    To Εurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει ένα έγκυρο πλαίσιο για τις συζητήσεις.
    Μόλις οι θεσμοί φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για τις πιθανές εκταμιεύσεις των πόρων που απομένουν από την τρέχουσα συμφωνία».
    crashonline.gr

    ReplyDelete
  77. Επικρίσεις πρέσβεων σε Γκρούεφσκι για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ...

    Στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για διερεύνηση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, σχετικά με σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προέβησαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ε.Ε, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στα Σκόπια.

    «Στηρίζουμε τις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και ως φίλοι και εταίροι έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση του δεν έχει σημειώσει πρόοδο σχετικά με τις καταγγελίες (σ.σ. από τη μεριά της αντιπολίτευσης) περί κατάχρησης εξουσίας», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των πρέσβεων, την οποία ανέγνωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέις Μπέιλι, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον κ. Γκρούεφσκι.

    «Αυτή η παρατεταμένη αδράνεια προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την προσήλωση της κυβέρνησης της χώρας στις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες της ευρω-ατλαντικής κοινότητας. Η κυβέρνηση, εάν εξακολουθεί να αποτυγχάνει, με συγκεκριμένες δράσεις, να διατρανώσει αυτές τις δεσμεύσεις της θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόοδο της χώρας σχετικά με την ένταξή της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση των πρέσβεων.

    «Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια των θεσμικών οργάνων της χώρας, όπως αυτή αποκαλύπτεται από τις συνομιλίες (σ.σ. τις οποίες δημοσιοποιεί η αντιπολίτευση) , καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως της εκλογικής διαδικασίας, της ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, και της ελευθερίας της έκφρασης. Υποστηρίζουμε τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και καλούμε όλους να απέχουν από πράξεις βίας», καταλήγει η ανακοίνωση των πρέσβεων.
    Πηγή: ΑΜΠΕ
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  78. Θέμα της Ελλάδας το δημοψήφισμα, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι...

    Αλλαγή στάσης σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλάδα προκύπτει από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν και μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Κοινό σημείο των δηλώσεων είναι ότι η απόφαση για το θέμα αυτό εναπόκειται στην Ελλάδα.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα:

    «Εναπόκειται στην Ελλάδα και αν η ελληνική κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, ας το κάνει. Ίσως να ήταν και ένα σωστό μέτρο να αφεθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή αν θα επιλέξει το άλλο. Αυτό όμως το συζητήσαμε εντατικά και το 2011 με την τότε ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα».

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους Έλληνες πολιτικούς. «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.

    «Το θέμα του δημοψηφίσματος είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής, θέμα της ελληνικής κυβέρνησης» επανέλαβε ο κ. Ντάισελμπλουμ και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup.

    Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ο οποίος ανέφερε πως είναι κάτι «που πρέπει να συζητήσουν οι Έλληνες μεταξύ τους». «Εάν ένας Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να έχει ευρεία υποστήριξη από το λαό του για τα εκτεταμένα μέτρα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους του, τότε το δημοψήφισμα είναι μια δυνατότητα» είπε......in.gr

    ReplyDelete
  79. Στόχο για Έσοδα 16 Δις Ευρώ από τον ΦΠΑ Έθεσε η Τρόικα...

    Διασταυρούμενα πυρά δέχεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο αυξήσεως των συντελεστών ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα ανήκουν είτε στον χαμηλό(13%), είτε στο υπερμειωμένο συντελεστή (6,5%) με τις αντιδράσεις να προέρχονται από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

    Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει τις εγχώριες πιέσεις την ίδια στιγμή που οι δανειστές δείχνουν να μην θεωρούν πως η πρόταση της κυβερνήσεως για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18% μπορεί να αποδώσει πρόσθετα έσοδα.

    Στόχος της τρόικα είναι ο ΦΠΑ να αποδώσει 16 δις. Ευρώ, από 14 δις Ευρώ σήμερα, και θεωρεί πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα εάν ο βασικός συντελεστής είναι στο 20%. Βασικό ζήτημα είναι πλέον και πόσα προϊόντα και υπηρεσίες θα υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που είτε θα είναι 6,5% , είτε 8%.

    Η ένωση Ελληνικού Βιβλίου υπεστήριξε χθες πως τυχόν αύξηση του ΦΠΑ στο βιβλίο θα επιβαρύνει σημαντικά τα λαϊκά στρώματα, καθώς πολλά βιβλία ομοιάζουν με τα φάρμακα γιατί είναι "συνταγογραφούμενα" από σχολεία και φροντιστήρια.

    Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Γιώργος Καββαθάς υπεστήριξε πως η αύξηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% σε ένα υψηλότερο ποσοστό, θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις πολλών βασικών ειδών και υπηρεσιών(τρόφιμα, ηλεκτρισμός, εστίαση), ενώ η μείωση του υψηλού συντελεστή 23% θα ευνοήσει κυρίως τις συναλλαγές των μεγάλων ομίλων και την αγορά των εισαγόμενων αγαθών.
    http://www.energia.gr/article.asp?art_id=93679

    ReplyDelete
  80. Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων-την προσεχή Παρασκευή- τίθενται επί τάπητος σε σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών των κομμάτων, που θα συνέλθει το μεσημέρι, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη...

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει ενδελεχώς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη συνάντηση που είχε με το νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακκιντζί τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν τους ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.

    Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων για τους περαιτέρω χειρισμούς.

    Όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, παράλληλα με τις απευθείας συνομιλίες, θα διεξάγεται συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  81. Bloomberg: Οι πιστωτές της Ελλάδας ζητούν περικοπές 3 δισ. ευρώ...

    Η κυβέρνηση της Ελλάδας, που έχει ταχθεί κατά της λιτότητας, πρέπει να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ μέσω πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων έως το τέλος του τρέχοντος έτους για να καλύψει τους κατώτατους αποδεκτούς από τους πιστωτές δημοσιονομικούς στόχους, αναφέρει στο Bloomberg ένας αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών.

    Οι μειώσεις θα φέρουν το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 λίγο πάνω από το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, έναν στόχο που ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας δήλωσε σήμερα ότι είναι αποδεκτός.

    Χωρίς καμία αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έτος με πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, αναφέρει ο αξιωματούχος στο πρακτορείο. Σημειώνεται ότι το πρωτογενές ισοζύγιο δεν περιλαμβάνει τις πληρωμές τόκων.

    Άλλος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες δήλωσε επίσης ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να απέχουν αρκετά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν μπορεί να γίνει καμία οριστική προβολή του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας.

    Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφέρει το Bloomberg.
    Πηγή:www.capital.gr
    13/5/15

    ReplyDelete
  82. Σχέδια για πακέτο βοήθειας μετά το Grexit επεξεργάζεται η Ευρώπη..

    Στο ενδεχόμενο ενός πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός Grexit αναφέρεται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg....ethnos.gr

    ReplyDelete
  83. Το Λονδίνο βλέπει «λάθος μήνυμα» εάν δεν επαναπροωθούνται μετανάστες...

    Την αντίθεσή της στην προσέγγιση των Βρυξελλών στο ζήτημα του μεταναστευτικού ξεκαθαρίζει η βρετανική κυβέρνηση, αντιδρώντας, αρχικά, στα σχετικά με την επαναπροώθηση.

    Το Λονδίνο καλεί να δημιουργούν «ασφαλή σημεία» στη βόρεια Αφρική, στα οποία θα επαναπροωθούνται αποκλειστικά οικονομικοί μετανάστες (και όχι πρόσφυγες), με την βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών να υποστηρίζει ότι η αναφορά από τις Βρυξέλλες πως δεν θα επεναπροοωθείται κανείς παρά τη θέλησή του στέλνει «λάθος μήνυμα».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει την Τετάρτη τις προτάσεις της για το μεταναστευτικό, στην σκιά των πρόσφατων τραγωδιών στη Μεσόγειο. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι θα προτείνει κατανομή προσφύγων στις χώρες της ΕΕ βάσει ποσόστωσης για κάθε χώρα, κάτι στο οποίο ήδη η Βρετανία -μαζί με άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία- έχει δηλώσει προκαταβολικά την αντίθεσή της.

    Σε άρθρο της που δημοσιεύεται την Τετάρτη στους Times, η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι επέκρινε τη γενικότερη προσέγγιση των Βρυξελλών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα όσα είπε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στον ΟΗΕ, η οποία είχε τονίσει πως κανείς δεν θα επαναπροωθείται παρά τη θέλησή του.....in.gr

    ReplyDelete
  84. Θεοδωράκης: Αν η κυβέρνηση φοβάται τα προβλήματα ας πάει σε εκλογές...

    «Ας πάει σε εκλογές η κυβέρνηση, αν δεν έχει πρόγραμμα, αν νιώθει αδύναμη, αν νιώθει ότι τρέμουν τα πόδια της απέναντι στα προβλήματα, αν φοβάται», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης....ethnos.gr
    13/5/15

    ReplyDelete
  85. ΤΑΙΠΕΔ: «Παγώνει» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ μέχρι τη συμφωνία με εταίρους...

    Άμεσα συναρτημένη με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς και την επίτευξη ή όχι συμφωνίας είναι η τύχη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς μέχρι να τελεσφορήσουν οι συζητήσεις, εντός του επόμενου 15ήμερου, τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, όπως προέκυψε από τη σημερινή τοποθέτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, κατά την ομιλία του από το βήμα της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, η οποία εξέλεξε νέα διοίκηση.

    Πάντως, παρότι δεν ξεκαθαρίστηκε αν θα προχωρήσει ή όχι η φημολογούμενη πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (του 51%), τα δύο στοιχεία που φαίνεται ότι διασφαλίζονται στην περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι η μη εκχώρηση της δημόσιας λιμενικής αρχής και η διατήρηση των θέσεων εργασίας......in.gr

    ReplyDelete
  86. Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να δεχτεί την εξίσωση των μισθών στο δημόσιο στα 700 ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε συζήτηση που είχε με συγκεντρωμένους εφοριακούς έξω από το υπουργείο...

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη φράση του «Μπορώ εγώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο;», απάντησε:

    "Ας σοβαρολογούμε επιτέλους μια φορά. Ρωτήθηκα εάν δεσμεύομαι ότι μετά τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τις συμβασιούχες καθαρίστριες, θα προχωρήσουμε σε μια κίνηση που να τις αποκαταστήσει. Είπα, βεβαίως και θα το κάνουμε. Και ρωτήθηκα «Θα είστε υπουργός; Θα είστε κυβέρνηση;» και λέω «δεν μπορώ να δεσμευτώ για κάτι τέτοιο». Δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι θα ζω αύριο... «χτύπα ξύλο». Αλλά μην παίρνουμε το «τόσο» και το κάνουμε «τόσο»........capital.gr

    ReplyDelete
  87. Σε μια παραδοχή - σοκ προέβη ανώτατο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας ανάβοντας νέες «φωτιές» στην κυβέρνηση...

    Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατο στέλεχος της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο καφενείο της Βουλής, δήλωσε πως η συμφωνία είναι μετέωρη και πως η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνης.

    Χαρακτηριστικά φέρεται να δήλωσε ότι «δε βλέπω συμφωνία μέσα στον Μάιο γιατί η άλλη πλευρά τραβάει συνεχώς το σκοινί. Δεν θα καταλήξουμε και θα προχωρήσουμε μόνοι μας».

    Νωρίτερα ο Παν. Λαφαζάνης είχε δηλώσει: «Οσοι πιστεύουν ότι θα κάνουμε κωλοτούμπα είναι γελασμένοι».
    Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η «επιτυχία» ή η «παράδοση» θα εξαρτηθεί από την ρευστότητα που θα έχει η ελληνική οικονομία.
    Ο υπουργός υπερασπίστηκε την ενέργεια της κυβέρνησης να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα δημόσιων φορέων, λέγοντας πως «χρειαζόμαστε ρευστότητα για να σταθούμε απέναντι στους πιστωτές και να μην παραδοθούμε».
    «Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί. Δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις "κόκκινες γραμμές" και είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι θα υποχωρήσουμε και θα λάβουμε υφεσιακά μέτρα», ανέφερε, προσθέτοντας πως για αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
    «Αν θέλαμε να κάνουμε κωλοτούμπα θα το είχαμε κάνει από την αρχή και θα είχαμε υπογράψει το email Χαρδούβελη. Δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε», είπε και πρόσθεσε: «Θα αντέξουμε. Παίρνουμε μέτρα για να αντέξουμε και πιστεύω ότι θα τα βγάλουμε πέρα».
    .imerisia.gr
    13/5/15

    ReplyDelete
  88. Στην εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην τελική της φάση οδηγήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, συνέχεια της προχθεσινής, στο Μέγαρο Μαξίμου....

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, έδωσε σαφείς οδηγίες στην ομάδα διαπραγμάτευσης ενόψει της επανάληψης του Brussels Group σήμερα για να κινηθεί έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, χωρίς μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

    Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο κύριος Γιώργος Χουλιαράκης, επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), ο οποίος μετέφερε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το κλίμα από το Brussels Group.....riknews.com.cy

    ReplyDelete
  89. Νέα έκτακτη συνεδρίαση για την Ελλάδα θα έχει σήμερα στις 21:30 ώρα Ελλάδος το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...

    Στην άτυπη συνεδρίαση, στην οποία θα προεδρεύσει η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν θα ενημερώσει το συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Eurogroup της Δευτέρας.

    Η πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ την Τρίτη μπορεί να ελάφρυνε λίγο το κλίμα, ωστόσο η ανησυχία των μελών του συμβουλίου παραμένει για το πως η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις επόμενες πληρωμές της προς το Ταμείο. Τις τελευταίες ημέρες στελέχη του ΔΝΤ έχουν καταστήσει σαφές ότι για να συνεχισθεί η χρηματοδότηση του διεθνούς οργανισμού, το πρόγραμμα της χώρας θα πρέπει να είναι αξιόπιστο – αυτό σημαίνει επαρκώς χρηματοδοτημένο, αλλά και με ένα δημόσιο χρέος που να μπορεί να αξιολογηθεί ως βιώσιμο από το προσωπικό του Ταμείου.

    Ενώ το ΔΝΤ παραπέμπει στους κανόνες του καταστατικού του, το κλειδί για την αποτροπή μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει περάσει σε έναν άλλο οργανισμό, ο πρόεδρος του οποίου τυχαίνει να βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για τον Μάριο Ντράγκι, που ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δώσει λίγο νωρίτερα μία ομιλία στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο της ετήσιας διάλεξης Μισέλ Καμντεσί. Καθώς τους επόμενους μήνες οι μεγαλύτερες εξωτερικές πληρωμές της Ελλάδος είναι προς την ΕΚΤ, αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα έχει έναν ακόμη λόγο να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην χώρα..........http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=206800

    ReplyDelete
  90. «Έχουμε μπλέξει σε μια κακή συμφωνία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος αναφερόμενος στη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου ενώ τόνισε πως προϊόντος του χρόνου δεν μπορεί παρά να απαιτηθεί η προσφυγή στο λαό...

    «Σήμερα έχουμε μπλέξει, από τη μια η ρήξη θα οδηγήσει σε εθνική τραγωδία και από την άλλη το πακέτο που ζητούν οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τέτοιας πρωτοφανούς αγριότητας που όχι μόνο εκτός εντολής είναι αλλά εκτός και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄ αυτό έχουμε μπλέξει αφενός στην κακή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη διότι έχει 2-3 σκληρούς όρους σε βάρος της χώρας», είπε.

    Επίσης ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως η όποια εκταμίευση εξαρτήθηκε από την αξιολόγηση, ενώ επεσήμανε πως διακρατήθηκαν τα 11 δισ. από το ΤΧΣ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, επιφυλάχθηκε διττός ρόλος στην ΕΚΤ αφενός να συναποφασίζει ως θεσμός αναφορικά με τη ρευστότητα και δεύτερον να έχει ανεξαρτησία.

    Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, σχολίασε πως πρόκειται για τρεις σκληρούς όρους σε βάρος της χώρας και πως οι δανειστές μας παραμένουν σχολαστικά προσηλωμένοι σε αυτούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έτσι «μας έχουν δημιουργήσει αυτό το κεφαλοκλείδωμα».

    Ωστόσο πρότεινε ως λύση την επίτευξη συμφωνίας την οποία δεν βλέπει νωρίτερα από το δεύτερο 15ημερο του Ιουνίου.....huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  91. Τη χρονική μετάθεση της πληρωμής ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που έχει διακρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν κουρεύτηκαν με το PSI του 2012 εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών...

    Όπως εξήγησε σε συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και πρέπει να ξανασχεδιαστεί.

    Τόνισε δε ότι το κούρεμα ομολόγων είναι «κόκκινο πανί» και δεν το εξετάζουμε.

    Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα που έχουν διακρατηθεί από την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί από τους θεσμούς 6,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία λήγουν την περίοδο εκείνη.

    Το υπόλοιπο των ελληνικών ομολόγων που θα έχει στα χέρια της η ΕΚΤ θα είναι 27 δισ. ευρώ και όπως εξήγησε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για τη μεταφορά της πληρωμής τους στο απώτερο μέλλον.........http://www.capital.gr/News.asp?id=2305342

    ReplyDelete
  92. Στην εξεύρεση 2 δις. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο διάστημα 24-31 Μαίου προχώρησε η κυβέρνησις, ωστόσο οι απαραίτητοι πόροι διασφαλίστηκαν με ανορθόδοξο τρόπο και από μη επαναλαμβανόμενες πηγές...

    Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων βρέθηκε από την ειδική διευθέτηση που έγινε για την αποπληρωμή της δόσεως των 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η καταβολή της δόσεως δεν έγινε με ταμειακά διαθέσιμα, αλλά από ειδικό λογαριασμό ασφαλείας που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αποπληρωμή της συνδρομής της χώρας προς το ΔΝΤ (στο οποίο από το 1984 εως και σήμερα είχαν συγκεντρωθεί 650 εκατ. ευρώ). Τα χρήματα δε αυτά θα πρέπει να επιστρέψουν στον ειδικό λογαριασμό εντός 30ημερών........http://www.energia.gr/article.asp?art_id=93782

    ReplyDelete
  93. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση αξιοποιήσει την «προθυμία για βοήθεια προς την Ελλάδα» από την πλευρά της Ευρώπης...

    Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, o Μάρτιν Σουλτς ανέφερε πως στην Ευρώπη «υπάρχει η προθυμία να συνεχίσει η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, όμως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει και να αδράξει αυτήν την ευκαιρία».

    «Στον κύριο Τσίπρα λέω, αποδεχθείτε πως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να σας βοηθήσουν» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

    Σε ερώτηση για το εάν θα ήταν ίσως προτιμότερη μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, ο Σουλτς είναι κατηγορηματικά αρνητικός. Κάτι τέτοιο, υποράμμισε θα «επιδείνωνε δραματικά» την κατάσταση στη Ελλάδα, ενώ θα δημιουργούσε επίσης την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης στη χώρα.

    Επιπλέον, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, το Grexit ενέχει τον κίνδυνο να διαγράψουν άλλες χώρες τις διμερείς απαιτήσεις τους, κάτι που με τη σειρά του «θα μπορούσε να υποσκάψει σε αρκετές χώρες την εξυγίανση που έχει ήδη επιτευχθεί».
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231407670

    ReplyDelete
  94. Καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής βρίσκεται στο «τραπέζι» ως ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, η απόκτηση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών και τον περιορισμό τη κυκλοφορίας «φυσικού» χρήματος αποτελεί μία από τις προτεραιότητες...

    Σε αυτό το πλαίσιο συστάθηκε ειδική Ομάδα Έργου που ανέλαβε να εκπονήσει μέσα σε διάστημα ενός μήνα τις βασικές γραμμές ένα στρατηγικό σχέδιο για την τόνωση των ψηφιακών συναλλαγών στην ελληνική αγορά.

    Όπως σημειώνεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, η συγκρότηση της Ομάδας Έργου αποφασίστηκε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με το δ.σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) την Τετάρτη. Στην Ομάδα Έργου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΕΤ.

    Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, η απόφαση ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τόνωση της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές. «Παρά τις εξαγγελίες, πάντως, η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο να διανύσει, καθώς υπολείπεται σημαντικά στη χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών σε επίπεδο Ε.Ε., καταλαμβάνοντας, μόλις, την 26η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. Οι Έλληνες, αν και είναι ενθουσιώδεις χρήστες του Ίντερνετ σε μια σειρά διαδικτυακών δραστηριοτήτων, δείχνουν μεγάλη απροθυμία να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή, πιθανώς λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Τα ποσοστά των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου, που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες (21%) ή πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές (40%), είναι πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. (57% και 63% αντίστοιχα)».

    Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν σταδιακά έδαφος στην ελληνική αγορά , καθώς το 2014 ένα στα πέντε ευρώ που αφορούσε συναλλαγές με κάρτα δαπανήθηκε μέσω του Ίντερνετ. Σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, που αφορούν τη χρήση καρτών για συναλλαγές στο Διαδίκτυο στην ελληνική αγορά, η συνολική δαπάνη προσέγγισε τα €705 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 20% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  95. Τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, περιορίστηκε σε διαδικαστικά θέματα...

    Διαδικαστικά θέματα και ο καθορισμός της ατζέντας των επομένων ημερών απασχόλησαν την ωριαία συνεδρίαση του Brussels Group, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Η λύση αυτή επελέγη διότι οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έχουν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες για τη Φρανκφούρτη και την Ουάσινγκτον αντίστοιχα. Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και το πιθανότερο τη Δευτέρα.

    Σημειώνεται ότι, επελέγη η λύση της τηλεδιάσκεψης διότι σήμερα είναι η εορτή της Αναλήψεως για τους καθολικούς και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είχαν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, ενώ είναι αργία για τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231407890

    ReplyDelete
  96. Μπάιντεν: Πολύ θετικό βήμα η επανέναρξη των συνομιλιών...

    Με μήνυμα στο Twitter ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών.

    "Καλωσορίζουμε τα νέα ότι οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων άρχισαν τις συνομιλίες διευθέτησης που διευκολύνονται από τα Ηνωμένα Εθνη. Ενα πολύ θετικό βήμα", γράφει ο κ. Μπάιντεν στον επίσημο λογαριασμό του.

    Πιθανόν να εκδοθεί πλήρης ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση.
    kathimerini.com.cy

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin