Saturday, April 25, 2015

Reuters: Κρύο ντους για Βαρουφάκη. Απομονωμένη η Ελλάδα στην Ρίγα...

«Απομονωμένο όσο ποτέ» παρουσιάζει τον έλληνα υπουργό οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σε άρθρο του για το Eurogroup της Ρίγας, το Reuters.

Στην ανταπόκρισή του από την Ρίγα το πρακτορείο επιβεβαιώνει ότι το κλίμα ήταν βαρύ για τον κ. Βαρουφάκη, αφού οι ομόλογοί του σε κάθε ευκαιρία τον αντιμετώπιζαν με αδιαφορία.

Το Reuters αναφερόμενο στο βράδυ της Παρασκευής σημειώνει ότι την ώρα που οι ευρωπάιοι ομόλογοί του μπήκαν σε πούλμαν προκειμένου να πάνε να δειπνήσουν, αυτός έμεινε μόνος του στο ξενοδοχείο και «περιπλανήθηκε στο σκοτάδι».

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως είχε άλλα σχέδια, έπειτα από μια μέρα ανελέητου σφυροκοπήματος και επαφών στη Ρίγα, κάτι που υπογράμμισε την απομόνωσή του καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την εθνική χρεοκοπία. Την ώρα που στους άλλους υπουργούς οι συνοδείες τους τούς έφερναν φαγητό και ζεστά ρούχα κατά τη συνεδρίαση στη Ρίγα, ο Βαρουφάκης ήταν σχεδόν πάντα μόνος, απέχοντας από τη οποιαδήποτε βοήθεια ή κάλυψη από security», αναφέρουν οι ανταποκριτές του Μέσου, ενώ αξιωματούχος στο ίδιο δημοσίευμα σχολιάζει για το γεγονός ότι «δεν ήρθε καν να εκπροσωπήσει την χώρα του».

Συνεχίζοντας, το Reuters σημειώνει πως κατά την διάρκεια του μπουφέ το πρωινό του Σαββάτου, ο Βαρουφάκης κράτησε την ίδια απόμακρη στάση και πως όταν βρέθηκε μπροστά στον Μάριο Ντράγκι, δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα.

Αυτό που κάνει πάντως μεγαλύτερη εντύπωση, είναι πως οι δύο ανταποκριτές του Reuters στο σχόλιό τους σημειώνουν ότι τα υπόλοιπα μέλη κράτη της Ευρωζώνης είναι είναι τόσο απογοητευμένα από το γεγονός ότι η Ελλάδα να αποτυγχάνει να συμβιβαστεί, που κάποιος υπουργός σημείωσε ότι «ίσως τώρα έχει φτάσει η ώρα να προετοιμαστούμε για μια ελληνική χρεοκοπία».

Μάλιστα, σημειώνεται πως ο κ. Βαρουφάκης προειδοποιήθηκε ότι η ελληνική ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα πάρει καμία βοήθεια μέχρι να συμφωνήσει σε ένα πλήρες οικονομικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πριν από το τέλος Ιουνίου.

Όσον αφορά τις δικές του δηλώσεις, οι ανταποκριτές αφού αναφέρουν ότι «Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο μόνος άντρας στην αίθουσα που δεν φοράει γραβάτα»,  σχολίασε ότι δεν τον εκπλήσσει η στάση αυτή, «αφού οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τέλος τους και είναι φυσιολογικό οι στάσεις των δύο πλευρών να σκληραίνουν», ωστόσο σημείωσε πως τα παραπάνω είναι ψέμματα, αφού οι ομόλογοί του ουδέποτε τον προσέβαλλαν.

 [kathimerini.com.cy]
25/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

4 comments:

  1. Reuters: Απολύτως απομονωμένος ο Βαρουφάκης στο Eurogroup. Οι υπουργοί έτρωγαν και εκείνος περιπλανιόταν μόνος στο ξενοδοχείο...

    Ανταπόκριση του Reuters από τη Ρίγα της Λετονίας, όπου διεξήχθη το Eurogroup, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις μοναχικές βόλτες του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και την πλήρη απομόνωση που βίωσε από τους συναδέλφους του.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ενώ τα λεωφορεία μετέφεραν τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για το δείπνο στην πρωτεύουσα της Λετονίας, στη Ρίγα, το βράδυ της Παρασκευής, ο Γιάνης Βαρουφάκης έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο, αποφεύγοντας βοηθούς ή οποιαδήποτε μέτρο ασφαλείας.

    «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως είχε άλλα σχέδια, έπειτα από μια μέρα ανελέητου σφυροκοπήματος και επαφών στη Ρίγα, κάτι που υπογράμμισε την απομόνωσή του καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την εθνική χρεοκοπία. Την ώρα που στους άλλους υπουργούς οι συνοδείες τους τούς έφερναν φαγητό και ζεστά ρούχα κατά τη συνεδρίαση στη Ρίγα, ο Βαρουφάκης ήταν σχεδόν πάντα μόνος, απέχοντας από τη οποιαδήποτε βοήθεια ή κάλυψη από security», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Είναι εντελώς απομονωμένος» αναφέρει στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται και προσθέτει για το δείπνο όπου οι υπουργοί απόλαυσαν τοπικά θαλασινά εδέσματα με σολομό και λαβράκι υπό τους ήχους χορωδίας: «Δεν ήρθε καν στο δείπνο να εκπροσωπήσει τη χώρα του».....huffingtonpost.gr
    25/4/15

    ReplyDelete
  2. «Βαρίδι» ο Βαρουφάκης για τη χώρα...

    Την άμεση παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ζήτησε σε δηλώσεις της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η βουλευτής της Ν.Δ. Αποκάλεσε τον κ. Βαρουφάκη «βαρίδι» κατηγορώντας παράλληλα τον για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων.

    Η κ. Μπακογιάννη σε έντονο ύφος επεσήμανε ότι αν ο κ. Βαρουφάκης είχε ελάχιστη αίσθηση πατριωτισμού θα είχε παραιτηθεί το συντομότερο δυνατόν,προσθέτοντας πως «δεν είμαι καθόλου βέβαια ότι δεν έχει μπει στη λογική της δραχμής».

    «Είναι βαρίδι, έχει ναρκισσισμό, έχει λογική ότι είναι το κέντρο της γης... να παραιτηθεί, είναι το καλύτερο που έχει να κάνει για να διευκολύνει τον Τσίπρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας εξάλλου το άρθρο του Στάθη Λεουτσάκου για ενδεχόμενο νομισματικής αλλαγής δήλωσε δηκτικά «δηλαδή λέει εμείς θα αυτοκτονήσουμε και οι θεσμοί θα μπουν στα έξοδα να φέρουν στεφάνια στην κηδεία μας, περί αυτού πρόκειται.» «Θα χαθούν τρεις γενέες Ελλήνων με Grexit, ας αφήσουν αυτού του είδους τα νταηλίκια» προειδοποίησε η βουλευτής.........kathimerini.com.cy
    27/4/15

    ReplyDelete
  3. Μοσκοβισί: Σκληρό αλλά αποφασιστικό το μήνυμα του Eurogroup της Ρίγα...

    Τις εκτιμήσεις του για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, για το μήνυμα του Eurogroup της Ρίγα - το οποίο αναγνώρισε ως «σκληρό», τις σχέσεις του με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και την πεποίθησή του για τη «μη αντιστρεψιμότητα» του ενιαίου νομίσματος, ανέπτυξε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, με την ευκαιρία συμμετοχής του σε κυριακάτικη εκπομπή τριών μέσων (RTL, Φιγκαρό, LCI).

    Ο Επίτροπος δήλωσε πεπεισμένος, ύστερα από τις επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο με την Ελλάδα, ότι «το μήνυμα της Ρίγα που ήταν σκληρό αλλά αποφασιστικό» έχει εισακουσθεί.

    Για το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από το ευρώ

    Σχετικά με την Ευρωζώνη, το ευρώ και την πιθανότητα εξόδου μιας χώρας, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ευρώ δεν είναι ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών. Το ευρώ είναι ένα ενιαίο νόμισμα δηλαδή έχουμε απορρίψει τα εθνικά νομίσματα. Αρα υπάρχει κάτι που δεν ξεπερνιέται, το λέμε μη αντιστρέψιμο. Την ημέρα που μια χώρα αποφασίσει να βγει από το ευρώ, πρώτον, δεν υπάρχει προβλεπόμενος νομικός μηχανισμός. Εκτός και αν μιλάμε για έξοδο από την Ε.Ε. κάτι που κανένας δεν επιθυμεί προφανώς. (...) Αν μια χώρα φύγει τότε το ευρώ δεν είναι πλέον ένα ενιαίο νόμισμα και η ερώτηση που θα τεθεί θα είναι: ποιος είναι ο επόμενος. Εγώ δεν έχω καμιά όρεξη να κάνω αυτό το δώρο στους λαϊκιστές σε αυτούς που είναι ενάντια στο ευρώ» υπογράμμισε.

    «Έξυπνος άνθρωπος ο Βαρουφάκης»

    Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο «τα πάει καλά μαζί του», ο Π. Μοσκοβισί απάντησε: «Είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τους συνομιλητές μου... εγώ παίρνω ό,τι μου δίνουν. Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, όχι πάντοτε εύκολος, αλλά έξυπνος. Μπορούμε να βρίσκουμε κοινή γλώσσα και, σε κάθε περίπτωση, εγώ αυτό επιθυμώ. Αλλά γιατί το λέω αυτό; Γιατί η δική μου η δουλειά δεν είναι να προετοιμάσω ένα σχέδιο Β. Δεν είναι η δουλειά μου να προετοιμάσω την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, δεν είναι να προετοιμάσω μια χρεοκοπία. Δουλειά μου είναι να τα αποφύγω όλα αυτά. Εγώ εύχομαι απόλυτα η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Η θέση της Ελλάδος είναι μέσα στο ευρώ»......huffingtonpost.gr
    27/4/15

    ReplyDelete
  4. F.T.: Οι Ευρωπαίοι θέλουν να παρακάμψουν τον Γ. Βαρουφάκη...

    Μετά την απομόνωση του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της Λετονίας, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να παρακάμψουν τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ και στρέφονται στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν οι Financial Times.

    Σύμφωνα με δυο αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα σε χθεσινό δημοσίευμά της, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά το «σφυροκόπημα» του Γιάνη Βαρουφάκη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Ενδεικτικό της ανησυχίας που προκαλεί και στο εσωτερικό της χώρας η μαχητική στάση του κ. Βαρουφάκη, είναι το γεγονός ότι ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνται οι F.T., ανέφερε ότι δεν αποκλείεται οι εξελίξεις στη Ρίγα της Λετονίας να οδηγήσουν σε παραγκωνισμό του υπουργού Οικονομικών και στην ανάληψη ενεργότερου ρόλου από τον Αλέξη Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.......naftemporiki.gr
    27/4/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin