Friday, May 8, 2015

Οι 36 σελίδες του Βαρουφάκη που μπέρδεψαν τους Ευρωπαίους (WSJ)

Βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές πριν το τέλος Μαϊου, όχι όμως στο Eurogroup της Δευτέρας, εμφανίστηκε με δηλώσεις του την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Σημειώνεται ότι χθες, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαρουφάκης είχε υποστηρίξει ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων.

Στο μεταξύ, αναταραχή προκαλεί δημοσίευμα της Wall Street Journal η οποία υποστηρίζει ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μοίρασε έγγραφο 36 σελίδων, που περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τα σχέδια μεταρρύθμισης σε  ομολόγους του. Ενα έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει εκτιμησεις για την ελληνική οικονομία οι οποίες έχουν μπερδέψει τους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τόνισαν πως τα στοιχεία διαφέρουν σημαντικά από αυτά που έχουν συζητηθεί στις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες.

Υποστηρίζουν δε, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, «πώς ο Γ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια συμφωνία χρηματοδότησης». Για παράδειγμα το έγγραφο προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,1% για το 2015 όταν η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι για 0,5%.

Για το 2016, η έκθεση του κ. Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Κομισιόν.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα» είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει την θέση της κυβέρνησης.

Ενας από τους βασικούς τομείς στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν αρκετές διαφορές είναι η δημιουργία μιας bad bank, μιας « κακής τράπεζας» που θα συγκεντρώσει και θα εκκαθαρίσει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών.  «Φυσικά, η χρηματοδότηση της “bad bank” δεν αντιμετωπίζεται, μας είπε ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό» σχολιάζει σκωπτικά ο αξιωματούχος.

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι το 36σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Ανάκαμψη της Ελλάδας: Ένα σχέδιο» έχει περιέλθει εις γνώση της.

Οπως αναφέρει επικαλούμενη τέσσερις αξιωματούχους, πρόκειται για το έγγραφο που παρουσιάστηκε από τον Ελληνα υπουργό στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, αλλά και σεαξιωματούχους των Βρυξελλών κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων ημερών παραμένουν μεγάλες και ακανθώδεις διαφορές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές.

  [imerisia.gr]
8/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ: 

---

1 comment:

  1. WSJ: Έγγραφο που διακίνησε ο Γ.Βαρουφάκης «μπέρδεψε του Ευρωπαίους»...

    Έγγραφο που περιέχει σχέδια μεταρρυθμίσεων και εκτιμήσεις ανάπτυξης, το οποίο διακίνησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε ορισμένους από τους ομολόγους του της Ευρωζώνης «μπέρδεψε του αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της» σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

    Αξιωματούχοι έλεγαν στην εφημερίδα ότι το έγραφο «διαφέρει σημαντικά από ό,τι έχει συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες» και, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «υπογραμμίζουν πως ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια συμφωνία».

    Το έγγραφο 36 σελίδων, με τίτλο Ανάκαμψη στην Ελλάδα: Ένα σχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση της Wall Street Journal, παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης στους ομολόγους του στο Παρίσι και τη Ρώμη, καθώς και ανώτερους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατά την τελευταία εβδομάδα.

    Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

    Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της WSJ, το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι το επίμαχο έγγραφο είναι «το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή».

    «Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ..............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231406315
    8/5/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin