Monday, May 4, 2015

Στα 664,69 ευρώ η μέση σύνταξη στην Ελλάδα - Κάτω από το όριο της φτώχειας το 44,8% των συνταξιούχων

Στα 664,69 ευρώ κυμαίνεται, σήμερα, η μέση κύρια σύνταξη στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, και στα 168,40 ευρώ η μέση επικουρική, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία απέστειλε σήμερα στην πρεσβεία της Ελλάδος στο Βερολίνο, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

Ο κ. Στρατούλης προέβη σε αυτή την κίνηση με αφορμή σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Γερμανίας, και προκειμένου να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το ύψος της μέσης σύνταξης στην Ελλάδα.

Στην επιστολή του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το 44,8% των συνταξιούχων, δηλαδή 1.189.396 από τους 2.654.784, λαμβάνουν κάθε μήνα συντάξεις κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, το οποίο ορίζεται στα 665 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον, από το σύνολο των 2.637.090 συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), οι 1.511.000 (περίπου το 60%) λαμβάνει, αφαιρουμένων των κρατήσεων, αποδοχές από συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα. Ειδικότερα, η πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 540 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την ηλικία, το 89,4% των συνταξιούχων γήρατος είναι άνω των 61 ετών.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι συντάξεις υπέστησαν την περίοδο 2010-2013 μειώσεις έως και 44,2% στις συντάξεις του ΙΚΑ και 48% στις συντάξεις του Δημοσίου, ενώ σημαντικές μειώσεις έως και 16,9% υπέστησαν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, λόγω της απώλειας των δώρων και των επιδομάτων αδείας.

«Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν περίτρανα», σημειώνει ο κ. Στρατούλης, «ότι τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των ”θεσμών”, αναφορικά με το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, είναι ανυπόστατα και δεν έχουν καμία απολύτως βάση».

«Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση δεν συζητά με τους ”θεσμούς” νέες μειώσεις σε κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες περικοπές, καθώς οι συντάξεις έχουν υποστεί κατεδάφιση, λόγω των πεπραγμένων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.
   [huffingtonpost.gr]

4/5/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin