Friday, May 29, 2015

Μεγάλη κινητικότητα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Τουρκίας λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες επιφυλάσσουν αντίκτυπο για το πολιτικό μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην εφημερίδα μας το απόγευμα της Παρασκευής, στην επαρχία Σίρνακ, οι οπαδοί της τουρκικής Οργάνωσης Χεζμπολλάχ αντάλλαξαν πυρά με τους οπαδούς του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. 


Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν για δυο νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Αυτόπτης μάρτυρας δηλώνει στην εφημερίδα μας ότι οι δυο νεκροί είναι μέλη της Χεζμπολλάχ.

Ως γνωστόν, η τουρκική Χεμπολλάχ κατεβαίνει στις τουρκικές βουλευτικές εκλογές με ανεξάρτητους υποψήφιους και ζητά την υποστήριξη των συντηρητικών Κούρδων ψηφοφόρων.

Την στιγμή που στο Σίρνακ, οι αντιμαχόμενες κουρδικές φράξιες ανταλλάσσουν πυρά, στα περίχωρα του Κομπάνι και του κουρδικού καντονιού Τζιζίρε, το κουρδικό κίνημα συγκρούεται εκ νέου με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. 


 
Το κουρδικό κίνημα επιχειρεί να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας, η οποία θα απλώνεται από την συριακή πόλη Καμίσλι μέχρι την κωμόπολη Τελ Άμπιαντ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κομπάνι. 

Το Ισλαμικό Κράτος απαντά σε αυτή την κίνηση βομβαρδίζοντας τα περίχωρα του Κομπάνι. Ακόμη, προχωρά στην εκτέλεση κρατουμένων και πολιτών στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, σε απόσταση αναπνοής από την τουρκική συνοριακή πύλη Ακτσάκαλε.

Σύμφωνα με τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης, το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας 100 Κούρδους πολίτες. 

 Του Νίκου Στέλγια
 [kathimerini.com.cy]
29/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Τουρκία: Δύο νεκροί σε διαμάχη μεταξύ αντίπαλων φιλοκουρδικών οργανώσεων...

    Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους στη νοτιοανατολική Τουρκία σε μάχη μεταξύ αντίπαλων φιλοκουρδικών οργανώσεων, μία εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

    Υποστηρικτές του κουρδικού ισλαμιστικού κόμματος Χούντα-Παρ συγκρούστηκαν με αντιπάλους τους του αριστερού, φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) συγκρούστηκαν σε χωριό της επαρχίας Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

    Δύο μέλη του Χούντα-Παρ έπεσαν νεκροί από πυρά, ανέφεραν κομματικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

    Το πλήθος έξω από τοπικό νοσοκομείο φώναζε συνθήματα και ζητούσε εκδίκηση.

    Το HDP κατηγορείται για διασυνδέσεις με το παράνομο Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο εδώ και 31 χρόνια μάχεται ενάντια στο τουρκικό κράτος, με αποτέλεσμα 40.000 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Το Χούντα-Παρ λαμβάνει υποστήριξη από μέλη της κουρδικής ισλαμιστικής οργάνωσης της Τουρκίας, Χιζμπουλάχ, η οποία ήταν αντίπαλος του PKK τη δεκαετία του '90.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin