Thursday, May 21, 2015

Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες βοηθούσαν στον εξοπλισμό ισλαμιστών στη Συρία

Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας βοήθησε να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο ισλαμιστών ανταρτών στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014, σύμφωνα με εισαγγελέα και καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της χωροφυλακής και είδε το πρακτορείο Reuters.

Οι μαρτυρίες αντικρούουν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, η οποία αρνείται ότι έστειλε όπλα στους Σύρους αντάρτες και, κατ΄επέκταση, συνέβαλε στην άνοδο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αποτελεί τώρα πηγή μεγάλης ανησυχίας για τη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Συρία και ορισμένες δυτικές χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι της Τουρκίας υποστηρίζουν πως η Τουρκία, στη σπουδή της να δει την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, άφησε μαχητές και όπλα να περάσουν τα σύνορά της. Ορισμένοι από τους μαχητές αυτούς εντάχθηκαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει κηρύξει την ίδρυση «χαλιφάτου» στη Συρία και στο Ιράκ.

Η Άγκυρα αρνείται ότι εξοπλίζει τους αντάρτες στη Συρία ή ότι παρέχει βοήθεια στους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές. Διπλωμάτες και Τούρκοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της.

Οι μαρτυρίες από αξιωματικούς της Χωροφυλακής σε δικαστικά έγγραφα που είδε το Reuters αναφέρουν ότι τμήματα πυραύλων, πυρομαχικά και τμήματα βλημάτων όλμου μεταφέρθηκαν με φορτηγά που συνοδεύονταν από αξιωματούχους της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT πριν από έναν και πλέον χρόνο προς τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών.
 naftemporiki.gr

21/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin