Monday, May 11, 2015

Το δημοψήφισμα είναι «υπερόπλο» που θα χρησιμοποιηθεί εάν χρειαστεί

Ως "υπερόπλο" της κυβέρνησης που θα χρησιμοποιηθεί εάν θα χρειαστεί, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
«Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα είναι μια ύστατη συνταγματική δυνατότητα, προκειμένου ο λαός -αν κριθεί ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κριθούν, διότι είναι η συμφωνία εκτός της λαϊκής εντολής του Ιανουαρίου- να έχει την τελεσίδικη και αποφασιστική παρέμβαση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο όπλο, το υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε θα το αξιοποιήσουμε».

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για σκλήρυνση της στάσης των δανειστών, τονίζοντας: «Είμαστε σε μια λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης. Οι δανειστές για λόγους ουσίας ή επικοινωνιακούς έχουν σκληρύνει. Έχουν βάλει στο τραπέζι θέματα τα οποία είχαν κλείσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών της διαπραγμάτευσης».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι δανειστές κινούνται σ' αυτήν την κατεύθυνση «ίσως επειδή νομίζουν ότι μπορούν να πιέσουν όπως έκαναν παλαιότερα», πρόσθεσε ότι «αν επιμείνουν θα διαψευστούν» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία. 


Για το σημερινό Eurogroup είπε ότι έχει σημασία τι σήμα θα βγει, «αν είναι σήμα κρίσης ή σήμα ότι είμαστε λίγο πριν από τη συμφωνία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη δόση που πρέπει να πληρωθεί αύριο στο ΔΝΤ, ανέφερε: «είμαστε σε φάση διαρκούς συνεδρίασης. 


Αναλόγως των εξελίξεων σήμερα θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις μας». Πάντως, τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να πληρώσει και να υπάρξει συνεννόηση στο Eurogroup για τις επόμενες ημέρες. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εικόνα αντιπαράθεσης ενόψει της διαπραγμάτευσης που κάνουμε» επισήμανε.
  imerisia.gr
11/5/15

3 comments:

  1. «Δεν θα πρέπει να αποκλείεται η προσφυγή στις κάλπες, είτε πρόκειται για δημοψήφισμα είτε για εκλογές» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης...

    «Εγώ είμαι από αυτούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η κάποιας μορφής προσφυγή στις κάλπες. Είτε αυτό είναι δημοψήφισμα είτε είναι εκλογές. Αλλά επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει να το εκτιμήσει κάποιος, αφού δούμε το αποτέλεσμα της συμφωνίας ή της μη συμφωνίας. Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να το πούμε» ανέφερε μιλώντας στον Real Fm.

    Ερωτηθείς αν η χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ, είναι επιλογή, απάντησε: «Προφανώς δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο επιλογή. Θα σας έλεγα ότι κάποια πράγματα καμιά φορά γίνονται χωρίς να είναι στις επιλογές σου».

    Σχετικά με το αν έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ την Τρίτη, είπε: «Είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Αλλά εγώ θα προσπεράσω και θα σας πω κάτι άλλο: τα δίνουμε τα λεφτά αύριο, συμφωνία θα έχουμε; Θα μπορούμε να δώσουμε μεθαύριο κάτι άλλο, μια άλλη μας υποχρέωση; Δεν μπορεί να γίνεται αυτό συνέχεια».

    «Χάσαμε τρεις μήνες με αυτήν την παρελκυστική τακτική των δανειστών. Ενδεχομένως να ήταν ένα μέρος σχεδίου τους, εμείς να αποπληρώνουμε -και είναι παγκόσμιο φαινόμενο- από τον Αύγουστο, αυτή η χώρα, χωρίς να έχει δανειστεί ευρώ τσακιστό. Έχει αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και καταλαβαίνετε πως αυτό φτάνει τα όριά του κάποια στιγμή» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.
    zougla.gr

    ReplyDelete
  2. Αν η συμφωνία είναι εκτός εντολής προφανώς θα ερωτηθεί ο λαός...

    Την πεποίθηση ότι σε καμία στιγμή η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει μισθούς και συντάξεις για να πληρώσει τις δόσεις εξέφρασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και τόνισε ότι οι δόσεις πληρώνονται από την αρχή χωρίς κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης κάτι το οποίο «δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος υπογράμμισε ότι «πιστεύω ότι η κυβέρνηση δίνει μια μάχη, για να καταλήξει με μια συμφωνία εντός της λαϊκής εντολής. Αν η συμφωνία είναι εκτός της εντολής που έχει πάρει, προφανώς θα ερωτηθεί ο ελληνικός λαός».....naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  3. Eurogruppen-Chef warnt vor Referendum in Griechenland...

    Athen hat noch „ein paar Wochen“ bis zu das Geld knapp wird, sagt der Giannis Varoufakis am Abend beim Treffen der Euro-Finanzminister. Eurogruppen-Chef Jeroen Dijsselbloem warnt Griechenland derweil, ein Referendum könnte die Überweisung von Finanzhilfen abermals verzögern...faz.net

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin