Monday, May 4, 2015

Ώρα μηδέν για τις διαπραγματεύσεις

Από σήμερα αναμένεται να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να σημειώσει κάποια πρόοδο και το ζήτημα της ρευστότητας πιέζει όλο και περισσότερο.

Χθες, Κυριακή έγινε αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων των συνομιλιών, μετά και την εμπλοκή που παρουσιάστηκε το Σάββατο στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το ελληνικό επιτελείο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση λόγω των θεμάτων του ασφαλιστικού και του εργασιακού.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν παράλληλα ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τόνισαν ότι απομένουν ακόμη πολλά.

«Έχουμε χάσει υπερβολικά πολύ χρόνο, αλλά ελπίζω ότι αυτές τις ημέρες συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Στόχος του Eurogroup είναι «η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη» και η Αθήνα, η οποία έχει πραγματοποιήσει μία «τεράστια προσπάθεια» θα πρέπει να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός.

«Κανένας δεν εύχεται την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανονισμοί», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Αυτό περιλαμβάνει μία λίστα από μεταρρυθμίσεις τις οποίες είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε με ευελιξία. Στόχος του Eurogroup είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», είπε ο κ. Ντε Γκίντος.

«Η Ελλάδα έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια, αλλά αυτό που απομένει να πραγματοποιήσει είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία δεν είναι παραγωγική, δεν είναι ανταγωνιστική και δεν δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης, εξαιτίας των κινήτρων που υιοθετήθηκαν.

Η κυβέρνηση βλέπει πλέον την Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία».

Συγκεκριμένα, την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας, εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία» μεταξύ της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές, εξέφρασε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, o Κερέ διατύπωσε αυτήν τη θέση κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών από κράτη μέλη της Ευρωζώνης την Τετάρτη το βράδυ.

 elzoni.gr
4/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin