Tuesday, May 5, 2015

«Αδύνατος υπό αυτές τις συνθήκες ένας συμβιβασμός» (σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ)

Στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους αποδίδουν κύκλοι του Μαξίμου τα εμπόδια που έχουν προκύψει στις διαπραγματεύσεις. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους.
Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός “έντιμου συμβιβασμού”».

Μάλιστα οι ίδιες πηγές επισημαίνουν και τα σημεία της διαφωνίας μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο» τονίζουν και συμπληρώνουν ότι «αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».

Αποτέλεσμα, όπως διαπιστώνουν κύκλοι του Μαξίμου είναι «το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν)» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός. «Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Συνεπώς, με τα δεδομένα αυτά, πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι ενώπιον της κραυγαλέας αυτής αντίφασης η ελληνική κυβέρνηση  πήρε την πρωτοβουλία να  μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας και να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Τέλος, το Μαξίμου επικαλείται και δημοσίευμα του Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times όπου αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ.

«Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι “ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ αν δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας”.  Την ίδια ώρα, σημειώνει ο Πίτερ Σπίγκελ, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».

Τέλος, γίνεται αναφορά και στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». «Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας».

 [kathimerini.com.cy]
5/5/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


3 comments:

  1. Μαξίμου: Οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ μπλοκάρουν τη συμφωνία...

    Αρνητική εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταδίδει το Μαξίμου, αποδίδοντας όμως ευθέως το πρόβλημα σε διαφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Είναι άγνωστο ακόμη αν πρόκειται για εμπλοκή και αν από αυτήν δρομολογηθούν πολιτικές και άλλες εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων και απεκδύεται κάθε ευθύνης: «η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους».

    «Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού»», αποκαλύπτει non paper του Μαξίμου.

    Η κυβέρνηση περιγράφει και την διαφορά στρατηγικής που «δημιουργεί εμπόδια»:

    «α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

    β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών».....huffingtonpost.gr
    5/5/15

    ReplyDelete
  2. Μαξίμου: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις...

    Με τον πλέον δραματικό τρόπο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές βρίσκονται σε αδιέξοδο, αν και το τελευταίο διάστημα οι εκτιμήσεις στελεχών της και διαρροές του Μαξίμου συνέκλιναν στην άποψη ότι πολύ σύντομα θα βρισκόταν η «χρυσή τομή» για συμφωνία.

    Με non paper, η κυβέρνηση, εν μέσω των κρίσιμων επαφών Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Βαρουφάκη με Ντράγκι και Σαπέν σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, επιρρίπτει την ευθύνη για τις άκαρπες συζητήσεις στις στρατηγικές διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν.

    «Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους Θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους» λένε με έμφαση συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συνομίλησε νωρίτερα με την Καγκελάριο Μέρκελ.

    «Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» τονίζεται στο σημείωμα του Μαξίμου, που εξηγεί:

    «Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός "έντιμου συμβιβασμού"».....zougla.gr

    ReplyDelete
  3. Greece blames EU, IMF for impasse in debt talks...

    Greece and its creditors on Tuesday (May 5) ruled out any bailout deal to avoid bankruptcy at a crunch meeting next week, with Athens blaming divisions between the EU and IMF for blocking an agreement.

    Finance Minister Yanis Varoufakis led a troupe of Greek officials on a tour of European capitals in the hope of winning financial breathing space and avoiding a possible exit from the euro.

    Eurozone ministers meet on Monday in Brussels and there had been high hopes to end the three-month standoff over the new leftist government's refusal to implement reforms and unlock €7.2 billion (US$8.1 billion) in bailout cash.

    But with huge payments to the International Monetary Fund looming over the next few days, Greece furiously blamed conflicts among its creditors for a hold-up that daily increases the risk of Athens leaving the euro..........AFP.......channelnewsasia.com

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin