Monday, May 11, 2015

Καλωσορίζουμε την πρόοδο - Εκταμίευση μετά τη συμφωνία (Eurogroup 11/5/15)

Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών και χαιρετίζει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να επιταχυνθεί η διαδικασία για να υπάρξει γεφύρωση των διαφορών που υφίστανται στις συνομιλίες.
Τονίζει ωστόσο ότι παραμένει το ισχύουν πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που προβλέπει ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους θεσμούς και μετά να εγκρίνει το Eurogroup την εκταμίευση χρημάτων της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι αυτό το πλαίσιο περιγράφεται και στην απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup, στην οποία συμμετέχουν ο επικεφαλής του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότηας (EFSF), Κλάους Ρέκλινγκ.

Στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζεται ότι η επαναδιοργάνωση και η εξομάλυνση των εργασιών των ομάδων διαπραγμάτευσης έχει συμβάλει στην πρόοδο και σε μια αξιόπιστη συζήτηση. To Εurogroup χαιρετίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά» επισημαίνεται ακόμη στη δήλωση.

Ολόκληρη η δήλωση του Eurogroup:
"Το Eurogroup σήμερα αποτίμησε την κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα".
"Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα", συνεχίζει η ανακοίνωση.
"Καλωσορίζουμε επομένως την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εγκαίρως. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η δήλωσή του της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συνομιλίες. Μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης το Eurogroup θα αποφασίσει για την αποδέσμευση των κεφαλαίων που εκκρεμούν βάσει της ισχύουσας διευθέτησης".
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αναδιοργάνωση των διαδικασιών εργασίας των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξε θετική.

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, εκτίμησε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα πιέζει και η η ρευστότητα ελαττώνεται περισσότερο, ωστόσο σημείωσε ότι το θέμα της ρευστότητας δεν είναι ευθύνη του Eurogroup.

Διευκρίνισε ακόμη ότι πριν από την εκταμίευση της όποιας χρηματοδοτικής βοήθειας, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.
Σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε στο Eurogroup το σενάριο του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ο κ.Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν συζητούν ζητήματα εσωτερικά των κρατών-μελών και επισήμανε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν χρειάζεται δημοψήφισμα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν υπάρξει δημοψήφισμα, τότε δεν θα υπάρξει εκταμίευση δόσης και αυτό θα προκαλέσει επιπλέον χρονική πίεση στην Ελλάδα.

«Πρέπει να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση πριν τα πράγματα πάρουν μια αρνητική τροπή» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Το νέο πνεύμα που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις μετά την προηγούμενη σύνοδο του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί αναγνώρισε και ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος απαρίθμησε μια σειρά θεμάτων που συζητήθηκαν στο συμβούλιο σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ.Μοσκοβισί, είπε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μέτρα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου», τόνισε.

«Απομένουν έξι εβδομάδες μέχρι τη λήξη του προγράμματος της Ελλάδας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σωστά», τόνισε ο πρόεδρος του EFSF και σημείωσε ότι στο ταμείο υπάρχουν διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από τη τρέχουσε δόση, καθώς και το 1,9 δισ. των κερδών από τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας.
  [ethnos.gr]
11/5/15
--
-

3 comments:

  1. Πρόοδος υπάρχει, λεφτά, όμως, θα πάρετε μετά τη συμφωνία!...

    Με μία σύντομη δήλωση προόδου για τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε πριν η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επέλεξαν μια μέση λύση για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ναι με υπάρχει πρόοδος, κυρίως ως προς την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, αλλά επισήμαναν ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει και το οποίο πρέπει να καλυφθεί σε τεχνικό επίπεδο.

    Στο σύντομο ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλωσορίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ τονίζουν ότι απαιτούνται χρόνος και προσπάθειες για να καλυφθεί το χάσμα που παραμένει σε μία σειρά ανοιχτών θεμάτων.......http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113522139

    ReplyDelete
  2. Commissioner Moscovici's opening remarks at the Eurogroup press conference...

    Brussels, 11 May 2015
    J’ai présenté à l'Eurogroupe le point de vue de la Commission sur l'état des discussions entre les institutions et la Grèce.

    Par rapport à la dernière fois que nous nous sommes réunis, il y a un peu plus de deux semaines à Riga, incontestablement il y a un nouvel état d'esprit et il y a eu des avancées:

    Nous avons mis en place une méthode qui n'est certes pas la perfection, mais qui a permis quand même d'avoir des discussions plus efficaces et a contribué à des échanges plus constructifs et à des discussions de meilleure qualité et plus approfondies.

    Comme Jeroen l’a dit, nous constatons un certain rapprochement des positions sur certains sujets. Par exemple, je ne veux pas pas exhaustif, :

    nous avons eu des discussions constructives sur une réforme en profondeur de la TVA.
    les autorités grecques nous ont communiqué leur intention de légiférer pour la création d’une agence indépendante pour l’administration des revenus.
    et nous avons fait des progrès sur une stratégie pour faire face au problème des non-performing loans, prêts non-performants.

    Ces avancées ne doivent pas être sous-estimées, elles sont importantes, elles sont précises, enfin, et elles sont bienvenues............http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-15-4964_en.htm?locale=en
    11/5/15

    ReplyDelete
  3. Greece's finance minister says his country's financial situation is "terribly urgent" and the crisis could come to a head in a couple of weeks...

    Yanis Varoufakis gave the warning after eurozone finance ministers met in Brussels to discuss the final €7.2bn tranche of Greece's €240bn EU/IMF bailout.

    Ministers said Greece had made "progress" but more work was needed.

    The Greek government is struggling to meet its payment obligations.

    Earlier, Greece began the transfer of €750m (£544m, $834m) in debt interest to the International Monetary Fund - a day ahead of a payment deadline.

    "The liquidity issue is a terribly urgent issue. It's common knowledge, let's not beat around the bush," Mr Varoufakis told reporters in Brussels.

    "From the perspective [of timing], we are talking about the next couple of weeks."...bbc.com
    12/5/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin