Saturday, May 16, 2015

JUNISel Επιλογές Επικαιρότητα (Ιούνιος 2015 - Α)

--
Όλα κρίνονται για την Ελλάδα στις 5 Ιουνίου. Αυτή είναι η καθοριστική ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις οφειλές προς το ΔΝΤ..........Εγγραφο του ΔΝΤ Aποκαλύπτει: Ολα Kρίνονται για την Ελλάδα στις 5 Ιουνίου
-

(JUNfon1  elNews)
    ---

98 comments:

  1. Κρίσιμη εβδομάδα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την κατάληξη σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση της Ελλάδας, ξεκινά σήμερα, με τις διαβουλεύσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο να έχουν επιταχυνθεί...

    Το στίγμα ως προς την πολιτική βούληση όλων των πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας δόθηκε εκ νέου στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη –τη δεύτερη εντός τριών ημερών– του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με πηγές της Ελληνικής κυβέρνησης να επισημαίνουν ότι αυτή διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και με κοινή παραδοχή όλων ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα συμφωνία.

    Η Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν είναι ο επίσημος λόγος για τις συνομιλίες τους, θα είναι στην ατζέντα και της σημερινής συνάντησης που θα έχουν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ στο Βερολίνο, όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων μιας συνέντευξής του που δημοσιεύεται σήμερα Δευτέρα στην εφημερίδα.

    Ενδεικτική της επιτάχυνσης των συζητήσεων είναι και η αναφορά: "κλείνουμε" που έκανε, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εάν κλείνει η συμφωνία, κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη του κ. Τσίπρα με τους Άγγελα Μέρκελ - Φρανσουά Ολάντ.

    Χαρακτηριστική του σημείου των διαπραγματεύσεων και η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στην οποία ανέφερε ότι "υπάρχει συμφωνία", διευκρινίζοντας πως προβλέπει ότι αυτή "θα κλείσει εντός ολίγων ημερών" και ότι "θα ακολουθήσει Eurogroup για την έγκριση της χρηματοδότησης".......http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/17228-me-stoxo-ti-symfonia-ksekina-krisimi-evdomada-gia-tin-ellada
    1/6/15

    ReplyDelete
  2. Βερολίνο: Εποικοδομητική η τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ...

    Σε «εποικοδομητική» ατμόσφαιρα, «όπως και η προσωπική συνάντηση στη Ρίγα», πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

    Αναφερόμενος στην αποψινή συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Ολάντ και τον πρόεδρο στης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Βερολίνο, ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και διευκρίνισε ότι στο δείπνο εργασίας συμμετέχουν και οι επικεφαλής των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (European Roundtable of Industrialists, ERT), ενώ το κεντρικό θέμα είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο στο περιθώριο να συζητηθεί και το ζήτημα της Ελλάδας, αν και δεν θα αποτελέσει το βασικό θέμα.....kathimerini.com.cy
    1/6/15

    ReplyDelete
  3. Le Figaro: Ο Τσίπρας έστειλε μέσω της «Le Monde» τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους...

    Ως άρθρο-προειδοποίηση ερμηνεύει η συντηρητική «Le Figaro» τη δημοσίευση του Αλέξη Τσίπρα στη «Le Monde», όπου όπως σημείωσε για τη μη επίτευξη συμφωνίας ευθύνονται οι παράλογες απαιτήσεις των «θεσμών».
    «Είναι άραγε η τελευταία προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα;» τιτλοφορεί η «Figaro» και υπογραμμίζει: «O Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέλει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην οποία να την καθοδηγούν οι ιδρυτικές χώρες και κατ” εξοχήν η Γαλλία και η Γερμανία. Αρνείται επίσης στο να θεωρηθεί υπεύθυνος για την παράλυση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες».
    Με άρθρο του στη «Μonde», προσθέτει η εφημερίδα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι»......crashonline.gr
    1/6/15

    ReplyDelete
  4. Δεν θα αναλάβει τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ η Έλενα Παναρίτη, όπως γνωστοποίησε με γραπτή δήλωση/ επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν «θύελλας» αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε η συγκεκριμένη επιλογή....

    Η ίδια στην επιστολή χαρακτηρίζει αδύνατο να δεχθεί τον διορισμό εν μέσω των αντιδράσεων, συμπληρώνοντας ότι «ποτέ δεν ζήτησε αυτή τη θέση».

    Η κ. Παναρίτη ευχαρίστησε τα μέλη της κυβέρνησης που την επέλεξαν για τη θέση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ιδίως τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη «με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του».

    «Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ (και αντίστοιχων οργανισμών), μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ»....huffingtonpost.gr
    1/6/15

    ReplyDelete
  5. Φερχόφσταντ: Με Grexit οι Ελληνες θα χάσουν έως 30% της αγοραστικής τους δύναμης...

    Σε ενδεχόμενο Grexit οι Έλληνες θα χάσουν έως 30% της αγοραστικής τους δύναμης λόγω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, και όλες οι θυσίες που έκαναν για την ανασυγκρότηση της οικονομίας τους θα πάνε χαμένες, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Γκι Φερχόσταντ σε συνέντευξή του στο BBC.

    Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη τόνισε πάντως ότι η εντύπωση που έχει αποκομίσει είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία, καθώς οι δανειστές θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά με την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η Αθήνα δεν θέλει να υλοποιήσει.

    Στο σημείο αυτό επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι μόνες μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει αφορούν στο σκέλος της αύξησης της φορολογίας.

    Παράλληλα, ο κ. Φερχόφσταντ κατηγόρησε εκ νέου Αθήνα και δανειστές για αδιαφάνεια στις διαπραγματεύσεις, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει σχετικά ενημέρωση.
    ethnos.gr
    1/6/15

    ReplyDelete
  6. Wall Street Journal: Μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έξοδο από το ευρώ...

    Την άποψη ευρωπαίων αξιωματούχων πως μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έξοδο από το ευρώ προβάλει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Σάιμον Νίξον, σε άρθρό του που εστιάζει στις αμερικανικές παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας.

    Ο Νίξον επικαλείται απόψεις ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ σύμφωνα με τους οποίους οι διαδοχικές παρεμβάσεις που έχει κάνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου το τελευταίοι διάστημα υπέρ της Ελλάδος δεν είναι αρκετές για να βοηθήσουν τη χώρα.

    Όπως τονίζουν οι αξιωματούχοι αυτοί, τα σχόλιά του Λιου ενδεχομένως να σκληρύνουν τις θέσεις και από τις δύο πλευρές. Ήτοι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εκτιμούν το ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν σε κάτι που δεν είναι η δουλειά τους, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζεται η ανησυχία ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τροφοδοτεί την «αυταπάτη» ότι η Αθήνα απολαμβάνει καθεστώς προστασίας λόγω της γεωπολιτικής σημασία της.

    «Αν οι ΗΠΑ θέλουν στις δραστηριότητές τους να συμπεριληφθεί η Ελλάδα, θα πρέπει να βάλουν τα χρήματά στο τραπέζι», δήλωσε αξιωματούχους που επικαλείται ο Νίξον..........imerisia.gr
    1/6/15

    ReplyDelete
  7. Άγνοια για τα περί… σύγκλησης Eurogroup με θέμα την Ελλάδα δηλώνει το Βερολίνο. «Δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν σχέδια για σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν από την προγραμματισμένη τακτική συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου» τόνισε σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ...

    «Κινούμαστε στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος και της δήλωσης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και επεσήμανε ότι τα στοιχεία που πρέπει να περιέχει η ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεση των θεσμών του περασμένου Δεκεμβρίου.

    «Υπάρχουν 15 σημεία και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινείται μια συνολική λύση» ανέφερε επίσης ο κ. Γιέγκερ, ενώ έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο συνταξιοδοτικό, όπου πρέπει να μην υπάρχει έλλειμμα στην αγορά εργασίας, στον δημόσιο τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις.

    Τόνισε δε ότι στόχος των επιμέρους μέτρων είναι να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διότι χωρίς αυτήν, σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, «δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος» και σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με τους θεσμούς και με κανέναν άλλον».
    zougla.gr
    1/6/15

    ReplyDelete
  8. Επίρριψη ευθυνών από Τσίπρα βλέπει ο ξένος Τύπος...

    Εκτενή αναφορά κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Monde, διαβάζοντας προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να «επιρρίψει ευθύνες» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, την οποία συνδέουν με την εσωκομματική δυσφορία. Η Αθήνα, αναφέρουν, ελπίζει σε πολιτική λύση και κοιτάζει στη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

    Ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι σε «ένα σκληρό άρθρο του στη Monde, o έλληνας ηγέτης [...] αποδίδει στις "παράλογες απαιτήσεις" των πιστωτών την μη επίτευξη συμφωνίας».

    «Η παρέμβαση Τσίπρα, την ημέρα που η κυβέρνησή του ήλπιζε να κλείσει τις συνομιλίες, έρχεται εν μέσω σαφώς μηνυμάτων έντασης στο ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η βρετανική εφημερίδα, δείχνοντας ακόμη και στην υπόθεση Παναρίτη. «O σάλος καταγράφεται ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ από συμφωνία» τονίζει.

    «Ο Τσίπρας κατηγορεί τους πιστωτικές πως εγείρουν "παράλογες" απαιτήσεις» γράφουν από την πλευρά τους οι Financial Times (FT), λέγοντας πως «οι κατηγορίες του κ. Τσίπρα, που έγιναν στην Monde, έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφού η κυβέρνησή του υποστήριζε πως επίκειται συμφωνία [...] και έχουν εντείνει την αίσθηση χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις».

    «Τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί δημόσιες αναφορές ως διαπραγματευτικό χαρτί προσπαθώντας να διχάσει ΔΝΤ και Κομισιόν [...] όμως ο ίδιος ο Τσίπρας θεωρείται από τους πιστωτές η καλύτερη ελπίδα για συμφωνία» συνεχίζουν οι FT, γράφοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός «είχε παρέμβει προσωπικά το Φεβρουάριο ώστε να επεκταθεί το τρέχον πρόγραμμα κατά τέσσερις μήνες».
    agelioforos.gr

    ReplyDelete
  9. O αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη Δευτέρα την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τις μεταρρυθμίσεις...

    «Θεωρώ ότι όλες οι προτάσεις βρίσκονται τώρα στο τραπέζι και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι εκείνοι που έχουν την πολιτική ευθύνη, επίσης εκείνοι που έχουν την ευθύνη στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιήσουν τον λίγο χρόνο που απομένει για να καταλήξουν σε αποφάσεις», δήλωσε ο Γκάμπριελ από το Βερολίνο.

    Τον περασμένο μήνα, ο ίδιος είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα λάμβανε νέα οικονομική βοήθεια μόνο αν εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις.
    tanea.gr

    ReplyDelete
  10. Κερδίζουν έδαφος στη Συρία οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ...

    Διάδρομο προς την Τουρκία απέκτησε το Ισλαμικό Κράτος, μετά τις αλλεπάλληλες νίκες επί παραστρατιωτικών ομάδων που μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ. Οι τζιχαντιστές, κυρίως μετά την κατάληψη της πόλης Παλμύρας, έχουν καταδείξει οτι η ριζική αντιμετώπιση τους αποτελεί μακρά και πολυαίμακτη επιχείρηση.

    Χθες πέτυχαν και διάδρομο προς την Τουρκία, καταλαμβάνοντας περιοχές κοντά σε μεθοριακό πέρασμα. Το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει πλέον αποτελεσματικό τρόπο ανεφοδιασμού και κινήσεων μεταξύ της στρατηγικής επαρχίας του Χαλεπίου και της Τουρκικής επαρχίας Κιλίς. Οι Κουρδικές δυνάμεις είναι αυτές που αποτελούν το κλειδί της αντίστασης κατά των τζιχαντιστών και τους απωθούν σε κάποιες περιοχές. Οι δυτικοί σύμμαχοι φροντίζουν να τους ενισχύσουν και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει και άλλους εκπαιδευτές για να βοηθήσουν στην τακτική της μάχης. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια, αφού το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει πλέον και εξοδο προς τη θάλασσα, στις Συριακές Μεσογειακές ακτές. Στην ίδια την Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τον εκδότη της Τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ, μετά την παρουσίαση βίντεο που φαίνεται να παρουσιάζει τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να παραδίδουν οπλισμό και πυρομαχικά στους τζιχαντιστές. 'Θα πληρώσει ακριβά ο εκδότης', ήταν η οργίλη απειλή του Ερντογάν.
    riknews.com.cy
    1/6/15

    ReplyDelete
  11. ΝΔ για υπόθεση Παναρίτη: Ανεπανάληπτη ανεπάρκεια και ανικανότητα της κυβέρνησης...

    Για «ανεπανάληπτη ανεπάρκεια και ανικανότητα» κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Παναρίτη.

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, τονίζει πως στον ΣΥΡΙΖΑ «ούτε για αυτό δεν μπορούν να συμφωνήσουν» και διερωτάται: «Πώς να μπορούν να πάρουν και μεγάλες αποφάσεις;».

    Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη ο ΣΥΡΙΖΑ «καταγγέλλει τους άλλους και δεν μπορεί να πάρει καμία ευθύνη, καμία απόφαση, χωρίς να προκαλέσει τρικυμία σε ποτήρι, ακόμα και για τα πιο μικρά».
    ethnos.gr
    1/6/15

    ReplyDelete
  12. Ο ξένος Τύπος βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα να «ρίχνει ευθύνες στους άλλους»...

    Εκτενή αναφορά κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ στο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Monde, διαβάζοντας προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να «επιρρίψει ευθύνες» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, την οποία συνδέουν με την εσωκομματική δυσφορία. Η Αθήνα, αναφέρουν, ελπίζει σε πολιτική λύση και κοιτάζει στη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ.

    Ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι σε «ένα σκληρό άρθρο του στη Monde, o έλληνας ηγέτης [...] αποδίδει στις "παράλογες απαιτήσεις" των πιστωτών την μη επίτευξη συμφωνίας».

    «Η παρέμβαση Τσίπρα, την ημέρα που η κυβέρνησή του ήλπιζε να κλείσει τις συνομιλίες, έρχεται εν μέσω σαφώς μηνυμάτων έντασης στο ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η βρετανική εφημερίδα, δείχνοντας ακόμη και στην υπόθεση Παναρίτη. «O σάλος καταγράφεται ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη πολύ από συμφωνία» τονίζει.

    «Ο Τσίπρας κατηγορεί τους πιστωτικές πως εγείρουν "παράλογες" απαιτήσεις» γράφουν από την πλευρά τους οι Financial Times (FT), λέγοντας πως «οι κατηγορίες του κ. Τσίπρα, που έγιναν στην Monde, έρχονται μόλις λίγες ημέρες αφού η κυβέρνησή του υποστήριζε πως επίκειται συμφωνία [...] και έχουν εντείνει την αίσθηση χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις»..........in.gr

    ReplyDelete
  13. Δημιουργική ασάφεια: Η φράση λάστιχο, που καταλόγιζαν για καιρό οι γερμανοί πολιτικοί ως αρνητικό στον Γιάννη Βαρουφάκη, έχει γίνει τώρα και ο δικός τους τρόπος έκφρασης....

    Αυτό ήταν φανερό στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ χαρακτήρισε τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ απλώς «εποικοδομητική», ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ αρκέστηκε σε μια γενικόλογη αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες. Αυτές, τόνισε, έχουν «κολλήσει» σε τρία κυρίως θέματα: το ασφαλιστικό, το εργασιακό και τις ιδιωτικοποιήσεις – σε λεπτομέρειες ή σε προβλέψεις για το αποτέλεσμα τους απέφυγε να αναφερθεί.

    Οι ρόλοι έχουν προφανώς αντιστραφεί τελευταία. «Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει μεταμορφωθεί από τότε που μπήκε ο Τσακαλώτος επικεφαλής της» αναγνωρίζει γερμανική κυβερνητική πηγή. Αυτό φαίνεται τόσο από το μεγάλο πλήθος των καλά κοστολογημένων προτάσεων της, όσο και από τη επιδίωξή της να επιτύχει έναν «αξιοπρεπή» συμβιβασμό. «Τώρα είναι οι εκπρόσωποι των θεσμών που χρειάζονται πολύ χρόνο για να εκτιμήσουν το κατά πόσο η πλημμύρα αυτή των προτάσεων ανταποκρίνεται στο γράμμα και το πνεύμα του προγράμματός τους» προσθέτει.........http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=709277

    ReplyDelete
  14. Έκκληση ΗΠΑ για επίλυση διαφορών με Ελλάδα ...

    Η Ουάσιγκτων κάλεσε και πάλι όλα τα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίλυση των διαφορών στο ελληνικό ζήτημα το συντομότερο δυνατό.

    Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι συνέχιση της αβεβαιότητας δυνατό να προκαλέσει αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε αλλεπάλληλες επαφές στο περιθώριο της συνόδου των G7 στη Δρέσδη και κάλεσε όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα.
    riknews.com.cy
    2/6/15

    ReplyDelete
  15. Πάνω σε ένα “τεχνικό” κείμενο που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες στο Βερολίνο, με την Κομισιόν να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ όλων των πλευρών....

    Η μίνι Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε χτες στο Βερολίνο, διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, ενώ συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Κομισιόν έδειξε να τηρεί μια συμβιβαστική στάση, ενώ εμφανίστηκε κατά της πρότασης να δοθεί κάποιας μορφής τελεσιγράφου στην Αθήνα. Μάλιστα, η πρόταση θα είναι ένα περίγραμμα συμφωνίας, που θα υποβληθεί στον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να υπάρξει μια “γρήγορη αντίδραση".

    Όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται κυρίως στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ωστόσο συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να υπαρξει άμεσα συμφωνία.

    "Όλες οι πλευρές θα παραμείνουν σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία", σημείωναν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης....http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=226509

    ReplyDelete
  16. Σε κατάσταση αναμονής η Αθήνα...

    Έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις ανά πάσα στιγμή δηλώνει η Αθήνα, που τελεί σε κατάσταση αναμονής έναντι των εταίρων. Διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δηλώνουν ότι δεν έχει φθάσει στα χέρια του κάποια πρόταση την άλλη πλευρά και ότι ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος άλλος Έλληνας αξιωματούχος συνομίλησε τηλεφωνικά με εκπρόσωπο των δανειστών.

    Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι από ελληνικής πλευράς είναι έτοιμο ένα προσχέδιο κειμένου για να κατατεθεί προς τους εταίρους, εφόσον ζητηθεί. Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκεται η ελληνική ομάδα του Brussels Group,, ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμα κάποια ειδοποίηση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, που η Αθήνα περίμενε ότι θα άρχιζαν νωρίς σήμερα. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι παραμένουν οι διαφωνίες ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ επί συγκεκριμένων παραμέτρων της διαπραγμάτευσης....kathimerini.com.cy
    2/6/15

    ReplyDelete
  17. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε από την Ελλάδα να απαντήσει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους που καταβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι υψηλόβαθμοι συνομιλητές της...

    «Θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστό η Γερμανία και η Γαλλία να καταβάλουν ακόμη μία προσπάθεια», δήλωσε ο Γκάμπριελ, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν φυσικά τεράστιες για την Ευρωζώνη».

    «Η αλήθεια είναι ότι αν σπάσει η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι, τότε η Ευρώπη θα συγκλονιστεί», υπογράμμισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

    Παράλληλα ο Γκάμπριελ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσπάθησαν εκ νέου να βρουν μια λύση στην κρίση στην Ελλάδα.
    (Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  18. Φερέγγυες χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί...

    Ερωτηθείσα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι για το αν οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, η Ντανιέλ Νουί, που ηγείται του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε: «Είναι φερέγγυες».

    Όπως επισημαίνει το Reuters, η παραπάνω δήλωση θεωρείται σημαντική καθώς μόνο οι φερέγγυες τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν την έκτακτη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας στην οποία βασίζονται οι ελληνικές τράπεζες.
    imerisia.gr
    12/5/15

    ReplyDelete
  19. Γερμανός αντικαγκελάριος: Τεράστιες οι πολιτικές συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας...

    Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε από την Ελλάδα να απαντήσει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους που καταβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι υψηλόβαθμοι συνομιλητές της.

    «Θεωρώ ότι είναι απολύτως σωστό η Γερμανία και η Γαλλία να καταβάλουν ακόμη μία προσπάθεια», δήλωσε ο Γκάμπριελ, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν φυσικά τεράστιες για την ευρωζώνη».

    «Η αλήθεια είναι ότι αν σπάσει η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι, τότε η Ευρώπη θα συγκλονιστεί», υπογράμμισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

    Παράλληλα ο Γκάμπριελ χαιρέτισε το γεγονός ότι η Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσπάθησαν εκ νέου να βρουν μια λύση στην κρίση στην Ελλάδα.
    zougla.gr

    ReplyDelete
  20. Θα καταφύγει η Ελλάδα στην επιλογή της Ζάμπια;...

    Στο ενδεχόμενο να καταφύγει η Ελλάδα στην επιλογή της Ζάμπια, αναφέρεται στον ιστότοπό του το πρώτο κανάλι της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD με τίτλο «Θα κάνει το ΔΝΤ τα στραβά μάτια;», επισημαίνοντας ότι αυτή η πρόταση προέρχεται από το ίδιο το Ταμείο.


    Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του ARD στην Ουάσινγκτον, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να διαφοροποιείται λίγο από τη σκληρή γραμμή του Ταμείου, η οποία είναι ότι όταν κάποια χώρα του οφείλει χρήματα, πρέπει να πληρώνει εγκαίρως.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μάρεϊ δήλωσε ότι το Ταμείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πληρώσει όλες μαζί τις δόσεις του δανείου της για τον μήνα Ιούνιο. Για να γίνει αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει απλώς να ενημερώσει το ΔΝΤ.

    Αυτή θα ήταν η «επιλογή της Ζάμπια». Πριν 30 χρόνια κάτι ανάλογο είχε κάνει και το αφρικανικό κράτος με τις δόσεις του δανείου που όφειλε στο ΔΝΤ. ........in.gr
    2/6/15

    ReplyDelete
  21. Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει απόψε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα την αύξηση του ορίου ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες...

    Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα της ΕΚΤ και αύριο ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου όπως συμβαίνει κάθε φόρα στην επίσημη συνεδρίαση της τράπεζας την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα.

    Το ELA των ελληνικών τραπεζών είχε παραμείνει αμετάβλητο στα 80,2 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται αύξηση του haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.

    Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε κινήσεις που θα αποσταθεροποιήσουν το ήδη εύθραυστο κλίμα και θα φέρουν σε άκρως δυσχερή θέση τις ελληνικές τράπεζες.

    Μόνο με πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα η ΕΚΤ θα αυξήσει τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
    zougla.gr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες κατά 500 εκατ. ευρώ...

      Η αύξηση αυτή ανεβάζει το συνολικό όριο στα 80,7 δισ. ευρώ.

      Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «μαξιλάρι ρευστότητας» για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται περίπου στα 3 δις ευρώ.

      Delete
  22. Αύριο αναμένεται να παρουσιαστεί το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ...

    Με μήνυμά του στο twitter ο Σπίγκελ το κείμενο ολοκληρώθηκε το απόγευμα και η παρουσίαση θα γίνει αύριο.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  23. Με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει σήμερα, εσπευσμένως, στις Βρυξέλλες για καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζιαν Κλόντ Γιούνκερ...

    Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο κύριος Γιούνκερ είναι πεπεισμένος ότι η όποια συμφωνία θα προκύψει μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και συνομιλιών και όχι τελεσιγράφων.
    Οπως μεταδίδεται, ενώπιον του Πρωθυπουργού Τσίπρα, θα τεθεί σήμερα η πρόταση των πιστωτών της Ελλάδας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
    Το πρακτορείο ειδήσεων ρώϋτερ, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταδίδει ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κατέληξαν στις αδρές γραμμές της συμφωνίας την οποία θα προτείνουν στην Αθήνα.
    Το κείμενο, προστίθεται, καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  24. «Ολα για όλα» υπέρ μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας τώρα, την τακτική δηλαδή για να φτάσει άμεσα στην εξεύρεση λύσης ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, που αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες ύστερα από πρόσκληση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χθες βράδυ....

    Εκτός από το ραντεβού με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα υπάρξει, εκτός απροόπτου, και τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

    Το αιφνιδιαστικό ταξίδι κλείστηκε αργά χθες το βράδυ ύστερα από πρόσκληση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο είναι σε «ανοιχτή γραμμή» ο κ. Τσίπρας. Και ενώ ανέμενε την αποστολή της απάντησης στην πρότασή του από τους τρεις θεσμούς, ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τον κ. Γιούνκερ αποφάσισε να πάρει στις αποσκευές του την ελληνική πρόταση και μόνο (στη «γραμμή» του πρόσφατου άρθρου του) και να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες (θα τον συνοδεύουν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Ε. Τσακαλώτος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης).
    ethnos.gr
    3/6/15

    ReplyDelete
  25. Αναβλήθηκε για αύριο, η προγραμματισμένη για σήμερα, τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group για την Ελλάδα...

    Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με εκπροσώπους των θεσμών.
    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε ότι δέχθηκε την πρόσκληση, προκειμένου να του εξηγήσει ότι είναι αναγκαίο, οι θεσμοί και η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται η Ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες, προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης.
    Στη συνάντηση με τον Γιούνκερ, παρόντες θα είναι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
    Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας έντιμος και αμοιβαίος συμβιβασμός που θα δώσει τέλος στην κρίση στην Ελλάδα και θα παρέχει το περιθώριο να απαλλαγεί από την οικονομική ασφυξία τερματίζοντας τα σενάρια περί Grexit.
    Σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει σχόλια ή οποιοδήποτε άλλο κείμενο από πλευράς δανειστών.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  26. Η ΕΚΤ Θέλει την Ελλάδα στο Ευρώ - Μερικές Ώρες από μια Πιθανή Διευθέτηση η Εκτίμηση του Φρ. Ολάντ ...

    "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ", διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

    Ωστόσο πρόσθεσε απαιτείται η επίτευξη μίας ισχυρής συμφωνίας. Τα χαρακτηριστικά μίας τέτοιας συμφωνίας, σύμφωνα με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, θα πρέπει να προάγουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, την κοινωνική δικαιοσύνη και να διασφαλίζει την δημοσιονομική σταθερότητα. Επίσης, η συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες ανισορροπίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Ο κ. Ντράγκι απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υποστήριξε ότι η όποια συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα οφείλει να λάβει υπ΄όψιν τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης.

    Για το αίτημα αύξησης των εντόκων γραμματίων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ Ντράγκι επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα το επανεξετάσει όταν οι θεσμοί εγκρίνουν την καταβολή της δόσης από το πρόγραμμα. Ο κ. Ντράγκι απέφυγε να επεκταθεί καθώς όπως είπε βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.
    Σύμφωνα με την τελευταία αναμετάδοση του ΑΠΕ - ΜΠΕ , οι θεσμοί απέχουν μόλις «μερικές ώρες» από μια «πιθανή διευθέτηση με την Ελλάδα», όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ...........http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94526

    ReplyDelete
  27. Μοσκοβισί: Θέλουμε άμεσα συμφωνία, αλλά δεν έχουμε «σχέδιο Β»...

    Στόχος των εταίρων είναι να επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Πιέρ Μοσκοβισί, αποσαφηνίζοντας όμως εκ νέου πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τη χώρα μας.

    Υπογράμμισε πως υπάρχει «πραγματική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.

    «Θέλουμε μια Ελλάδα μεταρρυθμισμένη, σταθερή, στην καρδιά της ευρωζώνης. Όλες οι προσπάθειές μας κινούνται προς αυτό τον στόχο», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, μιλώντας στην σχολή οικονομικών του πανεπιστημίου του Παρισιού.

    Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως μια συμφωνία «είναι πιθανή και απαραίτητη», όμως αποσαφήνισε πως η συνέχεια των ανταλλαγών μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών θα εξαρτηθεί από τον «βαθμό πολιτικής βούλησης» που υπάρχει.
    kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  28. Σκληρά τα μέτρα των θεσμών και δεν γίνονται αποδεκτά ...

    Δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στο ελληνικό ζήτημα, ούτε κατά τις χθεσινές επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ.

    Κατά τις διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν πέντε ώρες, ο κύριος Γιούνκερ παρουσίασε την πρόταση των θεσμών, η οποία περιελάβανε σκληρά μέτρα, όπως την κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους Συνταξιούχους και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η πρόταση των θεσμών δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Εξερχόμενος της συνάντησης με τον κύριο Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, τέτοιου είδους υφεσιακά μέτρα, υποδεικνύοντας ότι κατά την τελευταία πενταετία, η χώρα απώλεσε το 25% του εθνικού εισοδήματος.

    Σημείωσε ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η ελληνική, επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και ότι, όλοι έχουν να κερδίσουν από τον διάλογο....riknews.com.cy
    4/6/15

    ReplyDelete
  29. «Το προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης»...

    Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά.

    Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

    Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

    Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018..........huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  30. Μπαράζ πιέσεων από ΗΠΑ για συμφωνία...

    Η αμερικανική κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τους Ευρωπαίους εταίρους της και στο ΔΝΤ, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, που θα αποτρέψει τις νέες προδιαγραφόμενες περιπέτειες για την Ελλάδα....ethnos.gr

    ReplyDelete
  31. Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά την χθεσινοβραδινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ....

    Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνόδευαν στις Βρυξέλλες επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα και συγκαλείται άμεσα κυβερνητικό συμβούλιο με θέμα τις προτάσεις των δανειστών.

    Στη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις των δανειστών και να διαμορφωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, εν όψει της νέας συνάντησης που θα έχει αύριο, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός με τον κ. Γιούνκερ.

    Πάντως, οι προτάσεις των δανειστών -έκτασης πέντε σελίδων- κάθε άλλο παρά χαμόγελα έφεραν στην ελληνική πλευρά, ενώ ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για διαπραγμάτευση.

    Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την άποψη ότι το προσχέδιο των θεσμών αφήνει περιθώρια συμβιβασμών, ώστε να κλείσει μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα...........in.gr

    ReplyDelete
  32. Στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι δεν αναμένει να σημειωθεί γρήγορα πρόοδος στις συζητήσεις αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt....

    «Ούτε σήμερα ούτε αύριο δεν θα υπάρξει μια τελική λύση», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφερόμενος στις κορυφαίες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
    tovima.gr

    ReplyDelete
  33. Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητά η Ντ.Μπακογιάννη...

    Σύγκληση όλων των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη, δηλώνοντας ότι έστω και την ύστατη στιγμή οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι τώρα είναι η ώρα της εθνικής συσπείρωσης και της εθνικής διαπραγμάτευσης.

    «Το θέμα δεν είναι είναι η σύγκληση των κομματικών οργάνων του 36,5%. Το ζητούμενο είναι η σύγκληση όλων των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε η Ελλάδα να εμφανιστεί με μία δυνατή φωνή», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.
    in.gr
    4/6/15

    ReplyDelete
  34. Μέρκελ: Δεν θα χάσω τον... ύπνο μου για το Grexit!...

    Η Αγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να συνεχιστεί η συνεργασία για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά δεν θα χάσει και τον... ύπνο της για ενδεχόμενο Grexit, προκύπτει από σημερινές συνεντεύξεις της Γερμανίδας καγκελαρίου.

    «Δεν έχω ακούσει ότι το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι μία κοινή πρόταση», τόνισε η κ. Μέρκελ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

    «Το πιο δύσκολο είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από το να επιβραδυνθούν. Υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά μας. Αλλά μόνο μία καλή θέληση δεν φτάνει», συμολήρωσε.

    Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο BBC τόνισε ότι απαιτείται να γίνει «σκληρή δουλειά» ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

    Υπογράμμισε δε ότι... «δεν χάνει τον ύπνο της» ούτε για ένα πιθανό Brexit, αλλά ούτε και για την πιθανότητα Grexit.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  35. Κρίσιμο το επόμενο τριήμερο για την Ελλάδα ..

    Κρίσιμο για την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα αναμένεται το επόμενο τριήμερο, μετά την απόρριψη από την Αθήνα του πακέτου των προτάσεων που υπέβαλαν οι θεσμοί. Από την πλευρά τους οι θεσμοί εμμένουν στις θέσεις τους και χαρακτηρίζουν ελλειπές το πακέτο εισηγήσεων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ακραίες τις προτάσεις των δανειστών, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Αθήνα.

    Ταυτόχρονα έκαμε λόγο για παιγνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού.

    Πρέπει, τόνισε, όλοι να καταλάβουν ότι ο λαός μας έχει υποφέρει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν παιγνίδια στις πλάτες του.
    Το απόγευμα ο έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη βουλή για την ελληνική πρόταση και το σχέδιο που υπεβλήθη απο τους θεσμούς.
    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέψευσαν πληροφορίες ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
    Πηγή: ΑΠΕ
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  36. Παρέμβαση ΗΠΑ για το ρωσικό αέριο...

    Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του συντονιστή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με το ρωσικό αέριο.

    Συγκεκριμένα, ο Έιμος Χόχσταϊν μιλώντας στο 31ο συνέδριο της παγκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, τόνισε ότι αν προχωρήσει ο Greek Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της χώρα μας, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

    Όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας τέτοιες δηλώσεις «συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και υπογράμμιζαν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού».

    Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου σημείωσαν πως ενδεχόμενη διέλευση αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος θα υποβοηθήσει τη διαφοροποίηση των δρόμων μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ θα συμβάλει στη συνεργασία και στην ενεργειακή ασφάλεια όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
    elzoni.gr

    ReplyDelete
  37. Η τουρκική κυβέρνηση διευκόλυνε την είσοδο τζιχαντιστών στη Συρία, σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ....

    Αναφέρει συγκεκριμένα ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας μίσθωσε δύο λεωφορεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 για να εισέλθουν παράνομα στη Συρία πολλές δεκάδες ισλαμιστές αντάρτες. Η εφημερίδα δημοσιεύει και φωτογραφίες με τα λεωφορεία γεμάτα αντάρτες.
    Σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, οι οδηγοί των δύο οχημάτων, που συνελήφθησαν και παρέμειναν υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα, επιβεβαίωσαν στους ανακριτές ότι τα λεωφορεία είχε μισθώσει η MIT, η οποία είχε παρουσιάσει τους επιβάτες ως απλούς Σύριους πρόσφυγες.
    riknews.com.cy
    6/6/15

    ReplyDelete
  38. Δεν δέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον ισχυρισμό της Αθήνας ότι ήταν αυτό που συμβούλευσε την ελληνική κυβέρνηση να ομαδοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου...

    Αντίθετα, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Mega, το Ταμείο θεωρεί ότι ήταν μια επιλογή που είχε μεγάλο ρίσκο.

    Ερωτηθείς την Παρασκευή από δημοσιογράφους σχετικά με την ενοποίηση των δόσεων ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε: "Εμείς δεν έχουμε κάνει κανένα αίτημα. Εμείς πληρώνουμε 4 μήνες τώρα από το υστέρημα του ελληνικού δημοσίου". Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε από το βήμα της Βουλής σχετικά με την πληρωμή:

    "Πλέον, μετά τη χθεσινή απόφαση του Ταμείου για μεταφορά των πληρωμών στο τέλος του μήνα, είναι πλέον σαφές σε όλους, πράγμα το οποίο όλοι κατανοούν και πρώτα από όλους κατανοούν και προεξοφλούν οι ίδιες οι αγορές, ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη".
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  39. Σοβαρή υστέρηση εμφάνισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δημόσια έσοδα κατά τον μήνα Μάιο. Διαμορφώθηκαν στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός προέβλεπε ότι για τον συγκεκριμένο μήνα θα έπρεπε να εισπραχθούν περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ...

    Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, το «άνοιγμα» στο σκέλος των εσόδων – το οποίο από τα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα φανεί και πάλι ότι έχει καλυφθεί με το «πάγωμα» των δαπανών – οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:

    Στη μη είσπραξη της δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το σύστημα δεν άνοιξε με αποτέλεσμα προς το παρόν να μην έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ, τόσο από τον φόρο νομικών προσώπων, όσο και από τους υπόλοιπους φόρους που συμβεβαιώνονται (π.χ φόρος συγκέντρωσης)
    Στη μη είσπραξη των λεγόμενων ANFAs (είναι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που πρέπει να επιστρέψει η ΕΚΤ στην Ελλάδα)
    Στη σοβαρή υστέρηση που εξακολουθεί να καταγράφεται στα έσοδα από τον ΦΠΑ. Το τελευταίο αυτό στοιχείο είναι και το πιο ανησυχητικό, καθώς μεγαλώνει ακόμη περισσότερη την υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Ήδη από το τετράμηνο, η υστέρηση ήταν κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Μάιο αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.....naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  40. Υπάρχει έδαφος για συνέχιση διαβουλεύσεων με την Ελλάδα εκτιμούν κύκλοι της ΕΕ ...

    Κύκλοι προσκείμενοι στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών αντιμετώπισαν σε γενικές γραμμές με θετικό τρόπο τόσο τους χαμηλούς τόνους, όσο και το κλίμα συναίνεσης που -όπως σημείωσαν- χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση στην Αθήνα και εκτίμησαν πως υπάρχει έδαφος για συνέχιση των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά, με στόχο την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

    Ως προς την ημερομηνία μιας ενδεχόμενης επόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγαν πως δεν έχει ακόμη οριστεί.

    Επισήμαιναν, όμως, πως ούτως ή άλλως οι δυο άνδρες αναμένεται να βρίσκονται αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλησε σήμερα να προβεί σε κανένα επίσημο σχόλιο για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι -ως είθισται- δεν σχολιάζει εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
    Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου
    Πηγή: ΑΠΕ
    riknews.com.cy
    6/6/15

    ReplyDelete
  41. Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στο Grexit γράφουν οι FT...

    Τη θέση ότι η Ελλάδα, με βάση τη σημερινή κατάσταση, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδό της από την Ευρωζώνη εκφράζει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, η οποία, προβαίνοντας σε ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε, συμπεραίνει ότι "οι δικαιολόγιες της Ελλάδας στερεύουν".

    Σημειώνει πως αυτή την εβδομάδα οι πιστωτές της χώρας "παρουσίασαν ένα περισσότερο ενοποιημένο μέτωπο απ' ο,τι στο παρελθόν" προτείνοντας στην Αθήνα να αυξήσει τον ΦΠΑ για να βελτιώσει μια επιδεινούμενη δημοσιονομική θέση, να δεσμευτεί στη διατήρηση της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και να επιβάλλει περικοπές στο χρεοκοπημένο συνταξιοδοτικό της σύστημα.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν πρόκειται το ιδανικό μείγμα πολιτικής καθώς η αύξηση του ΦΠΑ σε καιρό ασθενούς εσωτερικής ζήτησης ενέχει τον κίνδυνο να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Ωστόσο όπως τονίζει "η Ελλάδα έχει αποτύχει να παρουσιάσει συνεκτική εναλλακτική πρόταση".....ethnos.gr
    6/6/15

    ReplyDelete
  42. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε το Σάββατο ότι η πρόταση των πιστωτών στην Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί τελεσίγραφο...

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «νόμιμα επιχειρήματα» κατά των περικοπών των συντάξεων και τόνισε ότι θα πρέπει να βρει η Αθήνα ισοδύναμα μέτρα.

    «Κανείς ποτέ δεν είπε -ούτε οι θεσμοί, ούτε οι χώρες (της Ευρωζώνης) ότι η συμφωνία είναι take-it-or-leave-it, ότι αποτελεί τελεσίγραφο» είπε ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο του συνεδρίου των γάλλων Σοσιαλιστών.

    Ερωτηθείς εάν οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αποτύχουν εξαιτίας της διαφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και πιστωτές για τις περικοπές των συντάξεων, είπε: «Ναι, αλλά η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα που δεν στερούνται νομιμότητας. Θα πρέπει να κάνουν διαφορετικές προτάσεις, για να προσπαθήσουν να επιτύχουν την ίδια συνολική οικονομική ισορροπία».
    in.gr
    6/6/15

    ReplyDelete
  43. Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία. Περίπου 54 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες...

    Το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που είναι στην εξουσία τα τελευταία 13 χρόνια, ελπίζει να κερδίσει προκειμένου να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 17.00. Τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ.

    Οι δημοσκοπήσεις πάντως αναπαρήγαγαν μέχρι και πριν λίγες ημέρες την πρόβλεψη ότι η επιτυχία ή η αποτυχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να διασφαλίσει τη συνέχιση της αυτοδυναμίας θα είναι οριακή.

    Το βασικό κριτήριο θα είναι το αν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Αν τα καταφέρει, θα έχει τουλάχιστο 60 βουλευτές. Αν όχι, το κόμμα δεν θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί το κυβερνών κόμμα.

    Εάν το κυβερνών κόμμα χάσει οριακά την αυτοδυναμία, σημαίνει ότι οριακά θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση τα τρία κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης. Αυτό βεβαίως ισχύει θεωρητικά, διότι θα συνιστούσε απόλυτη υπέρβαση για την τουρκική πολιτική σκηνή η συνύπαρξη του φιλοκουρδικού κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP σε κυβέρνηση συνασπισμού.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  44. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP σύμφωνα με το 90 % των καταμετριμένων ψήφων λαμβάνει 11,5 % και μπαίνει στη βουλή ενώ το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ λαμβάνει 43,6 % και δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβένρηση...

    Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    ΑΚΡ 43,6%, CHP 25%, το MHP 17% και το HDP 11,5%. Με βάση τις εκτιμήσεις το ΑΚΡ λαμβάνει 270 έδρες, ενώ για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χρειάζεται 276 έδρες. Το CHP λαμβάνει 122 έδρες, το MHP 87 έδρες και το HDP 71 έδρες.
    riknews.com.cy
    7/6/15

    ReplyDelete
  45. Μεταρρυθμίσεις ζητούν από Ελλάδα Ομπάμα και Μέρκελ...

    Το ελληνικό ζήτημα συζήτησαν ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ κατά την διμερή συνάντησή τους πριν τη έναρξη της συνόδου κορυφής του G7 στις Βαυαρικές Άλπεις.

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δυο ηγέτες συμφώνησαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να επιστέψει στην μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξη.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την Ελπίδα ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα μπορέσουν να χαράξουν αυτή την πορεία χωρίς να προκαλέσουν αναταραχή στις διεθνείς οικονομικές αγορές.

    Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον θέλουν τον πρόεδρο Ομπάμα να επιθυμεί να θέσει το ελληνικό ζήτημα τόσο στην καγκελάριο Μέρκελ όσο και στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που επίσης λαμβάνει μέρος στη σύνοδο....kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  46. Ρέντσι: Δεν θα πληρώνουμε για πρόωρες συντάξεις στους Ελληνες...

    «Είπα στον Αλέξη ότι στηρίζουμε την Ελλάδα. Είναι, όμως, αδιανόητο οι Ιταλοί που σταμάτησαν να πληρώνουν τις πρόωρες συντάξεις στους Ιταλούς, να δεχθούν να τις πληρώνουν στους Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε και εμείς», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου του G7 στην Γερμανία ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mατέο Ρέντσι, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους Θεσμούς....ethnos.gr

    ReplyDelete
  47. Την άποψη ότι στην Ευρώπη η αλληλεγγύη πηγαίνει μαζί με προϋποθέσεις συμμερίζονται και οι μη Ευρωπαίοι ηγέτες της G-7, εξέφρασε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην συζήτηση που έγινε στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G-7 για την Ελλάδα...

    «Στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατασταση στην παγκόσμια οικονομία μιλήσαμε και για την Ελλάδα. Μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε στο σημείο όπου όλες οι χώρες της G-7 θα έχουν οικονομική ανάπτυξη - αυτό είναι μια καλή είδηση. Εδώ τέθηκε και το θέμα "Ελλάδα". Ο κ. Ολάντ και εγώ ενημερώσαμε για το τελευταίο τηλεφώνημά μας με τον κ. Τσίπρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις.

    Ήμασταν όλοι της άποψης ότι, έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετό δρόμο. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος. Προϋποθέσεις από τη μία πλευρά και αλληλεγγύη από την άλλη, πάνε μαζί. Και αυτό, όπως το βλέπω, βρήκε σήμερα και την υποστήριξη των μη Ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  48. Αυστηρή προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δηλώνοντας πως «οι συνέπειες θα είναι δραματικές» εάν δεν δεχθεί την συμφωνία που προτείνουν οι θεσμοί...

    «Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω την ελληνική κυβέρνηση να μην απορρίψει τη χείρα που της τείνουν» οι εταίροι, είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, που δημοσιεύεται την Κυριακή. «Ο χρόνος εξαντλείται και οι συνέπειες θα είναι δραματικές», προσέθεσε.

    Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής υπογράμμισε πως η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δανειστές έχουν ήδη προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

    Ανέφερε, τέλος, πως τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι υπόλογοι μόνο στους ψηφοφόρους τους, αλλά φέρουν ευθύνη για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    agelioforos.gr

    ReplyDelete
  49. Τουρκία - Εκλογές: Η επόμενη ημέρα ...

    Σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας εισέρχεται η Τουρκία μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο διενέργειας νέων εκλογών.

    Παρά το γεγονός ότι το Κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναδείχθηκε πρώτο, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για σχηματισμό Κυβέρνησης.

    Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που κυβερνά την χώρα από το 2002, συγκέντρωσε ποσοστό 41% και εξασφαλίζει259 έδρες από τις 550 του τουρκικού κοινοβουλίου.

    Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 25,2% και εξασφαλίζει 131 έδρες, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης 16,5% και 82 έδρες.

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών, το οποίο εισέρχεται για πρώτη φορά στη Βουλή.

    Συγκέντρωσε πέραν του 12,5% των ψήφων και εξασφαλίζει 78 έδρες.....riknews.com.cy

    ReplyDelete
  50. Πυρετός ξαφνικά στη διαπραγμάτευση...

    Ξαφνικός πυρετός στη διαπραγμάτευση, με φόντο τη νέα τριμερή Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα την Τετάρτη. Μετά τις εχθροπραξίες Γιούνκερ - Μαξίμου, με εντολή του πρωθυπουργού σπεύδουν στις Βρυξέλλες ο Γ. Χουλιαράκης και εκτός απρoόπτου ο Ν. Παππάς, ενώ στο Βερολίνο ο Γ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε.

    Ξαφνικός «πυρετός» στις διαπραγματεύσεις με φόντο τη νέα τριμερή Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα μεθαύριο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

    Σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν από νωρίς χθες το πρωί σε ανοιχτή γραμμή με τους άμεσα εμπλεκόμενους υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και είχε θέσει σε συναγερμό τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να γίνουν οι ύστατες προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα στα κείμενα των δύο πλευρών για την προσδοκώμενη συμφωνία.
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  51. Πορεία ρήξης διαγράφει η κυβέρνηση...

    Με το δάχτυλο... στη σκανδάλη φαίνεται ότι είναι όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στη συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν την Αθήνα να σταματήσει να τραβάει το σκοινί.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε τη θέση του για μη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει λαγό από το καπέλο του για να την αποτρέψει.

    Ο επικεφαλής της Κομισιόν ζήτησε επίσης τις εναλλακτικές προτάσεις της Αθήνας και μάλιστα γρήγορα, ώστε να συζητηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείς πότε είναι η προθεσμία για συμφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε «σίγουρα θα υπάρξει προθεσμία», αλλά δεν είπε πότε.......http://www.elzoni.gr/html/ent/069/ent.55069.asp
    6/6/15

    ReplyDelete
  52. Τελικά όχι μόνο εξακολουθούμε να χρονοτριβούμε και να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα, αλλά και το φταίξιμο για το αδιέξοδο στους εταίρους μας, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνά το όποιο «πακέτο» συμφωνηθεί να είναι ακόμη πιο δυσβάσταχτο για όλους μας, αλλά με τα «παιχνιδάκια» μας χάνουμε και τους λιγοστούς φίλους που μας έχουν απομείνει, επί ευρωπαϊκού εδάφους....

    Με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο των G7 υπενθύμισε στο κυβερνητικό επιτελείο ότι «για να παραμείνουμε φίλοι θα πρέπει κανείς να σέβεται τουλάχιστον ορισμένους κανόνες».

    «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μου είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση. Ποτέ δεν έλαβα αυτή την εναλλακτική πρόταση» για τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Γιούνκερ διευκρινίζοντας ότι δεν έδωσε «τελεσίγραφο» στην Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε πριν από λίγα 24ωρα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις και «παίζει παιχνίδια»........http://www.naftemporiki.gr/story/962827/metathesi-euthunon
    8/6/15

    ReplyDelete
  53. Σόιμπλε προς Λιού: Δώστε και σεις 50 δισ. για να σωθεί η Ελλάδα...

    Τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα το ελληνικό ζήτημα είχαν πριν από μερικές ημέρες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, που επικαλείται γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, στο διάλογο που είχαν οι δύο υπουργοί Οικονομικών ο κ. Λιού ζήτησε από τον ομόλογό του να στηρίξει την Ελλάδα για να λάβει την απάντηση: «Δώστε και εσείς 50 δισεκατομμύρια για να σωθεί».

    Ο κ. Λιού δεν απάντησε κάτι στον κ. Σόιμπλε ενώ ο γερμανός αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι πάγια τακτική των Αμερικανών να «κάνουν πίσω» όταν τίθεται θέμα καταβολής χρημάτων.
    tanea.gr

    ReplyDelete
  54. ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΣΑΠΕΝ: «Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα ήταν τόσο δραματική»...

    Η Γαλλία δεν θεωρεί προβληματική από χρηματοοικονομική άποψη μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

    «Δεν θα ήταν τραγωδία για εμάς, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ», είπε ο Σαπέν. «Από χρηματοοικονομική και οικονομική άποψη δεν θα ήταν σοβαρό», πρόσθεσε.
    Παρόλα αυτά ο Γάλλος υπουργός παραδέχθηκε ότι ένα Grexit θα αποτελούσε πλήγμα για το συνολικό οικοδόμημα της Ευρώπης. Θα πρέπει να επεκταθεί και όχι να συρρικνωθεί και να υποδέχεται νέα μέλη, αντί να αποχαιρετά κάποια, εξήγησε ο Σαπέν.
    Το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως οι δηλώσεις αυτές του Γάλλου υπουργού είναι ασυνήθιστα σκληρές, καθώς η Γαλλία μέχρι τώρα έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.
    crashonline.gr
    8/6/15

    ReplyDelete
  55. Μόνο το 10% έχει υποβάλει φορολογική δήλωση ως σήμερα...

    Μόνο ένας στους 10 φορολογούμενους έχει υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι σήμερα, ενώ η κανονική προθεσμία λήγει στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή είχαν υποβληθεί 542.193 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5,8 εκατομμυρίων δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν.

    Προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών, των δόσεων εξόφλησης δανείων των φορολογούμενων καθώς και άλλων στοιχείων που πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά από τράπεζες και φορείς προς το υπουργείο Οικονομικών είναι η αιτία για τους χαμηλούς ρυθμούς υποβολής των δηλώσεων.

    Από φέτος, όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης είναι προεκτυπωμένα. Όμως, τόσο οι τράπεζες όσο και και άλλοι φορείς δεν έχουν αποστείλει έγκαιρα τα στοιχεία...agelioforos.gr

    ReplyDelete
  56. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε σκληρές πολιτικές επιλογές, για την επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς δανειστές της...

    Σε δηλώσεις στη Βαυαρία, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των G-7, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου οι διαβουλεύσεις να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Σαφές μήνυμα, έστειλε ο πρόεδρος Ομπάμα και στους πιστωτές της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι η Αθήνα βρίσκεται ενώπιον πρωτοφανών προκλήσεων και να επιδείξουν ευελιξία στη διαδικασία προς επίτευξη συμφωνίας.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  57. Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G7...

    «Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στο τέλος ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και στις προθεσμίες αποπληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η τελευταία δυνατή προθεσμία, αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να πάμε πιο γρήγορα και νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει γρηγορότερα για να αποφύγει τις αμφιβολίες ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν θέλουμε –και όλοι μας θέλουμε, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι θέλουμε– η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία λύση σε ένα χρονικό πλαίσιο πριν από το τέλος του μήνα».

    «Για να κάνουμε πρόοδο πρέπει να έχουμε γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή μέρες, τεχνικές συνομιλίες για να γεφυρώσουμε τις θέσεις και να αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα», σημείωσε ο Ολάντ.

    Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο μέχρι την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ θα πάνε στις Βρυξέλλες μεθαύριο Τετάρτη για μία σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής ώστε να επιτρέψουν μία "διασαφήνιση", είπε, προσθέτοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την Ελλάδα στο περιθώριο της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής.
    kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  58. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της για να καταλήξει σε συμφωνία, η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση προς τη χώρα...

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη λήξη της Συνόδου των G7 τόνισε ότι «κάθε μέρα μετράει. Πρέπει να γίνει η απαραίτητη δουλειά».

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα την απελευθέρωση 7,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα χρέη της που ισοδυναμούν με 1,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

    Σε ερώτηση εάν οι συνομιλητές της στο τραπέζι των G7 ανησυχούν εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τόνισε ότι «όλοι στο τραπέζι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ... αλλά έχουμε κανόνες». «Επιχειρηματολογήσαμε πολύ "ενωμένα"», είπε η κ. Μέρκελ και ανέφερε ότι οι μη Ευρωπαίοι εταίροι ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Η Τρόικα πέτυχε σε άλλα κράτη - μέλη

    Παράλληλα αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ιρλανδία, λέγοντας ότι «τα μέτρα που είχε προτείνει η τρόικα ήταν επιτυχή αλλού».

    «Έχουμε και επιτυχή παραδείγματα», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στην Ιρλανδία, η οποία, οπως είπε, έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στην Ισπανία, η οποία έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αν και η ανεργία είναι ακόμη πολύ υψηλή, για να παραπέμψει και σε συνεντεύξεις Κυπρίων πολιτικών, οι οποίοι, σημείωσε, παραδέχονται ότι ο δρόμος ήταν οδυνηρός, αλλά η Κύπρος είναι και πάλι στον σωστό δρομο. «Βλέπουμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν προτείνει οι Θεσμοί είχαν επιτυχία», επισήμανε η κυρία Μέρκελ και κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για το σωστό μίγμα - αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια. Πρόκειται για δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος». ....huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  59. Γιούνκερ: Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα, μα λείπει το ελληνικό τμήμα...

    Για προσπάθεια δημιουργίας γέφυρας από μέρους του έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ επεσήμανε ότι το ελληνικό τμήμα αυτής της γέφυρας εξακολουθεί να λείπει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο BR.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  60. Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με Τσακαλώτο - Παππά: «Συμφωνία μόνο με τη συγκατάθεση και των τριών θεσμών»...

    Ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

    Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης.

    «Σε αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων, όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών είναι χρήσιμες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας χωρίς τη συγκατάθεση και των τριών θεσμών. «Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, στις 20 Φεβρουαρίου», είπε η εκπρόσωπος του επιτρόπου....tanea.gr

    ReplyDelete
  61. Την επίσπευση των συνομιλιών ζητούν οι Ευρωπαίοι από την ελληνική κυβέρνηση, κορυφαία στελέχη της οποίας έσπευσαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο....

    Την ίδια ώρα, από την Βαυαρία, οι ηγέτες της G7 κάλεσαν την Ελλάδα να βρει τη χρυσή τομή μέσα στις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες.

    Στο πλαίσιο συνέντευξης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των ηγετών των Επτά ισχυρών οικονομιών, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «δεν απομένει πολύς χρόνος. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά».

    Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα τώρα μετράει».

    Παράλληλα, επανέλαβε την επιθυμία η Ελλάδα «να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης» και τόνισε ότι «υπάρχει η καθαρή διακήρυξη ότι η αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ με την Ελλάδα, απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα και να τα προτείνει».

    «Όλοι όσοι συμμετείχαν στο τραπέζι (της G-7) επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αλλά επανέλαβε ότι «έχουμε κανόνες» και ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αλληλεγγύη και ίδιες προσπάθειες αποτελούν το σωστό μίγμα και τις δύο όψεις του ίδιους νομίσματος».
    «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος, ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε πως υπάρχει το αίσθημα του επείγοντος για την Ελλάδα, πως η Αθήνα πρέπει να είναι σοβαρή σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν, για να κλείσει η συμφωνία.

    Είπε ακόμη ότι οι Έλληνες πρέπει να λάβουν ορισμένες «σοβαρές πολιτικές αποφάσεις».......http://www.elzoni.gr/html/ent/099/ent.55099.asp

    ReplyDelete
  62. Ωρα μηδέν για λύση 'ή ρήξη...

    Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση, αναζητώντας σημεία σύγκλισης με τους δανειστές. Σταθμός για την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι η συνάντηση αύριο του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Μάχη με τον χρόνο, που μετρά πλέον αντίστροφα, δίνει η κυβέρνηση αναζητώντας σημεία σύγκλισης με τους δανειστές της χώρας.

    Είναι πασιφανές ότι τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν, καθώς οι θεσμικοί εταίροι στέλνουν ομοβροντία μηνυμάτων προς την Αθήνα μεταφέροντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

    Η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές τις τελευταίες ώρες θυμίζει σκληρή παρτίδα πόκερ, χωρίς κανένας μέχρι στιγμής να μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα ?συμφωνία ή ρήξη, αν και η κυβέρνηση δείχνει με όλες τις κινήσεις της ότι επιδιώκει τον έντιμο συμβιβασμό μια ώρα αρχύτερα.
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  63. Ντομπρόβσκις: Πιθανή συμφωνία Ελλάδας - δανειστών ...

    «Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες (...) αλλά χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας», υποστήριξε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

    Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας—η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο—βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων μεταρρυθμίσεων και μέτρων που υπεβλήθησαν σήμερα από την Αθήνα.

    «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών έγινε εντατική τεχνική δουλειά, είναι επομένως πιθανό να προχωρήσουμε», σημείωσε ο Ντομπρόβσκις. Μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων έγινε το απόγευμα στο Brussels Group.

    «Αυτό που είναι σημαντικό τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και αύριο, είναι να βρεθεί μια συμφωνία για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (της Ελλάδας), τα μέτρα για να επιτευχθεί. Γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
    kathimerini.com.cy
    9/6/15

    ReplyDelete
  64. Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην ΝΑ καθώς η νίκη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP το βράδυ της Κυριακής δεν φαίνεται να έφερε και την ειρήνη στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ όπου έχουν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μετά τη δολοφονική επίθεση σε βάρος Κούρδου ισλαμιστή ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους τρεις...

    Στην περιοχή αναπτύχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

    Όλα ξεκίνησαν όταν άγνωστοι έστησαν καρτέρι και άνοιξαν πυρ κατά του επικεφαλής φιλανθρωπικής ομάδας η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο ισλαμιστικό κουρδικό κόμμα, Hüda-Par. O Aytaç Baran κατευθυνόταν στο σπίτι του όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά των αγνώστων και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Λίγο αργότερα στις ταραχές που ξέσπασαν σκοτώθηκε ακόμη δύο άνδρες ενώ δεκάδες φαίνεται να έχουν τραυματιστεί....huffingtonpost.gr
    9/6/15

    ReplyDelete
  65. Σαπέν: Η Ελλάδα δεν γίνεται να επιβιώνει μονίμως με πίστωση...

    Είναι «απολύτως απαραίτητο» να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, αλλά καμία πλευρά δεν μπορεί να εκβιάζει η να δίνει τελεσίγραφα, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ότι η πίστωση προς την Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί....ethnos.gr

    ReplyDelete
  66. Σόιμπλε: Δεν θα εμπλακούμε σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών με το ΣΥΡΙΖΑ...

    Ο αριστερός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε ήδη κατά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα να παίξει παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game) με την Γερμανία, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε: "Θα ήμασταν ανόητοι αν εμπλεκόμασταν σε αυτό".

    "Είναι στο χέρι της Ελλάδας, αν θέλει να αναλάβει τα δύσκολα βάρη της προσαρμογής ή όχι", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε κομματική εκδήλωση και απέρριψε τις εικασίες περί διάστασης απόψεων με την Καγκελάριο Μέρκελ στο θέμα της Ελλάδας. "Έχουμε μια ξεκάθαρη κοινή στάση", τόνισε.
    imerisia.gr
    9/6/5

    ReplyDelete
  67. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε σήμερα να υποβαθμίζει την αισιοδοξία της κυβέρνησης της Ελλάδας για την επίτευξη πολύ σύντομα μιας συμφωνίας της Αθήνας με τους διεθνείς πιστωτές της, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά "υποτιμά την περιπλοκότητα" των μέτρων που ζητεί ο ίδιος ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία της και να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο...


    Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει λάβει γνώση των νέων προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, επέμεινε όμως ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία παρά μόνον εάν οι προτάσεις αυτές είναι "σοβαρές".

    "Βλέπω πολλή αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά, και αυτό υποτιμά την πολυπλοκότητα αυτού το οποίο της ζητείται: να βάλει ξανά τον προϋπολογισμό της σε τάξη και την οικονομία στις ράγες", είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

    "Αυτό απαιτεί (σ.σ. να ληφθούν) μέτρα στα οποία μέχρι τώρα έλεγαν όχι", συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε: "μένει να φανεί εάν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα αυτά σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα".
    ΠΗΓΗ: ΑΠΕΜΠΕ
    agelioforos.gr

    ReplyDelete
  68. Παρά τις αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες των τελευταίων ωρών θα γίνει τελικά σήμερα η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης...

    Η σύνοδος θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.

    Λίγο μετά την παράδοση της νέας πρότασης της Αθήνας, πληροφορίες σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ανέφεραν ότι η ελληνική πρόταση κρίθηκε ως «μη αξιόπιστη» και «ασαφής», ενώ το Reuters επικαλέστηκε αξιωματούχο της Κομισιόν, ο οποίος δήλωσε προς το πρακτορείο ότι η πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή από την Κομισιόν.

    Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς διαχώρισε τη θέση της Κομισιόν από τις διαρροές αυτές, ότι οι ανώνυμες δηλώσεις δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της Επιτροπής.......riknews.com.cy

    ReplyDelete
  69. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το «ναυάγιο» που έρχεται - Πολύ βαρύ το κλίμα και κατηγορίες κατά της κυβέρνησης...

    Πλήρες αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, περιγράφουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέροντας ότι η «εγγραφολογία» έχει κουράσει και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει που βρίσκεται το σημείο «μηδέν». Οπως σημείωνουν οι αρθρογράφοι, υπάρχει επιδείνωση του κλίματος ενώ τονίζουν:

    «Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως οι Έλληνες καθυστερούν μέχρι να έλθει το σημείο μηδέν και τότε (πιστεύουν) θα κάνουμε πίσω» υποστήριξε άλλος ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. «Ανησυχώ ότι ακόμα δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό σημείο μηδέν».

    Αναλυτικά το άρθρο των FT αναφέρει:

    Η Ελλάδα παρέδωσε άλλη μια πρόταση της τελευταίας στιγμής στους πιστωτές και αυτοί με την σειρά τους την απέρριψαν για άλλη μια φορά ως «ανεπαρκή»..............Συνολικά 41 μηνύματα..............http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=113546763

    ReplyDelete
  70. Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ για να πειστούν οι δανειστές...

    Τρεις σελίδες, στις οποίες περιγράφονται οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα επόμενα χρόνια, τα μέτρα και η απόδοσή τους, και άλλες τρεις στις οποίες προτείνονται οι τρόποι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2016 χωρίς νέο δάνειο συνιστούν τη νέα ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς.

    Στο πρώτο κομμάτι και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ προτείνονται περισσότερα του ενός σενάρια για τις αλλαγές, αλλά χωρίς να αποσύρεται το σχέδιο για κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά.........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=226936
    10/6/15

    ReplyDelete
  71. Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, αλλά και πριν απ’ αυτή, είναι σαφώς διαφοροποιημένη από την στάση των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο αν αυτό είναι πασιφανές, οι αναλυτές των ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης απέτυχαν να δώσουν τη σωστή της διάσταση και μόλις τελευταία αντιλήφθηκαν το ουσιαστικό αίτιο που βάζει το «ελληνικό θέμα» - σχεδόν καθημερινά – στο φάκελο της πρωινής ενημέρωσης του Μπαράκ Ομπάμα...

    Ο βασικός λόγος που «καίγεται» ο Λευκός Οίκος για την ελληνική κρίση είναι γεωστρατηγικός. Αυτό δυσκολεύτηκαν να το αντιληφθούν για πάνω από 4 χρόνια οι αναλυτές, επειδή στην εξουσία βρίσκονταν φιλοαμερικανικές κυβερνήσεις, το αντιλήφθηκαν ωστόσο από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, με την κοινή ανακοίνωση των ηγετών για τις ρωσικές κυρώσεις. Στην πραγματικότητα, η αιτία ίσχυε και πριν, απλά διατυπώνονταν με το μήνυμα «να μην ανέβει η αριστερά στην εξουσία». Μετά τις εκλογές έγινε «η νέα κυβέρνηση να παραμείνει στους ευρωτλαντικούς θεσμούς και να μην διαταραχθεί η συμμαχική της σχέση με τις ΗΠΑ».........riknews.com.cy

    ReplyDelete
  72. Bloomberg: Η Γερμανία μπορεί να δεχτεί μεταρρυθμίσεις σε δόσεις...

    Η κυβέρνηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, φέρεται ότι στέλνει το μήνυμα πως θα ήταν ικανοποιημένη αν η Ελλάδα εφάρμοζε τουλάχιστον μία από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι θεσμοί, πριν να αποδεχτεί την αποδέσμευση της χρηματοδοτικής βοήθειας. Αυτό δηλώνουν δύο πηγές που γνωρίζουν τις επίσημες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    Θα μπορούσαν να μείνουν ικανοποιημένοι αν εκφραζόταν μια ξεκάθαρη δέσμευση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου άμεσα, φέρεται να δηλώνουν δύο αξιωματούχοι που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τη στάση της Γερμανίας έναντι των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

    Παρόλο που το Βερολίνο επιμένει στην υλοποίηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί από την Ελλάδα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, υψηλότερη φορολογία και περικοπή των υψηλών συντάξεων, το πρόγραμμα της Ελλάδας πλησιάζει στη λήξη του στις 30 Ιουνίου και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι τα σχόλια αυτά των αξιωματούχων της γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να αντανακλούν τη διάθεση μεγαλύτερης ευελιξίας σε σχέση με τις δημόσιες τοποθετήσεις.......http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64200423
    10/6/15

    ReplyDelete
  73. Ντάισελμπλουμ: «Λίγα ζητήματα» παραμένουν προς επίλυση με την Ελλάδα

    ReplyDelete
  74. Bloomberg: Κλιμακωτή συμφωνία σκέφτεται να προτείνει η Μέρκελ...

    Η κυβέρνηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να είναι ικανοποιημένη εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τουλάχιστον μία μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα σε κεφάλαια διάσωσης, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν καλά τις γερμανικές θέσεις και τις οποίες επικαλείται το δίκτυο Bloomberg.

    Αν και οι Γερμανοί εξακολουθούν να επιμένουν σε ένα πακέτο που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και λιγότερο γενναιόδωρα επιδόματα γήρατος, μπορεί να αρκεστούν με μια σαφή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για ένα προκαταβολικό μέτρο ώστε να ξεκλειδώσει η βοήθεια, δήλωσε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Έτσι, αν και η κυβέρνηση μπορεί να λάβει προθεσμία μέχρι τον επόμενο χρόνο για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ξεκινήσει μία μείζονα μεταρρύθμιση εάν θέλει να αρχίσει η παροχή βοήθειας, δήλωσε η ίδια πηγή.

    Καμία από τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg δεν αποκάλυψε ποια μπορεί να είναι αυτή η μεταρρύθμιση-κλειδί.......in.gr

    ReplyDelete
  75. Παράταση εννέα μηνών της σύμβασης φέρεται να ζητεί η κυβέρνηση...

    Παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.

    Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας........http://www.naftemporiki.gr/story/964175/paratasi-ennea-minon-tis-sumbasis-feretai-na-zitei-i-kubernisi

    ReplyDelete
  76. Ο Πρωθυπουργός της Ελλαδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στο ελληνικό ζήτημα, καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος...

    Αυτό, είπε, θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση με τον Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο κύριος Τσίπρας είπε ότι έγινε συζήτηση σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και ότι αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των προσπαθειών για γεφύρωση των διαφορών που απομένουν.

    Παρέμβαση ΗΠΑ για το Ελληνικό

    Παρέμβαση στις προσπάθειες του ελληνικού ζητήματος κάνει ο Λευκός Οίκος καλώντας τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμβάλουν στην επίτευξη λύσης.

    Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την επίδραση που θα έχει μια ελληνική χρεοκοπία στην ευρύτερη διεθνή οικονομία.

    Επανέλαβε τη δέσμευση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να συμβάλει στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού ζητήματος με τρόπο που δεν θα συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση είτε της ευρωπαϊκής είτε της παγκόσμιας οικονομίας....riknews.com.cy

    ReplyDelete
  77. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες εστιάζοντας...

    OI ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
    «Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός αποχωρώντας τελευταίος μετά από την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

    «Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μία λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια στην ανάπτυξη και με χρέος βιώσιμο, σε μία προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, που αποχώρησε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

    Πληροφορίες από την Ελληνική αποστολή, τονιζουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες προκειμένου να γεφυρωθούν και οι υπόλοιπες διαφορές. Ειδικότερα, σήμερα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, ενώ ξεχωριστές συναντήσεις θα γίνουν και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.....crashonline.gr

    ReplyDelete
  78. ΔΝΤ: Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία ...

    Διαψεύδει κατηγορηματικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το κλίμα αισιοδοξίας για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που δημιούργησαν νωρίτερα δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας, το κενό στα σημαντικά ζητήματα δεν έχει περιοριστεί. Είμαστε πολύ μακριά (well away) από μια συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, τη στιγμή που οι ευρωπαίοι έχουν θέσει την έγκριση του ΔΝΤ ως προαπαιτούμενο για μια συμφωνία.

    Είπε δε πως το Ταμείο έχει αποσύρει την τεχνική ομάδα που συμμετείχε στις συσκέψεις του Brussels Group, χωρίς να υπάρχει χρονοδιάγραμμα για συνέχιση των συζητήσεων.

    Ο κ. Ράις επισήμανε πως «η μπάλα βρίσκεται ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας», ενώ αναφερόμενος στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, τόνισε πως το ΔΝΤ «δεν είναι πολιτικός αλλά τεχνικός θεσμός», που πρεσβεύει τα συμφέροντα των 188 κρατών-μελών του.

    Μιλώντας σε ξεκάθαρα αυστηρό τόνο, ο κ. Ράις τόνισε πως ακόμα υπάρχουν «μεγάλα εμπόδια» που αποτρέπουν τη σύγκλιση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας εκτενέστατα στις συντάξεις, στους μισθούς, στη φορολογία και τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

    Παρά ταύτα, σημείωσε πως το Ταμείο «βρίσκεται πάντα στο τραπέζι» και είναι αναμένει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.........riknews.com.cy
    11/6/15

    ReplyDelete
  79. Τα διαθέσιμα ζητά από Δήμους και Περιφέρειες ο Ν.Βούτσης....

    Επιστολή προς τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, ζητώντας να συμμορφωθούν άμεσα με το νόμο για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσιμών στην Τράπεζα της Ελλάδος απηύθυνε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

    Ο Ν.Βούτσης σημειώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, ο αριθμός των Δήμων, των Περιφερειών που έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση μεταφοράς των ταμειακών διαθεσιμων υπολείπεται σημαντικά του συνολικού αριθμού των ΟΤΑ και του συνολικού ύψους των προς μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων και ζητά από τους αιρετούς «όπως μεριμνήσετε για την αμελλητί συμμόρφωσή σας».

    Πληροφορίες που μετέδωσε την Τετάρτη το in.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα στη συγκέντρωση των ποσών για την καταβολή μισθών και συντάξεων Ιουνίου, καθώς η Βουλή, οι ΟΤΑ, αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου δεν έχουν συμμορφωθεί με τις πρόσφατες νομοθετικές προβλέψεις και δεν έχουν μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) καταθέσεις που τηρούν σε εμπορικές τράπεζες.

    Πάντως, καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την καταβολή μισθών και συντάξεων Ιουνίου εμφανίστηκε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.....in.gr
    11/6/15

    ReplyDelete
  80. Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να διατηρήσει καλή γειτονία με την Ελλάδα....Συνιστά την αποφυγή κάθε είδους απειλής και ειρηνική διευθέτηση διαφορών...

    «Η ΕΕ εκφράζει για άλλη μία φορά σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτία τριβής ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας στη γραπτή ερώτηση που συνέταξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος και συνυπέγραψαν άλλοι οκτώ ευρωβουλευτές με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.

    Στην απάντηση, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η Επιτροπή επιβεβαιώνει, επίσης, ότι αυτές οι ενέργειες της γείτονος είναι σε γνώση της, παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην έκθεση προόδου που θα συνταχθεί το φθινόπωρο για την Τουρκία.

    Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει: «Σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι "η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για καλές σχέσεις γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο.

    »Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση εκφράζει για άλλη μία φορά σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτία τριβής ή ενέργειες, που θα μπορούσαν να βλάψουν τις καλές σχέσεις γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών"...........tovima.gr

    ReplyDelete
  81. Pimco: Δεν πρόκειται να χάσουμε τον ύπνο μας εξαιτίας του Grexit...Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια...

    Βέβαιη πως η Ευρωζώνη θα αντεπεξέλθει των κινδύνων ενός ενδεχόμενου Grexit εμφανίζεται η Pimco, σύμφωνα με νέα έκθεσή της, η οποία υπογράφεται από τους αναλυτές Mike Amey και Andrew Balls.

    «Αν και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για την Ευρωζώνη, εντούτοις δεν πρόκειται να. χάσουμε και τον ύπνο μας!» καθησυχάζουν οι δύο αναλυτές. Όπως εξηγούν χαρακτηριστικά, το Grexit αναπόφευκτα θα επιφέρει ορισμένες αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι οποίες ωστόσο, δεν καθίστανται ικανές να γίνουν φορείς μεγαλύτερων προβλημάτων στη Γηραιά Ήπειρο. «Η ΕΚΤ έχει συγκροτήσει ένα σταθερό τείχος ασφαλείας, ο οποίος θωρακίζει την Ευρωζώνη από την ελληνική κρίση» επισημαίνουν οι αναλυτές της Pimco.........naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  82. Ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται προειδοποίησε μεταξύ άλλων το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, Αντρέας Ντομπρέτ, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg...

    «Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε για πόσο διάστημα επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο γερμανός τραπεζίτης, καθιστώντας σαφές πως ο χρόνος για την επίτευξη λύσης εξαντλείται.

    Όπως εξήγησε, μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εκταμιευτούν τα χρήματα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αποσαφήνισε πως ένα τρίτο δάνειο είναι εφικτό, υπό την προϋπόθεση να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις.
    tanea.gr

    ReplyDelete
  83. ΝΔ: Κομματική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ΕΡΤ...

    Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για κομματική προπαγάνδα μέσω του σταθμού.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Σήμερα, θαυμάσαμε την ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη ‘νέα’ ΕΡΤ. Αφού έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του προγράμματος η κα Κωνσταντοπούλου, παρέλασε από το πρωί το μισό υπουργικό συμβούλιο, μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς, συνεχίστηκε το πρόγραμμα με σύνδεση με τον επίσης ακομμάτιστο ραδιοφωνικό σταθμό ‘στο Κόκκινο’ για την ενίσχυση του πλουραλισμού και της πολυφωνίας.

    Θα κοστίσει, βέβαια, αρκετά παραπάνω στον ελληνικό λαό, αλλά θα απολαύσει την κομματική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο. Αν ήταν άλλοι θα ντρέπονταν, αλλά αυτοί δεν έχουν καμία ντροπή».
    http://www.elzoni.gr/html/ent/211/ent.55211.asp
    12/6/15

    ReplyDelete
  84. Την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης μετά την «ψυχρή» κίνηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ να αποχωρήσουν από το τραπέζι του Brussels Group και να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον, προωθεί με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση με την αποστολή στις Βρυξέλλες εθνικής αντιπροσωπείας η οποία και κομίζει την νέα πρόταση της Αθήνας...

    Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να «κλείσει» η συμφωνία μέχρι την Κυριακή και όπως τονίζεται «βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%». Αυτό καθώς η νέα πρόταση της Αθήνας μειώνει τη διαφορά δανειστών-Ελλάδας στα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

    Κομιστές της πρότασης θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ.Δραγασάκης- γεγονός που δείχνει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλείσει τη συμφωνία- καθώς και οι υπουργοί Ε.Τσακαλώτος και Ν.Παπάς αλλά και ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ.Χουλιαράκης.

    Πηγές ανέφεραν πως στο κείμενο του Μαξίμου υπάρχουν νέες προτάσεις για τα φορολογικά, και πρωτίστως τους συντελεστές ΦΠΑ αλλά όχι για την υπαγωγή της ηλεκτροδότησης στον υψηλό συντελεστή, καθώς επιμένει να παραμείνει στον μεσαίο. Επίσης η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει το αίτημα των δανειστών για κατάργηση του ΕΚΑΣ ή για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά φαίνεται να υπάρχει διάθεση για υποχώρηση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και αποδοχή του 1% επί του ΑΕΠ για το 2015.

    Πως θα γίνουν οι συζητήσεις

    Οι τέσσερις άνδρες αναμένεται να έχουν αρχικά μια πρώτη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο επί Οικονομικών Θεμάτων, Πιέρ Μοσκοβισί. Θα υπάρχει δε, σύμφωνα με πληροφορίες και συνάντηση με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν αποκλείεται δε σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, να είναι παρών και εκπρόσωπος της ΕΚΤ. Επισημαίνεται πάντως πως η συνάντηση αυτή δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.

    Το δε ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μετά από παρέμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, του προέδρου της Κομισιόν. Σημειώνεται δε πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Γιούνκερ....huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  85. Σαρκοζί: Η Ελλάδα επέστρεψε στο μηδέν, αλλά πρέπει να στηριχθεί...

    Να στηρίξουν την Αθήνα κάλεσε την Ευρώπη ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας σε Γερμανούς επιχειρηματίες στο Βερολίνο.

    Ο Σαρκοζί ζήτησε να στηριχθεί η Αθήνα, παρόλο που όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν ανταποκρίνεται «στο ύψος των περιστάσεων».

    «Επιστρέψαμε λοιπόν στο μηδέν» πρόσθεσε, επαινώντας «τον προηγούμενο πρωθυπουργό (σ.σ. τον Αντώνη Σαμαρά) ο οποίος έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη στην Ελλάδα και ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις»

    «Όμως στο βάθος, είμαι πεπεισμένος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να καταρρεύσει», κατέληξε ο Σαρκοζί.
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  86. S&P: Υποβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε «CCC»...

    Στην υποβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε «CCC» με αρνητική προοπτική προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poors.

    Πρόκειται για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την προοπτική πιθανής χρεοκοπίας των τραπεζών σε βάθος 12 μηνών, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

    Η S&P προβλέπει επίσης αυξημέρνη πιθανότητητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, ώστε να εμποδιστεί περαιτέρω εκροή καταθέσεων.

    Η αβεβαιότητα στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές επιβαρύνει την οικονομία της χώρας, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  87. Σε «Caa2» από «Caa3» προηγουμένως, αναβάθμισε την αξιολόγηση καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας η Moody’s...

    Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε επί τα βελτίω σε «Caa2» την αξιολόγηση καταθέσεων (deposit rating) της κυπριακής τράπεζας «Ελληνική», διατηρώντας το outlook σε «σταθερό». Η αναβάθμιση της αξιολόγησης των καταθέσεων αντανακλά τον υψηλό αριθμό εισροής καταθέσεων, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

    Αντίθετα, η Moody’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Caa3» της πιστοληπτικής της ικανότητας, λόγω των αδύναμων χρηματοδοτικών συνθηκών και της εύθραυστης καταθετικής εμπιστοσύνης. «Οι πιστωτικές συνθήκες παραμένουν αδύναμες, καθώς το χρέος του ιδιωτικού τομέα υπερβαίνει το 300% του ΑΕΠ» εξηγεί η Moody’s.

    Παράλληλα, η Ελληνική εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), τα οποία αντιστοιχούν στο 51,3% των συνολικών δανείων.
    zougla.gr

    ReplyDelete
  88. Δέσμευση ΗΠΑ για επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ...

    Συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και άλλα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράκ, Σαλίμ αλ Τζαμπούρι, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση του Λευκού Οίκου για τη χορήγηση επιπλέον ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Τζαμπούρι κατ' ιδίαν αλλά και στο Λευκό Οίκο, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε για λίγο και ο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας η συζήτηση επικεντρώθηκε στις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπρόσθετης ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αυξάνει το σύνολο της αμερικανικής βοήθειας σε 416 εκατ. δολάρια από το 2014.....naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  89. Βαρουφάκης: Ελπίζω να μπλοφάρουν ΕE και ΔΝΤ ...

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν πρόκειται να αφήσουν τη χώρα να εξέλθει της Ευρωζώνης.

    Σε δηλώσεις σε ραδιοφωνική εκπομπή του βρετανικού BBC και ερωτηθείς κατά πόσο είναι πιθανόν η Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι δεν πιστεύει πως οποιοσδήποτε Ευρωπαίος αξιωματούχος θα επιθυμούσε τέτοια εξέλιξη.
    "Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νοήμων", ανέφερε χαρακτηριστικά, "Ευρωπαίος τεχνοκράτης ή πολιτικός θα επιλέξει αυτή την οδό".
    Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπλοφάρουν για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε επί λέξει: "Ελπίζω ότι μπλοφάρουν".
    Η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της πριν από το τέλος Ιουνίου, προκειμένου να αποδεσμευτεί η τελευταία δόση της οικονομικής βοήθειας, ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ και να αποφευχθεί ο κίνδυνος Grexit.
    Πηγή: Reuters
    riknews.com.cy
    13/6/15

    ReplyDelete
  90. Στάινμαϊερ: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνει η Ελλάδα εντός...

    Το μήνυμα της καγκελαρίου «όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει τρόπος», ακολουθούν το Σάββατο οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος τόνισε σε συνέδριο σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο ότι «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από τα χέρι μας για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις για την Ευρώπη αν δεν επιτύχουμε. Για το λόγο αυτό ελπίζω να μην αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», κατάληξε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

    Από την πλευρά του και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πρετ δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει στο ευρώ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι χώρες πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

    Την στιγμή που γερμανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η γερμανική κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη για το αν επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, η αντιπρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Κλάουντια Μπουχ κάνει λόγο για «απρόβλεπτες επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αν και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι πλέον μικρότερος ουδείς γνωρίζει τις έμμεσες επιπτώσεις ενός Grexit», τόνισε η αντιπρόεδρος της Bundesbank.
    kathimerini.com.cy
    13/6/15

    ReplyDelete
  91. «Βόμβα» από FAZ: Το ΔΝΤ τορπίλισε τον συμβιβασμό Αθήνας - δανειστών...

    Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, κατηγορώντας ευθέως το Ταμείο ότι «τορπίλισε» συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν έτοιμος να κάνει πρόταση στην Αθήνα που θα απέκλειε τις περικοπές συντάξεων.

    «Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια, είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις στην FAZ», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

    Στο ίδιο δημοσίευμα ο δημοσιογράφος, Τόμας Γκούτσκερ, τονίζει πως οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες και για συμβιβασμό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και υπογραμμίζει.....ethnos.gr
    13/6/15

    ReplyDelete
  92. Πολύ κοντά στην οριστική ρήξη με τους δανειστές της βρίσκεται η Ελληνική Κυβέρνηση μετά τη χθεσινή αποχώρηση της από τις διαπραγματεύσεις...

    Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι και οι θεσμοί οργίζονται με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία θεωρούν μη παραγωγική και η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο και διακοπή του τελευταίου γύρου συζητήσεων στις Βρυξέλλες.
    Τρεις πηγές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αντίστοιχα υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές προτάσεις ήταν ανεπαρκείς, ήρθαν εκπρόθεσμα μετά τις συναντήσεις του Σαββάτου και της Κυριακής και περιλάμβαναν “ένα μόνο πινακάκι”. “Μας επανέλαβαν πράγματα που είχαν ξαναπεί, μη εμπεριστατωμένα και αίολα, τα οποία τα είχαμε συζητήσει και απορρίψει πρόσφατα” ανέφεραν σε δηλώσεις τους ευρωπαίοι αξιωματούχοι.Ως εκ τούτου οι θεσμοί αποφάσισαν ότι “ως εδώ και μη παρέκει” με τις ελληνικές προτάσεις και ζητούν πλέον μέτρα ύψους 2 δις ευρώ μόνιμα και διαρθρωτικά, δηλαδή, όχι έσοδα one off από φόρου αβέβαιης εισπραξιμότητας, αλλά μείωση των δαπανών. “Το κράτος πρέπει να εντοπίσει και να περικόψει δαπάνες 2 δις, υπάρχουν τρόποι”, λένε πηγές της ευρωζώνης.

    Επαναλαμβάνουν δε ότι δεν ζήτησαν ούτε το ΦΠΑ ούτε μείωση συντάξεων αλλά πλήρη κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, συγχώνευση των ταμείων, κόψιμο των ρετιρέ, κατάργηση του εφάπαξ και όλων των παραλογισμών του ελληνικού συστήματος, που δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είπαν............http://www.riknews.com.cy/index.php/news/ellada/item/18002-ellada-poly-konta-se-oristiki-riksi-me-daneistes

    ReplyDelete
  93. Σουλτς: Με τη Μέρκελ συμφωνήσαμε να κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ..

    Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες (Κυριακή) το βράδυ με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.....ethnos.gr

    ReplyDelete
  94. Κοινό μέτωπο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από Γαλλία και Γερμανία. «Επιθυμία μας είναι η συμφωνία, δεν συζητάμε για ενδεχόμενο αδιεξόδου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε την Δευτέρα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποτραπεί μια περίοδος αναταράξεων.

    Ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Αθήνα να επαναλάβει «το συντομότερο δυνατόν τη διαπραγμάτευση» με τους δανειστές της.

    «Τα χρονικά περιθώρια που έχουμε τώρα είναι εξαιρετικά μικρά. Προσοχή, φθάνουμε σε μια περίοδο που μπορεί να είναι περίοδος αναταράξεων, αν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της αεροναυτικής έκθεσης που διοργανώνεται στο Παρίσι.

    «Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει και (πρέπει) να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τους θεσμούς. Θα έχω σίγουρα την ευκαιρία με την Αγγελα Μέρκελ να το ξαναπώ αυτό στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ας μη χάνουμε χρόνο και ας ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

    Την ίδια ώρα, το Βερολίνο ανακοίνωσε πως επιθυμία της Γερμανίας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

    «Η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», επανέλαβε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απαιτεί από την άλλη πλευρά να προτείνει και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.........kathimerini.com.cy
    15/6/15

    ReplyDelete
  95. Δραματική έκκληση Αβραμόπουλου για εθνική συνεννόηση...

    Έκκληση υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με στόχο μια έντιμη, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, απευθύνει ο Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    «Ως Ευρωπαίος και Έλληνας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώ καθήκον μου, αυτήν την ύστατη και κρίσιμη ώρα, να απευθύνω έκκληση να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για μια έντιμη, δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «τη στιγμή αυτή αμφισβητείται η θέση της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη».

    Παράλληλα, αναφέρει ότι «η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρη, μόνο όταν βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.Και ο λαός της να βρει εκεί και πάλι το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας». Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις αλλά ούτε και ανώδυνες αποφάσεις ενώ υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο υποχρεώσεις αλλά και ευθύνη.

    «Είναι ανάπτυξη και ευημερία. Είναι σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Είναι συμμετοχή σε μία γεωπολιτική ζώνη, προόδου, σταθερότητας και ασφάλειας», προσθέτει και κάνει λόγο για «ώρα των αποφάσεων».....kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  96. «Μαύρο σενάριο» της SZ: Σύνοδος κορυφής αν ναυαγήσει το Eurogroup...

    Τα επόμενα βήματα με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ελλάδας περιγράφει σε δημοσίευμά της η Suddeutsche Zeitung. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει απόφαση θα συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής την Παρασκευή, όπου τις αποφάσεις θα λάβουν οι ηγέτες των κρατών-μελών.

    Στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, θα αναζητηθεί πολιτική λύση και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο που θα προβλέπει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

    Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να επιβάλει έναν τέτοιο νόμο και να τον περάσει από τη Βουλή, τότε η Ελλάδα θα απομονωθεί από το οικονομικό σύστημα της Ευρώπης, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

    Το Βερολίνο διαμηνύει από την πλευρά του ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης χωρίς να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και με τους τρεις θεσμούς........ethnos.gr

    ReplyDelete
  97. Η μη καταβολή των 6,7 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα θεωρηθεί κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας, επισημαίνει η Standard & Poor's....

    Όπως εξηγεί Standard & Poor's - άποψη που έχει εκφράσει και η Moody's- δεν θεωρεί ότι ένα κράτος κηρύσσει πτώχευση εάν δεν προχωρήσει στην αποπληρωμή δόσης σε πιστωτές του λεγόμενου επίσημου τομέα, όπως είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Επομένως η S&P σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία επιλεκτική χρεοκοπία (selective default).

    Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλει το οφειλόμενο ποσό στην ΕΚΤ, «ο Standard & Poor's δεν θα υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε 'SD' (σ.σ. selective default, επιλεκτική χρεοκοπία)» ενδέχεται πάντως να υποβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας κάτω από το σημερινό επίπεδο (CCC), διευκρίνισε ο οίκος.

    «Εξ όσων γνωρίζουμε, η ΕΚΤ διακρατεί το σύνολο των κρατικών ομολόγων τα οποία είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής τους το 2012. Αυτός είναι ο λόγος που η μη εξόφληση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα τους ιδιώτες πιστωτές», επιχειρηματολογεί ο S&P.............http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500005023
    15/6/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin