Saturday, June 27, 2015

Μπροστά στον... γκρεμό η ελληνική κυβέρνηση: Δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Δραματικές και διαρκείς είναι οι εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των Θεσμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία θα ζητά ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε ο λαός «να αποφασίσει ο λαός χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς».


Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό. Από την τοποθέτησή του ήταν όμως ξεκάθαρο ότι τάσσεται εναντίον, καθώς, όπως είπε, η πρόταση των δανειστών σημαίνει την αποδοχή μιας αυστηρής λιτότητας δίχως τέλος.

Την τοποθέτηση της κυβέρνησης υπέρ του «όχι» επιβεβαίωσαν ευθέως οι περισσότεροι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Νίκος Παππάς.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν στα χαρακώματα, καθώς γίνονται γνωστές διάφορες και πολλές φορές αντικρουόμενες δηλώσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δίνει τελεσίγραφα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς.

Λίγο αργότερα, η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή.

Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας.

Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch σημείωσε ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις επιδεινώνουν την κατάσταση της οικονομίας και αυξάνουν τους κινδύνους.

Σε νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας θα μετριάσει τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για την Ελλάδα.

Όμως, τονίζει, η συμφωνία θα επέλθει την τελευταία δυνατή στιγμή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Μάλιστα, σημειώνει ότι η άρνηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην προτεινόμενη συμφωνία ή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα αναβάλουν την άμεση εκταμίευση των χρημάτων.

Στο σενάριο της μη επίτευξης συμφωνίας, η Fitch επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλλει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιβολής περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων.

 elzoni.gr
27/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin