Thursday, June 11, 2015

Αγεφύρωτες οι διαφορές με την Ελλάδα (ΔΝΤ)

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει και η τεχνική ομάδα του Ταμείου έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, καθώς η απόσταση με την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αγεφύρωτη. Οπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, «υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα περισσότερα σημαντικά σημεία και δεν έχει υπάρξει πρόοδος για να γεφυρωθούν.
 
 Είμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία».

Ο κ. Ράις σημείωσε ότι η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ «δεν αφήνει ποτέ το τραπέζι» και ότι θα βρεθεί στο Eυrogroup της επόμενης εβδομάδας, όπου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας. Ενώ όμως έλεγε ότι οι συζητήσεις θα συνεχισθούν, την ίδια στιγμή ανακοίνωνε ότι η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ έχει επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι διαφορές στις οποίες εστιάζει το Ταμείο είναι στο ΦΠΑ, το ασφαλιστικό αλλά και τη χρηματοδότηση, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «οι αριθμοί πρέπει να βγάζουν νόημα». 


Τόσο για το ΦΠΑ όσο και για το ασφαλιστικό, το ΔΝΤ ζητά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που ο κ. Ράις δεν διευκρίνισε αν είναι διαπραγματεύσιμο.

Σε ερωτήσεις αν υπάρχουν διαφωνίες του ΔΝΤ και με τους Ευρωπαίους, ο κ. Ράις το αρνήθηκε και τόνισε ότι η τελευταία προσφορά προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν κοινή, και των τριών θεσμών. Οσο για το αν ανησυχούν για το αν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση προς το Ταμείο στα τέλη Ιουνίου, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

Η κατανόηση του ΔΝΤ είναι ότι οι ελληνικές αρχές ετοιμάζουν νέες προτάσεις προς τους θεσμούς, πρόσθεσε ο κ. Ράις. «Το Ταμείο δεν είναι πολιτικός θεσμός για να κάνει πολιτικές διαπραγματεύσεις, είμαστε τεχνικός θεσμός και προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι στον τρόπο που δουλεύουμε με τα μέλη μας», κατέληξε.

 [kathimerini.com.cy]
11/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 ---

4 comments:

  1. ΝΔ: Παράταση σημαίνει ασφυξία για εννιά μήνες...

    Eπίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγορεί πως «με την πρότασή της για εννιάμηνη παράταση του μνημονίου επεκτείνει την ασφυξία και την αβεβαιότητα», εξαπέλυσε ο Κώστας Καραγκούνης. Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επισημαίνει πως αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση θα πληρώνονται κανονικά τα τοκοχρεολύσια στο εξωτερικό, αλλά μέσα στην ελληνική οικονομία η ασφυξία θα συνεχίζεται για άλλους εννιά μήνες.

    «Δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, απλά επεκτείνουν τον αργό θάνατο της οικονομίας. Τώρα ζητούν άλλους εννιά μήνες επέκταση του μνημονίου, που έλεγαν πως θα καταργήσουν» τονίζει ο κ. Καραγκούνης ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση ετοιμάζει φοροκαταιγίδα.
    ethnos.gr
    11/6/15

    ReplyDelete
  2. Τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις σχολιάζουν οι Financial Times σημειώνοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας εξαπέλυσαν την Πέμπτη τις πιο σκληρές προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση....

    Σύμφωνα με τους FT αυτές ήταν οι πιο σκληρές δηλώσεις που έχουν γίνει από την έναρξη της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης, ενώ, σημειώνουν ότι η αιχμηρή γλώσσα αντανακλά τον ολοένα και μεγαλύτερο φόβο πως ο Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει τον χρόνο που του έχει απομείνει για να κλείσει την συμφωνία.

    Ο πρωθυπουργός άκουσε από τους πιστωτές ότι η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων ή θα χρεοκοπήσει.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και οι βόμβες από το ΔΝΤ.

    Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν δεν κλείσει συμφωνία ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε η Αθήνα να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήματα πριν λήξουν δύο μεγάλοι «λογαριασμοί»: η αποπληρωμή €1,5 δισ. στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και μια αποπληρωμή €3,5 δισ. για ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου........crashonline.gr

    ReplyDelete
  3. IMF leaves talks amid 'major differences'...

    Greece's international creditors have raised the pressure on the Athens government, as IMF negotiators left talks in Brussels and flew home.

    Major differences remained and they were "well away from an agreement", IMF spokesman Gerry Rice told reporters.

    Greece is seeking a cash-for-reform deal, to avoid defaulting on a €1.5bn debt repayment to the IMF.

    But the European Council president said there was no more time for gambling and the game would soon be over......bbc.com
    11/6/15

    ReplyDelete
  4. IWF verlässt Brüssel aus "Frust mit den Griechen"...

    Auf dem Weg aus der Schuldenkrise bestehen zwischen dem IWF und der Regierung in Athen "große Differenzen", eine Einigung sei weit entfernt. Die IWF-Delegation hat mittlerweile Brüssel verlassen....welt.de

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin