Thursday, June 4, 2015

JUNIStel Media gr (Ιούνιος 2015 - b)

--
Η Αγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να συνεχιστεί η συνεργασία για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά δεν θα χάσει και τον... ύπνο της για ενδεχόμενο Grexit, προκύπτει από σημερινές συνεντεύξεις της Γερμανίδας καγκελαρίου.......Μέρκελ: Δεν θα χάσω τον... ύπνο μου για το Grexit!
-

(JUNImod2  elNews)
    ---

97 comments:

  1. Δεν θα δοθεί νέα λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup την Πέμπτη...

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι δεν σκοπεύει να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup που συναντιέται την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ερωτηθείς αν θα παρουσιάσει μια τέτοια λίστα, ο κ. Βαρουφάκης είπε στη Bild, "'Οχι, διότι το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο".

    Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όμως, θα είναι "έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βρει μια πλήρη λύση με τους εταίρους μας", είπε, προσθέτοντας ότι οι αντιπρόσωποι των τριών θεσμών πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι διαπραγματεύσεων "με ξεκάθαρη και εύρωστη" πρόταση.
    ethnos.gr
    16/6/15

    ReplyDelete
  2. Έντονη δυσαρέσκεια εντός και εκτός Ελλάδος έχει προκαλέσει η αποτυχία των συνομιλιών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές της χώρας...

    Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση των τριών θεσμών, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα πολύ σύντομα.

    Από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι πρόκειται για «μια δέσμη ουσιαστικών, ισορροπημένων και με οικονομικό αποτέλεσμα προτάσεων», σημειώνοντας ότι οι προτάσεις των θεσμών ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των 18 υπόλοιπων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που είναι επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε η πρόταση των θεσμών βασίζεται σε πέντε πυλώνες:

    Πρώτον, στην αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί να επιτύχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018, ανέφερε η εκπρόσωπος του Π.Μοσκοβισί.

    Δεύτερον, σε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Για παράδειγμα την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Τρίτον, στην προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από μία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Τέταρτον, στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και η μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων.

    Πέμπτον, στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους η Μπράιτχαρτ τόνισε πως οι στόχοι του 2015 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω..........http://www.elzoni.gr/html/ent/273/ent.55273.asp
    16/6/15

    ReplyDelete
  3. Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα, Τρίτη, ο αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος στις αρχές του μήνα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και του απηύθυνε την πρόσκληση....

    Ο κ. Φάιμαν επανέλαβε στον πρωθυπουργό την ανάγκη να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση της χρηματοδότης για την Ελλάδα.

    Δεν θα είναι μια επίσκεψη των «κόκκινων χαλιών», διευκρίνισε ο Βέρνερ Φάιμαν, σημειώνοντας ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει μια εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα, επισκεπτόμενος κοινωνικές εγκαταστάσεις, σχολεία και νοσοκομεία, όπως επίσης επιχειρήσεις και να συνομιλήσει με αυστριακούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

    Ο αυστριακός καγκελάριος ανταποδίδει επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Βιέννη στις 9 Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκλησή του, ο έλληνας πρωθυπουργός και η οποία είχε διεξαχθεί σε μια ιδιαίτερα θερμή και φιλική ατμόσφαιρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει μετά τις συνομιλίες ότι στη Βιέννη βρήκε έναν «καλό φίλο», καθώς είναι δεδομένη η μεγάλη διαφοροποίηση των θέσεων του Βέρνερ Φάιμαν απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση με εκείνες των άλλων ευρωπαίων ηγετών.
    in.gr
    16/6/15

    ReplyDelete
  4. Γιούγκερ: Αποφάσισα να σταματήσω να διαπραγματεύομαι με την Ελλάδα...

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, δεδομένης της Ελληνικής θέσης δεν οδηγούν πουθενά και αποφάσισε να σταματήσει να διαπραγματεύεται με την Ελλάδα.

    Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είπε ότι από την Κυριακή το βράδυ και μετά δεν έχει έρθει σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

    «Δεν με ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση, με ενδιαφέρει ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και συνέχισε λέγοντας ότι ίσως πράγματι τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας υποφέρουν περισσότερο από τους άλλους Ευρωπαίους, λόγω των προγραμμάτων προσαρμογής που έπρεπε να εφαρμοστούν.

    Ανέφερε πως δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα λέγοντας ότι αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να κάνει κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο λάθος.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2020, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι κατά την άποψή του η συζήτηση εντός και εκτός της Ελλάδας, θα ήταν ευκολότερη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς αυτό που προτείνουν οι θεσμοί(και η Επιτροπή) .

    Σημείωσε, τέλος, ότι ο ίδιος πρότεινε να αντικατασταθούν τα μέτρα από το ΦΠΑ, με άλλα όπως για παράδειγμα με περικοπές δαπανών στον τομέα της άμυνας.

    Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας για επίτευξη συμφωνίας, γιατί όπως είπε, "είναι σημαντικό για την ΕΕ, την Ελλάδα και για όλους".

    Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.
    Πηγή: ΑΠΕ
    riknews.com.cy
    16/6/15

    ReplyDelete
  5. Μικτά μηνύματα για την Ελλάδα από στελέχη της ΕΚΤ...

    Το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει να παρέχει κανονικά έκτακτη ρευστότητα (ELA) στις ελληνικές τράπεζες έως ότου η χώρα να πτωχεύσει, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Δεν αποσαφήνισε τι θα γίνει σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

    Την ίδια στιγμή, μήνυμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ έστειλε το επίσης μέλος του ΔΣ της Ευρωτράπεζας, Ιβ Μερς, όπως μεταδίδει το οικονομικό γερμανικό πρακτορείο MNI.

    Μια έξοδος από το ευρώ δεν προβλέπεται σε καμία ευρωπαϊκή συνθήκη και θεωρούμε τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα μη αναστρέψιμη, τόνισε ο κ. Μερς, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
    kathimerini.com.cy
    16/6/15

    ReplyDelete
  6. Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, κατά τις οποίες ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον κ. Θεοδωράκη ότι δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ, σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνία...

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τον Σταύρο Θεοδωράκη, την Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν σε καλό κλίμα.
    zougla.gr

    ReplyDelete
  7. Στην ερώτηση αν «η ελληνική κυβέρνηση είναι ένοχη για την παρούσα κατάσταση» ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε:...

    «Φυσικά. Δεν θα πρέπει ένας ηγέτης στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να υπόσχεται γη και ουρανό στο λαό του γιατί μετά μπορεί να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έδωσε. Εγώ δεν θα ψήφιζα ποτέ ένα τέτοιο κόμμα», υποστήριξε ο Φάιμαν, ενώ στην ερώτηση «τι θα συμβουλεύατε τον Τσίπρα», δήλωσε: «Με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες, θα τον συμβούλευα να λάβει σκληρά μέτρα για να εκπροσωπήσει την χώρα του στο εξωτερικό αλλά και για το ίδιο το κόμμα του».

    Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πενταετές σχέδιο. Χρειάζεται μία λύση έως το τέλος Ιουνίου και στη συνέχεια ένα πενταετές σχέδιο με στόχο να αποκατασταθεί η επενδυτική ασφάλεια στην Ελλάδα»...........http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=713365

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φάιμαν: καταστροφικές συνέπειες θα επιφέρει ένα Grexit ...

      Με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, συναντάται σήμερα στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας.

      Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι και Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

      Στο μεταξύ, κορυφαίοι Αυστριακοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν σε ημερίδα στη Βιέννη ότι τυχόν χρεωκοπία της Ελλάδας και έξοδός της από την Ευρωζώνη θα είχε για την Αυστρία καταστροφικές συνέπειες.

      Ο επικεφαλής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών έκαμε λόγο για πλήρη αποσταθεροποίηση στην, ιδιαίτερα σημαντική για την Αυστρία, περιοχή της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

      Μίλησε επίσης για μετάδοση της ανασφάλειας, που θα προκαλούσε ένα Grexit, σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που όπως είπε, θα έπληττε σοβαρά την οικονομία της Αυστρίας.
      riknews.com.cy

      Delete
  8. Την αισιοδοξία του ότι το ελληνικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί πριν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ...

    Όπως επεσήμανε σε δημοσιογράφους ο κ. Έρνεστ, όλες οι πλευρές οι οποίες εμπλέκονται στις συνομιλίες θα έπρεπε να εστιάσουν στο πώς θα επανακάμψει η ελληνική οικονομία, με τρόπο που δεν θα «κλυδωνίζει» τις αγορές.
    Πηγή: Reuters
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  9. Ποιοι άκουσαν τα νταούλια;...

    Η κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία της χώρας μας αντανακλάται στις διαρκείς υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, με αποκορύφωμα την τελευταία, όταν ο Standard and Poor's υποβάθμισε στις 11 Ιουνίου το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε "CCC" από "CCC+".

    Η προειδοποίηση ήταν σαφής: Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλες πιθανότητες να χρεοκοπήσει στο εμπορικό της χρέος μέσα στους επόμενους 12 μήνες, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές της.

    Παράλληλα, ο οίκος εκτιμούσε ότι η προοπτική για την Ελλάδα παρέμενε αρνητική, με την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση να παραμένει στο "C".

    Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Μόριτς Κρέμερ, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του συγκεκριμένου διεθνούς οίκου, δήλωνε πως, καθώς η ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται, «ίσως είναι θέμα χρόνου η χώρα να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τους ομολογιούχους ή τις τράπεζες».

    Και πρόσθετε πως «βάσει της τρέχουσας τάσης, ίσως είναι απλά θέμα χρόνου να βιώσουν και οι εμπορικοί πιστωτές μια αθέτηση πληρωμών», επισημαίνοντας ότι η «πραγματική προθεσμία» θα είναι τον Ιούλιο, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει κάποια από τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    «Εάν χάσουν αυτή την πληρωμή, εκτιμώ πως θα ήταν αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» είπε.

    Δυο μέρες μετά, στις 13 Ιουνίου, ο Standard and Poor's υποβάθμισε και το αξιόχρεο των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Ελλάδας........http://www.elzoni.gr/html/ent/285/ent.55285.asp
    16/6/15

    ReplyDelete
  10. Θα πεθάνουμε από ανοσία στα ψέματα...

    Ε κάποια στιγμή, δεν θα αντέξουμε άλλο. Η κοινωνία θα περάσει σε ένα άλλο στάδιο, μεταφυσικό. Πιστεύω πως θα μετακινηθεί σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου θα κυριαρχεί η ανοσία στο ψέμα και στον παραλογισμό.

    Μα, δεν υπάρχει καν λογική διέξοδος. Το σενάριο της ρήξης δεν μπορεί να ισχύσει. Γιατί δεν υπάρχει επόμενο κομμάτι στην αφήγηση. Το σενάριο της επαναφοράς σε φυσιολογική ροή της οικονομίας και πάλι δεν γίνεται. Γιατί δεν πρόκειται να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη με υπουργό τον Λαφαζάνη... Και η άλλη περίπτωση, της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μοιάζει πολύ δύσκολη με τόση αλαζονική διάθεση των "επαναστατών" που ήδη βρίσκονται στα ανάκτορα.

    Η κατάσταση δεν μαζεύεται με τίποτα. Ούτε και ο κόσμος μπορεί πλέον να αντιδράσει. Δεν ξέρει πια τι να ζητήσει και από ποιον να το διεκδικήσει. Είναι σαφές ότι ο ιερός κρατισμός αναδύεται σε κάθε προσπάθεια διευθέτησης οικονομικών ή πολιτικών ζητημάτων. Στα πανεπιστήμια, στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα χρηματοδοτικά προγράμματα, σχεδόν όλων των έργων που έχουν παγώσει..........http://www.capital.gr/story/3033209
    16/6/15

    ReplyDelete
  11. Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, τρίμηνης διάρκειας, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους...

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ σε ανακοίνωσή του, «την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 1.000 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 18 Σεπτεμβρίου 2015».

    Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 (Τ+2). Διευκρινίζεται πως οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

    Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους........zougla.gr

    ReplyDelete
  12. Με αναλυτική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων την οποία υπογράφει η επικεφαλής της γραμματείας Κατερίνα Σαββαΐδου, οι τράπεζες αλλά και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καλούνται να στείλουν στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναλυτικές πληροφορίες για τις τραπεζικές καταθέσεις υπό συγκεκριμένους όρους οι οποίοι καθορίζονται στην απόφαση....

    Η εγκύκλιος, αποτελεί στην πραγματικότητα «οδηγία» προς τις τράπεζες προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί θα πρέπει να αποσταλούν στις φορολογικές αρχές και ποιοι όχι. Ο βασικός «κανόνας» ο οποίος απορρέει και από σχετική υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί, είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενημερώνεται για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που παρουσιάζουν κίνηση άνω των 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση..........naftemporiki.gr
    17/6/15

    ReplyDelete
  13. «Μαύρες» προβλέψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος για την οικονομία...

    Καμπανάκι από τον Γιάννη Στουρνάρα για την καθυστέρηση της συμφωνίας.

    Καθόλου ενθαρρυντικά δεν αναμένονται τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, η οποία μπαίνει πάλι στο μονοπάτι της ύφεσης. Σήμερα το μεσημέρι ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας θα δημοσιεύσει την έκθεση για τη Νομισματική πολιτική και η κατάσταση η οποία αναμένεται να παρουσιάσει μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα. Ο διοικητής, ο οποίος βρίσκεται στη Φρανκφούρτη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, δεν αποκλείεται να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει από την καθυστέρηση της συμφωνίας και τις επιπτώσεις στην οικονομία.............protothema.gr
    17/6/15

    ReplyDelete
  14. Κρίσιμο το αυριανό Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα ...

    Υπό τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, γύρω από το ζήτημα της Ελλάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται αύριο στο Λουξεμβούργο.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις.
    Πρόσθεσε ότι χρειάζεται λύση στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τους τρεις θεσμούς, οι οποίοι, όπως υποστήριξε, υπέβαλαν μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση.
    Ανέφερε ακόμη ότι βάση της διαπραγμάτευσης αποτελεί η κοινή θέση των τριών θεσμών και ότι η πιο σημαντική ημέρα είναι η αυριανή, με τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
    Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αρνήθηκε να σχολιάσει εικασίες περί καταληκτικών ημερομηνιών και υπενθύμισε ότι το τρέχον προγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου.
    Πηγή: In.gr
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  15. Σε ακόμα μία αύξηση κατά 1,1δισ ευρώ του ορίου άντλησης έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA για τις εγχώριες τράπεζες προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες πρίν από λίγο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διασφαλίζοντας τη ρευστότητα των συστημικών τραπεζών...

    Η νέα αύξηση του ELA διαμορφώνει το όριο του ELA στα 84,1δισ ευρώ από 83δισ ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και η ΕΚΤ είχε αποφασίσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τις 18 Φεβρουαρίου 2015.

    Η απόφαση της ΕΚΤ συνδυάζεται με τις σημαντικές εκροές καταθέσεων τις προηγούμενες ημέρες.
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  16. Για προετοιμασίες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα Grexit κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, επικαλούμενο γερμανούς βουλευτές...

    Όπως σημειώνεται, ο Σόιμπλε είπε σε οικονομική επιτροπή της Κάτω Βουλής ότι αν και εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα έρθουν σε συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου, η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αποτυχίας, όπως ανέφεραν δυο βουλευτές.

    Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε ότι μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον γερμανικό προϋπολογισμό, ανέφεραν οι βουλευτές.

    Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται ότι θα πρέπει να κάνει επίσημη ανακοίνωση στη Βουλή ότι η Γερμανία χρειάζεται να καλύψει το μερίδιο της ζημιάς που της αναλογεί.

    Ο ίδιος ο γερμανός ΥΠΟΙΚ ωστόσο αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σε δημοσιογράφους.
    in.gr

    ReplyDelete
  17. Bild: Τέσσερις ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα...

    «Υπουργοί Οικονομικών δίνουν τελευταία διορία στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Bild» λίγο μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του Βελγίου, Γιόχαν φαν Όφερτφελντ, της Λιθουανίας Ριμάντας Σάντζιους και της Σλοβενίας Ντούσαν Μράμορ ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup απόψε στο Λουξεμβούργο....ethnos.gr

    ReplyDelete
  18. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι ο Κ. Ήσυχος επεσήμανε στη συνέντευξή του ότι «η Ελλάδα δεν μελέτησε ακόμη πλήρως όλο το "βάθος" των σχέσεών της με τη Ρωσία και υπολογίζει να αναπτύξει τις σχέσεις της με τις χώρες των BRICS, ειδικά σε ζητήματα ενέργειας»...

    Πρόσθεσε επίσης ότι άλλοι εν δυνάμει τομείς συνεργασίας με τους BRICS είναι οι μεταφορές, τα προϊόντα διατροφής, ο τουρισμός, καθώς και η ίδρυση ρωσο-ελληνικών εταιρειών στο έδαφος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Ήσυχο, η Αθήνα αναμένει «με ενδιαφέρον» τις συνομιλίες στην Αγία Πετρούπολη, ειδικότερα ως προς τη δυνατότητα συνέχισης των συνομιλιών για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS. Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας η Ελλάδα σχεδιάζει να μελετήσει λεπτομερώς εάν η ένταξή της στη νέα Τράπεζα είναι «ωφέλιμη για όλους».
    Όπως εκτιμά ο κ. Ήσυχος η Τράπεζα των BRICS μπορεί να αποτελέσει μια «εναλλακτική» του ΔΝΤ, καθώς είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί «μια Τράπεζα αντίβαρο, η οποία δεν θα αντιγράφει πλήρως και δεν θα υπάγεται στο ΔΝΤ ή σε άλλον παρόμοιο θεσμό». Κατά τη γνώμη του Κ. Ήσυχου η νέα Τράπεζα πρέπει να βασιστεί «στο αμοιβαίο και πολύπλευρο ενδιαφέρον» όλων των χωρών-μελών.....ΑΠΕ......zougla.gr

    ReplyDelete
  19. Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων...

    Στο 33,8% ανήλθε στο τέλος Δεκεμβρίου το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων έναντι 31,9% στο τέλος ∆εκεμβρίου του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δημοσιεύονται στην Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική.

    Επιδείνωση του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση παρουσίασαν όλες οι κατηγορίες τραπεζικών πιστώσεων: στεγαστικά δάνεια (2014: 28,6%, 2013: 26,1%), καταναλωτική πίστη (2014: 49,5%, 2013: 47,3%) και επιχειρηματικά δάνεια (2014: 33,5%, 2013: 31,8%).

    Για πρώτη φορά, υπάρχει αναλυτική πληροφόρηση (στοιχεία τέλους 2014), για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non-Performing Exposures - NPEs) καθώς και για τον τύπο ρυθμίσεων και οριστικών διευθετήσεων στις οποίες έχουν προβεί οι τράπεζες.

    Επισημαίνεται ότι η έννοια των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προσδιορίζεται από τα τεχνικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών με ομοιόμορφο τρόπο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης........ΑΜΠΕ.........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=227394

    ReplyDelete
  20. Ρωσία: Δεν Έχει Ζητηθεί Οικονομική Βοήθεια από την Ελλάδα...

    "Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια, από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, γίνεται για να συζητηθούν κοινά σχέδια αντί για χρήματα", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Sergei Storchak, όπως μεταδίδει το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters.

    "Δεν έχουν υπάρξει αιτήματα", δήλωσε ο Storchak στο Reuters στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Άγια Πετρούπολη. "Δεν υπάρχουν πόροι (στον προϋπολογισμό για την διάθεση χρημάτων)".........http://www.energia.gr/article.asp?art_id=95153

    ReplyDelete
  21. Αναστασιάδης προς Μέρκελ: Συμφωνία με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν...

    Το θέμα της Ελλάδας συζήτησαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Αναστασιάδη. «Μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο να υπάρξει, το συντομότερο δυνατόν, συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, συζητήθηκαν ενδεχόμενες επιπτώσεις στον ελληνικό λαό από τυχόν μη επίτευξη συμφωνίας και τονίστηκε η ανάγκη «μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο να υπάρξει, το συντομότερο δυνατόν, συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς».

    Ο κύπριος πρόεδρος και η καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδος.

    Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
    in.gr
    18/6/15

    ReplyDelete
  22. Σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους εξετάζουν ΕΚΤ και Κομισιόν ...

    Εντείνονται οι διεργασίες για εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, εν μέσω χαμηλών προσδοκιών στην παρούσα φάση, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στην αναζήτηση παραμέτρων που θα μπορούσαν να «ξεμπλοκάρουν» τις διαπραγματεύσεις. Μία τέτοια κίνηση φέρονται να σχεδιάζουν Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία.

    Αυτό υποστηρίξει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως μεταδίδει η «Καθημερινή».

    Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι είναι πιθανό να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την επόμενη Πέμπτη 25 Ιουνίου, αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=227421
    18/6/15

    ReplyDelete
  23. Λαγκάρντ: Ελλάδα και πιστωτές πρέπει να αρχίσουν να συζητούν ως ενήλικες...

    Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να συζητούν το θέμα της ελληνικής κρίσης ως «ενήλικες», δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Μόνο με διάλογο μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια απόφαση και αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε ακριβώς διάλογο, οπότε βασική προτεραιότητα κατά την άποψή μου είναι να αποκατασταθεί ο διάλογος με ενήλικες», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι θεσμοί τελούν εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων σημειώνοντας ότι ως τώρα αντιμετώπισαν το ελληνικό ζήτημα με πνεύμα ευελιξίας.

    Χρειάζονται αξιόπιστες προτάσεις και όχι «στάχτη στα μάτια» είπε η κ. Λαγκάρντ.

    Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε τη σημασία που αποδίδει το ΔΝΤ στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, αλλά και στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο μη πληρωμής των δανείων από την Ελλάδα ως το τέλος του Ιουνίου ανέφερε ότι από τυπικής απόψεως η Ελλάδα θα είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας έναντι του ΔΝΤ αλλά και ότι στη συνέχεια προβλέπεται μια σειρά διαδικασιών.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  24. Έκτακτο αίτημα κατέθεσε για την παροχή επιπλέον ρευστότητας κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης η Τράπεζα της Ελλάδας, εξαιτίας των εκροών ύψους 1 δισ. που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες...

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ ζήτησε την παροχή επιπλέον ρευστότητας 3 δισ. ευρώ μέσω του ELA.
    zougla.gr

    ReplyDelete
  25. Τις αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προτίθεται να ζητήσει πρόσθετη ρευστότητα από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ΕLA, διαψεύδει ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων...

    Νωρίτερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, καθώς η αύξηση του 1,1 δισ. ευρώ, η οποία δόθηκε την Τετάρτη, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να ζήτησε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ.

    Το ύψος του ELA αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα 84,1 δισ. ευρώ.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  26. Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα καθώς ούτε στο χθεσινό Γιουρογκρουπ κατέστη δυνατό να σημειωθεί πρόοδος, ένω οι θεσμοί έχουν δώσει στην Αθήνα διορία έως το τέλος του μήνα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να καταβάλει τις οφειλές της...

    Η Αθήνα βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο και θα πρέπει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα να υποβάλει προτάσεις που να ικανοποιούν τους θεσμούς.
    Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η απόφαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα το απόγευμα για συζήτηση του ζητήματος της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο.
    riknews.com.cy
    19/6/15

    ReplyDelete
  27. Τελευταίες κινήσεις για λήξη του αδιεξόδου και αποφυγή της χρεοκοπίας...

    ...........Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου τα 1,56 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, θα κηρυχθεί άμεσα ως «ληξιπρόθεσμος οφειλέτης» και δεν θα της δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών.

    «Η πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα στις 30 Ιουνίου είναι οριστική και δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ή η δυνατότητα να καθυστερήσει», ανέφερε όταν ερωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη Τύπου πριν το Eurogroup.

    Η ίδια σημείωσε πως αν δεν καταβληθεί η δόση τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι του Ταμείου, κάτι που όμως δεν συνεπάγεται πιστωτικό γεγονός για τους οίκους αξιολόγησης..............http://www.elzoni.gr/html/ent/370/ent.55370.asp
    19/6/15

    ReplyDelete
  28. Όσμπορν για Grexit: Η Βρετανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη...

    «Η Βρετανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο δυνατό σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν από το Λουξεμβούργο.

    Ο βρετανός υπουργός δήλωσε ότι η περιπέτεια για τη διάσωση της Ελλάδας έχει φτάσει στην «11η ώρα». Εξάλλου, προσερχόμενος στο Ecofin, ο κ. Όσμπορν προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμβιβασμό για την «παραμονή της στην ΕΕ».

    Σημειώνεται ότι ο κ. Όσμπορν το πρωί είχε μετρήσει λάθος τα κράτη - μέλη του ευρώ κάνοντας λόγο για 18 αντί για 19, με συνέπεια στα κοινωνικά δίκτυα να τον κατηγορήσουν ότι «έβγαλε πρόωρα την Ελλάδα από το ενιαίο νόμισμα».
    kathimerini.com.cy
    19/6/15

    ReplyDelete
  29. Ζημιές ύψους 85,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είχε η Γερμανία σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου...

    Συνολικά η Ευρωζώνη θα υφίστατο ζημιές ύψους τριακοσίων πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσό αναλογεί σε 1055 ευρώ για κάθε Γερμανό φορολογούμενο, ενώ στην περίπτωση του Λουξεμβούργου οι απώλειες θα ανέρχονταν σε 1637 ευρώ κατά κεφαλήν.

    Κάθε Ολλανδός θα ζημιωνόταν κατά 1099 ευρώ, κάθε Γάλλος κατά 989 και κάθε Λετονός κατά 250 ευρώ.

    Πηγή: ΚΥΠΕ
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  30. H Ελλάδα και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να επιτύχουν επειγόντως έναν συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η χώρα να μη μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, εξέφρασε την εκτίμηση ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκους, Έρικ Σουλτς...

    "Οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν με ταχείς ρυθμούς με στόχο την οριστικοποίηση ενός προγράμματος αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων το οποίο θα μπορέσει να θέσει τα θεμέλια για μία σταθερή ανάπτυξη στην ευρωζώνη", υπογράμμισε ο ίδιος.
    kathimerini.com.cy
    20/6/15

    ReplyDelete
  31. Ανησυχία προκαλεί στο NATO μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη καθώς εκτιμάται πως θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στον τομέα της ασφάλειας για την συμμαχία, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βέρσμποου...

    Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έχει κάνει ανοίγματα στην Ελλάδα όσο εκείνη «ταλαντεύεται» σε σχέση με το μέλλον της στο κοινό νόμισμα, διαπραγματευόμενη με τους πιστωτές της. Η Ρωσία αναβάθμισε μάλιστα τις σχέσεις της με την Ελλάδα την Παρασκευή, με το προσύμφωνο σχετικά με αγωγό φυσικού αερίου ο οποίος θα περνά από το ελληνικό έδαφος.

    «Eχει όντως επιπτώσεις για το NATO», δήλωσε ο κ. Βέρσμποου στο συνέδριο ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα και πρόσθεσε: «Επομένως αυτό μας ανησυχεί».
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  32. Πρόσκληση Τουσκ σε Ντράγκι, Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ για τη Σύνοδο της Δευτέρας...

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε πρόσκληση να συμμετάσχουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα, στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.....in.gr

    ReplyDelete
  33. Eurogroup: Συνεχίζεται εντατική δουλειά με στόχο συμφωνία εντός της βδομάδας ...

    Οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση συζήτησης, αλλά οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενο Eurogroup εντός της εβδομάδας, δήλωσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ευρωζώνης Γερούν Ντέιζεμπλούμ και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνεδρία το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα η οποία κράτησε μόλις 70 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ η νέα συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

    Οι δύο άνδρες σημείωσαν πως αναμένουν κατάλογο με πρόσθετες ελληνικές προτάσεις και στη συνέχεια με προαπαιτούμενες απο ελληνικής πλευράς ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή των Ελλήνων.

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση έφτασε με καθυστέρηση και ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα επιθυμούσαν να την είχαν λάβει νωρίτερα για να την εξετάσουν. Ο Π. Μοσκοβισί πρόσθεσε, από την πλευρά του, ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος ως το επόμενο Eurogroup που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδος.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε αποστολή εσφαλμένης πρότασης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι όντως υπήρξαν δύο προτάσεις, η μία ελήφθη αργά το βράδυ χθες και η άλλη σήμερα το πρωί, όμως όπως σημείωσε ο ίδιος, δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόσθεσε, ακόμη ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.............http://www.riknews.com.cy/index.php/news/evropi/item/18459-eurogroup-synexizetai-entatiki-douleia-me-stoxo-symfonia-entos-tis-vdomadas

    ReplyDelete
  34. Την πεποίθησή του πως θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters...

    Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, μάλιστα, πρόσθεσε πως η αποφυγή ενός του Grexit έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, παρά μειονεκτήματα.
    politisnews.eu

    ReplyDelete
  35. Με... ορίζοντα το τέλος της εβδομάδας...

    Στόχος μου είναι η επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος προσέθεσε ότι όλοι εργάζονται νύχτα μέρα γι' αυτόν τον στόχο.

    Οι ελληνικές προτάσεις ειναι μια "καλή βαση" συζήτησης αλλά οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενο Eurogroup σε λίγες μέρες, δήλωσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ευρωζωνης Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Μοσκοβισί........agelioforos.gr

    ReplyDelete
  36. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έρθει σε δύσκολη θέση, υπογράμμισε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ...

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υποστήριξε ότι η έλλειψη συμφωνίας, θα φέρει σε δύσκολη θέση την ΕΚΤ σχετικά με την παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

    Σχετικά με τη σημερινή αύξηση του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), ο Έβαλντ Νοβότνι τόνισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ αρκεί μόνο για σήμερα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έκτακτης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

    «Μόλις το αποτέλεσμα της Συνόδου γίνει γνωστό, τότε η ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα υπάρξει νέα αύξηση του ELA» εξήγησε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι σήμερα το ELA αυξήθηκε στα 87,8 δισ. ευρώ.
    zougla.gr
    22/6/15

    ReplyDelete
  37. Ολοκληρώνεται η σύνοδος - Παράταση του προγράμματος θα ζητήσει η Ελλάδα...

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπου για περισσότερες από δύο ώρες, εξετάστηκαν οι νέες ελληνικές προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής, η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε να ζητήσει εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας.
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  38. Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες...

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος προγράμματος, ενδεχομένως κατά έξι μήνες.
    in.gr

    ReplyDelete
  39. Συνολικά μέτρα 8 δισ. ευρώ (2,692 για το 2015 και 5,207 για το 2016) περιλαμβάνει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας....

    Συγκεκριμένα:

    -Από 1ης Ιουλίου ο νέος ΦΠΑ. Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ αποδίδει 1,36 δισ. ευρώ (0,74% του ΑΕΠ) το 2016 και 680 εκατ. ευρώ (0.38% του ΑΕΠ) το 2015, κάτι που σημαίνει ότι οι αλλαγές στο ΦΠΑ προγραμματίζεται να εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου.

    -Μέτρα 1,8 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό. Στις συντάξεις η εξοικονόμηση φτάνει το 1,05% του ΑΕΠ για το 2016 και το 0,37% του ΑΕΠ για φέτος.

    Συγκεκριμένα προβλέπονται:

    Περιορισμοί στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, 300 εκατ. ευρώ το 2016, 60 εκατ. ευρώ το 2015.......http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=227646

    ReplyDelete
  40. Με θετικά μηνύματα για την Ελλάδα και την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός της εβδομάδας ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλες.....

    Κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα επόμενα δύο 24ωρα κατά τα οποία οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών θα επεξεργαστούν τις ελληνικές προτάσεις.
    Με την ολοκλήρωση της τεχνικής επεξεργασίας, θα συνέλθει εκ νέου αύριο το Eurogroup για επικύρωση της συμφωνίας.
    Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση των προσδοκιών των τριών θεσμών.
    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι στην αυριανή σύνοδο του Eurogroup θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία θα υποβληθούν την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής.
    Είμαι πεπεισμένος, τόνισε, ότι θα καταλήξουμε σε μια οριστική συμφωνία τις επόμενες ημέρες, διότι αυτό χρειαζόμαστε.
    Κάνοντας επίσης μια ποδοσφαιρική μεταφορά, ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν μπορούν να "παίξουν παράταση".

    Ντόναλντ Τουσκ

    Βήμα προς τα εμπρός χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
    Ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο θα συγκληθεί το Eurogroup και πρόσθεσε ότι όλα τα μέρη είναι αποφασισμένα να εργαστούν για την εξεύρεση λύσης.

    Κ. Λαγκάρντ, Γ. Ντάισελμπλουμ

    Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες, τόνισε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
    Διευκρίνισε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουν ζητήσει οι θεσμοί.
    Ανάλογη ήταν και η θέση του Προέδρου του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει πολύ σκληρή δουλειά της επόμενες ώρες..........riknews.com.cy

    ReplyDelete
  41. Σφοδρές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική πρόταση ...

    Φωτιές ανάβει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς, η οποία περιλαμβάνει πολλά και σκληρά μέτρα. Η δημοσιοποίηση σημείων της πρότασης πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσουν. Η εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβερνητική ηγεσία, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup που αναμένεται να συγκληθεί αύριο, ολοκληρωθούν επιτυχώς, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει την ελληνική Βουλή πριν τεθεί προς έγκριση στα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών.

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο MEGA, εκτίμησε πως με βάση την ελληνική πρόταση η συμφωνία είναι πολύ δύσκολο να υπερψηφιστεί από τη Βουλή. Τόνισε πως δεν είναι δυνατό η αριστερά ως κυβέρνηση να καταθέσει τέτοιου είδους μέτρα και σημείωσε πως το αποτέλεσμα συνιστά τουλάχιστον αποτυχία της διαπραγμάτευσης. «Πέρα από την ατομική στάση των βουλευτών προέχει η κυβέρνηση να μην φέρει ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνθλίβει περαιτέρω κοινωνικές τάξεις, που θα λιώσουν εάν υποστούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει στον λαό γιατί φτάσαμε εδώ και ποιες είναι οι επιλογές καθώς και ότι «η Βουλή πρώτα μπορεί να στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας στους δανειστές και μετά εκλογές».....kathimerini.com.cy
    23/6/15

    ReplyDelete
  42. Γκάμπριελ: Πολιτικά άσχημο αν έσπαγε η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι...

    «Όλοι μας γνωρίζουμε ότι για την Ευρώπη θα ήταν, όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, άσχημο, εάν έσπαγε η πρώτη πέτρα από το ευρωπαϊκό σπίτι», δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και έκανε λόγο για εφικτή συμφωνία, εφόσον οι προτάσεις εξοικονόμησης της Αθήνας είναι στέρεες.

    Οι Έλληνες δεν πρέπει να πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα δεχθεί τα πάντα στις διαπραγματεύσεις από φόβο για ένα Grexit, δήλωσε ωστόσο ο κ. Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εταιρεία της Στουτγκάρδης και επανέλαβε ότι «ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη θα επιτρέψουν να εκβιαστούν». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης υποστήριξε ότι δεν θα έφερνε αποτέλεσμα, «εάν την επόμενη μέρα είχαμε δημιουργία νέων χρεών».
    ethnos.gr
    23/6/15

    ReplyDelete
  43. «Χαμηλώνει ο πήχης» των προσδοκιών για συμφωνία...

    Λίγες ώρες πριν το σημερινό Eurogroup, και ο πήχης των προσδοκιών για μία τελική συμφωνία έχει χαμηλώσει σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν από χθες στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά."Δεν μπορεί να υπάρξει staff level agreement αυτή την στιγμή " λέει ευρωπαίος αξιωματούχος στην "Κ" δίνοντας περισσότερες ελπίδες να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος μετά την μεσημεριανή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.

    Από την πλευρά τους οι θεσμοί φαίνεται να επιμένουν στην πρώτη πρόταση που είχε γίνει στον κ. Τσίπρα, την γνωστή και ως" πρόταση Γιουνκέρ" με την ελληνική πλευρά να προβάλει αντιστάσεις σε μία σειρά από θέματα. Οι αντιστάσεις της ελληνικής πλευράς αφορούν συγκεκριμένα την σταδιακή μείωση του ΕΚΑΣ αλλά και στην μη αναστροφή των ασφαλιστικών και εργασιακών μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Συγχρόνως στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η ελληνική πλευρά προτάσσει μία σειρά από όρους που δεν βοηθάνε σε επίτευξη συμφωνίας ενώ επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που δεν ήταν μέσα στην ελληνική πρόταση

    Οι θεσμοί εκτιμούν ότι η ελληνική πρόταση βασίζεται σε εισπρακτικά μέτρα, που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση απ’ ό,τι οι περικοπές δαπανών.................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=211013
    24/6/15

    ReplyDelete
  44. Νέα πρόταση κατέθεσαν προς την ελληνική πλευρά οι δανειστές. Οι δανειστές παρουσίασαν νέες προτάσεις στην Αθήνα για να γεφυρωθούν οι διαφορές, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες.

    ReplyDelete
  45. Reuters: Οι θεσμοί κατέθεσαν νέα πρόταση στην Αθήνα...

    Καινούριες αντι-προτάσεις παρουσίασαν την Τετάρτη οι δανειστές στην Ελλάδα με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών για μια συμφωνία, ανέφεραν στο Reuters πηγές κοντά στις συζητήσεις.

    Η αντιπρόταση ήρθε μετά από την απόρριψη των προτάσεων της Ελληνικής πλευράς, οι οποίες περιλάμβαναν μία σειρά από φοροεισπρακτικά μέτρα και υψηλότερες εισφορές στο συνταξιοδοτικό, με σκοπό την αύξηση των εσόδων και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

    Η πρόταση των δανειστών της Ελλάδας έρχεται λίγο πριν την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τριών θεσμών στις Βρυξέλλες, αλλά και το Eurogroup προκειμένου να προετοιμαστεί η αυριανή Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης.

    Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζονται οι συνομιλίες στο ανώτερο επίπεδο με στόχο την προετοιμασία του σημερινού Eurogroup, όπως ανέφερε η επίτροπος, αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση των Κρίσεων, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα...................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64207874
    24/6/15

    ReplyDelete
  46. Σε νέα αύξηση του ορίου ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προχώρησε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα...

    Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ το σύνολο του ποσού που ζήτησε. Τραπεζικές πηγές το τοποθετούν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

    Πλέον ο συνολικός ELA που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στα 90 δισ. ευρώ περίπου.

    Πηγές του ευρωσυστήματος ανέφεραν πως εφόσον κριθεί αναγκαίο η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου μέσα στις επόμενες 24 ώρες για να εξετάσει τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών.
    agelioforos.gr

    ReplyDelete
  47. Για «αξιοθρήνητη εικόνα» των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εμφανίζονται «διχασμένοι, χωρίς στόχο και αναξιόπιστοι», μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, κάνει λόγο στο σημερινό κύριο άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ»...

    Δεν είναι σαφές τι επιδιώκουν με την αναβλητική τους τακτική οι «θεσμοί» και κάποιοι αρχηγοί κυβερνήσεων και, αν αυτή έχει εκδικητικά κίνητρα, τότε αυτό δεν αρμόζει σε ψύχραιμους πολιτικούς, τονίζει στο άρθρο η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της εφημερίδας, Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ.

    Προβάλλοντας τα ερωτήματα «ποιοί είναι οι λόγοι που δεν υπάρχει γρήγορα μια απόφαση», και «που είναι ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίδας καγκελάριου», η αρθρογράφος σημειώνει ότι αυτή η αναβλητική συμπεριφορά αποτελεί αίνιγμα και η Σύνοδος στις Βρυξέλλες έδειξε ότι πολλοί δεν θέλουν μια λύση και φλερτάρουν περισσότερο με ένα Grexit χωρίς όμως να σκεφτούν ότι μετά θα χαθούν και τα πολλά δισεκατομμύρια διάσωσης της Ελλάδας, που είναι χρήματα των φορολογούμενων............http://go.naft.gr/eDfCGc

    ReplyDelete
  48. Παράταση έως τις 27 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

    ReplyDelete
  49. Βερολίνο: Εurogroup με γρίφους...

    Διχογνωμία στη γερμανική κυβέρνηση για την πλήρη παραμονή του ΔΝΤ στην Ελλάδα...

    Είναι ένα Eurogroup με πολλά ερωτηματικά. Η σημερινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αρχίζει με φόντο τις νέες μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές και τους έλληνες διαπραγματευτές. Στο γρίφο συνέβαλε και η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης δήλωσε ότι «πηγαίνουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες στη σημερινή συνάντηση». Αυτό δεν προμηνύει οπωσδήποτε κάτι το καλό, δεδομένου ότι οι Γερμανοί είχαν προσέλθει με τις ίδιες ακριβώς «ρεαλιστικές προσδοκίες» και στις προηγούμενες συσκέψεις του Eurogroup για την Ελλάδα, οι οποίες είχαν ως γνωστό άδοξο τέλος.

    Παρόλα αυτά, ορισμένοι έγκυροι παρατηρητές, όπως ο ανταποκριτής της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στις Βρυξέλλες Βέρνερ Μούσλερ, εκφράζουν την πεποίθηση ότι έστω και στο παρά πέντε θα βρεθεί συμφωνία. Μόνο που «η σωτηρία αυτή δεν θα λύσει το πρόβλημα» προσθέτει. Η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη από τους δανειστές και οι αιτίες του κακού, όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας, δεν θα εκριζωθούν - απλώς στα «παλιά δάνεια θα προστεθούν καινούρια»...............http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=716328

    ReplyDelete
  50. Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι τελείωσε η συνάντηση του κ.Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ....

    Το βράδυ της Τετάρτης στις 12 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση Τσίπρα με τους θεσμούς και το πρωί της Πέμπτης θα συνέλθει νέο Eurogroup.

    Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα, αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η κυβέρνηση, λίγη ώρα έπειτα από την λήξη της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

    Οπως σημειώνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «οι θεσμοί κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

    Στο ίδιο σημείωμα τονίζεται ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση» και ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

    Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται μιλούν για νέο έκτακτο Eurogroup αύριο και για σύγκλιση νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα αύριο, μετά τη λήξη της προγραμματισμένης Συνόδου των χωρών της Ε.Ε. Φαίνεται επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα απόψε.
    tovima.gr

    ReplyDelete
  51. Πιθανή νέα συνεδρίαση του Εurogroup αύριο...

    Χωρίς να έχουν στα χέρια τους την τεκμηριωμένη έκθεση των θεσμών για το σχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια απόφαση απόψε. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συνεδριάσει εκ νέου αύριο το Eurogroup, με στόχο να καταλήξει σε μια απόφαση, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.....ethnos.gr

    ReplyDelete
  52. 21:50 Διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup και να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση Τσίπρα με τους θεσμούς στις 12 το βράδυ την Τετάρτη...

    21:45 Non paper της κυβέρνησης αναφέρει ότι : 1. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. 2. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. 3. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
    21:15 Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Bloomberg που επικαλείται ο Guardian, αναφέρουν ότι ενδέχεται απόψε το Eurogroup να είναι σύντομο -ακριβώς λόγω της διαφωνίας- και τελικά να υπάρξει νέα συνάντηση την Παρασκευή.

    21:00 Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: «Είμαι περίεργος πώς θα είναι η Ευρωζώνη μετά την αποψινή συνάντηση. Θα είμαστε εδώ μέχρι το πρωί.»............http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=716193

    ReplyDelete
  53. Σε αγώνα δρόμου η ελληνική κυβέρνηση ...

    Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επιτευχθεί συμφωνία έχει αποδυθεί η Αθήνα.
    Μέχρι στιγμής, οι δύο βασικότερες διαφωνίες εντοπίζονται στην απόδοση των μέτρων για το ασφαλιστικό, κυρίως σε σχέση με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε αργά χθες βράδυ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
    Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα παραμένει σταθερή στις θέσεις της.
    riknews.com.cy
    25/6/15

    ReplyDelete
  54. Το δικό του μήνυμα για το θρίλερ των διαπραγματεύσεων έδωσε μέσω Twitter ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, το βράδυ της Τετάρτης...

    Ο κύριος Πιρς ανέβασε μια φωτογραφία με ένα κεράκι αναμμένο, προφανώς από κάποια ελληνική εκκλησία και έγραψε: «Ακόμα ελπίζω για ένα καλό αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες».
    zougla.gr

    ReplyDelete
  55. Στις 24:00 ξεκίνησε νέα δίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Νωρίτερα, το κρίσιμο Eurogroup διεκόπη πρόωρα, για να συνεχιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

    Προηγήθηκε ένα «μίνι υπουργικό» στην βελγική πρωτεύουσα του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος βρίσκεται εκεί για σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει στην κατεύθυνση που κινείται η νέα πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

    Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι «η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα».

    Αναφέρουν, επίσης, ότι οι θεσμοί κατέθεσαν νέα πρόταση, «η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση» και προσθέτουν ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα»..........http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500007410

    ReplyDelete
  56. «Υπαναχωρούμε παρά προοδεύουμε, δεν έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο ζήτημα της Ελλάδας». «Είναι πρώτα θέμα των υπουργών Οικονομικών και μετά των θεσμών», δήλωσε μεταξύ αλλων η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών...

    «Η Eλλάδα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους τρεις θεσμούς» υπογράμμισε.

    ReplyDelete
  57. Η Βουλγαρία έχει έναν λόγο παραπάνω να φοβάται ένα ελληνικό «ατύχημα»...

    Η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα, η οποία αντιπροσωπεύει ένα μόνο μικρό τμήμα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά που αν χρεοκοπούσε αυτό θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη. Το γνωρίζουν οι πάντες. Και η φτωχή Βουλγαρία, η οποία αισθάνεται ιδιαίτερα ευάλωτη μπροστά στις δραματικές εξελίξεις στη διπλανή της πόρτα, ενόσω μάλιστα παλεύει να συνέλθει από τη χειρότερη τραπεζική κρίση των τελευταίων τριών δεκαετιών.

    Στα πρώτα σενάρια περί χρεοκοπίας, λοιπόν, στις αρχές του έτους, υπήρξαν αρκετοί βούλγαροι καταθέτες που αποφάσισαν να μην αφήσουν τις λιγοστές οικονομίες τους στο έλεος ενός ελληνικού «ατυχήματος». Ανάμεσά τους και ο Νικολάι Στογιάνοφ, οικονομικός συντάκτης, ο οποίος κουρασμένος από την «ελληνική τρέλα», όπως δήλωσε τους New York Times, σήκωσε τα χρήματά του από μεγάλη ελληνική τράπεζα στη Βουλγαρία και τα μετέφερε σε γερμανική, όπου διατηρεί λογαριασμό η γυναίκα του.........http://news.in.gr/world/article/?aid=1500007635

    ReplyDelete
  58. Στο χθεσινό Γιούρογκρουπ, οι δύο πλευρές παρέμειναν στις θέσεις τους. Εξετάστηκαν τόσο το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί όσο και οι προτάσεις της Αθήνας...

    Οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών θα συνεχιστούν σε εντατικούς ρυθμούς, σε όλα τα επίπεδα, έως την επόμενη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, με ζητούμενο την εξεύρεση της χρυσής τομής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η Καγκελλάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει συμφωνία πριν από την Δευτέρα, οπότε ανοίγουν οι αγορές.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι στο χθεσινό Γιούρογκρουπ αρκετοί συνάδελφοί του επέκριναν το κείμενο των Θεσμών.....riknews.com.cy

    ReplyDelete
  59. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και πως μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της θα βρεθεί, παρόλο που μπορεί να χρειαστούν ακόμη μερικές μέρες...

    Σε ερώτηση του γερμανικού δικτύου ARD αν θεωρεί ότι μπορεί να συμβεί ένα “Grexit”, ο Σουλτς απάντησε: «Δεν το νομίζω. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η λογική θα επικρατήσει στο τέλος. Γι αυτό πιστεύω ότι ίσως πρέπει να περιμένουμε μια ή δύο μέρες, αλλά θα υπάρξει λύση».
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  60. Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η εξοντωτική μέθοδος που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική διαπραγμάτευση δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς....

    Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΕΕ , Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε αρκετές ώρες. «Είμαι εξουθενωμένος, είμαι κουρασμένος» δήλωσε ο Γιούνκερ. «Δεν μου αρέσει αυτή η μέθοδος εργασίας που δεν με αφήνει να κοιμηθώ», «δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι», είπε. Δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος εργασίας, ούτε για εμάς, ούτε για εσάς (τους δημοσιογράφους)» συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

    Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Όπως είπε, οι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών της. Πρόσθεσε ότι δε χρειάζεται να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα και ότι οι ηγέτες καλούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου..............http://www.zougla.gr/politiki/article/giounker-lan8asmenos-o-tropos-doulias-sto-eliniko-zitima

    ReplyDelete
  61. Σουλτς: Τους δίνουμε 7,3 δισ., γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν τα δέχονται, δεν το καταλαβαίνω...

    Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση για το ελληνικό πρόγραμμα και ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Grexit. Πιστεύω ακόμη ότι θα επικρατήσει τελικά η λογική, ακόμη και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια-δυο μέρες, αλλά θα υπάρξει λύση», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και πρόσθεσε:

    «Τώρα το θέμα είναι η ελληνική κυβέρνηση απλώς να δεχθεί η τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας να μπορεί να εκταμιευθεί, 7,3 δισεκατομμύρια. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν το δέχονται, δεν το καταλαβαίνω. Ισως να το μάθουμε. Εάν αυτά τα χρήματα εκταμιευθούν, έχουμε χρόνο - λίγους μήνες - για να κάνουμε κάτι. Οχι για να μιλήσουμε για το χρέος, αλλά για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση. Αλλιώς η Ελλάδα δεν θα σταθεί ποτέ ξανά στα πόδια της. Για αυτό είμαι κάπως έκπληκτος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να δεχθεί τις προσφορές, αλλά ίσως να επικρατήσει τελικά η λογική».

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο έλληνας Πρωθυπουργός είναι «τζογαδόρος ή αφελής», ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης επισημαίνει: «Ούτε τζογαδόρος ούτε αφελής. Βρίσκεται όμως σε μια κατάσταση στην οποία εγώ δεν θα ήθελα να βρίσκομαι. Και μερικές φορές υπάρχουν στη ζωή στιγμές, όπου ο άνθρωπος πρέπει να κάνει κάτι, να σταθεί αναγκαστικά απέναντι στους ίδιους τους δικούς του ανθρώπους..........http://www.tanea.gr/news/politics/article/5252410/soylts-toys-dinoyme-7-3-dis-giati-aytoi-oi-anthrwpoi-den-ta-dexontai-den-to-katalabainw/

    ReplyDelete
  62. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαπραγμάτευση της χώρας μας με τους θεσμούς...

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έχω αυτή την άποψη. Θεωρούμε ότι ένα μέρος της κοινής γνώμης στην Ευρώπη -και όχι αποκλειστικά στη Γερμανία- θα έβλεπε με ευνοϊκό τρόπο μια έξοδο της Ελλάδας. Κατά την άποψή μου θα ήταν κάτι το λανθασμένο όχι για τη χώρα μου, γιατί δεν είμαστε στο εδώλιο του κατηγορούμενου, αλλά γιατί μια έξοδος της Ελλάδας θ' αντιπροσώπευε ήττα για την Ευρώπη. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης χρειάζεται φυσικά να δοθεί ένας ξεκάθαρος ορίζοντας σε ό,τι αφορά τις διάφορες παρεμβάσεις. Οι Έλληνες και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνουν ότι το έχουν πράξει, αλλά από τους θεσμούς οι απόψεις είναι διαφορετικές. Είμαστε πολύ κοντά. Εκτιμώ ότι αύριο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και δε το λέω με εγωισμό ως Ιταλός αλλά ως Ευρωπαίος. Βρισκόμαστε στο τελευταίο χιλιόμετρο και εκτιμώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μπορέσει να γίνει πράξη».
    zougla.gr
    26/6/15

    ReplyDelete
  63. "Κερδίζει η λογική..."....

    Το κυβερνητικό επιτελείο στην Αθήνα φαίνεται να πιστεύει ότι η τακτική που ακολουθεί θα αποφέρει στο τέλος τα ποθητά αποτελέσματα.
    Ενδεικτικό τούτου είναι και οι αναφορές από κυβερνητικές πηγές λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης συνεδρίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
    "Όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί", αναφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, "οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική".
    Οι ?ίδιες πηγές? αποδίδουν !!!!!!!!!!!!!!!!!!!επικοινωνιακά χαρακτηριστικά!!!!!!!!!!!!! στη φράση "game is over", που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό......riknews.com.cy

    ReplyDelete
  64. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα θέσει σε καραντίνα την Ελλάδα, εξετάζουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία το Σάββατο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian....

    Ο Ian Traynor, ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ότι κατά το Eurogroup του Σαββάτου και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, τότε θα εξετασθεί και ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης, που ουσιαστικό στόχο θα έχει να προστατεύσει την Ευρωζώνη από το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

    Θα πρόκειται επί της ουσίας για μία «καραντίνα» η οποία θα περιλαμβάνει την επιβολή capital controls, τα οποία θα αφορούν και τα ATMs, προκειμένου να υπάρξει προστασία για το ευρισκόμενο ούτως ή άλλως σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Να επισημανθεί πως επαναλαμβάνεται η εκτίμηση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι και τόσο μεγάλες, προσθέτοντας ότι έχει υπάρξει συμφωνία για το θέμα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ η διαφορά στον ΦΠΑ φθάνει μόλις στα 107 εκατ. ευρώ.
    crashonline.gr

    ReplyDelete
  65. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε σε έναν άλλο ηγέτη της Ε.Ε. ότι «ίσως να ήταν καλύτερο» για την Ελλάδα να αποσυρθεί από την Ευρωζώνη, προκειμένου να μπορέσει να διορθώσει την οικονομία της, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το οποίο επικαλείται διπλωματικό έγγραφο το οποίο έχει διαρρεύσει...

    Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Βρετανός πρωθυπουργός θεωρεί ότι ένα Grexit ίσως να αποτελεί την καλύτερη επιλογή, αν και αναγνωρίζει ότι εμπεριέχει σημαντικά ρίσκα.

    Το εν λόγω έγγραφο αποτελεί αναφορά μιας ιδιωτικού χαρακτήρα συζήτησης μεταξύ του Κάμερον και ενός Ευρωπαίου ομολόγου του σχετικά με τα αιτήματά του περί μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. Ο Κάμερον φέρεται να προέβη στα εν λόγω σχόλια σε ανεπίσημο πλαίσιο.

    «Σχετικά με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε εάν θα ήταν σοφό για την Άνγκελα Μέρκελ να επιτρέπει η συζήτηση για την Ελλάδα να γίνεται σε επίπεδο πρωθυπουργών, και εξέφρασε την άποψη ότι ίσως να ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη προκειμένου να τακτοποιήσει την οικονομία της- αν και δέχτηκε επίσης ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και σε αυτό».
    Βρετανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να προβούν σε επίσημα σχόλια σχετικά με τις φερόμενες απόψεις του πρωθυπουργού της χώρας για την Ελλάδα και το ευρώ.
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  66. Το βελγικό πρακτορείο Belga αναφερόμενο σε δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σχολίασε πως «Ο Σαρλ Μισέλ ψέγει όσους καλύπτουν τα πρόσωπά τους και αρνούνται τις πολιτικές αποφάσεις»....

    «Δεν είμαι ευτυχής που βλέπω ότι κάποιοι ηγέτες καλύπτουν τα πρόσωπά τους» αναθέτοντας τις συζητήσεις για την Ελλάδα σε εμπειρογνώμονες και στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου υπογραμμίζοντας στη συνέχεια τα εξής: «Είμαστε κοντά στον κίνδυνο να εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα. Οι τεχνικές διαδικασίες ήταν πολύ σημαντικές για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν είμαι χαρούμενος που ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλύπτουν τα πρόσωπά τους μεταθέτοντας το δικό τους έργο σε εμπειρογνώμονες των θεσμών και στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Εγώ ήμουν έτοιμος να λάβω πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης.
    zougla.gr

    ReplyDelete
  67. Διαψεύδει κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας του εκμυστηρεύτηκε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή είναι έτοιμος και να προκηρύξει εκλογές...

    Στις 10.05 το βράδυ της Παρασκευής, μόλις ο Κύπριος Πρόεδρος προσγειώθηκε στη Λάρνακα προερχόμενος από τις Βρυξέλλες, ενημερώθηκε για το θέμα και έδειξε να δυσφορεί.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε αργά το βράδυ στο «Βήμα» ότι «ουδέποτε διεξήχθη τέτοιος διάλογος ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».
    tovima.gr

    ReplyDelete
  68. Πολιτική απάτη που μετεξελίσσεται τώρα σε πραξικόπημα και που ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες ενώ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και απειλεί το ιστορικό της κεκτημένο, χαρακτήρισε Ευάγγελος Βενιζέλος, την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα...

    «Αποδεικνύεται με τον πιο ωμό τρόπο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε. Σπατάλησε έξι πολύτιμους μήνες, επιδείνωσε όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αποδυνάμωσε την θέση της χώρας και την εξέθεσε σκόπιμα σε ακραίες απαιτήσεις των πιστωτών έχοντας στο μυαλό της εξαρχής την καταστρατήγηση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος», ανέφερε σε δήλωσή του επισημαίνοντας ότι το αποφάσισε «τώρα, τρεις μόλις ημέρες πριν τη λήξη της παράτασης του προγράμματος, με τις τράπεζες σε οριακή κατάσταση να περιμένουν κάθε ημέρα τη βοήθεια του ELA, με τη χώρα υπό την άμεση απειλή ασύντακτης χρεοκοπίας , ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απεκδύεται της ευθύνης του οργανώνοντας μια καρικατούρα δημοψηφίσματος κατά παράβαση του Συντάγματος».

    Ο κ. Βενιζέλος αμφισβητεί την διαδικασία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς επικαλείται τη διάταξη του Συντάγματος και το νόμο περί δημοψηφίσματος: «Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, όταν το θέμα αυτό είναι ευθέως και πρωτίστως δημοσιονομικό, αντιβαίνει στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος. Η εξ υφαρπαγής διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μοίρα της χώρας μέσα σε μια εβδομάδα με προδημοψηφισματική περίοδο μόλις πέντε ημερών συνιστά ωμή παραβίαση του σχετικού νόμου 4023/2011 που παραπέμπει ( άρθρο 21 ) στις προθεσμίες και τις διαδικασίες του εκλογικού νόμου. Μέσα σε πέντε ημέρες δεν διεξάγεται ο επιβαλλόμενος από το Σύνταγμα και το νόμο δημοκρατικός διάλογος»...........http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113569065

    ReplyDelete
  69. Μούδιασμα φαίνεται πως ήταν η πρώτη αντίδραση των θεσμών στις Βρυξέλλες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καλέσει δημοψήφισμα για την απόρριψη ή την αποδοχή της πρότασης των δανειστών, η οποία ουσιαστικά αφήνει "στον αέρα" το κρίσιμο Eurogroup που είναι, έως τώρα τουλάχιστον, προγραμματισμένο να αρχίσει στις 15:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, όπως μεταδίδει το skai.gr....

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχαν κάποια πρωτύτερη ενημέρωση για την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα. Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ έχουν έως τώρα αρνηθεί να τοποθετηθούν για το δημοψήφισμα, ή εάν ήταν είχαν γνώση της υπόθεσης............http://www.capital.gr/story/3037697

    ReplyDelete
  70. Άμεσα, από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ενημερώθηκαν για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξαχθεί δημοψήφισμα, οι Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ...

    Η Γερμανίδα καγκελάριος μάλιστα, αφού ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για το ερώτημα, απάντησε ότι αυτό θα ισοδυναμεί με «ναι ή όχι στο ευρώ», ενώ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα.

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για το δημοψήφισμα τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως και τους επικεφαλής του ΔΝΤ, οι οποίοι δεν θέλησαν να σχολιάσουν την απόφαση του Μαξίμου.
    zougla.gr

    ReplyDelete
  71. Αποσύρουν την πρότασή τους οι δανειστές; ...

    Δραματικές εξελίξεις σημειώνονται στο ελληνικό ζήτημα μετά την απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στις πέντε Ιουλίου προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσον αποδέχεται την πρόταση των διεθνών πιστωτών.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταδίδει ότι το σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικεντρωθεί πλέον σε ένα Σχέδιο Βήτα για την Ελλάδα, κάτι το οποίο φέρονται να επιθυμούν κάποιες χώρες.

    Μεταδίδει επίσης ότι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι και η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων

    Οι δανειστές φέρονται έτοιμοι να αποσύρουν την πρότασή τους, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει στο δημοψήφισμα.

    Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, φέρουν τους δανειστές να προχωρούν στη συγκεκριμένη κίνηση με στόχο να αποδυναμώσουν ουσιαστικά την κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς με απόσυρση της πρότασης, το δημοψήφισμα θα είναι άνευ αντικειμένου.

    Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε ότι εάν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μια συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι, προσθέτοντας ότι είναι ώρα για Σχέδιο Βήτα.
    Νίκος Κέττηρος
    Πηγή: in.gr

    ReplyDelete
  72. Σε δήλωση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και την απόφαση για διενέργεια δημοψηφήσματος προέβη ο πρέδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου....

    Οπως είπε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα και παντελής έλλειψη αλληλεγγύης. Αναλυτικά, η δήλωση Ομήρου:

    «Η ανάλγητη μεταχείριση της Ελλάδας από τους δανειστές και εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν άφησε πολλά περιθώρια στην Ελληνική Κυβέρνηση.

    Η διενέργεια δημοψηφίσματος που εξάγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταδεικνύει το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την παντελή έλλειψη αλληλεγγύης.

    Συνιστά ταυτόχρονα την κορύφωση της κρίσης στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η έλλειψη οικονομικής και κοινωνικής συνοχής οδηγεί και σε διατάραξη της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αυτή την ώρα αισθανόμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι στον ελληνικό λαό».
    kathimerini.com.cy
    27/6/15

    ReplyDelete
  73. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμβούλευσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  74. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμβούλευσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα...

    Σε συνέντευξή του στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι η ιδέα διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, καθώς την είχε προτείνει και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου. Όμως αντίθετα με τότε, που ο Γερμανός αντικαγκελάριος είχε θεωρήσει την πρόταση λανθασμένη, πλέον την υποστηρίζει.

    "Θα ήταν σώφρον αυτή τη φορά να ακολουθήσουμε τον (Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη) Τσίπρα", είπε χαρακτηριστικά.

    Ένα δημοψήφισμα θα είχε νόημα, πρόσθεσε ο Γκάμπριελ, όταν είναι ξεκάθαροι οι όροι του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας...........http://www.capital.gr/story/3037728

    ReplyDelete
  75. Οι υπάλληλοι αλλά ίσως και πολλοί βουλευτές έσπευσαν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους ...

    Πανικός επικρατεί από χθες σε όλα τα ΑΤΜ της χώρας με χιλιάδες πολιτών να σπεύδουν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους υπό το φόβο να στερέψουν οι τράπεζες από ρευστότητα.................http://www.protothema.gr/politics/article/488221/adeiasan-ta-duo-atm-tis-voulis-/

    ReplyDelete
  76. Τη θέση ότι «αλλάζουν όλα», σε σχέση με το δημοψήφισμα, εάν οι θεσμοί αποδεχθούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στο προγραμματισμένο για σήμερα, Σάββατο, Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος...

    Μιλώντας στο Mega εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων μετά την προαναγγελία του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι δεν κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και πως το διακύβευμα δεν είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=227836

    ReplyDelete
  77. Στις 12 ώρα Ελλάδας συνεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει την ημερήσια διάταξη του σημερινού Eurogroup....

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, αυτήν την ώρα τα κράτη-μέλη προετοιμάζουν τις θέσεις τους, οι οποίες θα παρουσιαστούν κατά τη συνεδρίαση των εμπειρογνωμώνων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πρoηγείται του σημερινού Eurogroup.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  78. Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχηματίστηκαν ουρές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. προκειμένου να κάνει ανάληψη των χρημάτων του, με το φόβο ότι οι τράπεζες θα κλείσουν και θα ξεμείνουν από ρευστό....

    Σε ολόκληρη τη χώρα σχηματίστηκαν ατελείωτες ουρές. Από το πρωί η ίδια εικόνα, με πολλά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης να μην διαθέτουν πλέον χρήματα και τους πολίτες να ψάχνουν από ΑΤΜ σε ΑΤΜ, προκειμένου να κάνουν ανάληψη.

    Επίσης το πρωί του Σαββάτου πολύ κόσμος πήγε σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.
    tovima.gr

    ReplyDelete
  79. B. Koρκίδης: Λάθος απόφαση με λάθος ερώτημα σε λάθος στιγμή...

    «Λάθος απόφαση με λάθος ερώτημα σε λάθος στιγμή. Το Δημοψήφισμα δεν είναι επίδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας & διχασμού του ελληνικού λαού;».

    ReplyDelete
  80. Griechenland: Erste Geldautomaten sind leer...

    Die Griechen stehen Schlange vor den Banken. Die Sozialdemokraten in Athen fordern Ministerpräsident Tsipras wegen des Referendums zum Rücktritt auf..........zeit.de

    ReplyDelete
  81. Αιχμές από την κόρη του Τάσσου Παπαδόπουλου κατά Καμμένου...

    "Η ιστορία του Έθνους γράφτηκε με ΟΧΙ, το ΟΧΙ του 1940, το ΟΧΙ του Τάσσου Παπαδόπουλου στο σχέδιο Ανάν, το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου στην ταπείνωσή μας" έγραψε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

    Τη δήλωση για τον Τάσσο Παπαδόπουλο επανέλαβε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε δηλώσεις του το Σάββατο. Φαίνεται όμως ότι οι συνεχείς αναφορές του στον αείμνηστο πρώην πρόεδρο της Κύπρου ενόχλησαν την κόρη του, Αναστασία Παπαδοπούλου.

    Χωρίς να τον κατονομάσει, μέσω της προσωπικής της σελίδας στο Facebook, η Αναστασία Παπαδοπούλου ζήτησε να μην εμπλέκει κανείς το όνομα του πατέρα της στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τις πράξεις του.

    Έγραψε: «Εάν πιστεύεις στην απόφασή του δεν χρειάζεται να τη δικαιολογήσεις χρησιμοποιώντας επιχειρήματα άλλων που δεν είναι εν ζωή για να αποδεχθούν ή όχι τη σύγκριση. Αντιθέτως αυτό υποδηλώνει αδυναμία στα επιχειρήματά σου».
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  82. Σε πληροφορίες από τη Βουλή γίνεται λόγος για κατάθεση πρότασης μομφής από πλευράς της Ν.Δ..

    ReplyDelete
  83. «Ο έλληνας πρωθυπουργός τράβηξε την πρίζα μόνος του», δηλώνει στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας...

    Ο Γκούντερ Κρίχμπαουμ, ανώτερο στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πλέον το γερμανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει μια βραχυπρόθεσμη επέκταση του ελληνικού προγράμματος.

    «Ο έλληνας πρωθυπουργός τράβηξε την πρίζα μόνος του», δήλωσε. «Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι δεν πρόκειται να περάσει η πρόταση στην Μπουντεστανγκ για την βοήθεια προς την Ελλάδα μέχρι την Τρίτη».
    tanea.gr

    ReplyDelete
  84. Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα καθώς οι δανειστές προσανατολίζονται να πάρουν πίσω την πρότασή τους...

    Ειδικότερα, ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.

    «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B».

    Άλλοι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls...............crashonline.gr

    ReplyDelete
  85. Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες...

    Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που δημιουργούνται μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, καλούνται να δώσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

    Η σημερινή συνεδρίαση, η οποία είχε προγραμματιστεί για να εξετάσει ένα σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλάζει εντελώς ημερήσια διάταξη και θα ασχοληθεί με τα προβλήματα που προκύπτει από την ελληνική απόφαση για δημοψήφισμα.

    Κατ΄ αρχήν οι εταίροι καλούνται να απαντήσουν στην κυβέρνηση αν δέχονται να παραταθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα μέχρι και τις 5 Ιουλίου, που θα γίνει το δημοψήφισμα.

    Η παράταση είναι αναγκαία για την Ελλάδα, γιατί από τις 30 Ιουνίου που λήγει η παράταση του προγράμματος η χώρα δεν θα έχει την χρηματοδοτική κάλυψη των δανειστών και στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.............http://www.naftemporiki.gr/finance/story/971397/baru-to-klima-stis-brukselles

    ReplyDelete
  86. Ντάισελμπλουμ: Η απόφαση για δημοψήφισμα έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις...

    «Θλιβερή απόφαση για την Ελλάδα το δημοψήφισμα... Η απόφαση έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούντ Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος, πριν από λίγο, στο Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

    Xαμογελαστός και χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

    Νωρίτερα, ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπός του προέδρου του Eurogroup, είχε δηλώσει ότι η συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα αξιολογήσει την κατάσταση, μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η πρόταση των θεσμών παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών.
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  87. Σε αντίθεση με τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ελλάδα η εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα, οι πολίτες στην Κύπρο φαίνεται να υποδέχθηκαν με ψυχραιμία την εξέλιξη...

    Μέχρι στιγμής και από πληροφορίες που συνέλεξε η «Κ», αν και υπάρχει μία σχετική ανησυχία, εντούτοις, οι αντιδράσεις είναι σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα. Συγκεκριμένα στις μηχανές ΑΤΜ δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη κίνηση ούτε μεγάλη αύξηση στις αναλήψεις.

    «Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια ενημέρωση για έλλειψη ρευστών σε κάποια μηχανή ΑΤΜ», σχολίασε στην «Κ» ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.
    kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  88. Σόιμπλε: Η Ελλάδα αποφάσισε να βάλει τέλος στις διαπραγματεύσεις...

    Η Ελλάδα φαίνεται να αποφάσισε να θέσει τέρμα στις συζητήσεις, δήλωσε ο γερμανός Υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup, προεξοφλώντας ουσιαστικά την απόσυρση της πρότασης εκ μέρους των δανειστών.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω συνομιλίες» σχολιάζοντας πάντως ότι «ποτέ δεν μπορείς να αποκλείς εκπλήξεις με την Ελλάδα»
    ethnos.gr

    ReplyDelete
  89. «Η απόφαση έπεσε σαν κεραυνός» δηλώνει στο «tovima.gr» αξιωματούχος των Βρυξελλών ο οποίος σημειώνει ότι «μέχρι την ώρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα τα τεχνικά κλιμάκια δούλευαν πάνω σε μια συμβιβαστική πρόταση με στόχο να παρουσιαστεί στο Eurogroup»...

    «Κάποιοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι εξαπατήθηκαν» σημειώνει ο ίδιος παράγοντας από την πλευρά της Κομισιόν.

    Οπως ανέφερε νωρίτερα στο twitter ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times δύο αξιωματούχοι των Βρυξελλών εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα το Eurogroup θα δώσει παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την προσεχή Τρίτη......tovima.gr

    ReplyDelete
  90. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    ReplyDelete
  91. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης από τη γερμανική και όχι μόνο πλευρά, να πάει σε ξαφνικό θάνατο τις ελληνικές τράπεζες, τελικά το συμβούλιο και ίδιος αποφάσισαν να αφήσουν στο επίπεδο της Παρασκευής το επίπεδο του ELA...

    Με αυτόν τον τρόπο πετάει το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά η οποία αν δεν θέλει να εξαντλήσει το συνολικό ποσό του ELA εντός της εβδομάδος θα πρέπει να προχωρήσει ή σε bank holiday(αργία τραπεζών) ή σε capital controls (έλεγχος κεφαλαίων), δηλ. σε έλεγχο εκροής καταθέσεων. Κι αυτό γιατί όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες, εάν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η εκροή καταθέσεων, σύντομα θα εξαντληθεί το ταβάνι του ELAπρος τις ελληνικές τράπεζες.

    Να σημειωθεί η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε «κούρεμα» των ενεχύρων, όπως υπήρχαν εισηγήσεις να κάνει......crashonline.gr
    28/6/15

    ReplyDelete
  92. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew (Τζακ Λιού) κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης και τους ανώτατους αξιωματούχους του ΔΝΤ να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με στόχο την επίτευξη μια «βιώσιμης λύσης» για το ελληνικό ζήτημα...
    .
    Ειδικότερα όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ Λιού μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα.

    Στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε πως είναι σημαντικό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

    Επεσήμανε δε το ενδεχόμενο μιας συζήτησης για πιθανή ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, στο διάστημα που θα προηγηθεί του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

    Επίσης όπως έγινε γνωστό ο Λιού υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετήσει η Ελλάδα δύσκολα μέτρα ώστε να φτάσει σε έναν πραγματικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της.

    Σημειώνεται ότι για το ελληνικό ζήτημα τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Οι δύο τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, φέρονται να συμφώνησαν ότι έχει "κρίσιμη σημασία" να καταβληθούν προσπάθειες για να υπάρξει επιστροφή σε έναν δρόμο ο οποίος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξή της εντός της Ευρωζώνης.
    huffingtonpost.gr
    28/6/15

    ReplyDelete
  93. Standard & Poor's Ratings Services: Υποβάθμιση Τεσσάρων Συστημικών Τραπεζών σε SD...

    Η Standard & Poor's Ratings Services ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς σε 'SD' (selective default) από 'CCC/C'.

    Την ίδια στιγμή, μείωσε την αξιολόγηση στο με εξασφαλισμένο χρέος με προτεραιότητα (senior unsecured debt) σε 'CCC-' από 'CCC' και επιβεβαίωσε το 'C' στην αξιολόγηση του χρέους μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt) για τις τέσσερις τράπεζες.............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=95566
    30/6/15

    ReplyDelete
  94. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς φερεγγυότητας, για ακόμα πέντε ημέρες, μέσω του ΕΛΑ, φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το Ρώυτερς, Γερμανός τραπεζικός και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Τράπεζας....

    Φέρεται ακόμη να δήλωσε ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν, εάν οι ελληνικές τράπεζες αποκοπούν.
    Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν ότι δεν θα "τραβηχτεί το καλώδιο" της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, πιθανόν μέχρι και το δημοψήφισμα, επισημαίνει το Ρώυτερς.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  95. Χωρίς θετική εξέλιξη σε σχέση με το αίτημα της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος στήριξης μέσω του EFSF ολοκληρώθηκε το έκτακτο Εurogroup της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», νέο Eurogroup αποφασίστηκε για την Τετάρτη μετά την αναφορά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πως ετοιμάζεται και δεύτερη επιστολή με περιεχόμενο τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τη τελευταία δέσμη μέτρων που προτάθηκε από τους Θεσμούς...

    Πάντως, τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι ασφυκτικά κάτι που ξεκαθάρισε και το Euroworking Group λίγη ώρα νωρίτερα απορρίπτοντας με συνοπτικές διαδικασίες το αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος αφού κάτι τέτοιο χρειαζόταν έγκριση σε εθνικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως λίγο νωρίτερα ο EFSF είχε ανακοινώσει τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και την ακύρωση της δόσης του 1.8δις ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται...........kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  96. Πρωθυπουργός Μάλτας: Η Αθήνα σκέπτεται την αναστολή του δημοψηφίσματος...

    H Αθήνα προτίθεται να αναστείλει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος που αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή επί των προτάσεων των πιστωτών της (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις επαναληφθούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, αναφέρει η εφημερίδα Times of Malta....ethnos.gr

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin