Tuesday, June 23, 2015

Παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο - Εκτός συμφωνίας το χρέος (Pierre Moscovici)

Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το πολιτικοοικονομικό σύστημά της γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.


Ο Γάλλος Επίτροπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος, ο Επίτροπος είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, και πως η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη, ότι προς το παρόν χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και πως περί τον Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν από την Βουλή των Ελλήνων να υπερψηφίσει την συμφωνία όταν αυτή υιοθετηθεί, και από την ελληνική κυβέρνηση να την εφαρμόσει, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.
«Το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να ανακτήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη» είπε ο Επίτροπος καλώντας ταυτόχρονα την ελληνική κεντροαριστερά, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Τέλος ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, παραδέχθηκε πως το κόμμα της φέρει «σοβαρές ευθύνες» για την κρίση, κυρίως για την απροθυμία του να προβεί σε αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις - απέδωσε ωστόσο ευθύνες και στην «άκριτη πολιτική της σπατάλης και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού των κυβερνήσεων της ΝΔ, την περίοδο 2004-2009».

Για την διαχείριση της κρίσης δανεισμού, η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μια άνευ προηγουμένου βίαιη προσαρμογή, «κυριολεκτικά ως πειραματόζωο» διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ σχολιάζοντας την παρούσα κατάσταση, διαπίστωσε πως επί πέντε μήνες, «η χώρα ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα, κινούμενη μεταξύ Grexit και νέου μνημονίου: η οικονομία βυθίζεται, η ύφεση ξαναγυρίζει, οι μεταρρυθμίσεις απειλούνται, και ό,τι με θυσίες κατακτήσαμε κινδυνεύει να χαθεί».

Η κα Γεννηματά συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, μετά από την οποία δήλωσε πως «ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη», εκτιμώντας πως «σε αυτή την ευθύνη, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε, εγκλωβισμένη πέντε μήνες στα προεκλογικά ψέματα, τις εσωτερικές της αντιθέσεις και την επικοινωνιακή διαχείριση της προσαρμογής στην πραγματικότητα».

«Αυτή την ώρα, οι εταίροι μας καλούνται να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από το 2012 και αφορούν και τις περαιτέρω ρυθμίσεις για το χρέος αλλά και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που τόσο πολύ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
  ethnos.gr,   imerisia.gr
23/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:


1 comment:

  1. Ανικανοποίητο παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τα νέα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal – εκτιμά πως η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και η επιβολή νέων βαρών θα έπληττε τόσο την ανάπτυξη όσο και την αποπληρωμή του χρέους....

    Παράλληλα, το Ταμείο φέρεται να είναι δυσαρεστημένο με διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η Αθήνα, καθότι πιστεύει πως δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη αναμόρφωση της οικονομίας σε ένα περιβάλλον που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

    Σε αυτό το πλαίσιο, έκτακτη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον έλληνα πρωθυπουργό, το μεσημέρι της Τετάρτης, οργανώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup όπου θα αξιολογηθεί το ελληνικό σχέδιο.

    Το ελληνικό σχέδιο είναι «ακόμα ανεπαρκές» σε σχέση με ό,τι περιμένει το Ταμείο, δήλωσε τη Δευτέρα η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τροποποιήσει τις προτάσεις της προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη του Ταμείου.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για τις εξελίξεις το βράδυ της Δευτέρας..........http://www.euractiv.gr/oikonomia/anikanopiito-dnt-exetias-ton-ifesiakon-metron-pou-protini-ellada/
    24/6/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin